Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински ученици- депутати в Европейския парламент

Снимка: ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин


Петима ученици от видинската Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" ще се включат в дебатите на Европейския Парламент в Страсбург и заедно с младежи от цяла Европа ще влязат в ролята на реални депутати. Видинската група заминава утре- 19 февруари 2014 година, по покана на евроклубовете от Монтана и Плевен, които са спечелили участие по програмата Евроскола.
"Изключително важно е за децата това участие като възможност да учат,  да упражняват езиците, които владеят и се изучават в нашата гимназия и да градят граждански позиции по въпроси на съвременна Европа", каза за Радио ВИДИН Валя Александрова, преподавател във видинската езикова гимназия.

За Страсбург заминават Мирела Андреева от XII "г" клас, Калоян Стоянов  от  X "а", Анна-Мария Йорданова от XI "г", Оливера Костова от XII "в" и Петър Милчев от XI "г" клас. Те, заедно с ръководителя си- Валя Александрова, от ноември 2013 година упорито са се подготвяли в теорията на сложната материя на съвременните проблеми и промени в Европейския съюз. Проведени са поредица срещи с информационни центрове, институции, прависти в подготовката на екипи за участие в инициативи, състезания и събития, организирани от представителства на институции на ЕС в България.

Другото успешно участие на ученици от Евроклуба към ГПЧЕ "Йордан Радичков" е в Националното младежко състезание-конкурс за плакат на тема "Европейски избори 2014" на Националната асоциация на българските европейски клубове (НАБЕК) и Информационното бюро на Европейския парламент в София, под патронажа на европейския депутат д-р Андрей Ковачев. До публично гласуване са се класирали три плаката на ученици от видинското училище.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца се събират на православен лагер в Клисурския манастир

Видинската митрополия организира през лятото православен лагер за деца от 7 до 14 години. За поредна година лагерът ще е в Клисурския манастир , каза Йоана Горанова , преподавател по вероучение в Неделното училище към митрополията. "Името православен лагер напътства в това, че неговата цел ще бъде децата, които са учили вероучение, дори и тези,..

публикувано на 26.06.24 в 15:02

Премиерът Главчев: До края на годината ще бъде пуснат пътят в едната лента между Ботевград и Мездра

„До края на годината ще бъде завършен ремонтът на отсечката Ботевград-Мездра . След това строителите обещаха движението да бъде пуснато в една лента. Нека проявим разбиране и толерантност, за да се случат нещата“. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев , който заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството..

публикувано на 26.06.24 в 11:47

Транспортът за фолклорния събор "Леденика" ще бъде безплатен

Транспортът за всички, които искат да посетят Националния фолклорен събор „Леденика“ ще бъде безплатен и тази година, припомниха от Община Враца. Осигурени са превозни средства и за трите фестивални дни, които ще возят желаещите както от града, така и по вътрешните линии на събора. На 28 юни (петък) превозните средства на „Тролейбусен..

публикувано на 26.06.24 в 11:05

Над 500 000 къса контрабандни цигари откри проверка на Дунав мост 2

Общо 508 000 къса (25 400 кутии) цигари задържаха митническите служители в района на Дунав мост при Видин , съобщават от Агенция "Митници".  Контрабандната стока е намерена в  товарен автомобил, излизащ от България в посока Великобритания, който по документи превозва санитарен фаянс. Проверяващите са установили, че поставената на товарния..

публикувано на 26.06.24 в 10:59

Съветници във Враца промениха бюджета

Общинските съветници във Враца направиха някои изменения в бюджета , като корекциите бяха направени по време на юнското заседание на местния парламент. С направената промяна бяха отделени средства за нов входен портал и монтаж на вентилационна система за Детска ясла „Българчета“. С близа 26 000 лева ще бъдат купени два автомобила за..

публикувано на 26.06.24 в 09:48

Проф. д-р Божидар Попов е номиниран за званието "Почетен гражданин на Белоградчик"

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 16 точки.  Съветниците приеха решение относно удостояване на граждани със звание "Почетен гражданин на град Белоградчик и Общината". Така бе гласувано проф. д-р Божидар Попов да е новият почетен гражданин. Той ще бъде официално удостоен със званието на празника на град..

публикувано на 26.06.24 в 08:45

Национално учение проверява плановете за защита в АЕЦ "Козлодуй"

На 26 и 27 юни ще се проведе национално пълномащабно учение „Защита 2024“, в рамките на което ще бъде проверена и оценена актуалността на плановете за защита в АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от МВР.  За целите на учението ще бъде сформиран Национален оперативен щаб и ще бъдат проиграни различни моменти от Външния авариен план на атомната ни централа...

публикувано на 26.06.24 в 08:30