Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 март 2014 година

Политическите сили във Видин не постигнаха консенсус за длъжностите в Районната избирателна комисия (РИК), затова Централната избирателна комисия ще назначи състава й. За участие в консултациите бяха поканени четирите политически сили, представени в Народното събрание и тези с представителство в Европейския парламент, обяви областният управител Кръстьо Спасов. Съставът на РИК за изборите за Европейски парламент на 25 май трябва да е 15-членен.  По петима представители ще имат партия ГЕРБ и "Коалиция за България", двама- ДПС и по един- партиите "Атака", НДСВ и "Синята коалиция". Районните избирателни комисии се състоят от председател, двама заместник-председатели, секретар и членове. Спорът за председателското място във Видин беше причина политическите сили да не постигнат съгласие. От "Коалиция за България" предложиха за поста бившия началник на Бюрото по труда във Видин Авакум Бондов, а ГЕРБ настояха длъжността да заеме Павел Петков, който е юрист. ДПС предложиха за секретар Ирена Николова, а "Атака" за заместник-председател- Людмил Василев. Тъй като политическите сили не бяха определили предварително втори кандидат за заместник председател, от "Синята коалиция" предложиха Сашка Бизеранова. Протоколът от срещата ще бъде представен на Централната избирателна комисия, която ще се произнесе с решение за председател на РИК, съобщиха от Областната администрация.

Девет общини от Северозападна България са одобрени за частично финансиране от Министерство на инвестиционното проектиране за изработване на задание за общ устройствен план на община /ОУПО/. Местните администрации ще получат 70% от стойността на договореното задание за изработване на ОУПО. Пет са общините от област Видин, които ще получат помощта- Брегово, Макреш, Ново село, Ружинци и Чупрене, три са във Врачанско- Бяла Слатина, Роман и Хайредин, и община Вършец в област Монтана. Редът и условията за достъп до частично финансиране бяха изготвени от Министерството на инвестиционното проектиране съвместно с Националното сдружение на общините в Република България. Всички кандидати, които отговарят на условията и са подали в срок съответната документация, са одобрени и ще получат финансиране, съобщават от ведомството. Това е част от първия етап за подпомагане на изработване и одобряване на ОУП на общините. Финансовата и методическа помощ, която експертите от МИП оказват на местната администрация, ще продължи и през втория етап за подпомагане на изработване и одобряване на ОУП. Тогава общините ще имат възможността да кандидатстват за финансиране за изработване на проект за ОУП, съобщават още от министерството.

Забавянето в дейностите по етап I и етап II от интегрирания проект за водния цикъл на Враца, които са били допуснати през януари, още не са наваксани, това стана ясно на редовната сесия на общинския съвет във Враца, когато ръководителят на звеното за изпълнение на интегрирания план за водния цикъл във Враца, Марияна Рашева, отчете свършеното през март: Изпълнените през месеца по етап 1 са 1 100 метра канализация или до този момент 11.7 км, което представлява 40% от договорените 29 км. Новите водопроводи са 1 314 метра или всичко до тук 17 км, което е 40% от договорените 43 км. По обектите на етап 2 са работили 4 екипа в ЦГЧ, кварталите 72, Бистрец, Медковец и Военното поделение. Изпълнени са нови 990 метра канализация или общо  8.5 км или 48 % от договорените 17 километра. Готови са 1 280 метра водопроводи, което представлява 32.5% от договорените 34 километра по този етап. Изграденото през месец март е повече от постигнатото през февруари, но все още е недостатъчно, за да се навакса закъснението, което е получено през януари, отбеляза още Марияна Рашева. Отделно от това между 28 февруари и 6 март инженерът на проекта е спрял изпълнението му поради влошено качество на инертните материали, с които се засипват изкопите, което също е забавило строителите. Срокът за приключване на строително-монтажните работи по етап I е 8 септември 2014 година. След това е предвидена 1 година за отстраняване на дефектите по изпълнението. Срокът за етап II е 25 май 2014 година, като и при него има едногодишен период за отстраняването на дефекти.

Кметовете от Регионалното сдружение на общините "Видин" приеха Община Белоградчик да кандидатства с проект за изграждане на претоварна станция за твърди битови отпадъци. Сдружението във Видин е създадено заради изграждащото се Регионално депо за твърди битови отпадъци, съобщи кметът на Видин Герго Гергов. "Изготвен е инвестиционен проект за претоварна станция за битови отпадъци и ще се кандидатства за финансиране", съобщи кметът на Белоградчик Борис Николов. Той уточни, че нормативните документи дават такава възможност за селища на разстояние над 40 километра от регионалното депо. Претоварната станция в Белоградчик ще може да се ползва и от съседните общини Чупрене, Ружинци и Димово, съобщи Борис Николов. Регионалното депо за битови отпадъци във Видин трябва да заработи до края на годината. Инвестицията е за над 20 милиона и 500 хиляди лева.  

