Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 март 2014 година

Протести на граждански сдружения, футболни запалянковци и на симпатизатни на партия "Атака" срещу претенциите на Мюсюлманското вероизповедание за собственост върху сградата на музей "Конака" фокусираха днес вниманието на националните медии върху Видин.
Снимка: Светослав Цветанов
Видинският окръжен съд ще се произнесе до месец по делото на Мюсюлманското вероизповедание, което претендира за собствеността на сградата на музей "Конака" в града. На заседанието не присъства представител на мюфтийството. Сградата на музей "Конака" е публична общинска собственост. Построена е в средата на 19 век, съобщи вещото лице по делото архитект Галина Антова. "Искът на Мюсюлманското вероизповедание е неоснователен"- обяви адвокатът на Община Видин Петьо Петков. На заседанието присъстваха кметът на Видин Герго Гергов, общински съветници. Вярвам в справедливостта на съда, обяви кметът Герго Гергов. Решението ще бъде обявено публично на сайта на Окръжния  съд до 7 април, съобщи съдия Валя Младенова.

Минути преди да започне делото по искането на  мюфтийството за собствеността върху музей "Конака", във Видин започнаха два протеста- единият на граждански сдружения и футболни запалянковци, а вторият на симпатизатни на партия "Атака". Засилено полицейско присъствие имаше по целия център на Видин- от сградата на Конака до Общината. На централния площад се събраха около 50 човека, организирани от председателя на фенклуба на ЦСКА. Заради демонстрации на агитки на ЦСКА и Партия "Атака" около "Конака" и сградата на съда, полиция и жандармерия охраняваха района. Футболните запалянковци не бяха допуснати до сградата на съда от органите на реда, които плътно орханяваха входа и бяха поставили и заграждения. Със закъснение започна протеста на симпатизанти и членове на партия "Атака" от Видин. Те бяха подкрепени от съмишленици от съседните общини Монтана и Враца, съобщи Емил Лилов, областен координатор на партията.

Държавното дружество "Напоителни системи", чиито принципал е Министерството на земеделието и храните, ще получава компенсация от държавата, когато извършва дейности по отводняване. Това решиха депутатите като приеха на второ четене поправки в Закона за водите, каза за Радио ВИДИН управителят на Напоителни системи Клон "Мизия" Гриша Босашки. Дружеството, на което със закона е възложено да извършва обществена услуга- защита от вредното въздействие на водите на територията на цялата страна чрез организирана и управлявана от него мрежа, ще получава компенсация от държавния бюджет, когато това задължение води до нетни разходи и е финансова тежест за него, гласи текстът от закона. Средствата, представляващи несправедливо понесена финансова тежест от "Напоителни системи" ЕАД, за извършените обществени услуги през периода 2011-2013 година, ще се възстановяват на дружеството за тази година в срок до 31 март. Авансовите средства за 2014 година за извършване на обществената услуга ще трябва да се предоставят на дружеството също до края на март, гласуваха още депутатите.

В началото на месец април ще стартират ремонтните работи по пътната настилка, отводнителни съоръжения, пътни банкети и откоси в участъка на пътя Лом - село Долно Линево. Отсечката е с дължина 6 километра и преминава през местността "Садовете", която е вилната зона на Лом, обявиха от Общината на крайдунавския град. Ремонтните дейности са финансирани по проект "Подобряване на достъпността в граничния регион чрез рехабилитация на две второстепенни пътни артерии в Община Лом и Община Пантелей, област Ниш, преминаващи през лозови масиви". Проектното предложение, което се финансира по Инструмент за предприсъединителна помощ на Програма за трансгранично сътрудничество България-Сърбия, е с общ бюджет в размер на 846 134, 28 евро, от които финансирането за Община Лом е на стойност 511 268,91 евро. Ремонтът на второстепенния общински път предвижда усилване на пътната настилка с асфалтобетон, възстановяване на вертикална сигнализация и полагане на хоризонтална пътна маркировка в участъка между Лом и село Долно Линево.

