Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 февруари 2014 година

Ученици от Евроклуба в ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин разказаха за посещението си в Страсбург, където участваха в дебатите на Парламента, заедно със свои връстници от различни държави, членки на Евросъюза.
Снимка: РАДИО ВИДИН
На 54-ото заседание на местния парламент във Враца не се стигна до избор на контрольори на 8 общински дружества. Не бяха предложени и конкретни имена, тъй като вносителят на предложението - Малина Николова, която е и председател на Общинския съвет, оттегли докладната си записка. Присъстващите в залата 30 съветници обаче бламираха предложението на своя председател, като само 15 одобриха идеята й вместо избор на контрольори да се направи отмяна на няколко заповеди на кмета Николай Иванов. 14 сенатори се въздържаха, а Мирон Драганов от групата на БСП беше против, с което предложението за промяна на дневния ред не мина. Работата на контрольорите е да изготвят 3-месечни отчети за финансовото състояние на дружествата, като фирмите им поемат заплатите за своя сметка.

Община Видин разработи и депозира 39 проекта на обща стойност 383 191,20 лв. във връзка с Националната кампания "За чиста околна среда - 2014 г." на тема "Обичам природата - и аз участвам". Тя е обявена от Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда Проектните предложения включват изграждането на зони за отдих в 33 населени места в общината, съобщиха от пресцентъра на Община Видин. Целта на кампанията е повишаване на екологичната култура и навлизане на съвременните тенденции в сферата на опазване на околната среда. Предвижда се чрез доброволния труд на жителите на общината да се осъществи почистване, озеленяване и облагородяване на определените терени за изграждане на зони за отдих. В проектните дейности е предвидено и закупуването на нови детски и спортни съоръжения, както и на парково оборудване. В разработването на проектите дейно участие взеха кметовете и кметските наместници на населените места от общината. За осъществяване на всяко от класираните предложения ще бъдат предоставени безвъзмездни средства в размер до 10 000 лева (с вкл. ДДС). Крайната дата за реализация на дейностите по кампанията е 28.11.2014 г.

Равнището на безработица в област Враца през януари е достигнало 22,46 на сто от икономически активното население при средно за страната за този месец 12,22 на сто, съобщи Ани Бичовска, директор на Бюрото по труда във Враца. През първия месец на 2014 г. най-високо равнище на незаетите лица се запазва в общините Хайредин и Борован, съответно със 78,71 на сто и 71,48 на сто от трудоспособното население. Следват община Криводол с 47,40 на сто и община Бяла Слатина с 44,81 на сто. Между 26-31 на сто са регистрираните безработни в общините Роман, Мизия и Оряхово. Под 20 на сто се запазва равнището на безработица в общините Мездра, Козлодуй, а в община Враца средното равнище на регистрирани безработни е почти същото като това за страната през януари. По данни на бюрата по труда продължаващото бавно нарастване на равнището на безработица в областта е заради завършващите проекти за временна заетост на общините, както и тези, изпълнявани по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в края на плановия период, посочи Бичовска.

Във Видин до месец трябва да бъде открита нова специализирана болница за активно лечение по кардиология, тъй като се очаква до този срок тя да получи лиценз от Министерство на здравеопазването. Това съобщи доктор Цветан Василев, административен директор на новото болнично заведение във Видин. На среща с обществеността на Видин днес доцент доктор Сотир Марчев, изпълнителен директор на Български кардиологичен институт и доктор Даниела Макавеева, изп. директор на специализираната болница за кардиологично лечение във Видин, представиха дейността на болницата, в която ще се извършва високоспециализирана дейност. Видин е последният областен град в България, в който се открива инвазивна кардиологична болница, бе посочено на срещата.

До средата на месец март се очаква да заработи сепариращата инсталация във Враца. Комисия, съставена от общинската управа и представители на фирмата, натоварена с дейността на инсталацията, ще направят фактическото предаване на техниката от страна на местната власт към частното дружество. Когато сепариращата инсталация заработи, през нея ще минават отпадъците от Враца и Мездра. Те ще бъдат разделяни по видове, балирани и складирани в клетките на регионалното депо край село Косталево. За рециклиране ще отиват отделените желязо, хартия, пластмаса и стъкло. Разделянето на суровините ще намали депонираните отпадъци с около 30%. В момента депото за твърди битови отпадъци край село Косталево приема ежедневно по около 80 тона боклуци, събрани от Враца, Мездра и околните села. Годишно в депото ще се събират по около 23 000 тона суровини, а благодарение на модерната сепарираща инсталация, периодът за ползването му ще се удължи от 8 на 12 години.

Близо 1,5 кг марихуана откриха митнически служители от митническа мобилна група на Митница Видин, съвместно с гранични полицаи от ГПУ Видин. Пакетите, съдържащи суха тревиста маса с характерния мирис на марихуана, са открити в багажа на полски гражданин при преминаване на Дунав мост 2 в посока към Румъния. Той пътувал заедно със свой съгражданин с лека кола, а на въпрос каква е била целта на посещението им в България, той отговорил, че са идвали на дискотека. Общото тегло на петте пакета е 1,451 кг. Автомобилът и лицата са задържани.

Децата в яслите получават по-малко млечни продукти, зеленчуци и плодове от необходимото. Хигиенната инспекция в Монтана извърши проверки и издаде 9 предписания за отстраняване на нередностите. Здравословното хранени на децата от 0 до 3-годишна възраст се регламентира с Наредба №2 от март миналата година, съобщи директорката на Регионалната здравна инспекция в Монтана д-р Даниела Караилиева. Във връзка с изпълнението на наредбата инспекторите са извършили проверки в 8 детски ясли, три кухни и 7 яслени групи в обединените детски заведения в област Монтана. В хода на проверката хигиенните инспектори са издали 9 предписания за отстраняване на откритите нарушения във връзка с изпълнението на Наредба №2.

Ученици от Евроклуба в ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин разказаха за посещението си в Стасбург, където участваха в дебатите на Парламента, заедно със свои връстници от различни държави, членки на Евросъюза. Групата, посетила Страсбург, начело с ръководителя си Валя Александрова, подариха на директора на училището Любомир Георгиев и кмета на Видин Герго Гергов символични подаръци, свързани с посещението им.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55