Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 февруари 2014 година

Снимка: Полина Тодорова


Над един милион лева са забавените възнаграждения от работодатели в област Видин към края на януари, съобщи директорът на Инспекцията по труда във Видин Тодор Вълчев. Той уточни, че данните са за проверени 8 работодатели. Заради проблеми със забавени заплати, под постоянно наблюдение в момента са петима работодатели. "Неизплатените трудови възнаграждения са в следствие на финансови затруднения на работодателите", уточни Тодор Вълчев. През отчетния период служители на Инспекцията са извършили и над 100 проверки. Засилен е контролът в строителството, като приоритет е безопасността при извършване на земно-изкопни дейности. Проверени са четири дружества, които работят по водния цикъл на Видин, съобщи директорът на инспекцията Тодор Вълчев. Установени са 50 нарушения на трудовото законодателство. Сред тях са неосигуряване на подходящо помещение или фургон за почивка при неблагоприятни условия, както и липса на аптечки и носилки за оказване на първа помощ. Издадени са 50 предписания с кратки срокове на изпълнение. От края на януари Инспекцията по труда във Видин, която до сега беше отдел към тази в Монтана, отново е със статут на дирекция.

Правителството одобри допълнителна еднократна помощ в размер на 30 лв. за хората с най-ниски доходи в края на отоплителния сезон, съобщиха от правителствената информационна служба. За целта на Министерството на труда и социалната политика ще бъдат преведени над 8 млн. лв. От еднократната помощ ще могат да се възползват около 270 хил. граждани, получаващи целева помощ за отоплителен сезон 2013/2014, както и лицата и семействата, на които тази помощ е отказана, тъй като средномесечният им доход е превишавал с до 10 лв. диференцирания минимален доход или защото не са имали пълната шестмесечна регистрация в бюрата по труда. Еднократната помощ ще могат да получат и хората, които не са подавали молба-декларация, но отговарят на условията за енергийно подпомагане и доходът им превишава с не повече от 10 лева от установената доходна граница.

На днешното си заседание Правителството освободи Анатолий Младенов като областен управител на Монтана и назначи на длъжността Николай Пенчев. Николай Пенчев е инженер химик. Цялата му кариера е преминала в структурите на "Гражданска защита". Последната заемана от него длъжност е директор на Националния учебен център за гражданска защита на МВР в Монтана, който от 2011 година е Регионален учебен център на НАТО за обучение по Международната програма за ядрена, химическа, биологична и радиационна защита.

Заплатите в МВР ще бъдат вдигнати с 10 на сто от 1 януари 2014 година. Това намерение на МВР става ясно от писмо, което е изпратено от ръководството на Министерството до синдикалните организации в МВР. За да стане факт, повишението трябва да бъде прието с постановление на Министерския съвет. Реално обаче по-високите заплати ще станат факт от март месец, като служителите в Министерството ще получат увеличението си със задна дата. Вдигането на заплатите беше един от приоритетите на новото ръководство на МВР, като до последно не беше ясен и точния процент, с който ще се увеличат възнагражданията на работещите в системата.

СнимкаПразничните дни в началото на месеца са причина кампанията за събирането на местни данъци да стартира не на 1, а на 4 март, съобщиха от Община Видин. От тази дата, съгласно действащото законодателство, могат да бъдат платени налозите за текущата година- данък върху превозните средства,  недвижимите имоти и такса битови отпадъци. Ако гражданите платят годишното си задължение в срок до 30 април, ползват отстъпка в размер на 5%. При желание те могат да го покрият и на две вноски- до 30 юни и до 30 октомври. В салона на отдел "Местни данъци и такси" в Община Видин ще работи дежурна каса и през обедната почивка. Хората ще имат възможност да плащат задълженията си и извън общинския център- в кметствата на населените места от общината.

Община Видин участва в търг с тайно наддаване, обявен от ДП "Национална компания Железопътна инфраструктура", който се проведе днес в София. Търгът е за отдаване под наем на недвижимо имущество- публична държавна собственост. Помещението се намира в старото здание на жп гарата във Видин. Общината е единственият участник в търга и е предложила цена, не по-ниска от първоначално обявената. Намеренията са в това помещение да бъде обособена чакалня за бъдещата общинска автогара. Такава във Видин  няма повече от 15 години. Парите за ремонт на помещението са заложени в капиталовите разходи на общината за 2014 година. Идеята е новата общинска автогара да има модерна визия и да предлага всички съвременни удобства за пътуващите. Очаква се издаването на заповед от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, с която ще се определи спечелилия търга участник- съобщиха от пресслужбата на Община Видин.

