Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 март 2014 година

Снимка: Пламен Генчев

Еко ден си организираха учители и ученици във видинското училище "Петко Рачов Славейков". В последния учебен ден преди пролетната ваканция решихме да си почистим двора, каза за Радио ВИДИН Лилия Богомилова, преподавател по Човекът и природата. "Надяваме се да завършим седмицата преди ваканцията с емоции и положихме малко труд. Децата прекарват много време и ще им е по-приятно да играят върху чисти терени." В началото на деня шескоткласниците са имали урок по гражданска защита. Пролетната ваканция за учениците до 11 клас продължава до 6 април включително. Учениците от 12 клас ще почиват само до 1 април.

До 17 април кметовете от селата в община Враца ще трябва да определят районите с нерегламентирани сметища, които ще бъдат почистени през тази пролет. Това стана ясно на традиционната им месечна среща, водена от кмета на общината Николай Иванов. Информацията е необходима, за да се направи график за ползването на техниката за почистване и извозване на боклука. Същият е и срокът, в който ще бъдат определени замърсените терени, от които ще се събере сметта по време на тазгодишната кампания "Да изчистим България за един ден". Денят на почистването е 26 април. Освен информация за местата, кметовете ще дадат данни и за това колко жители ще участват  в кампанията. "Може да поканите в почистването да се включат местни земеделски производители и фирми"- припомни Ирена Статкова, главен експерт "Екологични инвестиции" в общинската администрация. Община Враца ще раздаде безплатно чували и ръкавици на всички, които се включат в инициативата. Ще бъде осигурен и транспорт за извозване на събрания боклук. Депонирането на извозените отпадъци от кампанията ще бъде безплатно само в два дни.

Нова магнолия бе засадена в зелените площи до Съдебната палата по инициатива на кмета на Община Видин Герго Гергов. Тя бе поставена точно на мястото на откраднатата, която изчезна в нощта на 22 срещу 23 март. Предишното дръвче с красиви цветове в лилав цвят бе засадено по случай Международния ден на жената 8 март. "На празника видяхме много радост в очите на нашите майки, баби, съпруги, но... за съжаление откраднаха дръвчето"- каза видинският кмет и определи случилото се като "грозно деяние". "Ще продължим да надграждаме, въпреки подобни злонамерени действия на наши съграждани. Надявам се полицията много скоро да намери решение на въпроса и да знаем поне името на човека, който е сторил това деяние"- коментира Герго Гергов.

Организационни въпроси, свързани с предстоящите избори бяха обсъждани в Деня на кмета във Враца. Експерти от Общината вече са обиколили всички места в селата, където ще се помещават избирателните секции. В три села е установено, че помещенията се нуждаят от дребни ремонти, които ще бъдат извършени, съобщават от местната администрация. Предварителните избирателни списъци ще са готови до 14 април. Тази е и датата, до която, гражданите от други държави могат да се включат за вота. Те обаче трябва да отговарят на определени условия. До 10 май ще се издават удостоверенията за гласуване на друго място и вписванията в списъците по настоящ адрес. Отстраняването на грешките и поправянето на непълнотите в избирателните списъци ще става до 17 май. Гласуването за европейски парламент е на 25 май.

Председателят на Районна избирателна комисия ще получава месечно възнаграждение 931 лева, заместникът му и секретарят- по 888 лева, а обикновените членове ще получават по 846 лева. Това реши Централаната избирателна комисия. Тя определи и еднократните възнаграждения, които ще бъдат между 46 и 56 лева за деня на изборите.

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) спира разглеждането на преписката, образувана по жалбата на жител от гр. Дунавци, срещу ЧЕЗ "Електроразпределение България" АД,
съобщават от КЗД. Жалбата е заради поставените на височина над пет метра контролно измервателни уреди на дружеството в ромския квартал на града. Така жителите на квартала са лишени от възможността да следят показанията на електромерите. Комисията спира разглеждането на преписката докато Съдът на Европейския съюз се произнесе по друг идентичен казус в България.

135 000 лева са средствата, които Министерството на финансите предоставя за провеждането на 68-мия национален туристически поход "Козлодуй-Околчица". Това стана ясно днес на Ботевския координационен съвет, ръководен от заместник областния управител Иван Даков. Участие в него взеха членовете на съвета от областната управа,  Георги Петков, главен ръководител на похода и експерт от Регионалния инспекторат по образованието. Парите ще отидат за осигуряване на участници, транспортни разходи, заря, концерти и атракциони по време на 7-дневния поход. От Област Враца 295 ученици с 19 ръководители са заявили участие си в похода. Очакват се и групи от Румъния, Словакия, Русия и Германия, поканени от областния управител Венцислав Василев.

