Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 март 2014 година

Снимка: Полина Тодорова

Общинските съветници във Видин не се разбраха за разпределението на 130-те хиляди лева, предвидени за спортните клубове. Дебатите продължиха повече от час и половина, но как ще бъдат финансирани клубовете, ще се реши на следващо заседание. Без оспорване съветниците гласуваха по-високи заплати за кмета на общината и кметовете на населени места. Заплатата на кмета на Видин ще е максималната, която може да получава за длъжността си. С по 50 лева са повишени възнагражденията на кметовете на населени места. Спор сред съветниците предизвика предложението за промяна в Наредбата за организация на движение, с която се въвежда такса за преминаване и достъп до обекти в райони, за които има забрана. 10 лева ще е таксата на ден за преминаване на леки автомобили, а 20 лева за микробуси. Предложената такса за месечен абонамент е 50 лева. Общинският съветник Росица Кирова предложи достъпът да е в определени часове: "Идеята на наредбата е да бъдат определени правила, които да важат за всички." Председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов опонира с мотива, че не може да има строго определена часова граница. Съветниците приеха Годишен план за развитието на социалните услуги в общината и намаляване капацитета на Дома за деца с умствена изостаналост в село Гомотарци, след което дадоха  съгласие за побратимяване със съседния сръбски град Зайчар. В началото на заседанието заместник- председателят на Общинския съвет Павел Паунов отправи питане за контактите с чужди делегации. Съветниците гласуваха и да се избере лобист за контакти и сътрудничество с република Турция, като съдействието ще е безвъзмездно.

На заседанието си Общинският съвет във Враца увеличи месечните трудови възнаграждения на селските кметове. Така управниците на населени места с население до 500 жители ще получават с 45 лева повече и заплатата им става 735 лева. В селата с повече от 500 жители възнаграждението се завишава с 60 лева и достига 825 лева. Кметските наместници ще се подписват във ведомостта за 480 лева месечно. Местният парламент отхвърли предложението на кмета Николай Иванов за поемането на дългосрочен дълг до 680 000 лв., за дофинансиране на три проекта на общината. След продължителни дебати в зала докладната не успя да събере необходимия брой гласове. Тя бе подкрепена от 17 човека, двама бяха против, а 11 се въздържаха.

Председателят на Общинския съвет в Лом Стефан Панталеев подаде оставка. Това се случи на днешното извънредно заседание на местния парламент. В началото на заседанието Стефан Панталеев обяви причината за своето решение.
"Не желая повече да бъда председател на този Общински съвет! Считам, че това ми носи повече негативи, отколкото позитиви"- каза той в своето обръщение към присъстващите. Оставката на Стефан Панталеев влиза в сила от 2 април. До избора на нов председател на Общинския съвет, заседанията ще се ръководят от двамата заместник председатели Росен Рангелов и Людмила Каладжова. Преди една седмица, на 20 март, на редовно заседание на Общинския съвет, група от 13 съветници поискаха оставката на Стефан Панталеев с мотивите, че не се справя със задълженията си като председател. Тогава само един глас не достигна, за да бъдат прекратени предсрочно неговите правомощия.

Политическите партии не се разбраха за състава на Районната избирателна комисия, което ще доведе до служебния избор на РИК във Враца. Това стана ясно след консултациите, проведени при областния управител Венцислав Василев. Решение за състава трябва да дойде от ЦИК. Очаква се РИК в града под Околчица да започне работа на 7 април. Тя трябва да подготви и проведе изборите за европейски парламент, които ще се проведат на 25 май. РИК - Враца трябва да е съставена от 15 души и попълнена с председател, двама заместници, секретар и членове. Според изборния кодекс, ГЕРБ и Коалиция за България имат право на петима представители, двама са представителите на ДПС и по един от Атака, Синята коалиция и НДСВ.

Проект за спортен комплекс на ЦДГ № 3 "Детелина" във Видин предвижда изграждане на игрища за активни физически занимания на деца и младежи. Това става ясно от съобщение на Областната администрация в крайдунавския град. Областният управител Кръстьо Спасов има готовност да предостави имот- държавна собственост за изграждането на спортния комплекс, допълват от ОА. Поземленият имот е с площ 880 кв. м и е с построена в него сграда със застроена площ 174 кв. м, намиращ се в кв. "Калето", в непосредствена близост до детската градина. Областният управител отправи днес писмено искане до министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, в което предлага да стартира процедура по чл.54 от Закона за държавната собственост за безвъзмездно прехвърляне правото на собственост на община Видин върху имота. Проектът за спортен комплекс на детска градина "Детелина" предвижда изграждане на игрища за активни физически занимания на деца и младежи.

