Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 март 2014 година

Силният вятър във Видин не попречи на работата в делничния ден
Снимка: Полина Тодорова
Извънредният и пълномощен посланик на Унгария у нас- Негово Превъзходителство Андраш Клейн посети Видин. Поводът за визитата бе годишнината от Революцията и борбата за свобода от 1848-49 година и националния празник на страната, който се отбеляза на 15 март. Делегацията посети къщата във Видин, където е живял унгарският революционер Лайош Кошут. Там, под съпровода на химна на двете държави, бяха поднесени цветя пред паметната му плоча. 86-годишната Сашка Николова продължава да се грижи за къщата, в която през 1849 г. е живял за няколко месеца Лайош Кошут. Казва, че й е трудно да поддържа сградата, паметник на културата със скромните си средства: "С мои средства поддържам къщата, колкото съм имала, всичко тук е отишло. Сега продължавам да работя, вестници продавам от 10 години. На 86 години съм, всяка сутрин в четири и половина ставам. Трудно се поддържа такава стара къща, всяка година по нещо излиза. Стара мома и стара къща винаги имат нужда от ремонт. Такава делегация ни посещава всяка година от 1992-ра, добре, че поне този празник го има, да се видим..."- каза възрастната жена, чийто прадядо навремето е посрещнал Лайош Кошут. Собственичката е получавала помощ за ремонт на къщата два пъти от унгарското посолство. Дипломатът бе придружаван от Тошо Дончев, директор на Унгарския културен институт. Те се срещнаха и с кмета на Общината Герго Гергов, където коментираха въпроси за стокообмена между България и Унгария, който надхвърля 1 млрд. евро.

Разпределението на средства по Програмата на правителството за устойчиво развитие на регионите е справедливо и дава възможност на общините, които не са получили средства от правителството на Бойко Борисов да наваксат изоставането си - това обяви в неделя във Враца Лютви Местан. Лидерът на Движението за права и свободи коментира темата след напомнянето, че трима кметове на общини от Врачанско са завели дело срещу министерски съвет за несправедливото срещу тях разпределение на средствата. Лютви Местан дойде в града под Околчица на разширена среща с активистите на ДПС от Северозападна България, а темата на срещата беше стягане на редиците преди предстоящите избори за европарламент. Заедно с Местан пристигнаха министърът на спорта Марияна Георгиева и заместник-министърът на културата Велислава Кръстева. Единственият депутат на движението, избран от Враца - Камен Костадинов, дойде на патерици, но никой не каза кога и къде е пострадал.
 
Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова пристига утре- 18 март във Враца. Тя ще бъде посрещната около 15 часа пред административната сграда на общината от кмета Николай Иванов. След това в програмата й са предвидени кратък брифинг, посещение в местното СОУ "Христо Ботев", както и среща с директори на училища от Враца.

Община Вършец получи отговор от Държавната агенция за закрила на бежанците към Министерския съвет и от Държавната агенция за закрила на детето, в който двете институции уверяват, че нямат намерение да настаняват бежанци от Сирия и други държави във Вършец, съобщиха от местната администрация. В писмата се уточнява, че на работни срещи двете институции са обсъждали с областната управа в Монтана евентуално настаняване на деца от Сирия без родители и близки в сградата на Оздравителното училище "Н. Вапцаров" във Вършец, но след проверка на въпросната сграда са се отказали от този вариант. Бил е предпочетен друг град, където условията за живот са по-добри.

За седми път се удължава срокът на проекта "Подкрепа за достоен живот" във Враца. Личните асистенти ще работят до края на август 2014 г., съобщиха от местната администрация. В община Враца от тази социална услуга в момента се възползват 100 потребители, а в тяхна помощ са наети 97 лични асистенти. Кметът на Общината Николай Иванов вече е подписал допълнителните споразумение към трудовите им договори. От началото на 2011 година, когато стартира услугата, до сега в проекта са участвали общо 139 граждани с трайни увреждания и 141 лични асистенти от Враца и селата Баница, Бели Извор, Вировско, Власатица, Върбица, Горно Пещене, Девене, Згориград, Косталево, Мраморен, Нефела, Оходен, Паволче, Тишевица, Три кладенци, Челопек и Чирен. При отпадане на потребител се осъществява процедура за включването на следващия в резервния списък. Към днешна дата 36 от потребителите са на повече от 65 години, като най-възрастният е на 96 години. От потребителите 25 са деца, 11 са самотно живеещи и 64 живеят с близки, но са в невъзможност да се обслужват без предоставяне на социалната услуга. Проектът "Подкрепа за достоен живот" се осъществява с финансиране от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

