Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баш новините на Радио ВИДИН

Добре е, когато копките са повече от една...
Снимка: Радио ВИДИН


Днес- 1 април, е Международен ден на хумора и шегата по радиото. За такъв ден 1 април е обявен през 1970 година, от Международната организация по въпросите на радиоразпръскването- сега Европейски съюз за радио и телевизия. В България 1 април е Ден на илюзиониста.

И така, днес е съвсем законно, а си е направо задължително да се шегуваме с всички и всичко. Ето защо веднага развързваме торбата с лъжи от Северозападна България:

Председателят на Общинския съвет във Враца Малина Николова хвърли оставка и остави местния парламент в града под Околчица да избира нейн наследник на свиканата по спешност извънредна сесия днес, 1 април. В мотивите си Николова е написала, че се оттегля по лични причини от политическия живот и ще се върне към предишното си занимание - директор на НУ "Иван Вазов". Запознати с политическата ситуация обаче твърдят, че оставката на Николова е предизвикана от натиск от страна на политическата сила, която я лансира- ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов искала да заложи на ново лице в местния парламент и затова оттеглянето на Малина Николова било неизбежно. В областната структура на ГЕРБ във Враца се твърди, че наследникът й в местния парламент ще бъде мъж, но отказват да назоват имена.

Опозиционните партии в Общинския съвет на Враца - БСП, ВМРО, НДСВ, ЗНС и "Нов избор" приветстваха оттеглянето на Николова с нарочна декларация, в която й благодариха за усилията през последните 2 години и половина./Жоро Александров/
......
От началото на 2014 година вече са се родили 130 деца, съобщиха от болницата в Берковица. Това е рязко увеличаване на бебетата в сравнение с миналата година, когато за целите 12 месеца са проплакали само 101 деца.

Бейбибумът се обяснява със свиването на безработицата в общината до 5 процента.  Заводите, давали препитание преди десетилетия на цялата община, работят отново на пълни обороти, а в момента се строи и още един завод с немски инвестиции - автомобилен гигант ще произвежда тук аксесоари за луксозни возила. Според собствениците, ще бъде даден хляб поне на 300 човека, а стартовата заплата ще е в размер на 1300 лева.

Това икономическо стабилизиране кара много хора и от съседни общини да предпочетат планинския град за свой нов дом, коментират от ЕСГРАОН./Петя Генова/
.......
Още един основен проблем на Берковица - бездомните кучета, също е на път да бъде решен. Общината инвестира 100 000 лева в построяването на приют по всички европейски изисквания. "Това беше важно за града, защото като развит туристически курорт, ние не можем да си позволим скитащи кучета да стресират хората и да сеят зарази. Приютът ще бъде завършен до месец и за построяването му са наети само берковски строителни фирми"- похвалиха се от кметството./Петя Генова/
........
Пустеещата от десетилетия сграда на Хирургическия блок в Монтана вече е закупена и в нея ще се направи зоопарк. Купувачът е тото милионер и от дете мечтаел да си има различни екзотични животни.

Близо седмица след като областната администрация в Монтана обяви, че вече две години се търси купувач за сградата на Хирургичния блок и разгънатата площ към него, най-накрая се намери желаещ да закупи огромния строеж. Той вече е платил сумата от 596 250 лева. Целта му е до лятото в сградата с разгъната площ 36 хиляди квадратни метра да направи зоогическа градина. Стените на фасадата ще бъдат изцяло от стъкло, за да може всеки да вижда в реално време, какво правят животните. Първоначално ще бъдат настанени силно отровни змии, гущери, крокодили, мечки и хипопотами. За по-високите и големи животни като жирафи и слонове се предвижда да се съборят част от плочите и така са се слеят няколко етажа, за да има достатъчно пространство. Ще бъдат настанени също и крави, телета, прасета и кокошки, овце и кози, които да напомнят за селския бит и култура. За отглеждането на животните се очаква да бъдат наети близо 15 хиляди души.

