Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 февруари 2014 година

БНР Новини
Ученици от видинското СОУ "Цар Симеон Велики" посетиха Европейския парламент
Снимка: СОУ "Цар Симеон Велики"

Тежка катастрофа с петима загинали е станала тази нощ край ломското село Добри дол. Катастрофирали са микробус и тежкотоварен автомобил, каза за Радио ВИДИН Ирен Токина, говорител на ОД на МВР Монтана: "Водачът (Е.М., на 30 години, от община Кирково, област Кърджали), при управление на микробус "Фолксваген Транспортер" с кърджалийска регистрация, негова собственост, се е движил с несъобразена скорост на мокра пътна настилка и на десен завой е изгубил контрол над волана, навлязал е в лентата за насрещно движение, и се е блъснал в насрещно идващия влекач с прикачено полуремарке "МАН", с великотърновска регистрация, собственост на фирма от Горна Оряховица, с водач С.Д., 59 години, от Горна Оряховица."
Снимка
П
ри катастрофата са загинали петима, други четирима са настанени в болницата в Лом. "Починали са петима от пътуващите в микробуса- водачът Е.М., на 30 години, от община Кирково, област Кърджали и пътниците: А.А., на 49 години и С.М., на 45 години- и двамата от община Кирково; Ш.Р., на 75 години, и С.Х., на 45 години- и двамата от община Момчилград"- уточни Ирен Токина. Сред пътуващите не е имало деца.

По първоначална информация микробусът е пътувал от Кърджали за чужбина. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група на РУП Лом. Извършен е оглед и е образувано досъдебно производство в РУП Лом, посочват от полицията в Монтана.

Утре, 14 февруари, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева ще посети Враца, съобщиха от пресцентъра на МРР. В 11:30 часа тя ще направи първа копка по проекта "Враца- привлекателно място за живеене", финансиран по схема "Зелена и достъпна градска среда", от Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 година. Безвъзмездната финансова помощ по проекта 4 874 000 лв. В 12:00 часа министър Десислава Терзиева ще открие Център за настаняване от семеен тип, изграден по проект "ИСКРА- Иновативен Социален Комплект от Резидентни Алтернативи". За този проект безвъзмездната финансова помощ е 2 462 072 лева и също е осигурена по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 година.

С 20 гласа "за", един "против" и шест "въздържал се", днес на свое редовно заседание общинските съветници в Лом приеха новия бюджет на общината за 2014 година. Преди неговото гласуване в заседателната зала се проведе разгорещен дебат, в който група съветници предложиха да се пренасочат средства, в размер на 90 хиляди лева, за ремонт на сградата на Ломската гимназия и на училище "Отец Паисий". На въпроса откъде ще се вземат тези средства, вносителите на предложението заявиха, че 80 хиляди трябва да се отделят от предвидения бюджетен ресурс за издръжка на общинската администрация, както и 10 хиляди от перо "Култура". С мнозинство съветът отхвърли предложението и гласува цялата докладна. 15 221 759 лева е новият бюджет на Община Лом, като 9 091 151 лева са дейностите финансирани от Държавния бюджет, а 6 123 608 лева са за местни дейности. Друг акцент в днешното заседание бе приемането на отчет за изпълнение на Програмата за управление на отпадъците на Община Лом за 2013 година.

Общинският съвет в Кула прие бюджета на общината за 2014 година на свое заседание от 12 февруари. Общият размер на бюджета на Община Кула за 2014 година е 3 930 774 лева. Субсидията за делегираните от държавата дейности е 2 074 589 лева. Общата изравнителна субсидия е 361 400 лева, а целевата субсидия за капиталови разходи- 229 900 лева. Собствените приходи са в размер на 407 300 лева. За местни дейности са заделени 1 726 628 лева, като най-голям е относителният дял на капиталовите разходи- 48%, или 827 521 лева. Заделен е и резерв за разходи в местни дейности, в размер на 124 891 лева, които представляват свободен ресурс за авансови плащания по оперативни програми. Обезпечена е социалната програма на Общината за стипендии на студенти- 1000 лева, за подпомагане и отглеждане на деца- 5000 лева (за всеки първокласник по 150 лева и за всяко новородено дете в община Кула- по 150 лева). Подпомагат се с финансови средства и клубовете на пенсионера в Кула и селата Старопатица и Цар Петрово и спортните клубове в Кула и Старопатица. В разчета за капиталови разходи са заложени ремонт на улици в Кула (103 784 лева) и ремонт на четвъртокласни пътища в община Кула (135 800 лв.).

