Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Берковица отбеляза годишнината от обесването на Васил Левски

Снимка: Петя Генова

Със слова, посветени на Апостола, поднасяне на венци и заупокойна молитва, институции, учреждения, организации и граждани отдадоха своята почит пред паметника на Левски в Берковица. Поклонението пред гениалния революционер бе и моментът, в който бяха обявени победителите от конкурса "Левски– неугасващ пламък", обявен от младежката неправителствена организация "Заедно за Берковица".

Диана Матерова от 6 "а" клас при Първо ОУ "Никола Вапцаров" и Ралица Асенова от 10 "б" клас при Гимназия "Д-р Иван Панов" са победителите в двете възрастови групи. Те прочетоха своите есета и получиха символични подаръци от организацията- копие на тефтерчето на Апостола, състоящо се от факсимилно издание и разчетен текст, грамота и портрет на Левски.

Младежкият парламент на Първо основно училище "Н. Вапцаров" също уважи събитието. Децата бяха изрисували плакат с един от важните завети на Дякона– "Братство всекиго, без да гледаме вяра и народност."

Ето и няколко откъса от есетата на младите хора:

"Една английска писателка казва в своята книга "Апостола на свободата" следното: "Той умира, както умират семената, за да оживеят отново в реколтата". Тази реколта сме ние, всички деца на новия век, всички ние, които днес можем да се наречем свободни българи в свободна България. Най-малкото, с което можем да изразим своята благодарност към Левски, е да знаем кой е той и да се гордеем, че сме българи, както се е гордял той." (из есето на Диана Матерова);

"Левски "продължава да обхожда пътищата на България, да се появява изневиделица и пак да изчезва", за да ни напомня кои сме. И най-голямото признание: "Там близо край град София стърчи, аз видях, черно бесило, и твой един син, Българийо, виси на него със страшна сила". Така извън всякакви клишета и излишна помпозност, Ботев увековечава името на Левски. А да обвържеш името си с Родината по този начин– това е завинаги." (из есето на Ралица Асенова).
Вижте още

Рекордно количество злато и голяма пратка хероин задържаха на Дунав мост при Видин

40 килограма хероин и 41 килограма златни накити са задържани при два различни случая на граничния пункт по Дунав мост 2 при Видин на изхода от страната.  14- каратовото злато, разпределено в 64 пакета и кутии е задържано на Дунав мост 2 около 16 часа на 20 октомври.  Количеството е рекордно за последните 17 години, а стойността на пакетите с..

публикувано на 22.10.21 в 11:35

Тревопасни унищожили близо 500 декара с царевица в с. Сливовик

Сигнал за унищожена реколта от насаждения с царевица е получен в РУ Лом от охранителна фирма, съобщават от ОД на МВР-Монтана. Касае се за  нива с площ от 482 дка в землището на с. Сливовик, общ. Медковец, собственост на варненски едноличен търговец.   По първоначални данни насажденията са унищожени от тревопасни животни. Местопроизшествието е..

публикувано на 22.10.21 в 11:09

Служители на Спешната помощ в Кула участваха в протеста в София

Шестима медици, фелдшери и санитари  от центровете за спешна помощ на област Видин протестираха в София пред здравното министерство в сряда.Трима от протестиращите работят във ф илиала на Центъра за спешна медицинска помощ в Кула . Причината за тяхното недоволство са тежките условия на работа и ниското възнаграждение.  "Протестирахме..

публикувано на 22.10.21 в 11:05

В Ново село се готвят за зимата

Община Ново село продължава да се стяга за зимата. Ремонтирани са няколко важни пътни артерии, в момента тече ремонт на покрива на общинската сграда, която е приютила и няколко социални служби. Администрацията работи по график, въведен  заради ковид-пандемията, без да пречи на ремонтите, предприети за посрещането на зимните условия.  След едногодишно..

публикувано на 22.10.21 в 11:03

Връчват Националната награда "Йордан Радичков" на закрита церемония

При закрити врата в сградата на община Берковица, в събота ще се проведе връчването на Националната литературна награда "Йордан Радичков". Причината е въведените противоепидемични мерки, съобщи Бойка Попова- младши експерт "Връзки с обществеността" в Община Берковица. "За втори път община Берковица е организатор и домакин на ежегодната награда за..

публикувано на 22.10.21 в 10:53

Заловен е 19-годишен, откраднал електромотор от циркуляр в с.Баница

Жител на врачанското село Баница е заявил в полицията, че от двора на имота му е откраднат електромотор от циркуляр, съобщават от ОД на МВР- Враца.  След оперативно-следствени действия  е установено, че деянието  е извършено от 19-годишен жител на същото село. Лицето  е задържано  в РУ Враца. Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 22.10.21 в 10:07

Нови 128 с COVID-19 във Врачанско

Още 128 жители на Врачанска област са били диагностицирани с коронавирусна инфекция, съобщиха от Регионалната здравна инспекция, обобщавайки данните от 21 октомври. 7 от болните са били хоспитализирани заради средно тежко състояние. Петима са новите пациенти на ковид отделението в МБАЛ "Христо Ботев" във Враца: жени на 83 и на 85 г. от областния град,..

публикувано на 22.10.21 в 09:30