Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 март 2014 година

Представители на Ларп клуб "Бдинци" във Видин демонстрираха умения
Снимка: Полина Тодорова


Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова посети днес Мездра и Враца. Тя бе приета от кмета на община Мездра Иван Аспарухов, след което гостува в две основни училища и Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство. "Обсъдихме как да засилим професионалното образование, така че бизнесът да има интерес да участва в образователния процес, как да мотивираме родителите да записват децата си в професионални училища, както и каква система трябва да направим, за да бъдем по-гъвкави, така че да дадем възможност на хора отпаднали вече от системата да доучат", каза проф. Клисарова. Днес образователният министър посети и Община Враца, където се срещна с кмета Николай Иванов и с директори на училища от областта. Там министър Клисарова посочи, че от следващата година предстои пилотното въвеждане на дуалната система на обучение. Утре- 19 март Министерският съвет ще проведе изнесено работно заседание във Видин.
 
Заради липса на лиценз от Министерството на здравеопазването новоизградената Специализирана болница за активно лечение по кардиология във Видин не може да лекува пациенти. "От три месеца клиниката е напълно готова за работа, но спор с държавната болница "Св. Петка" възпрепятства започването на дейността. Има официално писмо от Министерството на здравеопазването, че ние нямаме лиценз поради една единствена причина - защото директорката на държавната болница "Св. Петка" д-р Дочкова едностранно е оттеглила допълнителните договори с нас", каза на обществена дискусия доц. Сотир Марчев, изпълнителен директор на Българския кардологичен институт. "Във Видин има място както за кардиологичното отделение към държавната болница, така и за съвременната кардиологична болница", добави проф. Николай Пенков, изпълнителен директор на болницата по кардиология във Варна и призова гражданското общество във Видин да настоява за разрешаването на проблемите. "Видин има нужда от съвременна кардиологична медицинска помощ, защото е обществена тайна, че болните от областта пътуват до Плевен, до Враца, до София и нерядко умират докато пропътуват правото си на живот", добави Даниела Макавеева, изп. директор на новата видинска болница.

Детски градини и училища няма да бъдат затваряни. Това стана ясно днес по време на представянето на "Анализ на резултати от проверките в обществени места с масов достъп на хора (училища, детски градини и др.)" от ръководството на ДНСК. През февруари екипи на ДНСК са направили 3606 проверки в училища и детски градини, при които са установени над 900 нарушения на Закона за устройство на територията. Отделно здравните инспекции и противопожарните дирекции са констатирали други нарушения, които също са впечатляващ брой. В никое от училищата и детските градини обаче, не са констатирани проблеми, които да застрашават сигурността на децата и да налагат затварянето на сградите. На територията на РДНСК Северозападен район, включващ областите Видин, Враца, Монтана, Плевен и Ловеч, са проверени общо 607 обекта, от които 327 училища и 278 детски градини, установени са общо 53 нарушения на Закона за устройство на територията - 6 във Видин, 24 в Монтана, 9 във Враца. Констатирани са още 13 нарушения на противопожарните норми и нарушение на здравните норми във Враца, в 3 обекта в Монтана също не са спазени изискванията на пожарната.   

Среща между областния управител, представители на МВР-Монтана, Жандармерията, ДАНС и "Напоителни системи"-Монтана се състоя в Областна администрация-Монтана днес. Поводът- зачестилите кражби в района на втория по големина язовир у нас- "Огоста", който се намира на територията на областния град и изясняване на проблема около охраната на водното съоръжение. От "Напоителни системи"- Монтана съобщиха, че в момента със собствени средства тяхното дружество осигурява постоянно 24-часово присъствие и наблюдение на язовира, но поради огромния диаметър на съоръжението, охранителите, които работят там, са твърде недостатъчно. По препоръка на областния управител, до приключване на обществената поръчка за избор на фирма, която да охранява язовира, МВР-Монтана чрез дежурните екипи на РУП-Монтана ще осигурят полицейско присъствие на съоръжението с цел повишаване сигурността на язовира и осигуряване на спокойствие на жителите на града.

Изтича срокът за годишната такса за домашни кучета във Враца. Таксата е в размер на 12 лева и може да бъде платена до края на март на касата на Центъра за административно обслужване, в сградата на общинската администрация. Срокът за регистрация на новопридобито куче е до три месеца, като се извършва също в Общината. От годишна такса са освободени кучетата-водачи на инвалиди, служебните кучета в организациите на бюджетна издръжка, кучетата, използвани с опитни цели, кучетата на червения кръст, ловните и кастрираните кучета. Освободените от такса собственици, не са освободени от подаването на декларация за притежаване на куче. След края на март експерти от общинската администрация ще извършат масови проверки и при констатирани нарушения ще бъдат налагани глоби в размер от 50 до 250 лева. Регистрираните домашни кучета в община Враца са 800, като от тях 17 са записани от началото на годината.

313 моторни-превозни средства са проверени в област Видин от 10 до 16 март при контролната акция на TISPOL, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Видин. Най-голям е броят на проверените автомобили с пътници на предните седалки - 215, с пътници на задните седалки - 91 моторни превозни средство, 36 автомобили, превозващи деца и седем мотористи. Служителите на реда установили 77  нарушения. 66 водачи са санкционирани за неизползване на обезопасителен колан. За същото нарушение са санционирани седем пътници на предни седалки и трима пътници на задни седалки в автомобили. Не са констатирани случаи на превозвани в МПС деца без използване на обезопасителни системи. Един моторист е санкциониран за движение без каска.