Областният управител на Област Враца Венцислав Василев и секретарят на областната управа Слави Димитров се срещнаха в Крайова с областния управител на окръг Долж- Йон Приотеаса, съобщиха от пресцентъра на губернатора. Целта на срещата бе обсъждане изграждането на 7-ми блок на "АЕЦ Козлодуй". На срещата присъстваха още Илеана Мажина, директор дирекция по европейски въпроси, регионално развитие, международно финансирани проекти и Георге Барбараса главен секретар на Окръжен съвет Долж. Договорена бе и работна среща между всички кметове на общини, които се намират в 30-километровата зона около "АЕЦ Козлодуй" от румънска и българска страна. Срещата ще се проведе на българска територия на 29 април.

Проектът за изграждането на "Регионалното депо за битови отпадъци в регион Видин, намиращо се в  землището на с. Жеглица" получи разрешение за строеж от Министерство на инвестиционното проектиране. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството. Стойността на проекта е 14, 4 млн. лева.

Поради големия интерес на общините към процедурата за подпомагане на малките населени места за изпълнението на благоустройствени дейности, техническа инфраструктура и проекти със социална насоченост, Министерството на инвестиционното проектиране удължава срока за кандидатстване до 4 април 2014 година. Това решение бе взето по предложение на министър Иван Данов след вчерашното изнесено заседание на Парламентарната комисия по инвестиционно проектиране, което се проведе в Перник. От общо 264 общини в страната, 25% имат устройствени планове. Част от останалите 75 на сто са започнали да изработват ПУП-ове, някои са в напреднала фаза. От 80 100 до 120 000 лева е средната стойност на един проект за общ устройствен план. Съфинансирането от държавата е около 75% от стойността на разработката.

Политическите сделки в България вече се превръщат в основно правило, а начинът, по който за пореден път беше направен политически компромис и беше сключена сделка между ГЕРБ и ДПС за избора на състава на Централната избирателна комисия показа, че в рамките на този парламент вече няма опозиция и управляващи. Така коментира политическата обстановка в страната председателят на политическа партия "Синьо единство" Христо Панчугов на пресконференция във Видин. "В този парламент вече има само политическо статукво. Има хора, които могат да се разберат само по една тема- когато трябва да се разпределят политическите квоти и когато трябва да бъде направена политическата схема така, че да обслужва конкретни лични интереси. За мен отдавна политическите принципи и политическата програма и смисъла на този Парламент са се изчерпали." Като пример на такива сделки Христо Панчугов посочи избора за председател на Комисията за финансов надзор и сделката за състава на Централната избирателна комисия. "Водач на листата на кандидатите за членове на Европейския парламент на ПП "Синьо единство" на предстоящите избори е Надежда Нейнски- политик, най-трайно свързан с европейската кауза на България, и един от малкото десни политици, които единствени са останали истински верни на принципите си през изминалите години. Казваме това, което мислим. Разчитаме на честността, прозрачността и ясната идентичност на нашите кандидати, които носят политическа отговорност"- каза още Христо Панчугов. Икономически предложения за развитието на региона представи председателят на Съюза за малки и средни предприятия в България към Европейската народна партия- Димитър Иванов. Той участва в пресконференция, заедно с председателя на партия "Синьо единство" Христо Панчугов и зам. председателя Ваньо Шарков. "Докато държавата не започне да работи за това- регионът да се свърже с България и останалата част на света, Северозападния регион ще си остане най-изостаналия икономически регион. Ударните инвестиции в пътната инфраструктура ще стимулират развитието на всички сфери от обществения живот във Видин"-  заяви Димитър Иванов.

Работниците и служителите в Клон "Мизия" на държавното дружество Напоителни системи продължават да чакат неизплатените си заплати. Това каза за Радио ВИДИН управителят на дружеството, Гриша Босашки. Обещанието от ресорният министър - Димитър Греков е, до 31 март те да бъдат преведени. Средната работна заплата в дружеството е около 600 лв . За протест на този етап не се говори, изчаква се резултата: "Юридически нещата са минали, законът е обнародван и чакаме последните ходове." Късно вчера бе съобщено, че Правителството отпуска 15 млн. лв. на "Напоителни системи", което е в системата на Министерството на земеделието и храните. Така ще бъдат платени заплатите на около 1800 служители, които над четири месеца работят без пари и на 13 март протестираха в различни градове на страната.

Община Враца отвори горещ телефон, на който гражданите ще могат да подават сигнали за проблеми, свързани с изпълнението на проекта за водния цикъл на града. Номерът на горещия телефон е 092/62-25-86 и ще работи във времето от 8 до 17 часа. Всички сигнали, подадени на него от гражданите, веднага ще бъдат предавани на звеното за изпълнение на проекта и строителите. На телефон 092/62-25-86 могат да се подават и други сигнали, свързани с възникнали проблеми, касаещи дейността на Община Враца.

