Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 март 2014 година

Деца от различни училища на Северозапада участваха днес в състезания по правопис на български език- "Пиша правилно" и в състезания по правопис на английски език- Spelling Bee.
Снимка: Светла Бондова

36 131 са възрастните хора, които получават пенсии за старост в област Видин. Всички те ще получат еднократни добавки с пенсиите си за месец април, съобщи Пламен Георгиев, началник на отдел "Пенсии" към Териториалното подразделение на Националния осигурителен институт: "Тези добавки ще бъдат диференцирани спрямо получавания размер от пенсионера и те ще бъдат като суми 40 лева, 30 лева и 20 лева. 40 лева ще получат тези пенсионер, чиято пенсия или сборът от пенсиите заедно с добавките или компенсациите към тях е в размер до 150 лева включително. Еднократна сума от 30 лева към пенсията ще получат пенсионерите с размер на пенсия или пенсии заедно с добавки от 150 лева и една стотинка до 251 лева, включително и за всички останали пенсионери с пенсия над 251 лева размерът на добавката ще бъде 20 лева." Изплащането на сумите заедно пенсиите ще започне от 7 април.

Община Враца обяви обществената поръчка за изпълнители на основния ремонт на улиците. Парите, които ще бъдат вложени, са в размер на 7 милиона лева без ДДС, като сумата беше отпусната от правителството в инвестиционната му програма за растеж и устойчиво развитие на регионите. Улиците са разделени в две позиции. В първата група попадат трасета в ж.к. "Дъбника" и "Металург", както и такива в градската част. Предвидените за ремонта им средства са в размер на 1 500 000 лева. Във втората група попадат улици от централната градска зона, а предвидените пари са 4 250 000 лева. Оферти от кандидатите ще се приемат до 24 април. От местната управа се надяват в началото на есента шофьорите във Враца да карат по чисто нови улици.

До края на тази година в Учебния център на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана ще бъдат обучени над 4000 души- служители в областните и общинските администрации в страната, а също пожарникари и спасители от районните противопожарни служби, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Седмично в Центъра се обучават по 100 души. Те получават знания за управлението, координацията и контрола при бедствия, аварии, катастрофи, пожари и други извънредни бедствия. Обученията завършват със симулации на бедствия, при които обучаваните показват наученото по време на курса.

Видинският епархийски съвет разгледа писмо от Светия Синод на Българска православна църква и Българската патриаршия, което се отнася до публични изяви на духовници и след обстойни разисквания върху неподобаващи за църковните ред и дисциплина медийни прояви, реши: "Категорично забранява на Високопреосвещените епархийски митрополити, Преосвещените епископи, всечестните клирици и преподобните монашестващи публично да отправят каквито и да било обвинения срещу духовници и православни християни, извън предвидените разпоредби на Свещените канони и Устава на църквата", обясни за Радио ВИДИН Архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм "Св. Димитър" във Видин. Видинският епархийски съвет, след като разгледа писмото, на свой ред се разпореди на свещенослужителите от Видинска епархия да се съобразяват и изпълняват решението на Светия Синод.

Община Чипровци реализира няколко проекта с финансиране от фондовете на ЕС, които са насочени към привличането на туристи и пълноценното използване на природните дадености в Чипровци, заяви кметът Анатолий Първанов. През лятото на тази година ще бъде завършен ремонтът на спортния комплекс в Чипровци. Той е на стойност 5,5 милиона лева и включва основен ремонт на футболното игрище, изграждане на плувен басейн, обособяване на игрища за баскетбол, волейбол, тенис на корт, монтиране на нови трибуни за зрители, нови съблекални. Наскоро община Чипровци е завършила работата по друг проект- за рехабилитация на улици, тротоари и монтиране на улично осветление в Чипровци и селата на общината Мартиново, Железна и Превала. До месец ще започне изграждането на улица на занаятите в Чипровци. В местността "Пилатовец" в планината над Чипровци ще се изгради атракционен парк с въртележки и други занимания за децата, с паркинг за автомобилите.

Таен търг за продажба на активите на торовия завод "Химко" Враца ще се Тпроведе в сряда, на 19 март- стана ясно днес, когато съдия Цветана Михайлова от окръжния съд в града под Околчица оповести, че подадената жалба от изпълнителния директор на бившия химкомбинат Васил Стоев не може да блокира насрочената процедура. "Най-съществената част от жалбата на Стоев е, че търгът за торовия завод е насрочен със занижена цена на активите", уточни съдия Михайлова. На предстоящия таен търг торовият завод ще бъде предложен на цена от 28 552 458 лева, без ДДС. Тази цена е определена от лицензиран оценител.

