Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До месец съдът ще реши делото за "Конака" във Видин

13
Снимка: Светослав Цветанов

Видинският окръжен съд ще се произнесе до месец по делото на Мюсюлманското вероизповедание, което претендира за собствеността на сградата на музей "Конака" в града. Сградата, която е паметник на културата, е публична общинска собственост.

"Сградата на историческия музей "Конака" е строена в средата на 19 век. Използвала се е от Видинската църковна община и е наричана "Епископски конак". След Освобождението през 1878 година е ползвана за градско управление. Няма данни преди 1878 година сградата да се е ползвала от турските власти, с каквото и да е предназначение"- каза пред Анжела Каменова архитект Галя Антова.

"Искът на Мюсюлманското вероизповедание е неоснователен и недопустим"- обяви адвокатът на Община Видин Петьо Петков.

"Искът не е доказан. Видя се от експертизата, че не са приложени доказателства ищецът- Мюсюлманското вероизповедание, като правоприемник на Мюсюлманска вероизповедна общинаВидин, да е притежавал сградата. От наша страна с експертизата се доказа, че сградата постоянно е била ползвана и поддържана с държавни средства, с данъците на народа"- уточни адвокат Петков.

На заседанието присъстваха кметът на Видин Герго Гергов и общински съветници.

Снимка"Вярваме в справедливостта на българския съд и смятаме, че българските светини трябва да бъдат защитавани", обяви кметът на Видин Герго Гергов, който заедно с общински съветници присъства на заседанието. Решението ще бъде обявено публично на сайта на Окръжния  съд, съобщи съдия Валя Младенова.

Минути преди да започне делото по искането на мюфтийството за собствеността върху музей "Конака" започнаха два протеста- на граждански сдружения и футболни запалянковци и на симпатизатни на партия "Атака".

Засилено полицейско присъствие имаше по целия център на Видин- от сградата на "Конака" до Общината.

Снимка"Тук сме единствено и само да браним националния интерес. Тук сме, за да не се случва повече това, което се случва, да няма никога повече дела за българската земя", каза за Радио ВИДИН председателят на фенклуба на ЦСКА Димитър Ангелов-Дучето.

Феновете заявиха още, че ще внесат в Общинския съвет декларацията, която беше приета от Общинския съвет в Карлово за геноцида над българския народ. На присъстващите футболни фенове и членове на граждански сдружения бе раздавана книгата "Петвековния геноцид".

"Закупили сме 25 книги и ще ти раздаден на хората, за да се потвърди това, което се знае от всеки българин, само дето българските власти не искат да го признаят, а именно, че управлението на Османската империя е турско робство и геноцид, а не присъствие", обясни пред Йорданка Петрова Елена Ваташка от Сдружението на българските футболни привърженици.
 
СнимкаКъм протестиращите на площада се присъединиха и случайни минувачи, като Илия Тодоров от видинското село Кутово:

"Когато турчинът намери на видинската джамия полумесец да дойде и да спори за имоти. Нашият, Видинският вилает първи е освободен от турско робство. Ние сме свободолюбив народ."

Футболните запалянковци не бяха допуснати до сградата на съда от органите на реда, които плътно орханяваха входа и бяха поставили заграждения.

Със закъснение започна протестът на партия "Атака". Видинските симпатизанти бяха подкрепени от съмишленици от Монтана и Враца.

"Те, за съжаление, бяха спрени за проверка към Дреновец и затова се забавиха. Основната идея на нашия протест е подкрена Община Видин във запазване на статута на музея", коментира  Емил Лилов, областен координатор на партия "Атака" за Видин.

СнимкаПред сградата на съда бе прочетена молитва за единение и сплотяване от отец Петър. Той заяви, че е от Българската православна църква, но не пожела да обясни от къде е: "Тук съм да благословя българския народ, всичките да бъдат сплотени в една вяра."