3 милиона лева е бюджетът на община Ружинци за настоящата годината, гласуван на заседание на Общинския съвет. "За капиталови разходи ще се ползва и преходният остатък от миналата година, който е около 250 хил. лева", съобщи кметът на общината Венцислав Ванков. Намалени са местните данъци и такси в общината.

Център за настаняване от семеен тип ще бъде построен до края на годината в Белоградчик, в който ще бъдат настанени 12 деца с увреждания от специализирани институции. Потребителите ще бъдат на възраст от 3 до 18 години. Деца от цялата страна ще могат да бъдат настанявани в центъра, но с приоритет ще бъдат тези от община Белоградчик и област Видин. Две места са предвидени за настаняване по спешност.

С общ щанд ще се представят на туристическото изложение "Ваканция & Спа Експо" общините Белоградчик, Видин и Чупрене. Средствата за щанда на област Видин тази година са осигурени в рамките на "TRANSDANUBE", информира Десислава Обретенова, експерт от областната администрация: "Средствата са по проекта "TRANSDANUBE". Трябваше да имаме готови около 20 туристически пакета, но след съгласуване с партньорите, не се стигна до тяхното отпечатване. Затова 4 от по-важните туристически пакети сме разпечатали на един огромен плакат, който ще покажем." "От община Видин сме подготвили рекламен каталог, в който сме включили културно-историческото наследство на града, всички музейни обекти, културния календар и снимков материал, и места за настаняване. Винарска изба "Калотоф" ще ни предоставят техни вина за дегустация, разговаряли сме и с "Видинска гъмза" и "Новоселска гъмза", имат готовност също да се включат в деня на виното"- обясни Цецка Цокова, старши експерт туризъм в община Видин. Община Белоградчик ще участва на два щанда- на националния, и на видинския. Техните вина ще бъдат представени на винения бар на щанд България, каза Росен Младенов, заместник- кмет в Община Белоградчик. Туристическото изложение се провежда от 13 до 15 февруари в Интер Експо Център София, а щандът на видинска област е в зала 3.

По традиция и община Берковица подреди самостоятелен щанд на изложението в Интер Експо Център. Акцент в представените рекламни материали е популяризирането на района като целогодишна туристическа дестинация - представени са многообразните туристически ресурси и възможности за почивка на територията на община Берковица. Градът под Ком ще има възможност да представи природните си и културно-исторически богатства, като ще се обърне внимание на популярността на Берковица като планински, климатичен и плодолечебен курорт.

Колективен трудов договор между община Монтана, синдикати и работодатели подписаха при кмета Златко Живков. Подписи под колективния трудов договор сложиха Златко Живков, Енеза Ангелова, председател на Синдиката на българските учители, Татяна Алексиева, председател на Регионален съюз "Образование" към КТ "Подкрепа" и Елка Илчева от страна на работодателите. Споразумението е валидно до 31 декември 2015-та година, съобщи кметът Златко Живков. Новият колективен трудов договор ще е в полза на учителите, убедена е Татяна Алексова, председател на Регионален съюз "Образование" към КТ "Подкрепа".

Ксения Йотова отново е директор на Природо-математическата гимназия в Монтана. Тя бе възстановена на работа от Върховния касационен съд. Делата продължиха 2 години и 6 месеца. Йотова бе уволнена на 1 август 2011-та година. "Това бе политическо уволнение за допусната грешка от други в дипломите, не от мен", сподели Ксения Йотова.

"За емблемата на Видин- крепостта "Баба Вида"- не се полагат достатъчно грижи. Състоянието на обекта е плачевно"- алармира директорът на Регионалния историчести музей Видин Фионера Филипова. "От години има готови проекти за ремонт на крепостта, но по тях няма движение, за което въпросът е поставен и на Съвета по туризъм във Видин. Проектът, който се разработва отдавна, е за архитектурно-историческия комплекс- "Замък Баба Вида- Дунавска врата през хилядолетието". Но средствата за реставрацията са непосилни за видинския музей", бе категорична Фионера Филипова. Тя ще поиска съдействието на областния управител Кръстьо Спасов за задвижване на проектите за ремонт на "Баба Вида" пред Министерство на културата.

