Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 март 2014 година

Започнаха инициативите за 136-тата годишнина от създаването на Видинската пожарна служба
Снимка: Радио Видин


Във Видин се проведе заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападния регион.
На заседанието бе обсъдено как Северозападният регион да компенсира социално-икономическото си изоставане. Според Гергана Митрева от дирекция "Програмиране на средствата от ЕС" към Министерския съвет, която представи Интегрираната стратегия за развитие на района, това трябва да стане до 2020 година чрез фокусирана и целенасочена подкрепа. Част от мерките предвиждат да се финансират със средства от ЕС туристически маршрути в Северозапада, да се разработят ключови за региона проекти, да се разкрият специализирани схеми, както и проектите на Северозападния район да бъдат разглеждани с предимство, добави Гергана Митрева. Членовете на Съвета призоваха за повече конкретика в Стратегията и ускоряване на темповете за изпълнението й. Георги Златев от Агенцията "Пътна инфраструктура" съобщи, че четири участъка от пътя Видин-София ще бъдат реконструирани през програмния период 2014-2020 година. Първият участък, предвиден за ремонт, е от Видин до Димово, следващите пътни отсечки, които ще се реконструират, са Димово-Бяла-Ружинци, Ружинци-Монтана и Монтана-Враца. В краткосрочен план е предвидено да се изгради и обходен път при Димово.  За изграждането на пътния участък има представен технически проект и до края на годината трябва да започне процедурата за избор на изпълнител.
Регионалният съвет за развитие на Северозападния регион включва областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. От началото на годината е под председателството на областния управител на Видин Кръстьо Спасов.

Петима души са ранени при тежка катастрофа край видинското село Арчар. Инцидентът е станал малко след 12 часа. Блъснали са се джип с монтанска регистрация и микробус, превозващ работници. На мястото на катастрофата са изпратени три екипа на спешна помощ. Най-тежко е пострадала 26- годишна жена, която е с черпно- мозъчна травма и комоцио. Сериозно е пострадал и шофьорът на джипа, който също е с комоцио и има съмнения за счупване на лявото бедро, съобщи завеждащият филиала на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин д-р Любомир Виденов. Заради инцидента временно беше спряно движението по пътя Видин- Монтана между селата Добри дол и Арчар. Изясняват се причините за катастрофата.

Снимка
Председателят на парламента Михаил Миков връчи грамоти и награди на победителите в ученическия конкурс за есе на тема "Екзарх Антим І - хранител на вярата и строител на държавността", съобщиха от пресцентъра на институцията. Инициативата е в рамките на честванията, посветени на 135 години съвременна българска държавност и е осъществена съвместно с Министерството на образованието и науката. Тя е под патронажа на председателя на парламента Михаил Миков. Отличени бяха 13 ученици от шест училища - от София, Казанлък, Златоград, Пловдив, Видин, Балчик, носещи името на председателя на първия български парламент. В конкурса участваха 52-ма ученици от 8 до 12 клас. В комисията за оценяване на есетата бяха проф. Андрей Пантев, Христо Буцев и Николай Николов.

На 1 април във Враца ще бъде тествана сиренно-оповестителната гласова система, съобщиха от областната администрация. Целта е да се направи проверка на техническото състояние и готовността на изградените мощности. В града под Околчица ще бъде задействана сирена в района на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ на 1 април от 13 часа. По същото време ще се проведе и проверка на функционалните възможности за задействане на интегрираната локална система за оповестяване на АЕЦ "Козлодуй" и населените места, разположени в радиус от 30-километровата зона около ядреното съоръжение.

Откраднаха около 30 декоративни храста в Крайдунавския парк, съобщиха от общинската пресслужба. Само преди две седмици в зелените площи пред Паметника на свободата в Крайдунавския парк беше засаден японски чашкодрян. Част от скъпоструващите декоративни храсти беше открадната през почивните дни и така красивата цветна композиция бе нарушена. Това е поредният вандалски акт във Видин. В края на месец август миналата година нарушители прекършиха връхчетата на новозасадените дръвчета по ул. "Търговска". В нощта на 22 срещу 23 март изчезна магнолията в близост до Съдебната палата, която видинският кмет Герго Гергов засади в чест на празника на жената 8 март, се казва в прессъобщението. На мястото на откраднатите декоративни храсти утре- 01 април ще бъдат поставени нови. Друга магнолия също замени предишната в центъра на Видин. В момента тече подготовка за засаждане на кълбовидна акация по ул. "Търговска". Община Видин призовава гражданите да не допускат недобросъвестни лица да разрушават това, което се прави в името на цялото общество и да бъдат бдителни за вандалските прояви.

Община Белоградчик проведе заключителната конференция по проекта "Да се погрижим заедно за нашите близки", информира Иванка Петрова. В рамките на една година 43 асистенти и домашни санитери се грижиха за 96 човека с увреждания и самотно живеещи възрастни хора, както и за 2 деца с увреждания. Услугата включваше помощ при поддържане на личната хигиена и хранене, при взимане на лекарства, в комунално битови дейности, извършване на административни услуги и плащания. 68 от лицата, които полваха тази социална услуга са от града. Тя беше предоставена и на 30 лица от селата Боровица, Стакевци, Салаш и Рабиша. В края на конференцията бе съобщено, че 8 човека ще продължат да работят като асистенти на по трима човека за 4 часа.

