Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 април 2014

Туристи снимат градинката пред Паметника на свободата във Видин, откъдето за пореден път вандали откраднаха декоративни храсти (виж в текста по-долу)
Снимка: Полина Тодорова
Продължава пролетно почистване във Видин, което започна в началото на миналата седмица. Жилищните райони в града се почистват по график. Работници от фирмата по чистота днес приключват с чистенето на втори район, който обхваща жилищен комплекс "Бонония", част от булевард "Панония", част от улица "Цар Симеон Велики" и кварталите "Акджамия" и "Кумбаир". Фадрома и товарни автомобили са осигурени за събирането и извозването на отпадъците. Работата утре ще продължи в жилищните комплекси "Строител", "Плиска" и "Христо Ботев". Кампанията по пролетното почистване на града ще продължи до 17 април.

Община Кула призова хората да извършат пролетно почистване на града и съставните села. Кампанията ще продължи до Великденските празници. Заключителен етап ще бъде включването на всички институции и жителите в националната инициативата "Да изчистим България за един ден" на 26 април. Започнало е маркирането на силно замърсени зони, които ще бъдат почистени в рамките на кампанията. Миналогодишната акция премина успешно, с участието на много граждани и ученици от СОУ "Васил Левски" в Кула.

Близо 7 000 кв. м ще бъдат зелените площи в центъра на Плевен след  приключването на проекта "Обновяване и модернизация на физическата среда чрез реконструкция на централната пешеходна зона на град Плевен". Това съобщиха от местната управа. 120 нови дървета ще бъдат засадени в участъка от пл. "Възраждане" до пл. "Свободата", като 111 от съществуващите ще бъдат запазени, а около 20- стари и болни, ще бъдат отсечени. Сред новите видове, които ще бъдат засадени, е японският клен, който е характерен с обагрените си в червен цвят  листа. Явор, чинар, албиция ще бъдат сред видове, които ще бъдат засадени.

Декоративни храсти пред Паметника на свободата в Крайдунавския парк на Видин са изчезнали тази нощ, съобщават от Общината. Първата кражба на около 30 такива растения на същото място стана в последния ден на месец март. След като вчера озеленители поправиха стореното, днес мястото пак осъмна оголено, допълват от местната администрация. Общината започна работа в зелените площи и по оформянето на цветни лехи в града с настъпването на пролетта. Комбинирани съоръжения цветарник-пейка по ул. "Търговска" се подготвят в момента, допълват от местната управа.

Общинската администрация във Враца уведомява избирателите, че могат да подават писмени заявления до кмета на Общината във връзка с насрочените за 25 май избори за членове на Европейския парламент за: 1. Гражданин на друга държава-членка на Европейския съюз, който отговаря на условията и желае да бъде вписан в избирателен списък, представя декларация по образец в общинската администрация по адреса на пребиваване в Република България - до 14 април; 2. Избиратели с трайни увреждания, могат да  гласуват и с подвижна избирателна кутия, като декларират желанието си в писмена форма чрез заявление по образец или чрез електронно заявление през Интернет страницата на община Враца, не по-късно от  4 май. Прилага се копие от документ на ТЕЛК (НЕЛК); 3. Удостоверения за гласуване на друго място само на кандидатите, членовете на Централната избирателна комисия, членовете на Районната избирателна комисия и на наблюдателите- краен срок 10 май.  4. Вписване на избиратели в избирателните списъците, желаещи да гласуват по настоящ адрес - до 10 май. 5. Отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци - до 17 май.

1 162 са посетили крепостта "Калето" и пещерата "Магура" през януари и февруари в Белоградчишко
. Първите автобуси с туристи пристигат от края на март. Нови възможности за работа се откриват с началото на активния туристически сезон в община Белоградчик, където безработицата е сред най-високите в страната, предаде сътрудникът ни Иванка Петрова.

Тридесет и осем безработни от Белоградчик са назначени и работят по проекта на Общината "Да се погрижим заедно за нашите близки", съобщиха от местната управа. Проектът е финансиран по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" и е на стойност над 198 хиляди лева. 26 души по програмата са назначени за домашни санитари, а 12- като асистенти за социална работа. Те се грижат за хора  с увреждания и самотноживеещи възрастни в домашна среда. Проектът е с продължителност една година.

Доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуалната валута биткойн се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа в размер на 10%. Това уточниха от приходната агенция във Видин, месец преди да изтече срокът за деклариране на доходите, придобити през 2013 г. От там напомнят още, че срокът за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица, придобити през 2013 г., изтича на 30 април. В същия срок трябва да се плати и дължимият данък за довнасяне.

