Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един реален работен ден

Снимка: АЕЦ Козлодуй


Повече от 1000 ученици и студенти днес влязоха в ролята на мениджъри в 350 български и международни компании и държавни институции по време на инициативата "Мениджър за един ден" 2014. Събитието е организирано от Джуниър Ачийвмънт България. Освен, че предлага възможности за ефективна професионална ориентация, за много от младите хора преживяното в този ден оставя като опит и е първа стъпка в тяхната успешна реализация на конкурентния пазар на труда.

Повече от 10 години Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин участва в инициативата. Тази година 26 деца преживяха един реален работен ден на представители на бизнес средите, държавните и общинските институции.

"Идеята на мениджъра за един ден е да срещне нашите ученици от различни специалности, за да могат да се докоснат до реална работна среда на реалният бизнес, на мениджърите, на предприемачите и да проследят нещо вълнуващо за тях. Все пак това е връзката между практиката и теорията, която получават в училище", каза за РАДИО ВИДИН преподавателя по икономика в училището Валентина Йорданова.

СнимкаВ Община Видин възпитаници от Професионалната гимназия се запознаха с работата на общинската администрация. Мария Драгнева от XII клас и Надя Неделкова от XI клас прекараха един работен ден със служителите в Община Видин, съобщиха от общинската пресслужба. Мария бе разпределена в Дирекция "Хуманитарни дейности", а Надя се присъедини към финансово-счетоводния екип в институцията. Кметът на Видин Герго Гергов посрещна в кабинета си младите мениджъри в края на работния ден, за да чуе техните впечатления от прекараното време в администрацията. Мария и Надя споделиха своето удовлетворение от това, което са научили в общината и заявиха желанието си да работят за Видин. Градоначалникът им връчи специални сертификати за успешното  представяне в инициативата, пожела им да натрупат ценен опит и някой ден да седнат на кметския стол.

СнимкаЕкип на Радио ВИДИН бе в началото на работния ден на Мария Тодорова и нейните приятели, които бяха посрещнати в Регионалния инспекторат по образованието от началника Марийка Василева. Тя запозна своите "колеги"- началник, старши експерт по професионално образование и технически - сътрудник със съдържанието на трудовия договор, длъжностната характеристика и структурата на институцията, която ръководи. Андреа Петрова от Видин пък, стана министър на образованието за един ден в рамките на кампанията "Мениджър за един ден".  


СнимкаЗа пръв път в инициативата участва и Областен информационен център-Видин. Илияна Йорданова от 11 "д" клас и Петър Михайлов от 11 "в" клас се запознаха с дейността на центъра. Управителят Мариела Савкова посочи, че като част от ОИЦ двамата младежи не само се запознават с възможностите, които дават европейските фондове в България, но и могат постепенно да превърнат тематиката, свързана с европейското финансиране, в своя бъдеща професия - експерти, консултанти и мениджъри. Специално внимание беше отделено на способността на новия тип мениджър да взема решение в среда на ограничени ресурси и транспонирането на Кохезионната политика на ЕС в България. Двамата млади мениджъри задаваха въпроси за еврофондовете и проявиха интерес към Оперативна програма "Конкурентоспособност" и инициативата Jeremie. Илияна и Петър подготвиха и среща на ОИЦ, посветена на младежките политики на ЕС в България.


СнимкаДвама ученици от 11 клас в Професионалната гимназия работиха и във видинския офис на НАП. Агенцията е партньор на инициативата за осми пореден път. Служителите на НАП запознаха младите хора с работата на приходната администрация. Учениците наблюдаваха и участваха в дейностите по обслужване на клиентите на НАП, научиха как се извършват ревизии и проверки, както и какви са начините и средствата, с които държавата разполага за да събира принудително невнесените в срок данъци, осигурителни вноски и глоби. "Считаме, че с участието ни в инициативата „Мениджър за един ден” помагаме за професионалната реализация на младите хора в нашия град. Надяваме се учениците да разберат необходимостта и ползите от плащането на данъци и осигуровки, както и че работата в приходната администрация е натоварена, трудна и отговорна, но също така е необходима и важна за държавата", заявяват от офиса на НАП във Видин. В края на работния ден учениците получиха сертификати.

