Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Враца не избраха контрольори на общинските фирми

Снимка: Жоро Александров

Изборът на контрольори на 8 общински дружества, който трябваше да се случи на днешното 54-о заседание на местния парламент във Враца и беше определен предварително като най-интересната точка в дневния ред, не се състоя. До предложения на имена изобщо не стигна, тъй като вносителят на предложението– Малина Николова, която е и председател на общинския съвет, оттегли докладната си записка:

"Надявах се да постигнем консенсус по отношение на това да проследим дейността и да имаме тримесечни отчети във всяко наше дружество, защото виждаме, че нещата вървят не към прогрес, а към регрес. Но явно има неподготвеност в Общински съвет-Враца в това отношение и явно има предизвикателства пред управителите на търговските дружества, дали заради това, че не могат да се справят финансово с предложенията за контрольори, дали че така е удобно да няма контрол в тези дружества."

Присъстващите в залата 30 съветници обаче бламираха предложението на своя председател, като само 15 одобриха идеята й вместо избор на контрольори да се направи отмяна на няколко заповеди на кмета Николай Иванов. 14 сенатори се въздържаха, а Мирон Драганов от групата на БСП беше против, с което предложението за промяна на дневния ред не мина.

В кулоарите се заговори, че докладната за избор на контрольори на общински фирми е оттеглена, тъй като мнозинството в залата нямало ресурс да осигури одобрението на предложените от партия ГЕРБ хора за местата. До настоящия момент тази информация не беше потвърдена, а и никой не назова имената на спряганите за контрольори на общинските дружества.

Припомням, че работата на контрольорите е да изготвят 3-месечни отчети за финансовото състояние на дружествата, като фирмите им поемат заплатите за своя сметка.

И още от заседанието на Общинския съвет днес. Съветници се намесиха решително при потушаването на спор между кмета Николай Иванов и председателя на местния парламент Малина Николова. 30-минутната дискусия се разгоря в началото на 54-ото редовно заседание на местния парламент, когато градоначалникът отговори на въпроси, зададени от Николова на предишна сесия. Във фокуса на вниманието беше проектът "Леденика– туризъм без сезони", който през последните седмици и месеци се превърна в удобен повод за политически атаки срещу Николай Иванов.

Градоначалникът припомни, че е подписал договора за изпълнение на проект, който е подготвен от неговите предшественици от партия ГЕРБ. Иванов си призна, че при парафирането не е знаел за многобройните бомби, заложени в разработката:

"Аз подписах проект за повече от 5 000 000 лева, подготвен от моите предшественици и силно рекламиран по време на предизборната кампания. Тогава и аз не си зададох въпроса за какво са две атракционни влакчета, чието трасе е незнайно. Не знаех за технологиите и материалите, предвидени в проекта. Не знаех, че проектът е идеен. Не знаех, че приказната алея е с наклон за ски-писта. Не знаех, че не е предвидено отводняване на този естествено наводнен терен. Не знаех и много други неща…

Поехме изпълнението на този проект с много желание и ентусиазъм, с ясното съзнание, че той се финансира от европейския съюз и от данъците на врачани…

Въпросите Ви, г-жо председател, са емоционални и затова ще получите и такива отговори. Със сигурност, когато като председател на Общинския съвет се одобрявали този проект, сте знаели, че той няма да се изпълнява в Маями, а на 830 метра надморска височина и с натиск на снега 1.87 кило Нютона на квардатен метър…"


Малина Николова използва правото си на отговор, като се опита да опровергае тезата на градоначалника за политическа атака:

"За пореден път чувам, че всяко мое питане е или емоционално, или политическо. Това значи ли, че не трябва да поставям питания в Общинския съвет?"

В последвалото си изказване кметът на Враца призна от трибуната на местния парламент, че по този проект е започнала проверка на Окръжната прокуратура и на финансиращия орган. Николай Иванов обеща още:

"И в отговора си съм казал, че не обвинявам никого, а обяснявам какво представлява проектът "Леденика– туризъм без сезони" и какви ангажименти са поети по него. Повод за това да смятам, че има емоция и политика е, че в разрез с правилника си позволихте да ми поставяте срокове за изпълнение на Вашите искания… Ние нямаме възможността на антифашистите да печатаме позиви…"

Следващото изказване на Малина Николова от трибуната обаче беше прекъснато от репликите на съветници, които настояха спорът да продължи в някой кабинет, а не в залата на Общинския съвет.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 18 април 2024 година

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци. Идеята е на кмета на общината Александър Александров, а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. Безработните  в общините Враца и Криводол са намалели с 35 през март и по данни на бюрото по труда в града под Околчица вече са 1 804-ма. Отчетените стойности..

публикувано на 18.04.24 в 18:05

Административният съд отложи делото по казуса с кмета на Вълчедръм

Административен съд - Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината, заради конфликт на интереси. На свое заседание, на 6 април, Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 16:51

Рисунки украсиха електрически табла в Ружинци

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци . Идеята е на кмета на общината Александър Александров , а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. "Идеята е лично моя, след като видях през последните една-две години в Белоградчик на много места се появиха прекрасни пейзажи и рисувани животни. И затова ми..

публикувано на 18.04.24 в 16:40

Среща за цифровите технологии се проведе във видински пенсионерски клуб

Възрастни хора от Видин научиха повече за цифровите технологии и как те могат да опростят нашето ежедневие. Това беше темата на информационно събитие, което Регионалният информационен център "Европа Директно" организира в пенсионерския клуб "Белият Дунав" . Целта на срещата е членовете на пенсинерския клуб да имат възможност да изкажат мнението си..

публикувано на 18.04.24 в 15:06

Ученици от Зверино отново помагат в Черепишкия манастир

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците о т СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село Зверино . Те са доброволци към клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле”.  Заедно с техния ръководител Петя Илиева и игумена на манастира архимандрит Йоаникий, учениците отново почистиха и освежиха двора на Черепишкия манастира..

публикувано на 18.04.24 в 14:43

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

публикувано на 18.04.24 в 14:32

2 май ще бъде неучебен и в Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков ще обяви 2 май за неучебен ден . Заповедта се подготвя и ще бъде подписана утре, съобщи Живков, който участва днес в 160-тото редовно заседание на Комитета на регионите в Брюксел. По силата на Закона за предучилищно и училищно образование кметовете могат да обявят за неучебни до три дни в годината...

публикувано на 18.04.24 в 11:33