Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Болницата в Берковица ще работи по 38 клинични пътеки

берковица болница
Снимка: www.berkovitsa.bg

Общинската болница в Берковица ще работи с 38 клинични пътеки през 2014 година. Това стана ясно, след като на 25 февруари бе подписан договор със Здравната каса. Няма промяна в броя на пътеките от миналата година, макар че народният представител Илиян Тимчев, който до скоро бе общински съветник и работеше в берковската болница, прогнозираше, че те ще бъдат увеличени.

"Общинската болница в Берковица е стабилна. Тази година клиниката е без печалба, но и без загуби. И все пак в сравнение с предишните години положението не е никак розово - пътеките са намалели наполовина (например през 2010 г. са били 67), а лекарите напускат масово и се местят в други болници" - каза депутатът от БСП.

Към момента легловата база е намаляла на 60 места, разпределени в пет отделения- Хирургично, Вътрешно, Акушеро-гинекокологично, Неврологично и Детско отделение. Лечебницата обслужва 23 училища и детски градини от общините Берковица и Вършец с общо население около 30 000 души.

Преди месец стана ясно, че Министерството на здравеопазването ще отпусне допълнителни средства през тази година на 42 болници в отдалечени и рискови райони. Берковската болница е една от 42-те лечебни заведения, които ще получат финансиране, но все още нее ясно в какъв размер. Не е ясно и кой ще бъде управител на болницата, тя все още се управлява от прокурист.  
 
Вижте още

Над 8000 души във Видинско с целева помощ за отопление

Общо 11 008 броя заявления -декларации за целева помощ за отопление са подадени от първи юли до 15 октомври включително в дирекциите "Социално подпомагане" в област Видин, съобщават от Регионалната дирекция "Социално подпомагане". От тях е отпусната целева помощ на 8 242 случая, а броят на отказите е 2 382. В процес на обработка са 384 заявления-..

публикувано на 18.10.21 в 13:54

Във Видин представят програмите за европейскo финансиране

Последната открита приемна на Областен информационен център- Видин от втората обиколка за 2021 г. се провежда днес. Служители на центъра раздават брошури и разясняват възможностите за получаване на финансиране от активните към момента програми на Европейския съюз, обясни Мариела Савкова , управител на ОИЦ-Видин.   "Във втората обиколка основно..

публикувано на 18.10.21 в 12:14

Ясни са претендентите за Националната литературна награда "Йордан Радичков"

10 сборника с разкази са номинирани за най- добра нова книга с разкази от жури в състав професор Георги Каприев, председател и членове: писателите Деян Енев, Румен Леонидов, Горан Атанасов– председател на комисията по култура  в Общински съвет-Берковица, Силва Хачерян от Министерство на културата. Самата номинация вече е признание, а тази..

публикувано на 18.10.21 в 10:50

Задържаха недекларирана валута на ГКПП Дунав мост 2

100 000 недекларирани евро установиха митнически служители в района на ГКПП Дунав мост при Видин- Калафат  при проверка на товарен автомобил. В ранните часове на 15.10.2021 година при проверка входящ камион, пътуващ от Нидерландия към Турция, шофьорът- турски гражданин е заявил, че няма нищо за деклариране, но при последвалата щателна проверка на..

публикувано на 18.10.21 в 10:41

Православната църква почита паметтта на Свети апостол Лука

На 18 октомври Българската православна църква почита Свети апостол и евангелист Лука, каза за радио Видин отец Илия Симеонов : "Свети Лука бил родом от Ентиохия в Сирия. Получил високо образование, изучил медицина и живопис. След време дошъл в  Йерусалим, където имал щастието да слуша проповедите на Спасителя и да види чудесата, които той правил."..

публикувано на 18.10.21 в 10:26

Жители на Георги Дамяново пребиха възрастен човек от Монтана

През вчерашния ден в РУ на полицията в Монтана 72-годишен жител на града е съобщил, че около 12.40 часа на 1 километър преди село Меляне в посока към Георги Дамяново, му е нанесен побой от земеделски производител от същото село и неговия пастир. Пострадалият е изпратен за преглед в ЦСМП в Монтана и му е направена рентгенова снимка, която показала, че е..

публикувано на 18.10.21 в 10:11

До края на октомври се подават декларациите за данъци за третото тримесечие

На 31 октомври изтича крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица, извън трудов договор и са задължени да им удържат данък, трябва да подадат по електронен път, декларации за третото тримесечие на 2021 г. Това е и последният ден за внасяне на удържания данък към бюджета. Тази година 31..

публикувано на 18.10.21 в 09:59