Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 март 2014 година

Снимка: РАДИО ВИДИН

Към пенсиите за месец април ще бъдат изплатени великденски добавки. Това е окончателното правителствено решение. 40 лева допълнително ще получат възрастните хора, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е в размер до 150 лв. 30 лева ще получат тези, на които пенсията е в размер от 150,01 лв. до 251,00 лв. Най-малко- по 20 лв. ще вземат пенсионерите с пенсии над 251 лв.

Повече от 1000 ученици и студенти днес участваха в инициативата "Мениджър за един ден" 2014. Събитието се организира за 13 път от Джуниър Ачийвмънт България. Тази година инициативата е под патронажа на министър-председателя на Република България Пламен Орешарски.

Повече от 10 години Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин участва в инициативата. Тази година 26 деца преживяха един реален работен ден на представители на бизнес средите, държавните и общинските институции.

"Идеята на мениджъра за един ден е да срещне нашите ученици от различни специалности, за да могат да се докоснат до реална работна среда на реалният бизнес, на мениджърите, на предприемачите и да проследят нещо вълнуващо за тях. Все пак това е връзката между практиката и теорията, която получават в училище", каза за РАДИО ВИДИН преподавателя по икономика в училището Валентина Йорданова.

Андреа Петрова от Видин стана министър на образованието. За пръв път в инициативата участва и Областен информационен център-Видин. Илияна Йорданова от 11 "д" клас и Петър Михайлов от 11 "в" клас се запознаха с дейността на центъра.  "Децата научиха повече за младежките политики на ЕС в България. Говорихме и за двете оперативни програми, по които се финансира тази дейност. Моята идея бе не толкова от административна гледна точка да ги запозная как функционира офиса, а да ги накарам те да помислят върху това, какви са онези качества, които трябва да притежава един добър ръководител. В тази връзка им предложих един конкретен казус, по който те помислиха и дадоха отговор, който много ме окуражи за бъдещето, защото показа голяма социална чувствителност на тези деца", каза за РАДИО ВИДИН  управителят на Центъра Мариела Савкова.

В Монтана четирима младежи от ГПЧЕ "Петър Богдан"- Монтана и УНСС - София седнаха в столовете на областния управител, заместник областните управители и главния секретар на Областна администация, съобщиха от институцията.  
НАП Монтана също предостави възможност на мотивирани млади хора да се подготвят за реалния свят на деловите отношения. Четирима възпитаници на Финансово-стопанска гимназия "В. Левски" имаха възможността на практика да приложат знанията, придобити в училище.

Тази година в националната инициатива "Мениджър за един ден" се включиха 40 ученици от Враца, които трябваше да опознаят  отблизо работата в 11 институции и фирми в града. На кметския стол в града днес седна Тереза Ангелова - ученичка в 12 "б" клас на СОУ "Козма Тричков". Заедно с нея в кметския кабинет за първи път влязоха още девет възпитаници на училищата "Васил Кънчов", "Козма Тричков" и Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство.

Допълнителните проверки на пилешкото месо не показват наличие на растежни хормони. Експерти към Българската агенция по безопасност на храните изследваха допълнителни проби и от птичи стада, и от кланици. Пробите са извън действащата Национална мониторингова програма за контрол на остатъци, която се изпълнява постоянно.
При мониторинговите изследвания в страната не е установявано нерегламентирано влагане на растежни препарати, като при проверките са обхванати над 70 процента от птичите стада в България, информират от БАБХ.

Първата част от ремонта на централния площад "Възраждане" и пешеходна зона на Плевен ще приключи до 15 май. Това съобщи арх. Красимир Попов - ръководител на проектантския екип. По думите му централната част ще бъде модернизирана постепенно по проект, който е на стойност 5 млн.лв. Цялостният ремонт се предвижда да бъде приключен до 20 януари 2015 г. Ще бъдат реконструирани близо 30 хиляди кв.м, обновените площи с дървесни видове ще бъдат 7 хиляди кв.м, а ремонтираните пешеходни терени - 21 хиляди кв.м. За растителността в центъра ще бъде изградена нова поливна система, за която със сондаж е осигурена вода. Общо 6 дка нови зелени площи ще бъдат създадени в центъра на Плевен, уточниха от проектантския екип.

Тестват сирените в обекти на територията на област Монтана. В един от дните до 21 март ще бъдат реално задействани сигналните устройства, изградени по проект "Модернизиране и интегриране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО) и на системите за предупреждение и оповестяване на "АЕЦ Козлодуй" в рамките на зоната за неотложни защитни мерки и изграждане на единна радиокомуникационна система за спасителни дейности с цел подобряване на взаимодействието между МВР, МИЕТ, МЗ, АЕЦ, АЯР, БЕХ". Проектът е съвместен между МВР и "АЕЦ Козлодуй". По време на теста ще се излъчват акустични сигнали в продължение на 30 минути, информират от Областна администрация Монтана.

116 души членуват в дружество на инвалидите в Брегово. Днес дружеството проведе своето годишно отчетно събрание
На събранието присъстваха Ваньо Диков - областен координатор на Съюза на инвалидите в България, секретарят на общината - Сергей Здравковски и Боряна Стефчова - главен социален работник в Дирекция "Социално подпомагане"-Брегово. Общият брой на хората с увреждания в община Брегово е около 580 души, в това число и живущите в социалните заведения на територията на общината, които са на отчет в Дирекция "Социално подпомагане". Над 300 от тях получават еднократна годишна помощ. Дружеството на инвалидите, подкрепено от общинското ръководство, работи за преодоляване на бюрокрацията при определяне степента на увреждане на инвалидите, а също така и тяхното здравно, социално и битово обслужване.

Трима ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" ще представят област Видин на национални олимпиади, съобщиха от училището. Дванадесетокласничките Кристина Митрович и Кристина Лазарова, ученички на преподавателката Виливса Векова, се класираха за националния кръг на олимпиадата по философия. Те ще представят област Видин на националния кръг, който ще се проведе на 12 април 2014 г. в град Хасково. Още един ученик от езиковата гимназия се класира за национален кръг- Николай Александров от 12 "г" клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков", единствен от област Видин, ще се яви на Националната олимпиада по история и цивилизация. Той е възпитаник на Пролет Асенова. Националният кръг се провежда на два етапа, в два последователни дни - на 26 и 27 април 2014 г. в град Казанлък.

Ученици и учители от училище "Васил Левски" в Кула ще посетят литовския град Приекуле. Визитата е част от
заключителен етап на младежки обмени по проект за многостранни училищни партньорства. Целта на многостранните училищни партньорства  е подкрепата на съвместни дейности между училища в Европа. През ноември миналата година 100 младежи от 8 европейски страни гостуваха на свои съученици от Кула и за една седмица работиха заедно по различни дейности - изработване на он-лайн списание, конференции, презентации, интерактивни игри, спортни състезания. Запознаха се с природните и исторически забележителности на град Кула и Видинска област, успяха да създадат приятелства. Подобна е целта и на предстоящото посещение на децата в Литва. За една седмица те ще гостуват на семействата на своите приятели и ще работят заедно с другите участници. В последният ден от визитата си всички гости ще участват в международен културен фестивал, на който ще представят песни и танци от своите страни. Нашите участници ще се представят с "Дунавско хоро" и хореографска композиция - съвременна версия на българската народна песен "Притури се планината".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55