Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 февруари 2014 година

Колкото и сериозни събития да бележат ден като днешния, все пак си е петък- 14 февруари. За повечето българи този ден е посветен преди всичко на почит към Свети Трифон, покровител на лозарите и винарите.
Снимка: Ваня Минева
Реформаторският блок настоява за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност при президента заради разразилия се скандал с влияние на политическата власт върху правосъдието. Това обяви във Видин говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев. Той обясни, че става дума за скандала в медиите между Делян Пеевски, Цветан Цветанов и Сотир Цацаров:

"Подобни разкрития на високите етажи на властта и правосъдието са директна заплаха за националната сигурност на България. Искаме парламентарно представените политически формации да постигнат съгласие за публична анкетна комисия в НС, която да разследва всички твърдения, изнесени пред медиите и да ги разследва. Да разследва всички, засегнати в тези разкрития лица, и назначенията в правосъдието в последните години. Призоваваме специализираната прокуратура да започне досъдебно производство. В разменените публично реплики има данни поне за 15 престъпни състава по НК."
  Посещението във Видин на лидерите на Реформаторския блок Радан Кънев, Божидар Лукарски, Найден Зеленогорски и Николай Ненчев е част от обиколката им в Северозапада.

Президентът на Република България Росен Плевнелиев бе на посещение в Плевен по повод Празника на лозарите и винарите Свети Трифон Зарезан. Домакини на събитието бяха единственият в страната Институт по лозарство и винарство и Професионалната гимназия по лозарство и винарство "Ал. Стамболийски"- наследник на първото училище по лозарство у нас, с над 120-годишна история. В рамките на посещението Росен Плевнелиев разгледа масивите на Експерименталната база на института, представляващи най-голямата ампелографска колекция на Балканите, с близо 2 000 сорта грозде, проведе разговор с директора на Института доц. д-р Иван Пачев и се запозна с фонда на Винарския музей в научното заведение. Президентът участва в празничния ритуал по избиране на новия Цар на лозето в двора на гимназията и според традицията заряза лозички в съседните масиви. Сред гостите на събитието бяха Кметът на Община Плевен и неговите заместници, Областният управител на Област Плевен, председателят на Селскостопанската академия проф. Христо Бозуков и др.

СнимкаВ същия ден Росен Плевнелиев и неговият екип проведоха разговори с проф. д-р Димитър Стойков и Председателя на Общинския съвет Дарин Ангелов. На срещата присъства и народният представител от Плевен Цецка Цачева. Обсъдени бяха проектите с европейско финансиране, които реализира през тази година Община Плевен, както и готовността за кандидатстване с нови за започналия нов Програмен период 2014-2020 година. Акцент бе най-мащабният проект "Интегриран воден цикъл Плевен - Долна Митрополия", депозиран за одобрение в Европейската комисия.

Снимка
Президентът одобри идеята на Община Плевен за създаване на Междууниверситетски кампус на територията на бившата Военна школа в Плевен. "Свои филиали могат да разкрият тук не само водещи университети, а и Селскостопанската академия в Пловдив", предвид земеделския характер на района, е виждането на Президента. Проф. д-р Димитър Стойков връчи на високия гост символичен почетен ключ на Плевен, с пожелание ключът да е към сърцата на всички плевенчани. "За мен е чест да бъда в Плевен- град с богата история и светло бъдеще. Благодаря на добрите стопани на този град за тяхната посветеност и усърдие. Успех!", написа Президентът в Почетната книга на Община Плевен. По-късно той посети и пещерния Музей на виното в парк "Кайлъка", който предизвика неговия интерес не само със своята уникалност, а и като пример за успешен модел за публично-частно партньорство в България.

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева откри днес новоизградения център за настаняване на деца и юноши от семеен тип във Враца.
Обектът е по проект "ИСКРА- Иновативен Социален Комплект от Резидентни Алтернативи", и е финансиран с 2 594 184 лева по Оперативна програма "Регионално развитие", от които 132 113 лева е съучастието на община Враца. При прерязването на лентата министър Терзиева благодари на местната управа и отчете добре свършената работа в присъствието на областния управител Венцислав Василев. "Това е част от Оперативна програма "Регионално развитие". Проектът е на стойност 2 милиона лева. Общо за страната заделените средства са 100 милиона лева." Кметът на Враца Николай Иванов подчерта, че завършеният обект по проект ИСКРА е само част от грандиозната социална програма, която се извършва в града под Околчица.

