Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 март 2014 година

Служителите от общинската администрация в Белоградчик проведоха обучителен курс по жестомимичен език
Снимка: Община Белоградчик

Намалява броят на постъпващите на първа инстанция дела, стана ясно при отчета на Окръжния съд във Видин. 269 дела са постъпили на първа инстанция в съда през миналата година. Броят им е с 22 % по-малко в сравнение с предходната 2012 година. С 34% по- малко са търговските дела, а с 37%  делата за несъстоятелност, съобщи председателят на съда Васил Василев. "Тенденцията е добра, в случай, че се дължи на междуфирмената задлъжнялост"- коментира председателят на съда.

Врачанският окръжен съд е един от деветте в България, които бяха обявени за пример, съобщи говорителят на институцията съдия Снежана Наумова. Това се случва за втори път, припомниха от храма на Темида. Врачанският окръжен съд се гордее с втори свой магистрат, който е отличен с приза Джовани Фалконе. През 2013 година съдия Лидия Крумова е била удостоена с почетната награда за професионалната си работа по делото срещу бандата на Йордан Тонов, известен повече като Данчо Пръча. Първият магистрат от града под Околчица, удостоен с приза "Джовани Фалконе", беше съдия Евгения Симеонова.В окръжния съд през миналата година са разгледани 2 056 дела, от които 249 са останали несвършени от предходните години. Гражданските дела са 1 170. Разгледаните наказателни дела са 637. Присъди са били четени по 1 180 процеса. Според статистиката, от всички разгледани дела в 3-месечния инструктивен срок са приключени 85% от производствата.

Избраният за трети мандат за член на Управителния съвет  на НСОРБ кмет на община Мездра Иван Аспарухов участва в-ата Европейска среща на високо равнище на регионите и градовете "Местни решения за възстановяване на Европа",
която се проведе в гръцката столица Атина. Аспарухов присъства на форума в качеството си на зам. елегат в Комитета на регионите на Европейския съюз. По време на срещата кметът на Мездра и колегите му от делегацията на България се включиха в семинар на тема: "Инвестиране в икономическото възстановяване и създаване на устойчиви работни места; регионите и градовете в Европа, за да се случи". Нашите представители участваха и в пленарна сесия на Комитета на регионите "Дебат за бъдещето на Европа", организиран във връзка с предстоящите Избори за Европейски парламент.
В дебата се включиха председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и министър-председателят на Гърция Андонис Самарас.

Многократно намаление на домовите кражби в малките населени места отчитат от полицията във Видин. От 1 януари до 4 март т.г. на територията на областта са били регистрирани 44 домови кражби. За същия период на 2013 г. броят им е бил 112. Специализираната полицейска операция за противодействие на битовата престъпност на територията на областта продължава. В патрулно-постовата дейност в малките и отдалечени населени места на областта участват полицаи от Районните управления във Видин, Белоградчик и Кула, заедно със служители на жандармерията. Директорът на Областната дирекция на МВР във Видин комисар Константин Джунински началници на полицейски управления проведоха през последния месец поредица от работни срещи с кметовете на общини и населени места в областта. Представителите на местната власт бяха запознати с  интерактивната карта, която показва къде са местата с повишена концентрация на престъпления, съобщи регионалният говорител на МВР Лора Стефанова.

23-годишен криминално проявен мъж от Майор Узуново е задържан за убийство на възрастната жена в селото. В събота около 15 часа в полицията е получен сигнал, че в къща в селото е открит трупът на 79- годишна самотно живееща жена, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин. При огледа са установени видими травматични увреждания. Трупът е транспортиран за аутопсия във видинската болница. В хода на предприетите незабавни действия по "горещи следи" криминалистите  установили данни за съпричастност към извършеното деяние на криминално проявения мъж, съобщиха от полицията. С постановление на Окръжна прокуратура-Видин криминално проявеният мъж е задържан за срок до 72 часа. Работата на разследващите продължава под ръководството на наблюдаващ прокурор.

Специален багер разширява и чисти канала, който ще пази Долни Цибър от наводнения. Целта е да се освободи низината край селото от високите подпочвени води, които всяка година създават проблеми на жителите му, каза управителят на Напоителни системи Клон "Мизия" Гриша Босашки. В дружеството се надяват държавата в най-кратки срокове да им възстанови сумите за извършените дейности.

До днес във Видин 532 фирми са подали годишните си декларации за облагане с корпоративен данък. Това съобщиха от
Териториална дирекция на НАП Велико Търново, офис Видин. Срокът за подаването на този вид декларации е 31 март, като той важи и за фирмите, които не са извършвали дейност през 2013 година. Това е и срокът, до който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път, ползват 1 процент отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък, но не повече от 1000 лв. Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 31 март 2014 година. Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.