Общинската програма за "Малки граждански инициативи" във Враца започва да набира предложения след седмица- от 5 март, предаде Жоро Александров. На редовното заседание на местния парламент беше фиксиран и краен срок за приемане на заявки от кандидатите- 31 март. Бюджетът на инициативата за предприемчивите е 60 000 лева, а максималната сума, отпускана за проект е 3 000 лева. Оценката на най-добрите и решенията за финансиране ще се случат до средата на април. На сесията бяха направени и корекции в правилата за кандидатстване по програмата за "Малки граждански инициативи". Според тях, строителните дейности по облагородяване на квартални зелени площи и междублокови пространства не могат да се извършват хаотично или по преценка на спечелилите финансирането, а след изричната санкция на отговорните за това институции. В поправките са вписани условия, според които е необходимо проектите да отговарят на устройството на територията, да са съобразени с националния строителен контрол и детските площадки да са съобразени с изискванията за безопасност.

Близо 23% от хората в трудоспособна възраст в област Видин са без работа по данни на Агенцията по заетостта за месец януари. 8 682 души са регистрирани в Бюрата по труда във Видин и Белоградчик. В сравнение с предходния месец броят на лицата, търсещи работа, се е увеличил с над 4%. За Бюрото по труда във Видин равнището на безработица е 18,5%, съобщи директорът на Бюрото Милчо Цоков. Близо 18% от регистрираните в Бюрото по труда са младежи на възраст до 29 години. Продължително безработните, водени на отчет в дирекцията са 33% от общия брой на регистрираните на борсата. Съотношението между търсене и предлагане на работа за месец януари е 6:1.

Единната сметка за плащане на данъци и осигурителни вноски ще функционира до петък, 28 февруари, съобщиха от пресцентъра на видинския офис на НАП. Народното събрание одобри на второ четене измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Плащанията по т. нар. единна сметка ще бъдат обработвани най-късно на 28 февруари, петък, уточняват от НАП. Препоръчително е последните преводи по старата сметка да се извършат не по-късно от 11 часа на тази дата. В края на работния ден на 28.02.2014 г. досегашните банкови сметки на НАП ще бъдат закрити.

Над 112 кг. таблетки псевдоефедрин, който се използва за производство на синтетични наркотици, са иззети
при съвместна операция на служители на Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция" и ДАНС, съобщиха от пресценъра на агенция "Митници". Наркотичното вещество е намерено в микробус с български регистрационен номер и прикачена платформа с полска регистрация. Таблетките, опаковани в черни пликове, били укрити в няколко тайника в автомобила и платформата. Таблетките са внесени от Турция и предназначен за страни от Западна Европа. По случая е образувано досъдебно производство и е уведомена Окръжната прокуратура във Видин. Пътниците и автомобилът са задържани. Това е най-голямото количество прекурсор за производство на амфетамин, откривано и задържано на българската граница.

На 27 февруари, на ученици от врачанското СОУ "Христо Ботев" ще бъдат направени безплатни очни прегледи от лекари от Александровска болница, съобщиха от пресцентъра на местната управа. Инициативата е на лечебното заведение, което ще изпрати в училището четирима от детските си очни специалисти. Желаещите ученици трябва да са на възраст от 6 до 10 години и в деня на прегледа да носят декларация за съгласието на родителите за прегледа. Очаква се да бъдат прегледани около 250 деца. Медиците ще направят първоначален преглед за установяване на очния статус. В случаите, в които се налага, ще има и допълнителни консултации в Клиниката по детска офталмология към Александровска болница. През следващия месец очни прегледи ще бъдат извършени и в други учебни заведения в община Враца.

Над 300 са членовете на ПП " България без цензура" в област Видин. Изградени са структурите в 8 общини, а в Ново село, Чупрене и Макреш предстои провеждането на Учредително събрание. Това стана ясно на представянето на новоизбраното общинско ръководство на партията във Видин. Десислава Тодорова, член на Националния съвет на регионите на "България без цензура", представи ръководството на видинската общинска структура- председател Георги Веселинов, със заместници Добрин Петков, Пламен Николов и Светослав Илиев. "Основният ни партньор и съмишленик във Видин е движението "Аз обичам Видин"- обяви Георги Веселинов, според когото до провеждането на евроизборите местната структура на "България без цензура" Видин ще се фокусира върху разширяването на членската си маса.

