Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Конкурс "Летене по Радичков" организират за Видин, Монтана и Враца

Конкурс за есе и илюстрация "Летене по Радичков" обявиха в Берковица. Конкурсът се организира от местната управа, Гимназия "Д-р Иван Панов" в града, Издателска къща "Анубис", Сдружение "Образование и културно наследство" и Българско училищно настоятелство- Берковица. Темата е "Трудните уроци са по-мъдри и по-благодарни за човека от лесните- това сам съм го изпитал и го зная от опит. Лесният урок се усвоява с леснина и от него почти нищо не научавате. Трудният урок иска много пот, но пък като усвоите урока за цял живот ще ви държи влага." Не е задължително участниците да свързват творбите си само с разказа "Ние, врабчетата", от който е цитатът. Той е отправната точка за техните интерпретации върху Радичковото творчество, съобщават организаторите.  

Ученици от 8 до 12 клас от областите Монтана, Враца и Видин могат да участват в конкурса. Есетата трябва да са с обем до 2 страници, формат Times New  Roman 12. Всеки участник с илюстрация има право да представи не повече от една рисунка- графика (черно-бяла или цветна), с размер 35х50 см.; техника: молив, туш, тънкописец, акварел. Желаещите да участват в конкурса трябва да напишат трите си  имена, училище, клас, адрес, телефон за връзка. Творбите ще бъдат оценявани от професионално жури. Крайният срок за изпращане на творбите е 30 април на адрес: 3500 гр. Берковица, ул. "Д-р Иван Панов" №2, Гимназия "Д-р Иван Панов" или на имейл: gipb@abv.bg. Финалът и награждаването ще бъдат  на 11 май в берковската гимназия.

Всички наградени ще получат грамота, книги и парични награди от Община Берковица.

Вижте още

Рекордно количество злато и голяма пратка хероин задържаха на Дунав мост при Видин

40 килограма хероин и 41 килограма златни накити са задържани при два различни случая на граничния пункт по Дунав мост 2 при Видин на изхода от страната.  14- каратовото злато, разпределено в 64 пакета и кутии е задържано на Дунав мост 2 около 16 часа на 20 октомври.  Количеството е рекордно за последните 17 години, а стойността на пакетите с..

публикувано на 22.10.21 в 11:35

Тревопасни унищожили близо 500 декара с царевица в с. Сливовик

Сигнал за унищожена реколта от насаждения с царевица е получен в РУ Лом от охранителна фирма, съобщават от ОД на МВР-Монтана. Касае се за  нива с площ от 482 дка в землището на с. Сливовик, общ. Медковец, собственост на варненски едноличен търговец.   По първоначални данни насажденията са унищожени от тревопасни животни. Местопроизшествието е..

публикувано на 22.10.21 в 11:09

Служители на Спешната помощ в Кула участваха в протеста в София

Шестима медици, фелдшери и санитари  от центровете за спешна помощ на област Видин протестираха в София пред здравното министерство в сряда.Трима от протестиращите работят във ф илиала на Центъра за спешна медицинска помощ в Кула . Причината за тяхното недоволство са тежките условия на работа и ниското възнаграждение.  "Протестирахме..

публикувано на 22.10.21 в 11:05

В Ново село се готвят за зимата

Община Ново село продължава да се стяга за зимата. Ремонтирани са няколко важни пътни артерии, в момента тече ремонт на покрива на общинската сграда, която е приютила и няколко социални служби. Администрацията работи по график, въведен  заради ковид-пандемията, без да пречи на ремонтите, предприети за посрещането на зимните условия.  След едногодишно..

публикувано на 22.10.21 в 11:03

Връчват Националната награда "Йордан Радичков" на закрита церемония

При закрити врата в сградата на община Берковица, в събота ще се проведе връчването на Националната литературна награда "Йордан Радичков". Причината е въведените противоепидемични мерки, съобщи Бойка Попова- младши експерт "Връзки с обществеността" в Община Берковица. "За втори път община Берковица е организатор и домакин на ежегодната награда за..

публикувано на 22.10.21 в 10:53

Заловен е 19-годишен, откраднал електромотор от циркуляр в с.Баница

Жител на врачанското село Баница е заявил в полицията, че от двора на имота му е откраднат електромотор от циркуляр, съобщават от ОД на МВР- Враца.  След оперативно-следствени действия  е установено, че деянието  е извършено от 19-годишен жител на същото село. Лицето  е задържано  в РУ Враца. Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 22.10.21 в 10:07

Нови 128 с COVID-19 във Врачанско

Още 128 жители на Врачанска област са били диагностицирани с коронавирусна инфекция, съобщиха от Регионалната здравна инспекция, обобщавайки данните от 21 октомври. 7 от болните са били хоспитализирани заради средно тежко състояние. Петима са новите пациенти на ковид отделението в МБАЛ "Христо Ботев" във Враца: жени на 83 и на 85 г. от областния град,..

публикувано на 22.10.21 в 09:30