Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 февруари 2014 година

Видинската математическа гимназия "Екзарх Антим І" отбеляза патронния си празник
Снимка: Пенка Милушева

Областният управител на Видин Кръстьо Спасов определи като "политическа" приетата в петък декларация на Общинския съвет във Видин. В декларацията, адресирана до премиера Пламен Орешарски се изразява несъгласие с разпределението на средствата по Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". В декларацията, чийто вносител е общинският съветник от коалиция "Обединение за Видин" Генади Велков, се посочва, че общинските съветници изразяват възмущение от "безотговорното отношение" на областния управител Кръстьо Спасов в качеството му на координатор по програмата. Според декларацията, отпуснатите за община Видин средства са 500 хиляди лева, без да е посочен ремонтът на надлеза по булевард "Панония", който ще бъде ремонтиран също със средства по програмата. "Преди всичко искам да подчертая, че декларацията е политическа. Тя е прочетена от общински съветник, който е лидер на СДС- Видин и изцяло съвпада с позицията на ГЕРБ, на АБВ и Реформаторския блок. Буди недоумение обаче фактът, че тя е подкрепена от общински съветници от БСП, включително и от председателя на местния парламент, който е лидер на общинската организация на БСП във Видин Пламен Трифонов. При това декларацията е некоректна и невярна. Личните нападки към мен са плод не само на непознаване на Постановлението на Министерски съвет от 16 януари, с което правителството обяви първата Публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". В член 6 са вписани задълженията на областните управители, а те са набиране и номиниране на проектите на общините и предоставянето им на Междуведомствения съвет. Това съм изпълнил на 100 %"- отбеляза Кръстьо Спасов като уточни, че е внесъл всички представени предложения по реда и приоритетите, посочени от самите кметове, без да се намесва в преценката им. По програмата област Видин получава 13 млн. 48 хиляди лева. Средствата са повече, отколкото отпуснатите за други по-големи области. От тях 40 % са за община Видин, уточниха от Областната адмнистрация.

Община Монтана е сред трите от общо 264 общини, реализирали най-много еко-проекти. "Ние имаме два в момента, които предстои да приключим. Това е водният цикъл на Монтана, който е с финален срок до септември месец на тази година. Да припомня, че ние сме една от малкото общини, които изпълниха обект за сепаратор за твърди битови отпадъци и в момента продължаваме разговорите за компостер за битови отпадъци. Следващата седмица ни предстоят срещи, за да уточним дали ще изпълним този проект до край", каза за Радио ВИДИН кметът Златко Живков.

Областният управител на област Враца инж. Венцислав Василев се срещна в края на седмицата с представители на немския бизнес. Душан Пейович, Родолюб Младенович и Светислав Пошич бяха на проучвателно посещение за възможностите за инвестиране в региона, съобщиха от пресцентъра на губернатора. Гостите заявиха като своя цел отваряне на нови мощности на преработвателни предприятия. През изминалата седмица, със съдействието на Венцислав Василев, предприемачите са провели няколко срещи с кметове на общини от областта. Представителите на немския бизнес са се срещнали с Тодор Алексиев, кмет на община Хайредин, инж. Красимир Петков, кмет на община Роман, инж. Иво Цветков, кмет на община Бяла Слатина, д-р Виолин Крушовенски, кмет на община Мизия. Чужденците са имали възможността да разгледат промишлената зона на община Бяла Слатина и други терени в областта. Проведени са срещи и с Румяна Ангелова, председател на зърнопроизводителите в България, Юри Миков, директор на Северозападно държавно предприятие във Враца, Кирил Петков, консултант към областна управа, както и с инж. Александър Димитров, мениджър "Одит на проекти" към Bulgaria Company.

Община Враца тази година ще изпрати 64 265 съобщения с размера на местните данъци и такси, които врачани дължат за 2014 г. От тях над 62 000 ще бъдат получени от граждани, а над 2 000- от фирми. Данъчната кампания стартира на 1 март като ставките се запазват същите като през 2013 г. Няма промяна и в сроковете за внасяне на местните данъци и таксата за битови отпадъци. От 1 март до 30 юни се прави първата вноска, а до 30 октомври- втора вноска. Отстъпка от 5% ще могат да ползват всички, които са предплатили целия размер на дължимите данъци и такси до 30 април. Патентният данък се внася на четири равни вноски- 31 януари, 30 април, 31 юли и 31 октомври. След изтичането на всеки от сроковете върху не внесеното задължение се начислява лихва.

През изтеклия месец са извършени 247 проверки от инпектори на Областната дирекция по безопасност на храните във Видин. Акцентирано е върху детското и ученическо хранене. "Издадени са две заповеди за спиране на детски градини във връзка с извършване на текущи ремонти в тях. Издаден е и един акт за административно нарушение във връзка с неводене системите и дневниците за самоконтрол и записите по тях. Бракувани са 4,973 кг хранителни продукти, които са намерени в хранителен магазин с изтекъл срок на годност", каза за Радио ВИДИН Красимира Стойкова, началник отдел "Контрол на храните" в ОДБХ Видин. За кратко е бил затворен и раздавателен пункт към млечна кухня, заради липса на топла течаща вода. Бойлерът е ремонтиран, пробремът е остранен и пунктът вече работи, посочи още Красимира Стойкова.