Вторият търг за продажбата на врачанския торов завод "Химко" няма да се проведе до края на тази седмица. Най-вероятно преди 1 април няма да бъде насрочено наддаването. Преди опита за разпродажбата на обявеното в несъстоятелност предприятие трябва да се произнесат магистратите от Врачанския окръжен съд, които имат да обсъждат две молби, подадени от ръководствата на "Химко" и "Ново Химко". Общото в двете претенции е, че оценката от 28 552 458 лева без ДДС, е твърде ниска цена за мощностите на някогашния торов гигант. Синдикът Росица Томова ще трябва да изчака решението на съдиите и едва тогава ще може да насрочи втория търг за "Химко". В него кандидатите за завода ще могат да наддават явно при начална цена, която е с 20% по-ниска от първоначалната - 22 милиона лева. Очаква се във втория търг да се включи новосъздадената от държавата фирма към Българския енергиен холдинг, чиято цел е да изкупи мощностите, сградите и земята, на която е построен завода.

Вчера във Враца се проведе друг таен търг - за недвижима собственост на обявеното в несъстоятелност предприятие "Вратица" АД. Според обявлението на синдика Красимир Иванов, на търг са предложени 6 поземлени имота и 26 сгради върху тях. Общата площ на имотите е 134 986 кв.м., а пазарната стойност със сградите -  10 350 800 лв. Резултатите от продажбата на недвижимата собственост на текстилния комбинат още не са обявени, а ако процедурата е неуспешна, ще има второ наддаване с отстъпка от цената с 20 %.

Окръжният съд в Монтана е потвърдил решение на Районния съд в Берковица, с което е отхвърлен иск на Мюсюлманското вероизповедание за връщане на стара баня от римско време на вероизповеданието, съобщиха от Общината в Берковица. Магистратите са приели, че няма доказателства, че въпросният имот е бил притежаван от Мюсюлманското вероизповедание, че той сега съществува в някогашния си вид и че държавата неправомерно го е отнела от мюсюлманите. Имотът е наричан от местните хора "Турската баня", макар че въпросната баня е още от римско време и е паметник на културата. Мюсюлманското вероизповедание е осъдено да плати на Община Берковица разноските по делото. По време на заседанията по делото на съда в Берковица пред сградата му на два пъти се събираха около 200 протестиращи, които искаха съдът да отхвърли иска за банята.

Лекция на тема "Музикално-фолклорни области. Национален костюм" беше изнесена днес пред ученици от девети клас на СОУ "Цар Симеон Велики" в Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев"във Видин. По-късно в библиотеката стартира и "Школа по роботика". Първата група деца, които ще посещават школата е сформирана от ученици в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров". Заниманията ще се провеждат ежеседмично в сряда и четвъртък от 15 часа.

Екип на Фондация "Де Пасарел България" посети социалните заведения в Берковица, за да направи оценка на състоянието им и да прецени с какво би могла да помогне. Българо-холандската организация работи за социалното включване и повишаване качеството на живот на хората с увреждания. Екипът има за цел да подпомага изграждането на общество, което приема и подкрепя хората с увреждания, основано на принципа на солидарността и равноправието. Екипът на "Де Пасарел България" ще работи за реалното подобряване на условията за живот на хората с увреждания. Гостите обещаха скоро отново да посетят града под Ком с реални предложения за действие.

Фотографиите на Виктория Грозева и Станимир Каракашев бяха класирани на първо място в конкурса за любителска снимка, организиран от Общински младежки дом в Монтана. Тази година той е под наслов "Моето хоби". Техните снимки се откроиха сред близо 40 снимки, изпратени за участие в творческото състезание от различни карища на страната. Второто място бе присъдено на Бехти Чауш и Величко Голев, а на трета позиция останаха фотосите на Будьони Христов и Гергана Петкова. Поощрителни награди бяха присъдени на Камелия Цветкова, Цветелина Борованска , Айгюн Салим, Гергана Илиянова, Мирослав Милушев, Олег Александров,Ангел Ангелов, Лина Богданова, Стефания Христова и Ива Валентинова. Наред с наградените фотографии, журито определи и останалите снимки, които  заедно с отличените да  бъдат аранжирани във фотоизложба. Тя ще бъде открита на 28 март в 11:00 ч. във фоайето на Младежкия дом в Монтана. Там ще бъдат връчени и наградите на победителите в конкурса.

В Артцентъра на Плевен са подредени изящни творби от 16 съвременни автори - колекцията е създадена с подкрепата на БТА. Представителната експозиция е в зала "Христо Бояджиев" и съдържа произведения на живописта, графиката и скулптурата, които са от фонда на "Гранд хотел Поморие". Тя гостува в Плевен с помощта на общината. Официалното й откриване е утре- 27 март от 17.30 часа.

Драматичният театър в Монтана ще представи комедията "Молба до Господ" от Илко Иларионов по повод 27 март- Международния ден на театъра, съобщиха от културната институция. Постановчик на комедията е Юри Статков, а в ролите участват актьорите Любомир Бояджиев, Ирина Димитрова и Петър Митев. Празничното представление на "Молба до Господ" утре започва в 19 часа в Голямата зала на театъра.

За Международния ден на театъра и драматичният театър във Видин ще подари представление на децата от Центъра за работа с деца на улицата в града
. Малчуганите ще изгледат "Алиса в страната на чудесата". Началото на постановката е от 11:30 часа в Драматичния театър. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55