Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 март 2014 година

Всички пенсионери ще получат Великденски добавки, решиха от НОИ.
Снимка: Радио Видин


Великденски добавки ще има за всички пенсионери. Това реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт. Най-голяма добавка ще има за върастните хора с пенсии до 150 лева - те ще получат по 40 лева допълнително. При пенсии между 151 и 251 лева  добавката ще бъде 30 лева. Най-малка - 20 лева, ще бъде великденската добавка за възрастните хора с над 251 лева пенсия.

Добри резултати за дейността си през миналата година отчете за пореден път Административният съд във Видин.
Делата на първа инстанция през 2013 г. са били 232, а касационните административно-наказателни дела- 636. Отчетени са повече дела и по-висока натовареност на съдиите, увеличават се делата срещу актове на администрациите, уточни Нели Дончева, председател на Административния съд: "Социално-икономическото състояние на областта налага тенденция на намаление на броя на образуваните първоинстанционни дела. В сравнение с 2012 г., тези дела са с 39% по-малко. Отчита се нарастване на броя на касационните административнонаказателни дела, в сравнение с предходни години. Това са делата срещу актове на администрацията, които са със санкционен характер- наказателните постановления. Причините за тази тенденция се дължат от една страна на засилената санкционна дейност на администрацията, на държавата като цяло"- уточни Нели Дончева. През миналата година съдът е уважил оспорването на 60% от разгледаните първоинстанционни дела. Според статистиката за отчетния период, бързината в правораздаването се е наложила като постоянен показател през годините за Административния съд. От свършените 791 дела, 755 са приключили в срок до три месеца. За качеството на работа на съдиите говори и проверката им от страна на Върховния административен съд. От върнатите след касационна проверка 95 акта, 67 са потвърдени от ВАС. Срещу магистрат от съда няма образувани дисциплинарни производства за 2013 година.


Намаляват постъпващите дела в трите районни съдилища в област Видин. Според отчета за миналата година, намалението в Районния съд във Видин е с 1,5% спрямо предходната година. В Кула постъпленията са с 4 % по-малко, а в Белоградчик с 15%.  В Районния съд в Кула, където натовареността на съдиите е най- голяма, е налице увеличение на постъпленията при наказателните дела от общ характер със 76 %, съобщи председателят на Окръжния съд във Видин Васил Василев. Увеличава се натовареността на съдиите в Кула, където има и едно незаето място. Висшият съдебен съвет все още не е назначил съдия на свободното място, затова е възможно в крайграничния район да бъдат командировани съдии от Видин и Белоградчик.

От ГЕРБ поискаха в Народното събрание разяснения защо не се предлагат винетни стикери на Дунав мост 2, а има пункт край Видин, където стикерите се предлагат с надценка. От името на парламентарната група Цветомир Михов поиска обяснения по случая да дадат министрите на регионалното развитие, на транспорта и на финансите. Председателят на Народното събрание Михаил Миков, който е депутат от Видин, посочи, че въпросът е важен и призова въпросите да бъдат зададени писмено, а той ще съдейства за разрешаването на проблема.

Нов вид измама, този път свързана с общински жилища, се появи във Враца, съобщават от общинската администрация в града. Неизвестен мъж, обещавал да уреди настаняване в общинско жилище. Мъжът твърдял, че е банков служител в един от клоновете, разположени в центъра на града. Таксата, която искал била 300 лева, срещу които гарантирал на кандидата, че ще бъде настанен без да спазва необходимия ред за картотекиране. На жертвата на измамата бил посочван и служителят, към който трябва да се обърне, за да получи жилището. Цитирано било името на старши експерт в „Общинска собственост”, който действително работи в звеното, настаняващо в общинските жилища. В капана вече се хванала 60-годишна жена. От администрацията напомнят на гражданите, че наемането на общинско жилище във Враца става по строго определен ред, регламентиран в Наредбата за условията и реда за управление и разпореждане с общински жилища.

Видинският окръжен съд постанови постоянна мярка "задържане под стража" на 23-годишният Николай Димитров, обвинен в убийството на 79-годишна жена от село Майор Узуново. Аргументите на прокурора по делото Владислав Влашев са, че Димитров е обвинен в тежко престъпление, за което се полага наказание за повече от 10 години затвор, и съществува опасност да се укрие. Днешното решение за налагане на постоянна мярка "задържане под стража" може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Софийския апелативен съд. Криминално проявеният Николай Димитров от видинското село Майор Узуново бе задържан в полицията на 8 март.

Община Белоградчик получи почетна грамота за най-много общински представители, участвали в проведените обучения по проект "Подобряване на общинския капацитет за предоставяне на публични услуги", финансиран по ОП "Административен капацитет" и Европейския социален фонд. Това се случи по време на Общото събрание на Националното сдружение на общините /НСОРБ/, проведено в София. В срещата участваха кметът на Белоградчик Борис Николов и председателят на Общинския съвет Мирослава Чавдарова. Делегатите на Общото събрание разгледаха отчет за дейността на Управителния съвет през 2013 г. и стратегически план на НСОРБ за периода 2014-2020 г. Представена бе програмата за дейността на Сдружението за тази година, обсъдени бяха бъдещи дейности за разширяване капацитета на общините. В рамките на събранието се проведе и дискусионен форум "Общински проекти през програмен период 2014 - 2020" с участието на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова и на министрите на околната среда, на регионалното развитие, на земеделието и храните и на труда и социалната политика, информират от пресслужбата на община Белоградчик.

