Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 март 2014 година

След заседанието на Министерския съвет, което се проведе във Видин, министри първи използваха услугата електронен тото фиш
Снимка: Областна администрация- Видин
Във Видин се проведе първото изнесено заседание на Министерския съвет. Изнесени заседания ще се проведат във всички райони за икономическо планиране, първият от които е Северозападният район за планиране, обяви премиерът Пламен Орешарски: "За съжаление, Северозападният район е на последно място по икономическо развитие не само в нашата страна, но и в границата на ЕС. Това е един добър повод на едно място да дойдат всички министри и освен изнесени заседания, да направят и срещи с институциите."

 Премиерът и министри от кабинета се срещнаха с кметове на общини и представители на бизнеса и отговаряха на конкретни въпроси, някои от които министър-председателят определи като критични. Той обеща, че ще направи всичко възможно да ускори изпълнението на програмите, които касаят региона.

Изнесено заседание на МС във ВидинЩе направим изнесени заседания в шестте региона за планиране и развитие, обяви на пресконференция министър-председателят Пламен Орешарски във Видин. „Това е добър повод всички министри да направят срещи в съответните области, да се видим с кметовете и с представителите на бизнеса”, изтъкна премиерът. По думите му на срещите може да се получи информация за проблемите по места и да се обсъди програмата за управление на кабинета, но с акцентите в регионален план. „Искам да подчертая, че през тази финансова перспектива, която се надявам да стартираме скоро с одобряването на Споразумението за партньорство, ще имаме за първи път специализирана в регионален аспект хоризонтална програма, така че от програмите, по които ще се получават европейски средства, може да се мултиплицира ефектът в различни направления”, каза премиерът. Той подчерта, че най- важно е насърчаването на стопанската активност и разкриването на нови работни места.

В област Видин ще бъдат финансирани дейности за подобряване на пътната, ВиК- структурата и социалната инфраструктура, каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева: "Тази година ще бъдат ремонтирани близо 30 км. от републиканската пътна мрежа в област Видин и ще се инвестира в изграждането на нова 4-километрова отсечка до бъдещия ГКПП Салаш- Ново Корито. Инвестициите са от публичната инвестиционна програма за около 7 млн. лв. Ремонтите започват през пролетта, като целта е да бъдат завършени до края на годината. На Община Видин правителството осигури 2,7 млн. лв. за основен ремонт на надлеза на бул. "Панония". Обектите, които АПИ ще ремонтира са 14 км. по третокласния път Лом- Ружинци- Чупрене, местността "Бяла вода". Предстои ремонт на 10 км. и реконструкция и ново строителство на третокласния път Арчар- Димово- Салаш." До месец ще започне и ремонт на пътя в отсечката между селата Дреновец и Ружинци, каза още министър Терзиева.

„Възстановена е историческата справедливост да има Митница Видин“, заяви  министърът на финансите Петър Чобанов по време на срещата си с началника на Митница Видин Венелин Апостолов. Двамата обсъдиха ролята за града и региона на възстановената с решение на МС от 1 септември 2013 година териториална структура на Агенция „Митници“. Митница Видин беше закрита при реформата в митническата администрация в края на 2009 година и началото на 2010 година.  В структурата на  Митница Видин влизат  митническите пунктове Брегово, Връшка чука, Пристанище Видин и Митническо бюро "Свободна зона Видин“. Министър Чобанов посети териториалната структура на митническата администрация след края на изнесеното заседание на МС във Видин и срещата на правителството с бизнеса от града и региона, на която беше дадено началото на кампанията за  представяне на новите продукти на Българската банка за развитие.

Целият проблем в енергетиката се дължи изцяло на предишното управление- подчерта министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев: "След вчерашните изявления на народните представители трябва да се каже истината. Целият проблем в енергетиката се дължи изцяло на предишното управление. Сега ние се опитваме да поправим погрешно взетите решение от страна на ГЕРБ и правителство на Бойко Борисов. Никога не съм говорил за национализация на електроразпределителните дружества. Зададен ми бе въпрос- готова ли е държавата в случай на продажба на ЕРП-та да участва законово в процедурите по закупуването на тези дружества- и аз казах "да". Но никога не съм говорил за национализация. НЕК не дължи никакви суми на ЕРП-та. Едни пари са прихванати неправомерно. Всички инвеститори- български и чуждестранни трябва да спазват закона"- коментира министърът на икономиката и енергетиката.