И през 2014 година един от членовете на младо семейство с ипотечен кредит може да намали сумата от годишните данъчни основи с лихвените плащания по заема през годината, съобщиха от видинския офис на НАП. Условието е да се подаде годишна данъчна декларация, към която да се приложи документ, издаден от банката кредитозаемател, в който е описан размерът на направените лихвени плащания през годината. Второто изискване за ползване на данъчното облекчение е да се приложи и декларация от съпруга или съпругата, че няма да се възползва от намалението на данъка. Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност да се приспаднат от сумата от годишните данъчни основи лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище. Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит, се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък. През миналата година в област Видин 21 семейства са се възползвали от възможността да ползват данъчното облекчение за плащаните от тях ипотечни кредити. Общият размер на данъка върху доходите, който семействата са спестили е 5 647 лева. Средно всяко семейство е получило обратно по около 270 лв., тоест по около една средна месечна вноска по ипотечен кредит.

17-годишен младеж е задържан за срок от 72 часа в Лом, след като простреля смъртоносно 20-годишен жител на града, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал вчера през нощта в кв. "Момин брод" на крайдунавския град. Пред частен дом възниква скандал, прераснал в сбиване между младежа и 25-годишен мъж. В него се включват двамата братя на мъжа и бащата на момчето. В хода на събитията младежът отива до дома си, откъдето взима незаконно притежавана самоделна пушка и боеприпаси за нея, връща се на мястото на скандала и прострелва двама от братята. Единият от тях е починал, съобщиха от болницата в Лом. Другите двама са настанени за лечение с опасност за живота. Оръжието на престъплението е намерено и иззето. Работа по случая продължава полицията в Лом.

Хранителни продукти на 48 приемни семейства от областта дариха от видинска благотворителна организация. "Идеята възникна във връзка с инциативата на Световната мрежа на Лайънс клубовете за януари и февруари- "Как да преборим глада". Ние решихме да дарим здравословни хранителни продукти, за да подпомогнем приемните родители", разказа президентът на дамски "Лайънс клуб-Бъдин" Татяна Арсенова. Тя уточни, че това е втората им кампания с приемните родители от видинско. За Коледа е бил организиран детски празник с подаръци и актьори от Драматичния театър във Видин.

Ученици от видинското училище "Цар Симеон Велики", представили България по време на младежката сесия в Европейския парламент и техните ръководители, получиха сертификати за участието си. Те посетиха Европейския парламент на 7 февруари. В Страсбург 24 видински ученици дебатираха в пленарна зала заедно с още 450 свои връстници от 22 страни-членки на Европейския съюз. Днес учениците разказаха пред свои връстници за дебатите по шестте теми, в които те  са участвали. В състава на един от четирите отбора-финалисти е била Виктория Петрова от видинското училище, а Цветанка Стоянова е в екипа учители, които са достигнали до финала.

Клуб "Приятели на музиката" бе учреден днес в отдел "Изкуство" на регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. "Идеята за възникването му дойде спонтанно", каза за Радио ВИДИН Мая Миланова, библиотекар в отдела. Първите участници в клуба бяха деца от видиските училища "Епископ Софроний Врачански" и "Св. Климент Охридски". "Целта ни е да подпомогнем гражданското образование", каза учителката Райна Александрова. Първият урок бе на тема рокендрол, а на децата бе представено творчеството на Елвис Престли. Елена Нешева от Видин, студентка по музика в Нов български университет, с радост е приела идеята да пее в новоучредения клуб и да помага. Следващото занимание на клуба ще е през март.

Планираното за днес представление на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" в Монтана се отлага поради заболяване на актьор от трупата, съобщиха от драматичния театър в Монтана. Ръководството на търновския театър е насрочило нова дата, на която ще изиграе комедията от Йордан Йовков "Милионерът". Това е 19 февруари от 19,00 часа. Всички закупени билети ще важат за втората дата без необходимост от допълнителна заверка. Театрите в Монтана и Велико Търново поднасят извинения на публиката.

На 13 февруари отбелязваме Световния ден на радиото. На тази дата през 1946 година за първи път "гласът" на Обединените нации прозвучава в ефира. Днес, по инициатива на ЮНЕСКО, датата 13 февруари е приета и се отбелязва в цял свят като Ден на радиото. Радиото е най-широко достъпната медия, достигаща до най-много хора по цял свят, независимо от образователната им степен, социално-икономически статус, пол и възраст.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55