СнимкаПо традиция и Областна администрация - Враца се включи в инициативата "Мениджър за един ден". Тази година двама дванайсетокласници от  Езикова гимназия "Йоан Екзарх"- Враца- Христиана Давидова и Таня Рашкова и Цветомил Иванов от 11 клас на СОУ "Васил Кънчов", се включиха в дейността на ведомството, като се запознаха отблизо с механизмите на управление и работата на служителите в Областна администрация-Враца. Христиана Давидова беше избрана за областен управител за един ден. Тя разпредели задачите за деня и участва в няколко работни срещи в администрацията. В края на деня инж. Слави Димитров- главен секретар на Областна администрация-Враца връчи  сертификати на участниците.

СнимкаНа кметския стол във Враца днес седна Тереза Ангелова - ученичка в 12 "б" клас на СОУ "Козма Тричков". Заедно с нея в кметския кабинет за първи път влязоха още девет възпитаници на училищата "Васил Кънчов", "Козма Тричков" и Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство. Всички участници бяха посрещнати в сградата на администрацията от секретаря Иван Жеков, който ги запозна със структурата и дейността на Общината. Десетте ученици, които за ден станаха част от екипа на общинската администрация, се запознаха с работата на заместник кметовете и отделните звена. Те имаха и четири конкретни задачи, свързани с управлението на общината и решаването на основните й проблеми, по които ще трябва да дадат конкретни идеи. Предложенията им ще бъдат разгледани от кметския екип. Тази година в инициативата се включиха 40 ученици от Враца, които се запознаха са работата в 11 институции и фирми в града.

СнимкаНов мениджърски екип оглави АЕЦ "Козлодуй" за един ден. Със симпатична неувереност, но и с искрено вълнение и с много желание да се докоснат до дейността на висшия мениджмънт на най-голямото електропроизводствено предприятие в страната, 8 ученици от Професионална гимназия по ядрена енергетика "Игор Курчатов" в Козлодуй и четирима възпитаници на Езикова гимназия "Йоан Екзарх" във Враца взеха участие в инициативата "Мениджър за един ден". АЕЦ предоставя възможност на младежи да заемат, макар и за кратко, висши управленски постове в дружеството и да работят рамо до рамо с титулярите на съответните длъжности за шести пореден път.

Пред предизвикателството да бъде изпълнителен директор на АЕЦ се изправи единадесетокласникът от Професионалната гимназия Александър Христов. Постът заместник изпълнителен директор бе поверен на Димитър Каменов от 9 клас на Езиковата гимназия. Останалите участници в инициативата бяха временно назначени на останалите ръководни позиции.

Работният ден на младите мениджъри започна със среща с ръководния екип на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, по време на която те получиха договори за временно управление и длъжностни характеристики. "Искам да ви пожелая един много интересен и успешен ден. Макар това да е първият ви ден в централата, надявам се той да не е последен. Всичко зависи от вас!"-подчерта изпълнителният директор на дружеството Иван Генов.   

Мениджърите за един ден се включиха и в изпълнението на реални задачи. Част от тях участваха в подписването на договор между атомната централа и френската компания AREVA за техническо обслужване на системи и оборудване, инсталирани на различни съоръжения в българската АЕЦ. Всички ученици се запознаха и с производствения процес в АЕЦ - те посетиха командната и машинната зала на пети енергоблок и научиха повече за генерирането на електричество от ядрени реактори. След това младежите участваха във фокус група, по време на която обобщиха впечатленията си от инициативата и направиха предложения как тя би могла да стане още по-полезна занапред. По време на дискусията учениците споделиха, че са доволни от доброто отношение към тях. Като добри практики от деня в АЕЦ младежите изтъкнаха това, че са били възприети като равноправни личности от експертите, с които са работили, че са получили много и разнообразна информация на достъпен и разбираем език, а също и факта, че са имали възможност реално да се включат в ежедневните дейности на съответното звено.

Ученици от гимназията за изучаване на чужди езици "Петър Богдан" днес поеха управлението на област Монтана. Йоана Владимирова от 11-и клас смени областния управител Николай Пенчев, а Калоян Първанов и Ребека Асенова - заместниците му Владимир Трендафилов и Милен Гечовски. Учениците се запознаха с работата на администрацията и получиха задачата да напишат писмо до кметовете от областта, с което да ги информират за инициативата. В края на работния ден те споделиха с екипа на областния управител как виждат приоритетите на управлението, за да се развива по-успешно област Монтана. Мениджърите за един ден получиха и сертификат за придобитите умения в управлението на държавната администрация.