Ловно-рибарското дружество във Враца разсели 600 фазани- птиците са на по 270 дни и бяха доставени преди седмица в отлично състояние. 400 от тях са купени със средства на врачанското дружество, а останалите 200 са от Националната организация. "Раздаването им по дружинки започна след няколкодневна климатизация в нашето стопанство, където имаме изграден волиер", сподели инж. Стоян Стоянов, дългогодишен ръководител на сдружението. Следващата партида пернати ще бъде разселена през юни, когато се очаква да пристигнат около 720 фазанчета, които са на възраст 45 дни и още 600 в началото на август, на възраст 90 дни. Ловно-рибарското дружество във Враца обединява 36 дружинки, като от пролетната партида птици получиха членовете на 23 дружинки. Стоян Стоянов успокои, че през юни птици ще има и за онези, които сега не са получили. Без фазанчета остава единствено дружинката на Згориград, тъй като се намира в полите на Балкана и няма условия за тях.

Увеличават се любителите рибари в Монтана. За първите два месеца на годината билети са си извадили 212 души, което е с 24% в повече в сравнение със същия период на миналата година, отчете началникът на агенцията по рибарство в Монтана Руси Русинов.

Третокласници от берковското Второ училище учат за работата на полицаите. Детското полицейско управление към училището извърши проверки на водачи на ППС за поставени предпазни колани. Преди акцията учениците получиха подробен инструктаж от представителите на реда- научиха какви действия се предприемат при установяване на нарушител и какви насоки се дават на шофьорите. Децата отправиха препоръки към водачите да поставят винаги предпазен колан, да спазват максимално разрешената скорост и да се движат с включени светлини. На водачите на пътни транспортни средства бяха раздадени брошури с информация за последствията от шофиране без предпазен колан. Последва занимание за полицейската лична защита. "Децата с огромен интерес посещават заниманията. Успешно е съчетано занимателното с полезното, нашите възпитаници стават по дисциплинирани и осъзнават смисълът на правилата", сподели директорът на училището Вики Недкова.

Завърши обучението на втората група читалищни библиотекари във видинската Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" за придобиване на III степен на професионална квалификация по професията "Библиотекар". Десет библиотечни специалисти от читалищните библиотеки в селата Бела Рада, Гомотарци, Кошава, Каленик, Търняне, Синаговци, Жеглица, Ново село, Раковица и Макреш получиха Диплом за професионална квалификация. Те са положиили държавни изпити по теория и практика. За провеждането на изпитите и връчването на дипломите в библиотеката пристигнаха Георги Петров - председател на Асоциация "Съвременни читалища" и Антоанета Димитрова от Изпълнителното бюро на Българската библиотечно-информационна асоциация, съобщиха още от видинската библиотека.

Община Враца бе домакин на втора партньорска среща по проекта "Подходът на област Тоскана за развитие на ранното детство и грижа". В него Враца, заедно с фондация "Стъпка по стъпка", са партньорите от българска страна на свои колеги от Италия, Холандия, Словения и Литва. Гостите бяха приветствани от зам.-кмета Красимир Богданов, който направи презентация за общинската политика в системата на организация и управление на дейността в детските ясли и яслените групи в ОДЗ, и квалификацията на медико-педагогическите екипи. Гостите от Италия запознаха присъстващите с подхода на област Тоскана във възпитанието на децата. Във втория ден от партньорската среща участниците ще посетят яслените групи към ОДЗ "Знаме на мира" и ОДЗ "Звънче" във Враца, в които се реализира проектът. Ще се проведе кръгла маса по проблемите на ранното детство и грижа.

Община Монтана и сръбската община Пирот ще направят обща виртуална карта на двата погранични района, на която всеки посетител ще може да направи свои собствен туристически маршрут. Фондация за развитие на Северозападна България и Културен център Пирот са основни партньори в инициативата. Техните усилия ще бъдат насочени към разработване на експертна програма, която да даде препоръки как да бъде съхранено и популяризирано общото материалното културно наследство. Акцент в програмата ще бъде и развитието на екотуризъм. През лятото се очакват първите резултати.