Със затоплянето на времето през последните дни пожарите в сухи треви и храсти в Монтанско зачестяват, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Вчера са гасени четири големи пожара. Край село Буковец в община Брусарци са изгорели 150 декара, край село Бързия в община Берковица - 20 декара, а край селата Орсоя и Ягодово - по 10 декара. Причина за пожарите в повечето случаи е човешка небрежност при боравене с огън на открито или са плод на умишлено запалване. Най-често палят пастири, които искат да изгори старата трева, за да поникне по-бързо новата. В много от тези случаи обаче се стига до големи пожари, при които се ангажират много сили и средства на противопожарните служби, обявиха от полицейската дирекция в Монтана.

Състав на Комисията за защита от дискриминация проведе заседание по преписка, образувана по жалбата на жител от гр. Дунавци, срещу ЧЕЗ България. Жалбата е заради поставените на височина над пет метра контролно измервателни уреди на дружеството в ромския квартал на града. Преди да бъде подадена жалба потърпевшите са потърсили помощ и от кмета на Дунавци Димо Скорчев. "Става въпрос за няколко електромера, които са вдигнати високо на стълбове и когато предпазителите изключат, не могат да ги достигнат, за да ги включат отново. Тези 6-7 човека нямат нарушения спрямо електроразпределителното дружество.", обясни Димо Скорчев. Решението от днешното заседание на Комисията за защита от дискриминация по казуса ще бъде обявено в края на седмицата.

Кандидатстудентска борса бе открита в Монтана за десета поредна година. 20 висши учебни заведения от страната представиха пред младежите от града и региона възможностите за обучение. Преподаватели от университети и колежи обясниха на кандидат-студентите какво включва програмата за обучение, какви перспективи ще има пред тях, ако завършат дадено учебно заведение, как се кандидатства, при какви условия се отпуска стипендия по време на обучението. Борсата е организирана от общината в Монтана и от сдружението "Кандидатстудентска борса".

Общо 100 души - хора с увреждания на различна възраст в община Враца, продължават да получават социалната услуга "личен асистент" до края на август след удължаване за седми път на изпълнението на проект "Подкрепа за достоен живот". Това съобщи кметът на общината Николай Иванов. Той уточни, че вече е подписал допълнителните споразумения към договорите на потребителите и на 97 лични асистенти. Удължаването на срока на изпълнение на проекта е направено със заповед на договарящия орган от 10 март, с която се променя и бюджета на общината за изпълнението му. Бюджетът вече е в размер на 1 518 728 лева, допълниха от общината. От началото на 2011 година, когато започва проекта в община Враца, до сега в него са участвали общо 139 лица с трайни увреждания и 141 лични асистенти от града и 17 села в общината. Към момента 36 от потребителите са на повече от 65 години, като най-възрастният е на 96 години, а децата са 25.

Служители на общинската администрация в Белоградчик се обучават за работа с Microsoft office 2010. Проведени са практически семинари чрез запознаване и повишаване на квалификацията при работата с MS Word, MS PowerPoint и Ms Excel. Обучението е част от проекта "Подобряване на професионалната квалификация на служителите на община Белоградчик". По мнението на участниците в обучението придобитите практически умения до голяма степен ще улеснят процесите на съставяне и обработка на документи, по-рационално разпределение и по-висока ефективност на работното време. По-голямата част от служителите в местната администрация вече преминаха курсове по английски език в три нива, работа с база данни, делова кореспонденция, три обучения в Института по публична администрация и за работа с хора в неравностойно положение, съобщиха от пресцентъра на Община Белоградчик.

Видинската Природоматематическа гимназия "Екзарх Антим І" е домакин на поредица от дейности, свързани с правилното управление на ресурсите. Инициативите са по международен проект "Европейската земя, наука, култура и икономика- могат ли те да осигурят правилното управление и ползване на нейните ресурси". "Гости са ни учители и ученици от Франция, Германия, Холандия, Чехия и Литва. Всички те са настанени в домовете на наши ученици. В програмата са включени много уъркшопи, посещения на знакови обекти и участие в екологични инициативи"- каза за РАДИО ВИДИН координаторът по проекта Мануела Пенчова. В началото на седмицата гостите бяха представени в гимназията. Днес се срещнаха с кмета на Община Видин Герго Гергов и посетиха крепостта "Баба Вида", където бе представена играта "В търсене на съкровищата на Цар Иван Срацимир". Участваха ученици от математическата гимназия и членове на Ларп клуб "Бдинци" във Видин. Изработване на постер за Световния ден на водата и вечер на традициите в Природоматематическата гимназия са сред останалите дейности. В петък гостите ще присъстват в учебните часове и ще участват в 17 екоконкурс в СОУ "Л. Каравелов".

В берковското Второ училище се проведе обучителен семинар. Инициативата "Еднакви в многообразието" се осъществява с  финансовата подкрепа на Центърът за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ). Лектор на семинара беше д-р Йосиф Нунев - преподавател в СУ "Климент Охридски"- дългогодишен експерт по отношение интеграцията на ромската общност. В трите модула на обучението бяха засегнати важни въпроси, свързани със социализацията на деца от етническите малцинства и технологията за работа с техните родители. Семинарът започна с легенда за произхода на ромите и филм за ценностите на ромския етнос. Лекторът запозна учителите със самоопределянето, груповото разнообразие и културното наследство на ромите. Присъстващите учители участваха в интерактивните упражнения, предложени в процеса на работа и дискусиите по наболели проблеми при работа в мултикултурна среда.

От днес във Видин стартира новата танцова школа към Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав". "Школата е за любители, а първото занимание започна в 18 часа в сградата на Младежкия дом. Всеки желаещ да се запише може да го направи на място. Няма възрастови ограничения", каза главният художествен ръководител на ансамбъл "Дунав" Наталия Кирилова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55