В община Плевен ще бъде създаден постоянен приют за кучета в бивша ветеринарна лечебница до с.Къртожабене. Това съобщиха от общинския пресцентър. Сградата е определена чрез експертен оглед, като най-подходяща в общината. Базата има капацитет за около 800 животни, но се нуждае от ремонт. Неправителствени организации вече са изявили желание да съдействат за ремонтните дейности и оборудването. От общината ще разчитат и на доброволен труд на граждани. Според законовите изисквания до март 2015 година всички общини у нас е нужно да имат постоянни приюти за кучета.

Около 700 ученици от област Видин ще се явят на Държавни зрелостни изпити през май. Те трябва да подадат заявление за допускане до 21 март. "Заявленията се подават в училищата, където се обучават дванадесетокласниците. За областта това са 17 училища в 8 общини- СОУ, профилирани гимназии, професионални гимназии. До 20 май учениците, завършили успешно 12 клас и подали заявление за явяване до изпит, ще получат служебна бележка, в която са отбелязани датите, началните часове и сградите, в които ще се проведат съответните изпити", каза за Радио ВИДИН началникът на Регионалния инспекторат по образованието във Видин Марийка Василева. На 21 май и 23 май са изпитите по български език и литература и по избран от ученика предмет. Датите за третата матура, която е по желание, са от 27 май до 5 юни.

Мултимедиен проектор получи по повод патронния си празник на ПМГ "Акад. Иван Ценов" Враца. Подаръкът е от кмета на Община Враца Николай Иванов, който в поздравителното си слово изрази задоволство от изграденото и постигнатото в училището през последните години. Той пожела на учуниците успешно завършване на учебната година, а на бъдещите абитуриенти- успех в кандидатстуденстката кампания и реализация в живота.

Проект за културните мероприятия на "БОТЕВИ ДНИ 2014"- Враца обсъдиха на редовно заседание членовете на Ботевския организационен комитет. Втората редовна среща премина под председателството на кмета на града под Околчица Николай Иванов. Следващото заседание на Ботевския организационен комитет ще се проведе на 14 април, от 13:00 часа, в заседателната зала на Община Враца.

Във Видин 22 деца от училище "Цар Симеон Велики" участваха в състезание по английски език- училищен кръг на Четвъртото националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee. В надпреварата се включиха деца от 4, 5, 6 и 7 клас. Победител в езиковото състезание стана Катрин Луканова от 7 "г" клас. На второ място остана Александра Желязкова 6 в клас. Катрин и Александра ще представят училището на регионалното състезание, което ще се проведе на 12 април 2014 година във Враца. Най-добрите 30 ученици ще участват в националния финал на 10 май 2014 година в София, където ще се определи Spelling Bee шампионът на България.

Благовест Сашов и Веселин Емилов ще представят Берковица на регионалното състезание по английски език. Деветнадесет ученици от Първо основно училище "Н.Й.Вапцаров" участваха в състезание по правилно буквуване на думи на английски. "Всеки участник получаваше дума и трябваше правилно да я произнесе по букви, което никак не е лесна задача, защото в английския език това, което се чува, и това, което се пише, не съвпада. Децата бяха от пети, шести и седми клас и показаха завидни езикови умения", обясниха преподавателите по английски език Снежка Асенова и Емилия Младенова, които са подготвили състезателите.

Състезание по правопис на български език в три кръга- "Пиша правилно"- се проведе в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село. Участваха ученици от V до VІІІ клас. Победители в индивидуалния кръг станаха Катерина Ганчева от V клас, Вержиния Росенова от VІ клас, Красимир Светославов от VІІ клас и Ваня Димитрова от VІІІ клас. Три отбора участваха в третия кръг, като отборите включваха по едно дете от всеки клас. Най-трудна се оказа третата задача- образуване на свързан текст от четири израза. Победител стана отбор №3, с капитан Красимир Светославов, който се справи успешно с нея и получи 9 от 12 възможни точки. На победителите бяха връчени грамоти.