Общопрактикуващи лекари, лекари специалисти и зъболекари от лечебни заведения, сключили договор с НЗОК за оказване на извъболнична медицинска помощ ще могат да проверяват кой от пациентите е пенсионер. Новата електронна услуга стана факт, благодарение на подписаното на 24 февруари 2014 г. споразумение за обмен на информация между Националната здравноосигурителна каса и Националния осигурителен институт, информират от Здравната каса във Враца. Проверката на пациентите се налага заради въведената от началото на годината намалена такса за пенсионери. При посещение при личен лекар, специалист или зъболекар тези пациенти трябва да плащат само 1 лв. Разликата до 2.90 лв. се доплаща на лекарите от НЗОК след представяне на ежемесечни финансови отчети. Лекарите, които желаят да ползват услугата, следва да подадат заявление-декларация в РЗОК. Подробна информация за споразумението, както и електронен образец на заявлението-декларация могат да бъдат намерени на Интернет страницата на НЗОК.  

Около 500 младежи от община Монтана, навършили пълнолетие между парламентарните избори на 12 май миналата година и европейските избори през май тази година, ще могат да гласуват за пръв път в живота си, съобщиха от общинската администрация в
Монтана. За вота на 25 май т.г. в избирателните списъци на общината са записани 51 476 души. Техният брой е с 1 484 по-малко в
сравнение с предишните избори за европейски парламент преди 4 години, уточниха от администрацията.

С шествие и тържество пред паметника на св. Софроний Врачански днес врачани отбелязаха 275 години от рождението на възрожденеца и 105 години от основаването на училището, носещо неговото име. Учениците от НУ „Св. Софроний Врачански” изпълниха стихове, посветени на светеца. Епископ Киприян и врачански свещеници отслужиха водосвет и благодарствен молебен.

Детска градина "Звънче" в Берковица ще бъде ремонтирана по програма "Красива България", съобщиха от общинската администрация. С 62 000 лева ще бъде ремонтирана фасадата, подменени прозорци, врати и подовите настилки в детското заведение. Половината от средствата ще бъдат осигурени от Община Берковица.

В Лом откриха нова художествена галерия. Тя се нарича "Колорит и Ко" и се намира на ул. "Дунавска" № 5. Според фотографа Ангел Ангелов, който е единият от собствениците на галерията, новото творческо пространство дава заявка да бъде неотменима част от Ломския културен календар и има амбицията да предлага съвсем нова концепция за представяне на изкуство. "Създадохме галерията с цел да показваме изкуството, което правят ломските творци. Тук ще може да се организират и различни културни събития"- коментира Ангел Ангелов.

Във видинската библиотека "Михалаки Георгиев" демонстрираха възможностите на Lego роботиката пред ученици от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". Демонстрацията бе във връзка с предстоящо откриване на школа по роботика към Детски отдел на Регионална библиотека. "Очакваме заниманията в школата да поощрят любознателността и креативността на децата. Да им се даде възможност да мислят самостоятелно, да не се страхуват да грешат и да научат много за роботите"- коментира директорът Десислава Иванова и припомни, че в края на месец декември 2013 г. библиотеката е закупила един комплект Lego Mindstorms, със средства от Програма "Глоб@лни библиотеки - България".

В Природозащитен център "Натура" във Враца отчетоха дейностите по проект "Опазване и възстановяване на 11 типа природни местообитания край реки и влажни зони в 10 защитени зони в българските гори". За период от 4 години Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" извърши дейности по опазването на два типа местообитания, влизащи в Европейската екологична мрежа Натура 2000. В рамките на проекта бяха залесени 23 декара с черна топола, бяла върба и елша в землището на мездренското село Зверино. С цел да се намали човешкото въздействие върху растенията и животните в защитените зони бе изградена специализирана паркова инфраструктура, включваща ограждения, мостове, кътове за отдих и информационни табели. През 2013 г. е извършено почистване с едрогабаритна техника на строителни и битови отпадъци в местността "Старата кариера". В рамките на Националните дни на природните паркове Парк "Врачански Балкан" привлече над 400 доброволеца, които събраха над 4 тона отпадъци. Природозащитен център "Натура" е домакин на фото изложба, представяща дейностите в 10-те природни парка, включени в проекта. Общата стойност на целия проект е 1,236 милиона евро. Дейностите се реализират от Изпълнителна агенция по горите, десет Дирекции на Природни паркове и WWF. Те се съфинансират по програма ЛАЙФ+ на Европейския съюз.

За тринадесета поредна година Джуниър Ачийвмънт България организира инициативата "Мениджър за един ден" на 12 март 2014 г. По традиция в инициативата участват ученици от видинската Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". "От нашата гимназия участват 26 деца. Едно дете ще работи в Министерството на образованието, едно в Министерството на труда и социалната политика, имаме деца във РИО, в НАП, в Агенция за регионално развитие и бизнес център, в няколко застрахователни дружества и в няколко банки", уточни директорът Мариета Георгиева. Тази година в инициативата ще се включат и деца от СОУ "П.Р. Славейков" във Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55