Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Регионалния съвет за развитие искат да се ускори Интегрираната стратегия за Северозападния район

Снимка: РАДИО ВИДИН


Как Северозападният регион да компенсира социално-икономическото си изоставане, обсъдиха днес във Видин членове на Регионалния съвет за развитие. Това трябва да стане до 2020 година чрез фокусирана и целенасочена подкрепа, посочи Гергана Митрева от дирекция "Програмиране на средствата от ЕС" към Министерския съвет, която представи Интегрираната стратегия за развитие на района:

"Предвижда се този модел да бъде постигнат чрез интегрирано въздействие върху ключови за развитието на района територии, които са в състояние да генерират приобщаващ растеж и да обезпечат необходимото догонващо развитие на района. Двете цели са да се подобри конкурентноспособността на икономиката чрез фокусирана подкрепа, развитие и съхранение на човешките ресурси и да се създаде блогоприатна среда за живеене чрез реализация на ключови за региона инфраструктурни инвестиции. Основните приоритетни области за въздействие са развитие за икономиката и стимулиране на предприемачеството, агробизнес, развитие на разнообразен туризъм, развитие на човешките ресурси и създаване на благоприятна среда за живеене."

Част от мерките предвиждат да се финансират със средства от ЕС туристически маршрути в Северозапада, да се разработят ключови за региона проекти, да се разкрият специализирани схеми, както и проектите на Северозападния район да бъдат разглеждани с предимство, добави Гергана Митрева и обясни, че все още не е определен органът, който ще работи целенасочено за развитието на Северозападния регион. Членовете на съвета призоваха за повече конкретика в Стратегията и ускоряване на темповете за изпълнението й.

"Целта беше извън всички оперативни програми за Северозападния район да има отделно финансиране относно икономическото изоставане. Вие сама казахте, че за последните четири години населението на Северозападна България е намаляло с 18%, ако продължаваме така след още 4 години тук няма да има никакво население и за кого ще правим тогава тези проекти. Трябва да сме по-експедитивни. От септември месец ние за четвърти път се събираме и не сме мръднали и 20 сантиметра напред", заяви областният управител на Враца Венцислав Василев.

Четири участъка от пътя Видин-София ще бъдат реконструирани през програмния период 2014-2020 година, съобщи по време на заседанието Георги Златев от Агенцията "Пътна инфраструктура". Първият участък, предвиден за ремонт, е от Видин до Димово, следващите пътни отсечки, които ще се реконструират, са Димово-Бяла-Ружинци, Ружинци-Монтана и Монтана-Враца. В краткосрочен план е предвидено да се изгради и обходен път при Димово.  За изграждането на пътния участък има представен технически проект и до края на годината трябва да започне процедурата за избор на изпълнител.

Представено бе и Споразумението за партньорство на България във връзка с прилагането на европейските структурни и инвестиционни фондове за програмния период 2014-2020 година, както и Програмата за развитие на селските райони и фонд ФЛАГ. Кметът на Община Чупрене Ваньо Костин представи инвестиционно намерение за изграждане на ски зона под връх Миджур.

Регионалният съвет за развитие на Северозападния регион включва областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. От началото на годината е под председателството на областния управител на Видин Кръстьо Спасов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие на площад "Бдинци", където ще бъде и официалната церемония по повод неговата визита. След..

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръжения за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени и..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Полицията задържа мъж от село Търнава заради фалшиви банкноти

Мъж на 31 години от врачанското село Търнава е задържан, след като заплатил с фалшиви банкноти . Сигнал за измамата е подаден от жител на с. Михайлово  на 14 юли . Той съобщил, че същия ден  малолетният му син е продал мотопет на непознат за сумата от 800 лева (банкноти с номинал по 100 лв.). Мъжът разбрал по-късно, че парите са фалшиви...

публикувано на 15.07.24 в 11:13

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана вчера в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния..

публикувано на 15.07.24 в 10:08