Информационният център на НАП ще работи с удължено време до края на данъчната кампания (30 април 2014 г.). Това съобщиха от офиса във Видин. Експертите на Агенцията ще приемат обаждания и запитвания на телефон 0700 18 700 от 8:30 до 18:30 ч., всеки работен ден. На телефона гражданите и представителите на фирмите могат да получат съвет за декларирането и плащане на данъци и осигурителни вноски. Избирайки номера, клиентите на НАП могат да ползват и автоматичните услуги, които не изискват разговор с оператор и са достъпни 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, а именно- проверка на здравен статус, справка за регистрация по ДДС. Обаждането към телефон 0700 18 700 е на цената на стандартен разговор в зависимост от съответния абонаментен план. Запитвания клиентите могат да изпращат и на имейл адрес infocenter@nra.bg.

Да бъдат предложени за закриване или да продължат да съществуват основните училища в Моравица и Елисейна- пред тази дилема бяха изправени за пореден път общинските съветници в Мездра на своята мартенска сесия. Това съобщи Мирослав Гетов от местната управа. След разгорещена дискусия, в която се включиха и кметовете на двете села Коно Жилковски и Валентин Илиев, Общинският  съвет прие за сведение информация за актуалното състояние на проблемните учебни заведения, внесена от Община Мездра. Така до гласуване на предложението на образователната комисия за закриване на ОУ "Васил Кънчов"- Моравица и на ОУ "Хаджи Димитър"- Елисейна, не се стигна.

Годишен план за развитието на социалните услуги прие Общинският съвет във Видин. Намален е капацитетът на Дома за деца с умствена изостаналост в село Гомотарци. Сега в Дома се отглеждат до 55 деца, а от началото на следващата година ще бъде възможно настаняването на не повече от 30 лица. Грижата за тях ще е делегирана от държавата дейност, съобщи общинският съветник Венци Пасков, директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане във Видин. Засега не е ясно дали Домът ще е сред тези в страна, на които предстои  закриване. Три нови социални услуги ще се предлагат в общината. Изградени са два Центъра за настаняване от семеен тип и Защитено жилище във Видин.


31 март е крайният срок за подаване на молбите -декларации за лицата, които искат да се възползват от еднократната финансова помощ по Постановление № 42 на Министерски съвет. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция Социално подпомагане във Видин, Венцислав Пасков. Финансовата подкрепа е в размер на 30 лв. и се предоставя еднократно по постоянен адрес на одобрените.

Отново зачестяват опитите за телефонни измами във Видин и региона, алармират криминалисти. Измамниците действат по познат сценарий - "освобождаване на колетна пратка от чужбина". Отполицията във Видин обясниха схемата: "На домашния си телефон получавате обаждане, съобщават ви, че имате колет от чужбина. За да получите пратката е необходимо да заплатите "освобождаването й". Таксиметров шофьор ще дойде пред дома ви, за да вземе парите. Исканите суми са в размер от 1000 до 3000 лева." Най-уязвими са хората от третата възраст, пенсионерите реагират емоционално и така рискуват да се разделят със спестяванията си, ставайки жертва на телефонните измамници.От полицията предупреждават: Не се доверявайте на съмнителни обаждания и в никакъв случай не правете плащания под какъвто и да било предлог. При най-малкото съмнение сигнализирайте в полицията. Предупредете ваши възрастни близки, съседи, роднини за риска да станат жертва на телефонни измами."

И тази година Община Видин ще се включи в инициативата Часът на Земята, съощават от общинската администрация. На 29 март, събота, в подкрепа на идеята в интервала от 20.30 до 21.30 часа ще бъде изключено осветлението на средновековната крепост "Баба Вида" и катедралния храм "Св. Димитър Солунски". Община Плевен също ще се включи в Часът на зематя и ще изгаси осветлението на сградите на Общината и Регионалния исторически музей. Артистичното осветление на три знакови за Враца сгради ще бъде загасено утре между 20:30 ч. и 21:30 ч. - Кулата на мешчиите, читалище "Развитие" и сградата на общинската администрация няма да бъдат осветени за час. Над 1 милиард граждани на общо 119 страни в света се очаква да участват тази година в международната инициатива.

Жителите на видинското село Градец настояват пощенската станция в селото да бъде преместена в по-удобно помещение. Според тях, новата поща е неудобна най-вече за пенсионерите в селото, които в дъждовни дни са принудени да чакат навън за пенсиите си. В Градец живеят 1 600 души, като пенсионерите са повече от 600, каза за РАДИО ВИДИН кметът, Илия Томов.