Отмениха грипната епидемия във Враца. Заповедта е на директора на регионалната здравна инспекция д-р Анета Ставрова. Според данните от периода 10 - 16 февруари, заразната заболеваемост е спаднала значително- от 307 на 10 хиляди, случаите са намалели на 143-има на 10 хиляди души, което е под прага за грипна епидемия. Новорегистрираните болни от вируси са били едва 89, допълват от РЗИ. Макар че средната заболеваемост за областта да е около и над средната за страната - 127 на 10 000 души, обявената в началото на месеца грипна епидемия беше отменена. За изминалата седмица са регистрирани и 14 случая на други заразни заболявания, като предимството отново е на варицелата - цели 9 случая се падат на дребната шарка, регистрирани са още 2 случая на ентероколит и ротавирусен гастроентерит и 1 на скарлатина.

Състоянието на пострадалите в катастрофата при ломското село Добри дол остава тежко. Заради съмнение за развиване на мастна емболия най-тежко пострадалият е транспортиран с хеликоптер от ломската МБАЛ "Св. Николай Чудотворец" във Военномедицинската академия в София, каза за РАДИО ВИДИН управителят на болницата, д-р Георги Савков. Останалите трима пострадали при катастрофата остават под лекарско наблюдение в ломската болница. Всички те са с амнезия за случилото се. Тежката катастрофа стана през нощта на 13 февруари край село Добри дол между микробус с кърджалийска регистрация и тежкотоварен автомобил с великотърновска регистрация. Причина за катастрофата бе движение с несъобразена скорост на мокра пътна настилка. Загинаха петима души от общините Кирково и Момчилград, област Кърджали. Четирима бяха ранени и настанени с опасност за живота в болницата в Лом.

Поради профилактика на ЧЕЗ Плевен, отдел "Есграон", който се намира в сградата на ДКЦ II, няма да работи от 11 до 13:00 ч. на 18.02.2014 година (вторник), информират от Община Плевен.

Видинската ПМГ "Екзарх Антим І" отбеляза своя патронен празник. Денят започна с празнично шествие и поднасяне на венци и цветя пред мавзолея- костница на първия български Екзарх. Празникът продължи с прожекцията на филма "Вяра и държавност", създаден по повод 125-годишнината от кончината на Екзарх Антим 1. Поздравителни адреси бяха получени от Община Видин, Регионалния инспекторат по образованието във Видин, Държавен архив- Видин, много училища. Празникът продължи в залата на Симфониета- Видин, където бе представен филма "Вяра и държавност", създаден по повод 125- годишнината от кончината на Екзарх Антим І. Празничната програма завърши с прожекция на филма на Искрен Красимиров "Ботев: От Голгота към свобода". Учениците имаха възможност да се срещнат с автора на лентата и с изпълнителя на главната роля, Филип Филипов, който се превъплъщава в образа на българския революционер.  

Изложба-дърворезба подреди видинчанинът Николай Николов в Дома на енергетика в град Козлодуй. Авторът представя в Козлодуй свои творби за втора година. Изложени са 76 експоната. Експозицията ще остане в Козлодуй три седмици- до 10 март.

Програмата за отбелязването на 141 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски стартира в събота в Мездра. За четвърти пореден път Общински комитет "В. Левски" и Българският антифашистки съюз, със съдействието на Община Мездра, организираха традиционен поход по стъпките на Апостола от Мездра до село Долна Кремена, където Левски е бил. В селото има и паметна плоча. В похода се включиха над 60 ученици и възрастни, които изминаха пеша разстоянието от 4 километра. В Долна Кремена те бяха поздравени от секретарката на читалището Бистра Цолова и кмета Румен Серафимов, а също така и със специална програма изнесена от Детското студио и Женската вокална група  при Народно читалище "Просвета 1895- Долна Кремена". Програмата по отбелязването  на годишнината в Мездра ще продължи на 19 февруари. От 9.30 часа в храм " Св. Георги Победеносец" в Мездра ще бъде отслужена панихида за Апостола на свободата Васил Левски. От 12.00 часа в читалище "Просвета 1925 Мездра" съвместно с ОУ "Хр.Ботев" ще се проведе " Литературна разходка " с презентация за Левски, а от 17.00.

Конкурс за детско творчество, посветен на Великден, обяви Българската православна църква. Националният конкурс "ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО" 2014 е посветен на православния християнски празник "Възкресение Христово- Пасха” и се провежда с благословението на Негово светейшество Българския патриарх Неофит и Светия синод на Бъбгарската православна църква. Деца и ученици ще се съревновават в три категории- изобразително изкуство; литература; фотография. Могат да участват деца от детски градини в 3-та и 4-та група и ученици от 1-ви до 12-ти клас за всички детски градини, училища, школи и извънучилищни звена в България и задграничните епархии на БПЦ. Крайният срок за изпращане на конкурсните творби е 05.04.2014 г. (събота)- като важи датата на пощенското клеймо. Адрес за изпращане на конкурсните творби: Пенка Христова, Св Синод на БПЦ-БП, Културно-просветен отдел, за Националния конкурс "Възкресение Христово", ул. "Оборище" № 4, 1000 гр. СОФИЯ. Имената на наградените участници с протокола на журито от съответния раздел ще бъдат качени на 11.04.2014 г. на сайта на Светия Синод: http://www.bg-patriarshia.bg. Награждаването на участниците ще бъде на 27.04.2014 година (Томина неделя) в храм "Св. София“ след тържествената Св. Литургия. Същия ден ще бъде организирана и изложба на участващите в конкурса фотографски и художествени творби.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55