Пролетно ателие за изработване на хартиени цветя се проведе в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. В него участваха ученици от музикални и художествени паралелки в начален курс на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий". Децата избаротваха цветя от хартия по идея на Мая Миланова от отдел "Изкуство" на библиотеката. "Техниката е тип "декупаж". Сред децата има много голям интерес за работа с хартия и природни материали", допълни Мая Миланова. Четвъртокласниците изработиха цветята от хартия под звуците на "Годишните времета" на Вивалди.

Нова спортна площадка бе открита днес в Първо основно училище "Никола Вапцаров" в Берковица от кмета на града Димитранка Каменова, съобщиха от местната община. Площадката включва модерни игрища за баскетбол и хандбал, които децата ще ползват ежедневно. Тя е на стойност 55 000 лева, а средствата са целева субсидия от републиканския бюджет.

Регионалният кръг на международен конкурс по руски език под името "Живата класика" ще се проведе в събота- 15 март, от 10 часа, във видинската ПМГ "Екзарх Антим І". Конкурсът се организира от движение "Русофили", със съдействието и на други организации, каза за Радио ВИДИН преподавателят по руски език в гимназията.

Предстои тест на новите сиренно-оповестителни гласови системи, съобщиха от пресцентъра на областната администрация във Враца. Реално ще бъдат задействани и тествани акустични сигнали и гласова  информация за опасност при различни бедствия. В град Враца ще бъде задействана сирена в района на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" на 17 и 18 март 2014 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

15 са вакантните длъжности във военното формирование във Враца

Търсят се кадрови военни, като минималното месечно възнаграждение за длъжността е почти 2 300 лева. Със заповед на командира на Сухопътните войски, са обявени 290 войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища, във военни формированияот Сухопътните войски. За военно формирование 54990, което се..

публикувано на 24.08.24 в 08:33

Враца казва: "Buongiorno!"

Във Враца подготвят италиански изненади за 24 август, похвалиха се от общинската управа. За първи път в историята на града ще се проведе инициативата "Buongiorno Vratsa" , която ще превърне града под Околчица в сцена на италианската музика, филми, кулинария и култура. Заведенията са подготвили нови италиански напитки и ястия специално за този..

обновено на 24.08.24 в 07:50

Снимката на 23 август 2024 година

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала  "Ослен Фест - селски Ренесанс" . Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Организаторите предвиждат редица дейности и събития в рамките на фестивала, насочен към съживяване на българското село.  Конфедерацията на независимите синдикати в България настоява всяка година..

публикувано на 23.08.24 в 18:05

Прокуратурата във Видин разследва румънец за трафик на мигранти

Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действия по разследване по досъдебно производство за незаконно подпомагане на чуждестранни граждани да преминават през страната в нарушение на закона.  В качеството на обвиняем по делото е привлечен гражданин на Румъния.  На 13.08.2024 г. в гр. Кула, в 30-километровата гранична зона,..

публикувано на 23.08.24 в 16:44

АЕЦ "Козлодуй" ще отбележи 50-годишнина

На 4 септември 2024 г. се навършват 50 години от официалното откриване на атомната електроцентрала „Козлодуй” , съобщават оттам. В този ден юбилеят ще бъде отбелязан с празничен концерт, който ще започне в 11:00 часа в Ботев парк в крайдунавския град. През 1974 г. пускът на АЕЦ „Козлодуй” поставя началото на ядрената енергетика в..

публикувано на 23.08.24 в 14:31

Започва панаирът във Видин

Видинският панаир започва днес, 23 август и ще продължи до 31 август. Концертната програма включва популярни български и сръбски изпълнители. Тя е подсигурена от дарители както и при предишните издания, посочват от Община Видин. Посетителите ще имат възможност да гледат и изпълненията и на АНПТ „Дунав“, Градски духов оркестър и самодейни състави от..

публикувано на 23.08.24 в 13:00
Снимката е илюстративна

Стартира ремонт на водопроводна мрежа във Вършец

Реконструкция на водопроводна и улична мрежа започва във Вършец .  Водопроводът ще бъде ремонтиран в участъка от кръстовището с ул. "Янко Сакъзов" до кръстовището с ул. "Александър Стамболийски" с приблизителна дължина 425 м.  Проектът включва монтаж на три надземни пожарни хидранта и реконструкция на всички сградни водопроводни отклонения...

публикувано на 23.08.24 в 12:30