Официално стартираха ремонтните дейности в участъка на пътя между Лом и село Долно Линево. Отсечката е с дължина шест километра и триста метра и преминава през местността "Садовете", която е вилната зона на града. Ремонтните дейности са финансирани по проект "Подобряване на достъпността в граничния регион чрез рехабилитация на две второстепенни пътни артерии в Община Лом и Община Пантелей, област Ниш, преминаващи през лозови масиви". Проектното предложение, което се финансира по Инструмент за предприсъединителна помощ /ИПП/ на Програма за трансгранично сътрудничество България-Сърбия е с общ бюджет 846 134, 28 евро, от които финансирането за Община Лом е на стойност 511 268,91 евро. Ремонтът на второстепенния общински път предвижда усилване на пътната настилка с асфалтобетон, възстановяване на вертикална сигнализация и полагане на хоризонтална пътна маркировка в участъка между Лом и село Долно Линево. Отсечката, която ще реконструират в Сърбия, води до една от най-големите пещери на Балканите - Церянската пещера, разположена на 14 км. от Ниш. Община Лом е водещ партньор по проекта, а от сръбска страна партнира Градска Община Пантелей.

Обявиха обществена поръчка за строител по проекта "Доизграждане на Многофункционална спортна зала - гр. Мездра". Проектът на община Мездра, на стойност 4 000 000 лв., бе одобрен за финансиране по Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" в началото на февруари. Дейностите са разпределени в 12 части - архитектурна, конструктивна, вътрешни електроинсталации, машинно - технологична, външно и вътрешно ВиК, паркоустройство, организация на движението, пожаро известяване, енергийна ефективност. В новата спортна зала едновременно ще могат да се тренират 16 вида спорт, в т. ч. лека атлетика, художествена гимнастика, хандбал, баскетбол и волейбол. В залата ще има съблекални, места за ТВ и радио излъчвания, за синхронен превод, зала за конференции и брифинги. Ще има рампа за инвалиди, помещения за сауна и масаж, треньорски и лекарски кабинети и кафене за спортистите. Ще може да се използва и за концерти. Модерното спортно съоръжение е с капацитет от 1000 до 1500 места. В него ще могат да се провеждат състезания както от републикански, така и от международен характер.

Три нови автомобила за гасене на пожари и за спасителни дейности получи Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН) във Видин. Придобивка бе представена от гл. инсп. Станислав Генчев - началник на ОУ "ПБЗН" във Видин. Днес започнаха инициативите за 136-тата годишнина от създаването на видинската пожарна служба. "Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин разполага с 12 автомобила за пожарогасене - среден клас, с два - лек клас и с един - тежък клас"- каза за Радио ВИДИН главен инспектор Стилиян Пешев, началник сектор "Планиране, превантивна дейност и контрол" в РСПБЗН - Видин. По-рано днес пред паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебните си задължения мл. лейтенант Огнян Борисов Иванов бяха поднесени цветя. На церемонията присъстваха областният управител на област Видин инж. Кръстьо Спасов, зам.-директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР старши комисар Асен Игнатов, гости от Сектора за извънредни ситуации от Република Сърбия и служители на ГДПБЗН. Инициативите по повод 136-та годишнина от създаването на Видинската пожарна продължават до 3 април. Предвидено е да се проведат Дни на отворените врати в районните противопожарни служби във Видин, Кула и Белоградчик.

Съществува възможност пролетното пръскане на тревните площи срещу кърлежи тази година да започне по-рано. "По план-график за началото на месец май е планувана обработка срещу бълхи и кърлежи, но ако така продължават да се покачват температурите, може би ще извършим обработките през април", каза за Радио ВИДИН управителят на Дезинфекционната станция в града Пролетка Нинкова. Средствата за третирането срещу кърлежи и бълхи на тревните площи във Видин са подсигурени. Съгласно сключените договори, третирането с препарати срещу кърлежи и бълхи обхваща паркове, градини и зелени площи, зелени ивици към транспортни обекти, както и гробищни паркове на територията на общината.

Само един акт за нарушение на наредбата за тютюнопушене са съставили здравните инспектори в Монтана през март. През февруари са издадени 10 наказателни постановления за над 10 000 лева. Топлото време е причината за намаление на нарушенията, отчете д-р Даниела Караилиева, директор на Регионалната здравна инспекция в Монтана. През месец март са извършени 340 проверки. Глоба за 300 лева е наложена на заведение за хранене на територията на община Бойчиновци. Сигнали за нарушения на наредбата за тютюнопушене могат да се подават на телефони 096 / 391 740 и мобилен 0882 30 10 43.

Младежката студия към Видинския драматичен театър представя тази вечер в Пазарджик авторската си постановка "Треска за оскари". Участието е в рамките на деветото издание на младежкия театрален фестивал "Океан от любов". Младежката студия от Видин е една от единайсетте театрални школи от страната, които участват във Фестивала. Тази вечер видинските младежи ще представят авторската постановка "Треска за оскари", с участието на 18 актьори от видинските гимназии ГПЧЕ "Йордан Радичков" и ПМГ "Екзарх Антим I". "Гледахме много добри представления на младежки формации от цялата страна, имаше гости от Варна, Пловдив, Харманли, Перник. Имаше и различни работилници, които според мен бяха полезни за децата, научиха различни упражнения за сценичния говор, за пластиката на актьора"- каза за Радио ВИДИН директорът на общинския драматичен театър и ръководител на студията към него - Ирина Флорова. Фестивалът "Океан от любов" започна от 28 март. Тази вечер е участието на видинската група. В рамките на "Океан от любов" видинските младежи са участвали в различни творчески работилници, свързани с актьорското майсторство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55