Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Мездра ще въвеждат дуално обучение

7
Министърът на образованието Анелия Клисарова при посещението си в Мездра
Снимка: Мирослав Гетов

В Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Мездра ще бъде реализиран пилотен проект за въвеждане на дуалната система на обучение в образованието (обучение, с което се дава възможност за обучение чрез работа и се осъществява паралелно- в училище и в предприятие- бел. ред.). Това стана ясно при посещението на министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова. Проектът ще бъде осъществен след приемане на промените в Закона за професионалното образование и обучение, които се обсъждат в момента в Народното събрание, и най-вероятно ще стартира от учебната 2015/ 2016 г. Целта е, от една страна, да се запази селскостопанската гимназия, а от друга- да се отговори на търсенето на работна ръка на пазара на труда в региона.

"Обсъдихме какво трябва да направим в професионалното обучение, за да накараме бизнеса да участва в образователния процес. Как да мотивираме повече родители да записват децата си в професионални гимназии и още нещо много важно: да дадем възможност на отпадналите от образователната система да се върнат в училище и да получат качествена професионална подготовка, за да придобият определена професия и да си намерят работа"-  заяви след срещата си с ръководството на Община Мездра проф. Клисарова.

Освен професионалната гимназия, просветният министър и представителите на местната власт - кметът Иван Аспарухов, председателят на Общинския съвет Делян Дамяновски и ресорният заместник кмет Генади Събков, посетиха две основни училища- "Христо Ботев" и "Св. св. Кирил и Методий" и разговаряха с педагогическите им колективи. Сред дискутираните въпроси бяха кандидатстването с проекти за усвояване на заложените в държавния бюджет 8,6 млн. лв. за реализация на стратегията за професионално образование, учителските заплати, възможностите за по-ранно пенсиониране на педагозите и въвеждането на длъжността "стажант-учител" за студенти.

Директорът на ОУ "Христо Ботев" Иван Иванчев благодари за отпуснатите от Министерството на образованието над 300 000 лв. целеви средства за ремонт на училището и подари на просветния министър плакет с лика на патрона на школото. Галя Богданова, директор на ОУ "Св. св. Кирил и Методий", връчи на проф. Клисарова и на нейната съветничка- Галя Дилова - Иванова, която е родена в Мездра, ученически бележници и ги обяви за "Почетни ученици". Те бяха специални гости на поредното издание на училищния "Говорящ вестник". Просветният министър подари на двете учебни заведения мултимедиен проектор и образователен софтуер "Джъмпидо" за обучение по математика в начален курс (I - IV клас). Новият директор на селскостопанската гимназия Данаил Димитров потърси съдействие от проф. Клисарова за ремонта на общежитието.  

По-късно министърът на образованието и науката Анелия Клисарова посети и Враца, където бе приета от кмета Николай Иванов. В срещата участваха също областният управител Венцислав Василев, заместник кметовете Красимир Богданов, инж. Красимира Георгиева и Николай Йорданов, и началникът на Регионалният инспекторат по образованието Галина Евденова. Във Враца също бяха обсъдени основните проблеми в сферата на професионалното образование. Кметът инж. Иванов представи информация за образователната система в общината и подчерта, че за региона най-големият проблем е намаляването на учениците. Най-тежко е положението в професионалните гимназии, където в последните години приемът е намалял наполовина. В същото време се забелязва недостиг на кадри с определени професии. Даден бе пример, че за региона не достигат стругари и фрезисти. В края на срещата кметът Николай Иванов подари на министър Анелия Клисарова икона на българските просветители светите братя Кирил и Методий.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

15 са вакантните длъжности във военното формирование във Враца

Търсят се кадрови военни, като минималното месечно възнаграждение за длъжността е почти 2 300 лева. Със заповед на командира на Сухопътните войски, са обявени 290 войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища, във военни формированияот Сухопътните войски. За военно формирование 54990, което се..

публикувано на 24.08.24 в 08:33

Враца казва: "Buongiorno!"

Във Враца подготвят италиански изненади за 24 август, похвалиха се от общинската управа. За първи път в историята на града ще се проведе инициативата "Buongiorno Vratsa" , която ще превърне града под Околчица в сцена на италианската музика, филми, кулинария и култура. Заведенията са подготвили нови италиански напитки и ястия специално за този..

обновено на 24.08.24 в 07:50

Снимката на 23 август 2024 година

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала  "Ослен Фест - селски Ренесанс" . Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Организаторите предвиждат редица дейности и събития в рамките на фестивала, насочен към съживяване на българското село.  Конфедерацията на независимите синдикати в България настоява всяка година..

публикувано на 23.08.24 в 18:05

Прокуратурата във Видин разследва румънец за трафик на мигранти

Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действия по разследване по досъдебно производство за незаконно подпомагане на чуждестранни граждани да преминават през страната в нарушение на закона.  В качеството на обвиняем по делото е привлечен гражданин на Румъния.  На 13.08.2024 г. в гр. Кула, в 30-километровата гранична зона,..

публикувано на 23.08.24 в 16:44

АЕЦ "Козлодуй" ще отбележи 50-годишнина

На 4 септември 2024 г. се навършват 50 години от официалното откриване на атомната електроцентрала „Козлодуй” , съобщават оттам. В този ден юбилеят ще бъде отбелязан с празничен концерт, който ще започне в 11:00 часа в Ботев парк в крайдунавския град. През 1974 г. пускът на АЕЦ „Козлодуй” поставя началото на ядрената енергетика в..

публикувано на 23.08.24 в 14:31

Започва панаирът във Видин

Видинският панаир започва днес, 23 август и ще продължи до 31 август. Концертната програма включва популярни български и сръбски изпълнители. Тя е подсигурена от дарители както и при предишните издания, посочват от Община Видин. Посетителите ще имат възможност да гледат и изпълненията и на АНПТ „Дунав“, Градски духов оркестър и самодейни състави от..

публикувано на 23.08.24 в 13:00
Снимката е илюстративна

Стартира ремонт на водопроводна мрежа във Вършец

Реконструкция на водопроводна и улична мрежа започва във Вършец .  Водопроводът ще бъде ремонтиран в участъка от кръстовището с ул. "Янко Сакъзов" до кръстовището с ул. "Александър Стамболийски" с приблизителна дължина 425 м.  Проектът включва монтаж на три надземни пожарни хидранта и реконструкция на всички сградни водопроводни отклонения...

публикувано на 23.08.24 в 12:30