Във Врачанския балкан има идеални условия за любителите на белите спортове, съобщиха от дружеството, стопанисващо двете ски-писти край хижа "Пършевица". Валежите през последните дни натрупаха нова 35-сантиметрова снежна покривка, която е утъпкана и обработена. В момента температурата на въздуха в Балкана над Враца е 1 градус. Двете писти- малка и голяма, вече са отворени и чакат скиорите. Целодневната карта за голямото трасе е 20 лева, за малката писта се плаща по 5 лева. За деца, ученици и студенти са предвидени намаления, допълват още от частното дружество. Липсата на сняг тази зима попречи на редовните занимания на скиорите край хижа "Пършевица", затова през този уикенд се очаква масирано присъствие на любители на белите спортове. Места в туристическите обекти за нощуване също има достатъчно, като най-евтината нощувка е 10 лева.

Видинският клуб "Българско овчарско куче" организира събор на порoдата на 15 март, събота, от 10 часа, на стадион "Бенковски" във Видин. Критериите, по които ще се оценяват кучетата, са състояние на зъбите, височина на кучето, правилна стойка, разположение на краката, гръден кош и други показатели. Пред стадиона във Видин ще бъде направен импровизиран ринг, за да се провери поведението на кучето, а деца в национална носия ще се представят като водачи на кучетата. Желаещите да представят своето куче могат да се запишат за участие непосредствено преди старта на мероприятието.

Във врачанското СОУ "Козма Тричков" проведоха конкурс за красота и за 8 март си избраха своя кралица на красотата. Верни на мисълта на Достоевски, че "красотата ще спаси света", в школото проведоха ревю-конкурс. Победителка в състезанието е осмокласничката Силвия Бонева. В детският отдел на мездренското читалище "Просвета" днес също отбелязаха 8 март - а в читалнята творците от литературен клуб "Христо Ботев" ще четат лиричните си поздрави към жените, по случай предстоящия празник.

В Мездра отбелязаха в аванс Международния ден на жената в Детския отдел и читалнята  на библиотеката при читалище "Просвета 1925". Учениците от ОУ "Хр.Ботев" от ІІІ "в" клас, с класен Гинка Кръстева, рецитираха стихове от български поети за майката,  пяха песни и изгледаха презентация за празника. В арт работилница "Изненада за мама" учениците от ІІ "б" клас с учител Вилма Христова изработваха поздравителни картички за мама. Вечерта в читалнята творците от литературен клуб "Хр.Ботев" четоха лиричните си поздрави към жените, по случай предстоящия празник.

Село Салаш си остава единственото в община Белоградчик, в което се провеждат състезания с коне за Тодоровден, който тази година съвпада с 8 март. Тази година в напреварата ще се включат 12 участници. Кметството в Салаш съвместно с община Белоградчик и местното читалище са организатори на празника, който ще започние в 11 часа.  Архиерейският наместник на белоградчишка духовна околия свещено отец Рафаил ще отслужи празничен водосвет, а кметът Борис Николов ще приветства участниците в празника. Ще се изявят певческа група "Пей сърце" към клуба на пенсионера в Белоградчик и фолклорна група "Родни звуци" при читалището в село Салаш.   

В Плевен 44 живописци, графици и скуптори се представят в изложбата "Жената и пролетта", подредена по случай предстоящия  Осми март. В зала "Христо Бояджиев" привличат вниманието на почитателите на изящното изкуство 58 творби на членовете на Съюза на българските художници, които творят в Плевен. Повечето автори се представят само с по една творба, която е сред най-новите им, които са посветили на жената и природата. Тематичната изложба се организира за втори пореден път от СБХ в артистичната територия на артцентъра в Градската градина и ще Остане около месец.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55