41 искания за прилагане на специални разузнавателни средства са постъпили през миналата година, съобщи председателят на Окръжен съд- Видин Васил Василев. Внесени са и 10 искания за продължение. "Исканията на органите-заявители са изключително добре мотивирани. За отчетния период няма постановени искания. За сравнение през предходния период са постъпили 50 искания за прилагане на специални разузнавателни средства и 30 искания за продължение. Общо са дадени 80 разрешения. Съпоставката на дадените първоначални разрешения налага извода, че през изминалата година е налице намаление на броя на направените искания"- отбеляза председателят на съда. Той коментира, че навлизането в личната сфера на гражданите при 37 % от случаите е документирало развиването на престъпна дейност.

Две обществени поръчки, свързани с асфалтирането на улиците във Враца, е обявила общинската администрация. Едната е за текущ ремонт на улиците в града и основен и текущ ремонт на общинската пътна мрежа на стойност 585 900 лева, финанансирането по нея е от общинския бюджет и оферти по нея ще се приемат до 7 април. Другата обществена поръчка е за дългоочаквания основен ремонт на улици и булеварди във Враца. Стойността й е 6 930 000 лева, като финансирането бе спечелено с проект на Общината от държавния фонд за растеж и устойчиво развитие на регионите. Ще бъде извършен основен ремонт на улици в жк „Дъбника” и жк „Металург” и основен ремонт на улици и булеварди в централна градска част.

Новата правна рамка за Кохезионната политика позволява на местните власти да доразвият потенциала си. Регламентите за периода 2014-2020 година поощряват гъвкавия подход и насърчават публично-частното партньорство. Това заяви на днешната среща с представители на общинска администрация-Видин управителят на Областен информационен център  Мариела Савкова, която представи нормативната база за новия период. На срещата бе отчетено, че община Видин е с най-високата проектна активност в региона. От договорени в цялата област 148 млн. лв., община Видин е спечелила проекти на стойност 116 328 124 лева.

Автомат "Калашников" в арматурно табло на кола откриха митнически служители и гранични полицаи във Видин. Оръжието е открито при проверка на излизащ от страната лек автомобил с българска регистрация. В него са пътували двама български граждани. Неспокойното им поведение събудило подозренията на проверяващите, които предприели щателна  проверка, съобщиха от Агенция "Митници". Нелегалното оръжие и боеприпаси за него  са били предназначени за държава от Европейския съюз. Случаят е поет от разследващ агент от Териториална дирекция "Национална сигурност" във Видин.

Изложба "Генерали на духа" гостува в Берковица. Експозицията е подредена в къща  музей "Иван Вазов" и е посветена на 135 години от идването на патриарха на българската литература в Берковица като съдия в районния съд. Неин автор е Румяна Пенчева, завеждащ отдел "Фондове и литературно наследство" при Националния литературен музей гр. София.
"Изложбата включва снимки, документи, списания на известни български литературни творци, художници и хора на науката, които не са били повикани от официалните власти да се включат във войната, а са отишли на фронта, водени от своето родолюбие." Димчо Дебелянов, Антон Страшимиров, Гео Милев, Елин Пелин, Емануил Попдимитров, Ярослав Вешин, Владимир Димитров - Майстора, Борис Денев и много други присъстват в изложбата. Интересен е и оригиналният  възпоменателен лист по повод 33 години от първата бомбардировка със самолет извършена от българския пилот Радул Милков. Изложбата може да се види в музея през следващите два месеца.

16-годишната Веселка Тодорова от Враца спечели стипендия от Българския център на жените в технологиите. Благодарение на признанието възпитаничката на СОУ "Козма Тричков" ще се учи 1 година на тънкостите в предприемачеството и технологиите в София. Стипендията, спечелена от Веселка, е учредена от Саша Безуханова. Врачанската ученичка стана и член поне за 1 година на Българския център на жените в технологиите. Проектът на Веселка Тодорова е една занимателна игра във Фейсбук, която позволява на участниците да научат повече неща за страните от Европейския съюз. "Хареса ми тази идея, защото играта не е като повечето подобни - да губи времето на хората. От нея могат да се научат доста неща, т.е. има образователна цел, която изпълнява успешно", признава Веселка Тодорова. Авторката на идеята признава, че обмисля възможността да премести играта на собствена платформа, затова проучва възможностите да създаде собствен сайт, на който да качи разработката си.