"Стратегията за електронно управление дава възможност то да се усъвършенства и да се усвояват средства през следващия програмен период. Не отлагаме електронното управление за 2020 година. Напротив. Даваме възможност за усвояване на средства и усъвършенстване на електронното управление през следващия програмен период, за който са предвидени 145 милиона евро по тематичната цел за цифров растеж и 30 милиона евро за инфраструктура в селските региони”- заяви във Видин министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. С решение на Министерския съвет от днес Транспортното министерство върна на Видин помещения в центъра на града, в коите бе настанено Звеното за управление на проекта за изграждането на Дунав мост 2. „Министър Папазов ни върна помещение, което е в центъра на град Видин и което се ползваше за нуждите на звеното за изграждане на Дунав мост 2. Помещението е с площ над 180 кв. м. За неговото подобряване министерството е вложило над 200 000 лева”, коментира областният управител на Видин Кръсто Спасов.

Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова се срещна с екипа на Регионалния инспекторат по образование и посети Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров", където се запозна отблизо с практиката по електроника и посочи плюсовете на бизнеса и връзката му с учениците. Министърът на образованието разговаря с педагогическия колектив и учениците по въпроси за кандидатстването с проекти за усвояване на заложените в държавния бюджет 8,6 млн. лв. за реализация на стратегията за професионално образование, ролята на бизнеса, учебните програми и нормативите на учителите.

Липсата на интерес от купувачи попречи за продажбата на бившия торов гигант "Химко" във Враца. Тайният търг за активите му, оценени за 28 552 458 лева без ДДС, се проведе днес, потвърди синдикът Росица Томова. Въпреки липсата на кандидати, търгът се смята за проведен редовно. Следващата стъпка е явен търг, на който цената ще бъде намалена с 20%, т.е. с около 6 милиона лева. Засега не е определена дата за новото наддаване за "Химко", допълни още Росица Томова.

Общинските съветници от Враца не успяха и при втория си опит да разрешат казуса с отдаването на лекарски кабинети в Първа и Втора поликлиника, които се стопанисват досега от общинското дружество "Диагностично-консултативен център- 1". Две извънредни заседания на местния парламент не стигнаха за ясно и категорично становище по случая, затова съветниците ще се събират още веднъж по същата тема. До извънредните заседания се стигна, след като областният управител Венцислав Василев спря изпълнението на две решения на местния парламент - касаещи отдаването на помещения и за имот, обитаван преди от аптека. Управляващото мнозинство от ГЕРБ и СДС не успя да събере необходимите 19 гласа от присъстващи в залата 31 съветници, за да препотвърди взетите решения в края на февруари. От опозицията, оглавявана от групата на БСП, поискаха отмяна на решенията, но и това предложение не събра необходимия брой гласове, за да бъде одобрено.

Враца ще дава част от отпадъка си за гориво. Община Враца е сключила договор с фирма във врачанското село Бели извор, за термичното оползотворяване на част от отпадъка. Това съобщиха от местната администрация. Още през 2012 г. в циментовия завод в Бели извор е направен успешен производствен експеримент за ползването на определен вид отпадък (RDF) като гориво за пещите. Предвижда се оползотвореното количество да е до 20 тона на ден. Договорът е изключително изгоден за Община Враца, като ще се заплаща единствено транспортирането на отпадъка до завода в Бели извор, уточниха от общинската пресслужба.

СнимкаНад 120 души за около два часа подкрепиха подписката, организирана от Община Видин за безплатно преминаване на жители на града по Дунав мост 2 през почивните дни. Видинчани са на мнение, че това ще е от голяма полза за жителите и биха се възползвали често, ако това бъде прието. Инициативата може да бъде подкрепена всеки ден от 8,30 до 17 часа на две места- до Симфониета Видин, и пред търговския център за хранителни стоки в края на града.  

Няма завишение на болните от грип и остри респираторни заболявания в Монтана. За последната седмица заболеваемостта е 76 на 10 000 души, която е под средната за страната, съобщи д-р Даниела Караилиева, директор на районната здравна инспекция в Монтана. "Заболелите са разпределени във всички възрастови групи, но най-много са във възрастовата група от 15 до 29, следвани от възрастова група от 30 до 64 години. Заболеваемостта е около средната за страната."

Първолаци от ОУ "Хр.Ботев" в Мездра бяха на посещение в библиотеката при читалище "Просвета 1925". Поводът е, че след като научиха азбуката, вече грамотните ученици можеха да се запишат като читатели. В тържествена атмосфера малките ученици получиха своите читанки, а като читатели взеха и първите си книжки от читалищната библиотека.

