Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саботират асфалтирането на улици във Враца

Снимка: РАДИО ВИДИН


Жалба против решението за откриване на процедурата за обществената поръчка за ремонт на уличната мрежа във Враца е подадена до общинската администрация и Комисията за защита на конкуренцията. Това стана ясно на редовния брифинг на кмета на Враца Николай Иванов. Предстои образуването на производство от страна на комисията, допълни градоначалникът.

Обществената поръчка за основния ремонт на улиците във Враца бе обявена с решение на Николай Иванов на 10 март. В нея предвидените за асфалтиране улици бяха разделени в две обособени позиции - основен ремонт на улиците в жилищните комплекси "Дъбника" и "Металург" и основен ремонт на улиците и булевардите в останалата част на града. Общата стойност на обществената поръчка е почти 7 милиона лева, а финансирането е от националната инвестиционна програма за растеж и устойчиво развитие на регионите.

На 28 март обаче в община Враца е постъпила жалба против решението за откриване на процедурата, като жалбоподател е "ИИД Консулт" ЕООД - София. Жалбата пък е заведена и в регистъра на Комисията за защита на конкуренцията. Кой стои зад нея разказва кметът на Враца:

"От търговския регистър става ясно, че едноличен собственик на дружеството е Цветан Димитров Петков с адресна регистрация в гр. Лом. Дружеството е създадено през август 2011 г. с капитал 20 лв. Справката от Националния осигурителен институт показва, че от създаването си досега дружеството разполага с две осигурени лица..."

В жалбата си Петков твърди, че в обществената поръчка са заложени дискриминационни изисквания от страна на възложителя, които са необосновани, прекомерни и неадекватни. За такива той смята изискванията участниците да са изпълнили минимум три договора за реконструкция, основен, текущ ремонт на улични и/или пътни настилки през последните пет години и да разполагат със собствена или наета асфалтова база, или да имат договор за доставка на асфалтови смеси. В жалбата си Петков е пропуснал да отбележи допълнителния текст към последното изискване - за доказването му да се представя информация (свободен текст) за наличието на собствена и/или наета асфалтова база, както и копия от документи за собственост и/или наем. В случай, че участникът не разполага със собствена и/или наета асфалтова база, той трябва да представи договор за доставка на асфалтови смеси за период от минимум пет месеца (считано от 01.06.2014 г.), придружени от копия на документите за собственост и/или наем за базите на фирмите-доставчици на асфалт.

Снимка"Жалбоподателят смята, че поставяйки подобни изисквания възложителят ограничава кръга на участниците в процедурата. В същото време Петков пропуска да отбележи едно основно законово изискване - участниците в обществената поръчка трябва да са вписани в Централния професионален регистър на строителя, за да могат да изпълняват този вид дейност. При справка в регистъра става ясно, че дружеството му изобщо не е вписано като строител, независимо за какъв вид строително-монтажни работи.  В същото време за този вид дейност и категория обекти в регистъра са вписани 411 български фирми, от които 11 за област Враца. От което ясно се вижда, че твърдения за дискриминационни условия са меко казано несериозни"-коментира врачанският кмет Николай Иванов.

Интересен факт е, че подобна жалба, но за друга обществена поръчка, финансирана от същата национална инвестиционна програма, е подадена и в община Мездра. Дали това е тенденция и за други населени места ще стане ясно след разговори в НСОРБ. Кметът на Враца Николай Иванов обаче е категоричен, че някой не иска във Враца да има асфалтирани улици и се опитва да саботира усилията на местната управа в това направление:

"Тъй като в тази жалба се изисква временна мярка за спиране на процедурата, аз съм категоричен, че това е опит за саботаж на процедурата за избор на изпълнители на основния ремонт на улиците във Враца. Чакаме решенията и действията на Комисията за защита на конкуренцията, подготвили сме нашето становище по този въпрос, ще има и допълнителни проучвания. Но явно някой не желае този ремонт да се случи във Враца и ще направи всичко, за да го саботира", допълни кметът Николай Иванов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За поредна година Типченица е домакин на фолклорен фестивал

От село Типченица отправиха официална покана към приятелите и любителите на българския фолклор да вземат участие в шестнадесетото издание на Фолклорен фестивал "Типченица пее" 2024, който ще се проведе на 07.09.2024 г. на открита сцена в село Типченица. Организатори на фестивала са Кметство село Типченица и Народно читалище "Съзнание-1899"...

публикувано на 04.08.24 в 14:16
ОДМВР-Враца

Молдовец с постоянен адрес във Видин отива зад решетките

Изпратиха в затвора гастрольор от Молдова, специализиран в домови кражби, съобщиха от полицията във Враца.  Властите влезли в дирите му, след като на 25 юли бил подаден сигнал за проникване и отнемане на известна парична сума от търговски обект в града под Околчица.  По образуваното досъдебно производство ченгетата стигнали до криминално проявен..

публикувано на 04.08.24 в 14:13

Калин Стоянов: МВР не насочва през частните ТИР паркинги

Министерството на вътрешните работи не е съгласувало задължително преминаване на тежкотоварни превозни средства през буферния паркинг непосредствено пред Дунав мост Видин – Калафат.  МВР не насочва никой през частните ТИР паркинги, обясни министър Калин Стоянов в отговор на въпрос от народния представител от Видин Любен Иванов. "Светофарът е..

публикувано на 04.08.24 в 07:47

Младежка организация с първа инициатива в Мездра

Новото местно сдружение БУМ – "Будни Устремени Мездренчани" организира първата си инициатива.  Младите хора канят всички свои съграждани "Да почистим заедно парка в Мездра".  Еко инициативата  е от 9.30 часа днес. Акцията е подкрепена от Община Мездра и Общинско предприятие "Чистота". Ще бъдат подсигурени необходимите материали и инструменти за..

обновено на 04.08.24 в 07:21

За поредна година в Стакевци отбелязаха Празника на гората

С празничен водосвет отслужен от Негово Високоблагоговейство отец Рафаил - Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, жители и гости на село Стакевци се събраха, за да отпразнуват заедно Празника на гората и Стакевския балкан. Съборът води началото си още от 1989 година, а през последните три години той се провежда в самото село. На..

публикувано на 04.08.24 в 07:17

Старческият дом в Хайредин ще бъде реновиран

Община Хайредин обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за ремонт на Дома за стари хора в селото. За целта са отпуснати близо 4 милиона лева, става ясно от съобщение на местната управа.  Площта на имота е 52 143 кв. м. и в него е разположена сградата на социалното заведение. Тя е въведена в експлоатация през 1957 г. и е публична общинска..

публикувано на 04.08.24 в 07:12

АПИ: Напредват строителните дейности на трасето "Ботевград-Мездра"

Напредва изпълнението на строително-монтажните дейности, които се извършват на трасето "Ботевград-Мездра", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). В подлеза на п. в. "Мездра" /при км 161+665/ се демонтира железният път и траверсите от трасето на жп линията Мездра – Руска Бела, а контактната мрежа е изцяло премахната. Дейностите по..

публикувано на 03.08.24 в 16:00