Кирил Иванов от VІІІ "а" клас и Калина Борисова от ІХ "б" клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков", единствени от област Видин, се класираха за националния кръг на Националната олимпиада по английски език. Кирил е класиран на седмо място с 90,5 точки от допуснатите 14 ученици от цялата страна за участие в първа група (VІІІ клас) и е единствен представител от Северозападна България. Калина също с актив от 90,5 точки е допусната до участие на националния кръг на олимпиадата по английски език във втора група (ІХ клас). Общо 42 ученици от страната са класирани в тази група. Техни учители по английски език са Вержиния Василева и Милена Ружева. Националният кръг ще се проведе в град Хасково на 22 март 2014 г. Олимпиадата по английски език е третата, на която до национален кръг през тази учебна година достигат ученици от Видинската езикова гимназия. Нейни възпитаници ще участват още на олимпиадите по Философия и История и цивилизация.

Затихване на вятъра и слънчево време прогнозират от Хидрометеорологична обсерватория в Монтана. Над 100 км в час е бил вятърът в Монтана. Силният вятър бушува от събота през нощта. Синоптиците са отчели от 17 до над 20 м/сек., което се равнява на над 100 км/ч. Вятърът е от запад-северозапад и в следващите дни постепенно ще стихва, съобщи директорът на хидрометеорологичната обсерватория в Монтана Леночка Ангелова. Типично пролетно ще остане времето до края на седмицата. На 21 и 22 март ще има слабо понижение на максималните температури, които ще са около 15 градуса. В сутрешните часове минималните температури ще са около 5 градуса. От 23 март времето температурите отново ще започнат да се повишават плавно, като ще достигнат до 18 градуса, каза още Леночка Ангелова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

15 са вакантните длъжности във военното формирование във Враца

Търсят се кадрови военни, като минималното месечно възнаграждение за длъжността е почти 2 300 лева. Със заповед на командира на Сухопътните войски, са обявени 290 войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища, във военни формированияот Сухопътните войски. За военно формирование 54990, което се..

публикувано на 24.08.24 в 08:33

Враца казва: "Buongiorno!"

Във Враца подготвят италиански изненади за 24 август, похвалиха се от общинската управа. За първи път в историята на града ще се проведе инициативата "Buongiorno Vratsa" , която ще превърне града под Околчица в сцена на италианската музика, филми, кулинария и култура. Заведенията са подготвили нови италиански напитки и ястия специално за този..

обновено на 24.08.24 в 07:50

Снимката на 23 август 2024 година

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала  "Ослен Фест - селски Ренесанс" . Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Организаторите предвиждат редица дейности и събития в рамките на фестивала, насочен към съживяване на българското село.  Конфедерацията на независимите синдикати в България настоява всяка година..

публикувано на 23.08.24 в 18:05

Прокуратурата във Видин разследва румънец за трафик на мигранти

Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действия по разследване по досъдебно производство за незаконно подпомагане на чуждестранни граждани да преминават през страната в нарушение на закона.  В качеството на обвиняем по делото е привлечен гражданин на Румъния.  На 13.08.2024 г. в гр. Кула, в 30-километровата гранична зона,..

публикувано на 23.08.24 в 16:44

АЕЦ "Козлодуй" ще отбележи 50-годишнина

На 4 септември 2024 г. се навършват 50 години от официалното откриване на атомната електроцентрала „Козлодуй” , съобщават оттам. В този ден юбилеят ще бъде отбелязан с празничен концерт, който ще започне в 11:00 часа в Ботев парк в крайдунавския град. През 1974 г. пускът на АЕЦ „Козлодуй” поставя началото на ядрената енергетика в..

публикувано на 23.08.24 в 14:31

Започва панаирът във Видин

Видинският панаир започва днес, 23 август и ще продължи до 31 август. Концертната програма включва популярни български и сръбски изпълнители. Тя е подсигурена от дарители както и при предишните издания, посочват от Община Видин. Посетителите ще имат възможност да гледат и изпълненията и на АНПТ „Дунав“, Градски духов оркестър и самодейни състави от..

публикувано на 23.08.24 в 13:00
Снимката е илюстративна

Стартира ремонт на водопроводна мрежа във Вършец

Реконструкция на водопроводна и улична мрежа започва във Вършец .  Водопроводът ще бъде ремонтиран в участъка от кръстовището с ул. "Янко Сакъзов" до кръстовището с ул. "Александър Стамболийски" с приблизителна дължина 425 м.  Проектът включва монтаж на три надземни пожарни хидранта и реконструкция на всички сградни водопроводни отклонения...

публикувано на 23.08.24 в 12:30