"Ден на отворените врати" ще се проведе утре- 20 март в Районен съд - Видин от 9:30 часа.  Дванадесетокласници от ГПЧЕ "Йордан Радичков" ще посетят Съда, като ще получат достъп до деловодствата и съдебните зали, съобщиха от учебното заведение. Учениците ще присъстват на провежданите за деня съдебни процеси и ще им се разясняват основни въпроси на гражданското материално и процесуално право и на наказателното материално и процесуално право. Участието на младежите от езиковата гимназия на този ден е традиционно и е свързано с практическите занимания по учебната дисциплина Свят и личност, в раздел "Работа с институции", добавят от ГПЧЕ.

Традиционните конни надбягвания в Кула ще се проведат тази година на 22 март и ще ознаменуват посрещането на пролетта. Отлагането се наложи поради лошото време на 8 март- Тодоровден и непрекъснатия дъжд, който попречи на провеждането на кушията. Традиционно кушиите се провеждат в местността "Марковище" в град Кула, която е силно пресечена и с доста препятствия. Състезанието ще започне в 10 часа на 22 март, награждаването ще бъде на площада в Кула след като приключат всички надбягвания в различните категории. Очаква се да се включат участници не само от Кула, но и от съседните села Големаново и Старопатица, където този празник и кушиите вече са проведени и са излъчени победители, които ще се надбягват на голямата кулска кушия.

Кушия ще има в събота и в град Дунавци. Ще има и надпревара с магарета. За победителите са осигурени награди- за 1-во място - 3 кофи царевица, за 2-ро - 2 кофи царевица, състезателят, останал трети, ще получи една кофа зърно, съобщи за Радио ВИДИН кметът на Дунавци Димо Скорчев. Желаещите могат да се запишат и на място, преди състезанието, което започва в 9 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

15 са вакантните длъжности във военното формирование във Враца

Търсят се кадрови военни, като минималното месечно възнаграждение за длъжността е почти 2 300 лева. Със заповед на командира на Сухопътните войски, са обявени 290 войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища, във военни формированияот Сухопътните войски. За военно формирование 54990, което се..

публикувано на 24.08.24 в 08:33

Враца казва: "Buongiorno!"

Във Враца подготвят италиански изненади за 24 август, похвалиха се от общинската управа. За първи път в историята на града ще се проведе инициативата "Buongiorno Vratsa" , която ще превърне града под Околчица в сцена на италианската музика, филми, кулинария и култура. Заведенията са подготвили нови италиански напитки и ястия специално за този..

обновено на 24.08.24 в 07:50

Снимката на 23 август 2024 година

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала  "Ослен Фест - селски Ренесанс" . Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Организаторите предвиждат редица дейности и събития в рамките на фестивала, насочен към съживяване на българското село.  Конфедерацията на независимите синдикати в България настоява всяка година..

публикувано на 23.08.24 в 18:05

Прокуратурата във Видин разследва румънец за трафик на мигранти

Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действия по разследване по досъдебно производство за незаконно подпомагане на чуждестранни граждани да преминават през страната в нарушение на закона.  В качеството на обвиняем по делото е привлечен гражданин на Румъния.  На 13.08.2024 г. в гр. Кула, в 30-километровата гранична зона,..

публикувано на 23.08.24 в 16:44

АЕЦ "Козлодуй" ще отбележи 50-годишнина

На 4 септември 2024 г. се навършват 50 години от официалното откриване на атомната електроцентрала „Козлодуй” , съобщават оттам. В този ден юбилеят ще бъде отбелязан с празничен концерт, който ще започне в 11:00 часа в Ботев парк в крайдунавския град. През 1974 г. пускът на АЕЦ „Козлодуй” поставя началото на ядрената енергетика в..

публикувано на 23.08.24 в 14:31

Започва панаирът във Видин

Видинският панаир започва днес, 23 август и ще продължи до 31 август. Концертната програма включва популярни български и сръбски изпълнители. Тя е подсигурена от дарители както и при предишните издания, посочват от Община Видин. Посетителите ще имат възможност да гледат и изпълненията и на АНПТ „Дунав“, Градски духов оркестър и самодейни състави от..

публикувано на 23.08.24 в 13:00
Снимката е илюстративна

Стартира ремонт на водопроводна мрежа във Вършец

Реконструкция на водопроводна и улична мрежа започва във Вършец .  Водопроводът ще бъде ремонтиран в участъка от кръстовището с ул. "Янко Сакъзов" до кръстовището с ул. "Александър Стамболийски" с приблизителна дължина 425 м.  Проектът включва монтаж на три надземни пожарни хидранта и реконструкция на всички сградни водопроводни отклонения...

публикувано на 23.08.24 в 12:30