Французин и литовка правят кукла от лъжица с деца от Монтана
. Флориан и Габриеле са доброволци и помагат на малчуганите от детска градина №7 "Приказен свят" в Монтана. В продължение на 6 месеца двамата доброволци ще представят културите на своите страни. Това става възможно благодарение на проекта "Дай посока на своето бъдеще" на сдружение "Младежки порив за бъдеще на Монтана". Първата изява на Флориан и Габриеле бе изработката на кукла от лъжици. Те бяха подпомогнати от режисьорката от кукления театър в Монтана Дориана Гълъбова: "На мен куклите ми изглеждат много лесни за изработване, но децата са 3 група и някои форми ги затрудниха. Днес изработваме импровизирана кукла-лъвче. Нашето желание е да обиколим всички детски градини." Децата се включиха в изработването на куклата с интерес и усърдие.

Ученици от видинското училище "П. Р. Славейков" отбелязаха 26 февруари- Световния ден за борба с агресията в училище. Стотици деца, облечени с розови тениски, направиха сърце на площадката пред училището и по този начин казаха "Не" на проявата на насилие в училище. 26 февруари се отбелязва и като Ден на Розовата фланелка и се отбелязва за трета поредна година в България. "Всичко започва в Канада като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в провинция Нова Скотия. Събитието е организирано от двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище, група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, дошъл на училище облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения им съученик. Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят. През 2011 г. около 1 млн. ученици от над 25 страни отбелязват този ден с различни прояви", разказа водещата Беатрис, ученичка в 5-ти клас. Кулминацията в Деня на розовата фланелка бе пускането на летящи розови фенери.

В отбелязването на международния ден за борба с училищния тормоз се включи и Първо основно училище в Берковица
. Днешният 26 февруари е обявен за "Ден на розовата фланелка". По идея на Училищния парламент в училището цялата седмица бе обявена за Седмица за справяне с училищния тормоз под мотото "Уважение, разбирателство, единство!" Всеки клас получи информационни материали и бе поканен да направи постер против насилието в училище, а при главния вход на сградата бе подреден специален кът. Особен интерес предизвика гостуването на Театър "Цвете" от София, който изнесе на училищната сцена две представления, свързани с агресията между учениците. И при двете представления гостуващите артисти активно контактуваха с децата, търсеха тяхното мнение, канеха ги на сцената да изкажат и покажат своята позиция чрез артистично изпълнение. Днес всички учители и ученици получиха розова лента- символ на кампанията. Изготвените плакати бяха поставени в класните стаи.

Над 80 разрешителни за продажба на мартеници са издадени от Община Видин. Търговците плащат на Общината по 88 стотинки, а за празничните дни цената е 1,50 лева. От 20 стотинки започва цената на мартениците във Видин. По 3-4 лева струват украшенията за офиси, а до десет лева е цената на мартениците- уникати, които търговците предлагат.

В навечерието на Баба Марта Община Видин ще украси моста "Нова Европа" с 10-метрова мартеница. Тя ще бъде монтирана на 28 февруари (петък). Тогава ще бъде украсено и мартенско дърво пред Стамбол капия. На 1 март Общината ще се включи в инициативата "Честита Баба Марта, Свят", която е в рамките на Националната благотворителната кампания "Децата и традициите". Около 500 деца и младежи ще оформят жива мартеница на площад "Бдинци", щеима и "Най-голямата жива мартеница". Всеки желаещ може да стане част от проявата, уточниха от общинската администрация.

Бърдарски геран ще е домакин на екстериорна киноложка изложба за всички породи. На официалният сайт на селото са публикувани условията за участие. Първата екстериорна киноложка изложба в Бърдарски геран за всички породи кучета ще се проведе на 5 април 2014 г. на стадиона на селото, разкри новинарският сайт на Бърдарски геран. Надпреварата ще се проведе по всички правила на Българската републиканска федерация по кинология /БРФК/ като кучетата се състезават в два ринга - за кучета с родословие (с редовни документи от БРФК и FCI, както и ПК № на БРФК) и кучета без родословие. Предварителното записване е желателно, за да може организаторите да се справят с тежката задача по осигуряване на нормалното протичане на изложбата. Регистрация на кучетата и заплащане на таксата за участие- на 5 април от 8,30 до 10 часа. Откриване на изложбата - в 10 часа. Можете за записвате кучетата си на адрес:  kmet@bardarskigeran.eu, както и на телефони 0888 769621; 0888 769621- Светлана Караджова и 0887 279622; 0887 279622- Нели Николова. Такса за участие: За куче без родословие- 5 лева на куче; за куче с родословие (включващо редовни документи от БРФК, FCI и ПК № от БРФК)- 15 лева на куче; куче без ПК номер на БРФК- таксата е 30 лева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55