Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Николов: "Мечтая в Белоградчик да има общинска полиция"

В "Добро утро, кмете" ви отвеждаме до втория по големина град във Видинска област- Белоградчик, за да ви срещнем с неговия управник Борис Николов и с хората, живеещи там. Градът е разположен на двата планински масива Ведерник и Венеца, и е заобиколен от Белоградчишките скали. Белоградчик е създаден по римско време. Рушен е и е преизграждан многократно през годините.

Името на града произлиза от "Бел градеж", отнасящо се за крепостта. С течение на времето Белоградчик се превърна в голям туристически център, привличайки много български и чуждестранни туристи, като главната забележителност за тях са Белоградчишките скали.

Разговорът с кмета на Белоградчик започваме с въпроса "Какво се е подобрило в общината за изминалите две години?". Борис Николов я заварва в окаяно състояние, когато поема поста.

Снимка"Лесно е в една обрулена община да започнеш да управляваш. Каквото и да направиш, все ще е по-добро от това, което е било", заявява кметът. Цял квартал в града вече е благоустроен. Създаденото по инвестиционните проекти е всъщност най-видното в общината. Болницата и двете общински училища са санирани. Много деца са обхванати в клубове и кръжоци. Увеличил се е и туристопотокът благодарение на подобреното обслужване.

"Тази година ще се случи и едно от най-очакваните неща- изграждането на спортния комплекс- една дългогодишна мечта за хората", хвали се управникът. Най-болезнено за Борис Николов е това, че не успява да се справи с безработицата, макар че според него това не трябва да е задължение на Общината. Другото, което му се иска да направи, а все още не е успял, е да изгради общинска полиция, с която да защити населението. Вратите на Общината са отворени за хората. Те най-често го търсят за работа и при битови проблеми.

СнимкаСпоред Борис Николов Белоградчишките скали имат големи шансове да станат защитен от ЮНЕСКО обект и да получат статут на геопарк. В момента обаче всичко е в ръцете на държавното ръководство.

А, свободно време за кмета няма.

"Сигурно не съм достатъчно организиран, но все доработвам нещо несвършено в почивните дни. Не се оплаквам, но съм решил тези четири години- ще напъваме да свършим полезните и очакваните неща за града, пък после се надявам да имам много време за почивка"- казва Борис Николов.

Хората в Белоградчик живеят така, както и преди две години- със същите пенсии, но общо взето споделят, че са добре. За тях няма значение кой е кмет, важното е да се работи за хората.

Още за живота в Белоградчик и за желанията на хората- чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33