СнимкаЗа поредна година НАП Монтана даде възможност на амбициозни млади хора да се подготвят за реалния свят на деловите отношения. Четирима възпитаници на Финансово стопанска гимназия "Васил Левски" в областния град приложиха на практика знанията, придобити в училище, а директорът на офиса и мениджърите на приходната администрация в Монтана им предадоха уменията и опита, натрупани през годините. Делникът на младите мениджъри започна делово с подписването на договори и завърши официално с връчването на сертификати. В ранния следобед новият директор свика оперативка, на която бе анализирано свършеното. Младите хора споделиха, че работата в НАП е много по обем и е свързана с много информация.

СнимкаИ Община Лом се включи в инициативата "Мениджър за един ден". Учениците от 9-ти "б" клас на СОУ "Димитър Маринов" - Бетина Цветанова, Стела Мариянова и Емилия Ненкова бяха посрещнати от кмета Иво Иванов, който ги запозна с работата на общинска администрация. По-късно, заедно с кмета Иванов, председателя на общинския съвет Стефан Панталеев и представители на Организацията на евреите в България "Шалом", те поднесоха цветя пред мемориала, издигнат в памет, на жертвите от Беломорска Тракия и Югославия, депортирани през 1943 г. от ломското пристанище към Треблинка. Мениджърите имаха възможност за кратко да се потопят в работната атмосфера на общината. След приключване на работния ден трите момичета получиха от кмета сертификати за участието си в Националната инициатива "Мениджър за един ден".

Тази година инициативата "Мениджър за един ден", която се провежда за 13 път, е под патронажа на министър-председателя на Република България Пламен Орешарски.  Целта е да се популяризира метода на учене чрез практика и насърчаване връзката между реалната работна среда и образованието



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 юли 2024 година

Високи добиви от  пшеница и ечемик  получиха земеделците в област Монтана.  В сравнение с миналата година средният добив е повече с над 120 кг на декар. Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца.  Температури до 40 градуса се очакват утре за..

публикувано на 17.07.24 в 18:05

Деца от Мездра подготвят рецитал за Левски

Деца, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра, подготвят с помощта на библиотекарите рецитал по стихове за Васил Левски. Те ще го представят утре, 18 юли, от 10.00 часа пред бюст-паметника на Апостола на поклонение по случай 187 години от рождението му, организирано от Община Мездра и градското читалище. Децата..

публикувано на 17.07.24 в 16:52

Пожар гори край Брегово, овладян е

Пожар е възникнал  на старото сметище  край град Брегово . Пожарникари гасят огнената стихия, няма опасност за хората, информира  главен инспектор  Димчо Горанов , началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В Брегово е възникнал пожар в близост до първите къщи до водната кула, горят сухи треви и..

публикувано на 17.07.24 в 16:41
Комисар Мартин Марков

Отдел „Охранителна полиция“ във Видин е с нов началник

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 16 юли 2024 г. Мартин Марков е временно преназначен на длъжността началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, съобщават от дирекцията. Комисар Марков е роден на 7 юли 1979 г. в гр. Видин. Завършил е Академията на МВР. Професионалната му кариера във вътрешното министерство..

публикувано на 17.07.24 в 14:30

"Празник на село" ще се състои в Ягодово

За четвърта поред година през последната седмица на юли се организира празник на био храни и напитки и на добрата музика в монтанското село Ягодово .  Домакин е козеферма "Каряна". „Изгреви и залези, пълни луни и звучни птички... с други думи спокойствие и красота по цял ден. И понеже все така ни се иска да споделяме това безвремие с вас Ви..

публикувано на 17.07.24 в 14:15

Над 900 са заявленията за енергийни помощи в общините Кула, Бойница и Грамада

Общо 933 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до сега в Дирекция "Социално подпомагане" от общините Кула , Бойница и Грамада   за отоплителен сезон 2024/2025 г. В община Кула са подадени 544 заявки, в община Бойница са 143, а в община Грамада - 246. В сравнение с миналата година към днешна дата молбите са със..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

Акция за премахване на изоставени коли започва в Монтана

Започват проверки за излезли от употреба моторни превозни средства , изоставени на тротоари, тревни площи и места, които са общинска собственост, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. На собствениците ще бъдат съставени констативни протоколи за техническото състояние на автомобилите и дадени предписания със срок за доброволно премахване. Той е..

публикувано на 17.07.24 в 13:56