Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Видин: "Декларацията на ОбС- Видин е политическа, некоректна и невярна"

Кръстьо Спасов, областен управител на област Видин
Снимка: РАДИО ВИДИН

Областният управител на Видин Кръстьо Спасов определи като "политическа" приетата в петък декларация на Общинския съвет във Видин. В декларацията, адресирана до премиера Пламен Орешарски се изразява несъгласие с разпределението на средствата по Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". В декларацията, чийто вносител е общинският съветник от коалиция "Обединение за  Видин" Генади Велков, се посочва, че общинските съветници изразяват възмущение от "безотговорното отношение" на областния управител Кръстьо Спасов в качеството му на координатор по програмата. Според декларацията, отпуснатите за община Видин средства са 500 хиляди лева, без да е посочен ремонтът на надлеза по булевард "Панония", който ще бъде ремонтиран също със средства по програмата.   

"Преди всичко искам да подчертая, че декларацията е политическа. Тя е прочетена от общински съветник, който е лидер на СДС- Видин и изцяло съвпада с позицията на ГЕРБ, на АБВ и Реформаторския блок. Буди недоумение обаче фактът, че тя е подкрепена от общински съветници от БСП, включително и от председателя на местния парламент, който е лидер на общинската организация на БСП във Видин Пламен Трифонов. При това декларацията е некоректна и невярна. Личните нападки  към мен са плод не само на непознаване на Постановлението на Министерски съвет от 16 януари, с което правителството обяви първата Публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". В член 6 са вписани задълженията на областните управители, а те са набиране и номиниране на проектите на общините и предоставянето им на Междуведомствения съвет. Това съм изпълнил на 100 %"-
отбеляза Кръстьо Спасов като уточни, че е внесъл всички представени предложения по реда и приоритетите, посочени от самите кметове, без да се намесва в преценката им.

За област Видин са представени 41 проекта на общини за 46 654 000 лева. Най-много са проектите на Община Ружинци. Те са 12 на брой, на стойност 14 615 000 лева. Съгласно член 4 от цитираното постановление на МС, Междуведомственият съвет оценява, обсъжда, подбира и приема проектите и предлага на МС списъка за одобрение. В състава на Междуведомствения съвет са петима министри, както и председателят на Националното сдружение на общините в Република България, който защитава интересите на общините, отбелязаха от Областната администрация.

"Какви са фактите? За областта са осигурени 13 048 000 лева. По-малко от нас получават следните области, които иначе са по-големи от област Видин- Велико Търново, Габрово, Ловеч, Монтана, Перник, Силистра, Сливен, Стара Загора, Търговище и Ямбол. За общините от област Видин са отпуснати 8 048 000 лева, в това число за община Видин 3 204 000 лева, които са 40% от цялото финансиране за общините в областта. С по-малко средства от община Видин са следните общини-областни центрове, които са по-големи по територия и население от община Видин- Благоевград, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кърджали, Ловеч, Монтана, Перник, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен, Търговище, Хасково и Ямбол. Тези факти могат ли да бъдат повод за възмущение, каквото  изразяват общинските съветници от Видин? Нека всеки си отговори"- отбеляза Кръстьо Спасов.  

Областният управител коментира, че на същото заседание, на което е гласувана декларацията, Общинският съвет е приел и списък за  капиталовите разходи през 2014 г. Според Кръстьо Спасов в него няма нито един лев за петте проекта, които не са одобрени по Публичната инвестиционна  програма и възниква въпросът- защо?

"Бюджет 2014 година също е приет на 14 февруари и тук се премълчава, че при общо 33 549 000 лева, 17 502 000 са приходи от делегирани от държавата дейности, т.е. Община Видин дофинансира бюджета си с 52% от  средства от Републиканския бюджет. Държавата с общо 17 502 000 лева  финансира община Видин с 8 милиона лева за общообразователните училища, с 3 млн.лв. за целодневните детски градини и обединените детски заведения, с 1 721 000 лв.  за  общинската администрация като останалите средства са за други дейности, свързани с дневните центрове, домове за деца, здравни кабинети в училища и детски градини, музеи, художествени галерии, читалища, библиотеки,  предучилищни подготвителни групи, центрове за работа с деца, общежития, домове за възрастни хора, общежития, извънучилищни дейности, специални детски градини и др.   

Припомням още, че по Оперативна програма "Региони в растеж" с подкрепата на г-н Михаил Миков, председател на Народното събрание, народен представител от региона, Видин е  включен в групата на 10-те града от страната, които ще получат европейско финансиране в размер на 45% от 852 милиона  евро за градско развитие. Това е много сериозна подкрепа за Видин през новия програмен период 2014-та- 2020-та г."
- каза Кръстьо Спасов.

Той отбеляза, че за област Видин и другите четири области от Северозападния район за планиране се подготвя стратегия за интегрирани териториални инвестиции, чрез която ще се осигури европейско целево финансиране за догонващ растеж.

"Всички тези факти опровергават твърденията и внушенията в декларацията на ОбС- Видин и свидетелстват за тяхната преднамереност и несъстоятелност. Аз лично, като областен управител заявявам, че ще продължавам заедно с народните представители от видинския регион, подкрепящи правителството и с Министерския съвет да работя за конкретното изпълнение на конкретните политики в интерес на хората и за просперитета на видинския регион"
- каза областният управител Кръстьо Спасов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00