В двора на училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Брегово бе открита мемориална плоча на Даскал Йон Чолака - бреговски възрожденец, с когото се свързва началото на училищното обучение в Брегово. Това е началото на поредица от мероприятия, посветени на 150-та годишнина на училището, предаде за РАДИО ВИДИН Елиза Борисова. Пред входа на СОУ "Св.Св.Кирил и Методий" се събраха много граждани, бивши и настоящи учители, възпитаници на училището, общински съветници и кметове на населените места от общината. На тържеството присъстваха Николина Ванчева - зам. областен управител, инж.Милчо Лалов - кмет на община Брегово, началника на РИО - Марийка Василева, представител на Държавен архив-Видин и наследниците на Даскал Йон Чолака. Поднесен бе поздравителен адрес от ОбС - Брегово, както и от един бивш учител от това училище и сегашен председател на Общинската организация на пенсионерите - Митко Оприков. След водосвета, кметът на общината и най-възрастната наследничка на възрожденеца - Поликсена Кръстева Меицова откриха мемориалната плоча, пред която бяха положени цветя. В стената на училището бе вградено послание към бъдните поколения. Тържеството завърши с презентация за живота и делото на Йон Чолака и драматизация на разказа на Иван Вазов - "Апостолът в премеждие".

Учениците от екологичните клубове по проект "Успех” към ГПЧЕ "Йордан Радичков” във Видин с ръководител Василиса Димитрова изненадаха приятно децата от Дома за медико-социални грижи във Видин
. По инициатива на самите ученици бяха събрани подаръци и лакомства, които те дариха на място в Дома. Контактите с децата бяха много емоционални и ще продължат и занапред, чрез доброволчески акции и дарения, бяха категорични учениците от Езиковата гимназия.

Станаха известни победителите в Общинския конкурс за илюстрация на тема: "Приказките на Елин Пелин", организиран от Детски комплекс- Мездра, съобщиха от общинската пресслужба. Над 90 деца и ученици на възраст от 5 до 14 години от Мездра, Зверино и Елисейна се включиха в осмото издание на творческата надпревара. Рисунките на малките художници бяха оценени от жури в състав: Мая Умарска и Лора Тодорова, преподавателки по изобразително изкуство в Детския комплекс. Отличените участници в конкурса получиха грамоти и предметни награди (пособия за рисуване), които им бяха връчени от директора на Детски комплекс- Мездра Лили Николова.

Възпитаниците на Олга Младенова от класа по пиано към детската школа по изкуства към врачанското читалище "Развитие" Враца за пореден път обраха наградите в национална проява, предаде Жоро Александров. Те спечелиха 3 златни медала и почетна купа в различни възрастови групи на 10-ия Национален детско-юношески конкурс за музикално и танцово изкуство с международно участие "Орфеева дарба", който се проведе между 14 и 24 март в София. 8-годишната Мария Стоянова, Елица Стефанова (на 10 г.) и нейният брат Павел Стефанов (на 12 г.) бяха възнаградени със златни отличия за индивидуалните си изпълнения в своите възрастови групи. Братята Радослав и Богдан Цветанови, явявайки се като клавирно дуо, впечатлиха журито с изпълнението на джаз и рок пиеси. Те получиха като награда творческа среща с джаз-пианиста Ангел Заберски. Богдан, който за първи път участва и като индивидуален изпълнител не остана незабелязан и получи поощрителна награда. Елица и Павел Стефанови като клавирно дуо пък спечелиха диплом "Специална награда" и купа, за изпълненията си на "Танц със саби" на Хачатурян и "Славянски танц" на Дворжак. Преподавателката им Олга Младенова си тръгна с "Диплома за високи творчески постижения". Младенова и ученикът й Павел Стефанов получиха като награда участие в Петия майсторки клас "Големите пианисти-композитори" на световно известният пианист проф. Людмил Ангелов. Той ще се проведе в края на месец май в Нов български университет.

"Хоби в бод и цвят" е мотото на първата по рода си изложба на гоблени, която бе открита тази вечер в Художествената галерия в Белоградчик. 16 майсторки- гобленарки ще представят общо 61 свои творения. Между тях е и един мъж, който достойно се представя в това иначе чисто женско занимание. Свои гоблени излагат и две ученички от 7 клас - София Кайтазка и Михаела Методиева. Участниците са на различна възраст и с различна професия, но обединени от любовта към това изящно изкуств - гобленарството. Изложбата е по личната инициатива на учителката Диана Вътева, която също шие гобени. Идеята е тази изложба да стане традиционна. Красивите творения "в бод и цвят" могат да се видят до 9 април.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55