Щандът, с който Община Враца участва тази година в Международната туристическа борса "Ваканция и СПА Експо" в София, е сред най-атрактивните, съобщиха от местната управа. Стотици гости на престижната борса специално спряха пред него и си направиха снимки. Визията на щанда е дело на врачанския Дом на творчеството "Дух и материя". Целият щанд представлява стилизиран модел на входа на пещерата "Леденика" и водопада "Скакля", от който тече вода- две от природните забележителности във Врачанския Балкан, които привличат най-много туристи. "Представянето на Враца е наистина прекрасно. Самият факт, че кметът на града е тук, говори за това колко важно значение отдавате на своята история, култура и потенциала за туризъм на врачанския край. Проведохме разговор с инж. Николай Иванов и обсъдихме възможността за публично-частно партньорство, което много бързо може да донесе пари за сериозен туристически проект"- каза заместнек министърът на икономиката, енергетиката и туризма Бранимир Ботев. Кметът Николай Иванов при откриването подчерта, че с всяка следваща година екипът, който работи по представянето на Враца в туристическата борса в столицата, надгражда постигнатото.

В АЕЦ Козлодуй се проведе първото Общо събрание на новоучредения Съюз на ветераните в ядрената индустрия. Сдружението с нестопанска цел вече е получило регистрация в съда, стана ясно на срещата. Тя бе ръководена от председателя на организацията Митко Янков- дългогодишен директор на дирекция "Безопасност и качество", който и след пенсионирането си активно работи за развитието на ядрената енергетика в България. На събранието бе разгледан уставът на организацията и бяха набелязани основните задачи- да се подпомага развитието на ядрената индустрия, като се използват знанията и опитът на всички членове ветерани, да се популяризира работата на ядрената централа сред обществото и ползите за цялата национална икономика. Членовете-учредители са 12, като "АЕЦ Козлодуй" ЕАД засега е единственото юридическо лице. Сред учредителите са Кирил Николов, Захари Бояджиев, Йордан Костадинов, Иван Иванов, Иван Гризанов, Атанас Койчев, Христина Кременлиева, Крум Карастанев, Веселин Кременлиев, Венцислав Мильовски и Валентин Рибарски- ветерани с дългогодишен стаж в АЕЦ и радетели за развитието на ядрената енергетика в страната. Ветераните се обединиха около идеята, че за членове ще бъдат приемани не само енергетици, но и представители на научната общност.

Във Видин тази вечер се проведе 16-тото издание на концерт-конкурса "Песен на Свети Валентин". Основен организатор на събитието е Община Видин. 14 февруари се отбелязва и с поредица от различни инициативи, посветени на Деня на любовта и виното. В МОЛ-Видин се проведе забавна игра, наречена "Търся половинката си". А в залата на Симфониетата стартира "Зона Любов", в рамките на която членовете на Детски и младежки парламент бяха подготвили много игри, изненади и награди.

В Детския отдел на Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин бяха отличени победителите в конкурса "Магията любов", организиран от културната институция по повод Св. Валентин. В конкурса участваха над 50 рисунки и 19 литературни творби. Те са оценени от жури, което определи носителите на първа, втора и трета награда във всяка категория. Всички творби, участвали в конкурса са подредени в изложба. Днес в отдел "Чуждоезикова читалня" бе представена мултимедийна презентация на тема "Легенда за Св. Валентин". Гостуваха ученици от СОУ "П. Р. Славейков". След презентацията децата изработваха валентинки.

Етнографска изложба бе открита в читалище "Просвета" в мездренското село Долна Кремена. Показани са предмети от бита на местните хора от началото на 20 век. В края на миналата година Настоятелството на читалището отправи молба към жителите на селото да предоставят свои запазени от миналото предмети. Идеята бе по-младото поколение да може да ги види, да се запознае с предметната култура на своите деди, с представата за бита преди век. На молбата веднага се отзоваха 10 души и в момента броят на автентичните предмети надхвърля 55. Особено ценни са автентичните женски костюми, които са на над 80 години. Показани са две от характерните за селото носии, един Влашки костюм и един от Ямболско. Всички платове- вълнени и копринени, всички черги са изтъкани от местните жени. Цветовете са ярки и красиви. Аранжирането на изложбата е дело на Петър Трифонов- художник, член на Читалищното настоятелство.

Ромео и Жулиета, Цезар и Клеопатра, Купидон с любовните стрели създадоха много емоции на служителите в Общинската администрация във Враца. Учениците от училище "Козма Тричков" и представители на училищния "Джендър клуб" зарадваха кмета на общината Николай Иванов, експертите от РИО, своите учители и приятели и гражданите на Враца, като раздадоха "валентинки" и отправиха послания за любов, уважение и разбирателство. Денят на влюбените те отбелязаха и с музикално междучасие и много приятни изненади за съучениците си.

За десети път в Мездра подредиха изложба-базар "Пчеларство". Организатори са Пчеларско дружество "Нектар", Община Мездра и Общинска служба "Земеделие". Изложбата премина под наслов: "Заедно да спасим пчелите - да спасим живота на Земята!", а поводът- отминалият наскоро празник на пчеларите- Св. Хaралампий. В десетото юбилейно издание на изложението се включиха 6-ма производители на природния еликсир от Искърския край. Доайени сред тях бяха 79-годишният Васил Георгиев (Кожухара) от Лик и 77-годишният Ивайло Митов от Крета. В момента в община Мездра има 50-на пчелари, предимно на възраст над 55 години, информират от общинската пресслужба.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55