Докладът за одита на община Видин е изпратен в прокуратурата, съобщават от Сметната палата. Извършеният одит е за съответствие при администрирането на приходите от местни данъци и такси и при изразходването на целевите средства по бюджета на община Видин за периода от 1 януари 2012 г. до 30 юни 2013 г. Текстове от Закона за Сметната палата регламентират, че председателят на институцията изпраща одитния доклад и материалите към него в прокуратурата при наличие на данни за престъпление. Данни от доклада, изпратен в прокуратурата не може да се огласяват до приключване на наказателното производство, допълват от Сметната палата.

Номинациите за носителите на званието "Почетен гражданин" и "Наградата на Враца" за 2014 година се събират в Общината до 30 април, съобщиха от пресцентъра на местната управа. Издигането на кандидатурите може да бъде направено от институции, сдружения и граждани.

Спокойно и без напрежение премина общоселското събрание във врачанското село Хайредин, което беше организирано заради информации в медиите за бум на туберкулоза в региона. Срещата се проведе в салона на местното читалище "Просвета". Целта на събранието беше да бъдат успокоени жителите на общината, че бум на туберкулоза няма и че изнесената публично информация по този случай, е непълна и непроверена, съобщи за Радио ВИДИН Ирина Цонова- главен експерт по хуманитарни дейности към община Хайредин. На общоселското събрание присъстваха управителят на Специализираната болница за пневмо-фтизиатрични заболявания със стационар д-р Марияна Стоянова,  директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Анета Ставрова и експерти от местната управа. Бяха зададени много въпроси, като на всеки от тях беше даден изчерпателен отговор от специалистите. Хората бяха запознати със същността на заболяването и с неговата превенция. "Срещата беше ползотворна и полезна за всички нас, като най- важното е, че хората вече знаят, че няма от какво да се притесняват", допълни Ирина Цонова.

Сградата на община Бяла Слатина ще бъде осветена в синьо тази вечер по повод днешния Световен ден за информираност за аутизма. Инициативата е на Ресурсния център във Враца с подкрепата на белослатинския кмет Иво Цветков. Проявата е част от световната кампания за повишаване на информираността за аутизма "Освети в синьо", в рамките на която знакови обекти грейват в синьо, за да привлекат внимание. У нас децата с аутизъм са над 16 000.

Инспектори от Агенцията по рибарство и аквакултури в Монтана са извадили 18 бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 1 200 метра от язовир "Огоста", предаде Любо Андреев. Около 70 кг. риба- 30 кг. шаран, 20 кг. платика и 20 кг. таранка, е върната обратно във водата. Бракониери не са заловени в момента на акцията. Мрежите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител, уточниха от агенцията в Монтана.

Ловно-рибарското сдружение "Монтана" ще разсели в природата 2 300 птици тази пролет
, съобщи председателят му Стоян Аврамов. Ловците от 60-те дружини ще пуснат 1 500 фазани и 800 яребици. Птиците ще бъдат купени от развъдници в Плевен и във Враца. Те ще се на по 2-3 месеца и ще бъдат заселени предимно в равнинната част на региона, където хищниците са по-малко, уточниха от ловното сдружение.

Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин се включи в Националната инициатива "Маратон на четенето" за девета поредна година. Проявата се организира от Българската библиотечно-информационна асоциация в партньорство с Асоциация "Българска книга". Инициативата започна днес, в Международния ден на детската книга и ще продължи до 23 април. Кампанията е под наслов "Време за приказка", съобщи директорът на видинската библиотека Десислава Иванова. "Ще започнем с представянето на третата книга на Милена Терзийска "Драконът и княгинята воин" в Детски отдел на библиотеката. След това инициативите продължават като всеки ден деца от детските градини ще бъдат в библиотеката. Всяка една детска градина ще представи драматизация на приказка. Маратонът на четенето ще продължи и по всички начални класове във видинските училища, където доброволци и колеги библиотекари ще посетят всяка една паралелка и ще се направи един малък маратон на четенето във всеки един клас." Маратонът на четенето започна във Видин с представяне на новата книга на Милена Терзийска.

Берковски деца заеха призови места в десетия Национален детско-юношески конкурс за музикално и танцово изкуство с международно участие "Орфеева дарба", който се проведе в София. Наградените таланти са от класовете на Ирина Николаева и Иван Павлов в Обединена детска школа по изкуства при читалище "Иван Вазов- 1872", Берковица. Националният форум "Орфеева дарба" е сдружение на музикални педагози и културни дейци от цялата страна. Основната му цел е да създава среда за изява на талантливи изпълнители за запазване и обогатяване както на музикалния и танцов фолклор, така и на съвременното музикално и танцово изкуство.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55