Врачанският административен съд отхвърли молбите на двама, лишени от свобода в местния затвор, за обезщетения от по 10 000 лева. Те бяха завели дела срещу Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", а съдебните процеси бяха разгледани преди дни. Единият от жалещите се, е поискал обезщетение от 10 000 лева заради направен обиск, който унижава човешкото му достойнство. Другата отхвърлена жалба е на затворник, който твърди, че в 4-месечния престой зад решетките е бил лишен от здравословен начин на живот.

Служителите от общинската администрация в Белоградчик проведоха обучителен курс по жестомимичен език. Курсът е по проект "Подобряване на професионалната квалификация на служителите на община Белоградчик" за извършване на обучение за работа с хора в неравностойно положение. Целта на обучението е да формира в служителите на общинска администрация системна представа за същността на превода от и на жестомимичен език за хората с увреден слух, за основните етапи преди и по време на превод. Жестомимичният език съществува в различни форми още от дълбока древност. С течение на годините се обогатява и допълва непрекъснато. Той дава възможност за общуване, както на слухоувредените помежду им, така и на чуващите със слухоувредените. Участниците в курса се запознаха с различните видове превод, необходим при различните групи хора, в зависимост от степента на загубата на слух. След завършилото обучение служителите вече могат да разчитат и тълкуват изказвания, направени от хора с проблеми в слуха, като при необходимост превеждат и на други колеги от администрацията. При нужда те ще могат да осъществяват ефективна комуникация с глухонеми хора. По този начин значително ще се улесни работата на общинска администрация при контакти със слухоувредени хора, пребиваващи или посещаващи община Белоградчик.

Народният представител от ГЕРБ Видин Владимир Тошев,  ръководителите  на общинските организации на партията във Видин и Димово- Огнян Ценков и Цветан Александров и организационният секретар на женската организация към ГЕРБ  Елка Георгиева гостуваха  на малчуганите от Обединено детско заведение "Кокиче"  в  село Арчар. Детското тържество, посветено на  мартенските празници, уважиха  кметът на община Димово Лозан Лозанов и председателят на Общинския съвет Светослав Славчев.
Гостите дариха  килими, които да направят занималните в детското заведение още по- уютни, а 98- те момиченца и момченца от детското заведение  получиха много лакомства.
Тошев благодари на колектива на детската градина за грижите и любовта, с които изпълняват своите професионални задължения и  за прекрасната атмосфера, в която  възпитават децата.  Градината, която тази година ще отбележи 43-я си рожден ден, е санирана, с подменена дограма и нови радиатори, а в нея освен деца от най- голямото населено място в община Димово- с Арчар, се възпитават  деца от още четири населени места на общината.   

10 жители на врачанското село Чирен станаха членове на ВМРО през почивните дни, съобщиха от пресофиса на организацията. На среща в селото присъстваха и повече от 30 симпатизанти на патриотичната идея, които отправиха много въпроси към областния председател на ВМРО Красимир Богданов и председателя на организацията в с. Краводер, община Криводол д-р Тихомир Тодоров. Богданов разясни позицията и действията на ВМРО срещу ислямизацията в България, антинационалната политика на ДПС, монополите, борбата за възстановяване на военното поделение във Враца, проблемите на българите в Македония и Западните покрайнини. За председател беше избран Валентин Георгиев, кандидат за кмет на селото от ВМРО на местните избори през 2007 година. Новоизбраният председател, членовете и симпатизантите на организацията си поставиха за задача, спечелването на кметските избори в Чирен през следващата година и водеща роля в обществения и културния живот на селото.

На 10-и март отбелязваме Деня на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството в България. Денят на Холокоста бе отбелязан и във Видин. Еврейската общност в града поднесе цветя пред паметника, издигнат в знак на признателност от видински евреи, преселили се в Израел. Паметникът се намира пред Стамбол капия. "Днес се събра еврейската общност и поднесе цветя пред паметника, който е изграден в знак на благодарност на евреите към българските граждани заради спасяването им от Холокоста преди 71 години. Искахме да почетем родителите ни, които са загинали в лагерите на смъртта и да покажем благодарността на останалите евреи в памет на загиналите по време на войната", каза за Радио ВИДИН Стрея Пунчева, член на видинското дружество на Организацията на евреите в България "Шалом".

Представителният танцов ансамбъл при Народно читалище "Просвета - 1925" в град Мездра се завърна от 10-дневно турне във Франция. Самодейците изнесоха концерт в Лион по случай Националния празник на Република България - 3 март. Спектакълът беше в Културния център на 140-хилядната община Вилербан. 49-те възпитаници на художествения ръководител и хореограф на ансамбъла Мирослав Аспарухов изнесоха 90-минутна програма, която включваше танцови композиции от петте етнографски области - Шопска, Тракийска, Северняшка, Добруджанска и Пиринска. В концерта участваха и ученици от българското неделно училище "Иван Вазов" в третия по големина френски град, съобщиха от Община Мездра.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55