Зоогическата градина в блока ще заработи през лятото. Първите животни вече са поръчани и ще бъдат доставени в специални сандъци, защото част от тях са силно отровни./Биляна Борисова/
.......
Съвсем скоро във Видин ще заработи фабрика за преработка на плодове и зеленчуци. Към бившата вакуумна фабрика в града е заявен интерес от китайска фирма. Това съобщиха от земеделското министерство. Представители на фирма "Да-ли-Чух" огледаха терена и наличното оборудване. Все още се водят преговори, но инвеститорите заявиха, че регионът е плодороден, а фабриката ще дава хляб на над 500 души.

Във фабриката ще се преработват всички плодове и зеленчуци, които се отглеждат в региона, казаха още от фирма "Да-ли-Чух". Ще има и хладилник за съхраняване на замразени продукти, което ще даде възможност в планинските селища да се отглеждат малини и къпини. Според специалисти, когато вакуумната фабрика заработи, видинският край ще възвърне славата си на един от най-големите производители на зарзават- така, както е било някога, припомни директорът на областна дирекция земеделие във Видин Личко Луков:  

"Имахме традиция и изнасяхме с вагони и шлепове с продукция. Произвеждаха се хиляди тонове домати и краставици. Те бяха по-вкусни от тези от Холандия и те ни го признаваха."  
 
Одобряват ли видинчани идеята китайци да разработят вакумната фабрика и какво си спомнят за времето, когато тя работеше- мненията събра Нора Йоцова:

"И китайците са хора, щом ние не можем да си оправим нещата, нека са китайци, само и само да работи... Някога беше добре, работеха много хора, през лятото и ученици си изкарваха пари...  Добре е, но трябва да се види какъв договор ще се подпише и каква ще е цената"- коментираха хората.

От фирма "Да-ли-Чух" уточниха, че договорът за реконструкцията на вакуумната фабрика е едногодишен, считано от 1 април 2014 година, до 1 април 2015 година, когато се очаква да бъде прерязяна и лентата. А цената... все някога ще научим. Вам лъжа, мене истина.... /Йорданка Герасимова/
.........
Истинско чудо се случи тази нощ в центъра на Мездра. Отивайки на работа, видях, че на площада са се събрали много хора. Тогава реших и аз да видя какво се е случило. И зненадата ми бе огромна- на средата на площад "България" бликаше вода на около един метър височина. Намирисваше леко на сяра, което показваше, че водата сигурно е минерална. Опитах я - същата като на Халите в София. Местните зевзеци, които веднага се бяха събрали коментираха, че вече Мездра ще стане курортен център като Велинград и ще забогатее почти като морски град. Докато се чудех дали да се съглася с тях, се събудих и се сетих, че днес е 1 април./Петко Котларски/
.........
Футболният "Ботев" Враца започна да стяга селекция за "А" група, с която да бъде атакуван елита, но през следващия сезон, съобщиха от клубната управа. За целта в града под Околчица се очакват да бъдат картотекирани възпитаниците на клуба Мартин Петров и Валентин Илиев. Двамата играят заедно в момента с екипа на ЦСКА, но вече са подписали предварителни договори и са уредили личните си условия с втородивизионния клуб. Част от споразумението включва и общ бенефис на двамата бивши национали в края на футболната 2015 година.

Привличането на Петров и Илиев ще стане възможно, благодарение финансовата подкрепа на мощен спонсор, който до няколко дни ще придобие бившия торов гигант "Химко". Двамата футболисти обаче ще са перлата в селекцията на врачани за новото първенство, която ще е мащабна, обещават още от клубната управа на "Ботев"!/Жоро Александров/
.........
"На 1 април, като по поръчка, времето в Северозападна България беше учудващо, страхотно и лятно. В 9,45 часа сутринта   светлинното табло на центъра на Монтана показваше 39 градуса. Време е за море и плаж по Дунав"- каза пред Любо Андреев и Леночка Ангелова, директор на метеорологичната станция в Монтана.

Честит Ден на хумора и шегата! Празникът е международен, а в България е свързан с различни суеверия, като например това, че за да имате късмет през цялата година, трябва да излъжете поне веднъж и вас да ви излъже някой до обед на самия ден. Лъжете, но умерено....и приемайте всичко на шега, с усмивка и добро настроение.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55