"Това е безобразие, защото претенциите на турската страна чрез мюфтийството, което е само инструмент, са към чист обългарски имоти, които според договорите, подписани след Освобождението са вече собственост на България", така Адриан Асенов, народен представител от Монтана от парламентарната група на "Атака" коментира делата, които мюсюлманското вероизповедание води в различни градове на страната за връщане на имоти.

"Желаем и сме убедени, че ще има разумно решение. Че българският съд ще вземе разумното решение, а именно това да си остане българска, видинска собственост", заяви след заседанието на съда председателят на Общинския съвет във Видин Пламен Трифонов.

По- късно двете групи от протестиращи се отправиха по различни маршрути към сградата на "Конака", охранявани от полиция и жандармерия. Пред "Конака" бе Ваня Минева. Тя попита видинчани какво смятат за протестите:

Снимка"Не знам какво се случва... Нямам ни най-малка представа...
Да, знам- стачкуват за "Конака". Не си го даваме и така трябва да бъде... Не, не знам какво се случва, а и аз съм на работа... Подкрепям ги на сто процента. Всичко е било строено от османците, но преди да дойдат османците, тук са били българите. Видин е на 2 000 години град и това не може да се позволи.
Ние сме всички българи и затова сме тук- защото сме българи. Ако не сме тук, те утре ще вземат всичко. Реституцията за българите е била до 2010 година, а за другите- до 2020-та. Защо има деление?! Това никога няма да мине, но идват избори и затова се правят тези неща- заради изборите."


Документален запис от събитието, автор Светослав Цветанов:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Становище на Община Видин за предстоящ ремонт на улица „Константин и Фружин“

Община Видин разпространи становище във връзка с асфалтирането на улица "Константин и Фружин" в града. Живущите там са подавали редица сигнали и чакат да бъде положен асфалт от 40 години. Ремонтните дейности са били предвидени в капиталовата програма за 2023 година, но са отложени поради забавянето на приемането на проектобю джета за тази година,..

публикувано на 09.07.24 в 12:06

Възстановиха движението по Е-79 край Дунавци

Възстановено е движението по път I-1 Видин – Ботевград в района на Дунавци , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се осъществяваше в една лента заради катастрофа по-рано днес. 

публикувано на 09.07.24 в 10:34

Катастрофа затруднява движението по Е-79 край Дунавци

Временно движението по път I-1 Видин – Ботевград,   в района на Дунавци, се осъществява двупосочно в една лента поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".  Трафикът се регулира от пътни знаци и "Пътна полиция".​

публикувано на 09.07.24 в 09:39

Деца изучават религия в Клисурския манастир

Вече пета поредна година светата обител събира малчугани от цялата страна.   По традиция лятното училище се провежда през месец юли. За пета година деца от Видинска епархия, и от други градове на страната, изучават религия в Клисурския манастир. Идеята е осъществена благодарение на Видинския митрополит Даниил , сега Патриарх на българската църква,..

публикувано на 09.07.24 в 08:48

Музеят във Враца организира образователна игра за деца

Регионалният исторически музей (РИМ) във Враца продължава с активностите за деца през това лято. За днес, 9 юли, е предвидена образователната игра "Рисунките и символите на праисторическия човек" . Тя е подходяща за деца на възраст от 8 до 13 години. Повече за летните активности разказа Тихомир Машов , завеждащ отдел "Музейни образователни..

публикувано на 09.07.24 в 08:25

Две врачански детски градини търсят нов директор

Обявиха конкурс за директори на две детски градини във Враца. Вакантните места са за детските заведения с имена "Знаме на мира" и "Славейче". Според информацията от Община Враца, това е втория опит за назначаване на титуляри на постовете, след като при първия такъв не се намери и временно на постовете останаха заместници.  Конкурсът ще е на два етапа..

публикувано на 09.07.24 в 07:40

Снимката на 8 юли 2024 година

На тържествено събрание служители на Министерството на вътрешните работи в област Видин получиха почетни грамоти  по случай професионалния си празник, който беше отбелязан на 5 юли. Общо 66 служители от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) и 15 от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" бяха наградени, а директорът на ОДМВР старши..

публикувано на 08.07.24 в 18:00