Кметството на врачанското с. Оходен и местното читалище "Пробуда 2012" подеха инициатива за събирането на пластмасови капачки от всякакви опаковки и предаването им за благотворителната кампания "Капачка в действие". Кампанията е под патронажа на фондация "Идея в действие" и цели събирането на средства за борба с болестите сред подрастващото поколение. Част от събранитe пари ще се дарят и на домове за деца в неравностойно положение. Кметството на с. Оходен приканва всички фирми, детски градини, училища, институции да се включат в кампанията. Събирането трябва да стане при всеки, който реши да участва в инициативата. Организаторите от читалище "Пробуда 2012"- с. Оходен се ангажират с извозването на събраните количества до завода за рециклиране на тези отпадъци в Пловдив. Желаещите да се включат в кампанията могат да събират пластмасови капачки от безалкохолни напитки, минерални води, бира, перилни препарати, дезодоранти и други. Телефоните за контакти в местното читалище, за извозването на събраните количества, са 0887/900-345 и 0878/851-304.

От 1 април 2014 година за територията на цялата страна влизат в сила нови регионални кодове при набиране на стационарни телефони. Промяната се налага заради решение на Комисията за регулиране на съобщенията от 2012. На практика промяна се състои в това, че населените места, чиито телефонни кодове започват с две или три еднакви цифри ще бъдат обединени в един регион с общ код. Той ще се превърне в задължителна част от телефонния номер, а разговорите с всички стационарни телефони на територията на региона ще се таксуват като градски.

Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) ще важи и на територията на Сърбия от 1 юни 2014 година. Това стана възможно след подписан договор между България и Сърбия за използването на документа, съобщиха от Районната здравноосигурителна каса във Враца. Съгласно споразумението, българските здравноосигурени лица, които притежават ЕЗОК или Удостоверение за временното й заместване (УВЗ на ЕЗОК) ще имат право да ползват спешни здравни услуги при временния си престой на територията на западната ни съседка. Услугите ще се предоставят в държавни и частни лечебни заведения, с които Републиканският фонд за здравно осигуряване в Сърбия е сключил договор за оказване на здравна помощ. Процедурата предвижда преди настъпване на осигурително събитие, българските граждани да заявят необходимостта от спешна помощ пред звено на Републиканския фонд за здравно осигуряване по мястото на временния престой. Звеното издава специален здравен лист за чуждестранно осигурено лице и членовете на неговото семейство. Този документ се представя на лечебното заведение, извършващо здравната услуга. По изключение, когато здравните услуги вече са били предоставени, здравният лист се изисква след оказването на помощта. В момента българските граждани могат да ползват безплатна спешна помощ при престой в Сърбия, а сръбските граждани- в България, въз основата на двуезичен формуляр BG/SRB 111.

Археологът Владимир Найденов е победителят в обявения от Община Плевен конкурс за избор на директор на Регионалния исторически музей. Той беше класиран на първо място със 185 от максимума 280 точки след проведения втори етап на процедурата, включващ защита на концепция за дейността и развитието на музея. Владимир Найденов е завършил специалност "Истроия" във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" през 2001 година. От 2003 година работи като уредник в отдел "Археология" на Регионалния исторически музей в Плевен, с научни интереси в областта на късноантичното и ранносредновековно въоръжение и снаряжение.

Семинар на тема "Вкусните образователни градинки" се провежда във видинската детска градина "Незабравка". Инициативата е свързана с учене чрез преживяване сред природата. "С децата ще отглеждаме билки, зеленчуци и цветя по биодинамичен начин- без химия, като съблюдаваме закономерностите в природата, взаимозависимостите между растенията"- разказа директорът на детската градина Лилия Ангелова. Днес учители, родители и доброволци от неправителствени организации се запознаваха с теорията, свързана с инициативата, а в петъчния ден ще бъдат поставени основите на бъдещата био-градинка. Продукцията ще отиде на трапезата на децата. Очакваме те да променят отношението си към заобикалящата ги природа, посочи Лилия Ангелова. Инициативата "Вкусна образоватлена био градинка" се осъществява с Фондация "ЗАЕДНО" и швейцарска финансова помощ. В оформянето на лехите ще участват родители и доброволци, каза още Лилия Ангелова.

С много настроение и на работните си места във Врачанския Драматично-куклен театър посрещат Международния ден на театъра. Директорът на единствения държавен театър в Северозападна България Анастас Попдимитров гарантира, че в края на деня е подготвил и изненада за подничените си. На празника си театралите ще подарят приятни емоции на врачанската публика, като представят от 19 часа в камерна зала най-новото си заглавие "Още веднъж, ако позволите..."  на канадския драматург Мишел Трамбле, която е под режисурата на доказан капацитет като Николай Поляков. В спектакъла участва носителката на две награди "Аскеер" Станка Калчева, която има и един "Икар", както и директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров, чиято биография е пълна с награди от международни фестивали.

За празника Драматичният театър в Монтана ще представи спектакъла "Молба до Господ" от Илко Иларионов. Постановчик на комедията е Юри Статков, а в ролите участват актьорите Любомир Бояджиев, Ирина Димитрова и Петър Митев. Спектакълът започва в 19 часа в голяма зала.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55