Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 април 2014

Снимка: Полина Тодорова


Строителните дейности по водния цикъл на Видин се извършват в график. Предстои асфалтиране на участъците, в които се извършват изкопни работи. "Водният цикъл се развива съгласно предварително разписаните планове. Работи се много организирано. Към настоящия момент се върви в график", каза за Радио ВИДИН кметът на общината Герго Гергов. След изкопните работи, една част от улиците ще бъдат изцяло преасфалтирани, а други - изкърпени. Във връзка с работата по проекта "Рехабилитация на водопроводната мрежа, реконструкция и разширение на канализационната мрежа на гр.Видин" на 7 април, понеделник, през деня ще бъде спряна водата на абонатите от 9 улици в града, информират от местното водоснабдително дружество Подробна информация може да намерите на сайта на ВиК Видин.

От утре- 4-ти април стартира изплащането на пенсиите и добавките към тях за месец април, каза за РАДИО ВИДИН  директорът на Регионалната дирекция на Националния осигурителен институт във Видин, Валентин Братков. Пенсиите ще бъдат изплащани до 17 април включително, като идеята е преди Великденските празници всички пенсионери да са взели както редовната си пенсия, така и добавката към нея. Валентин Братков посочи, че на 4 април ще бъдат направени преводи и ще има пари и в банките, и в пощенските станции.

Името на Областна администрация - Враца се използва, като организатор за дарителската кампания, без разрешението и знанието на областния управител Венцислав Василев. Това съобщават от ведомстовото. Ръководството на Областната администрация е получило покана за провеждане на благотворителен коктейл за набиране на средства за реставрация на крепостта "Градище" край прохода "Вратцата", който е организиран от самата институция. От управата обаче подчертават, че не са организатор на събитието и няма да участват в него.

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия във Видин за изборите за евродепутати.
До служебния избор се стигна след като на проведените преди седмица консултации политическите партии и коалициите не стигнаха до консенсус за ръководството на комисията. На свое заседание Централната избирателна комисия реши съставът на РИК-Видин да е от 15 членове. За председател е определен Авакум Бондов, предложен от "Коалиция за България", за заместник-председатели са назначени Ирена Николова от ДПС и Людмил Василев от "Атака", секретар на комисията ще бъде Павел Петков, предложен от ГЕРБ. Районната избирателна комисия встъпва в правомощията си на 4 април. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 3-дневен срок от обявяването му, уточниха от Централната избирателна комисия.

Кметът на Лом Иво Иванов направи първа копка, с която даде старт на строителните дейности по изграждането на новия общински пазар в Лом.
Той ще бъде обособен на мястото на старото тържище. Строежът на пазара е по проект "Съвместно изграждане на центрове за трансграничен бизнес и търговия в град Лом (България) и Дабулени (Румъния)". Проектът е на обща стойност 1 477 955 евро и се реализира по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния- България 2007-2013 г. Той е с продължителност 18 месеца. Дейностите, предвидени по проекта, по който община Лом е водещ партньор, включват модернизирането на общинския пазар и обособяването му като търговско-логистичен център за развитие на трансграничен бизнес и търговия между двете държави. Сегашните функционално амортизирани сгради и павилиони в района на пазара ще бъдат демонтирани и подменени с нова, нискоетажна и многофункционална сграда. Новата сграда ще се състои от два сектора- "Логистика" и "Търговия и услуги". Проектът предвижда обособяване и на 42 паркоместа за автомобили, пешеходен достъп до всички обекти в комплекса, включително и за хора с увреждания, благоустрояване и озеленяване на терена с изграждане на кътове за отдих, монтиране на парково осветление, фонтан и други елементи на градския дизайн, осигуряващи съвременна и естетична среда и за посетителите, и за работещите в новия търговски комплекс.

От днес 14 безработни от Берковица са назначени на работа към общинската администрация като екопатрули и охранители в детски градини, съобщиха от общината. В продължение на шест месеца екопатрулите ще следят да не се образуват нерегламентирани сметища, да се пази зеленината в парковете и градините, да се поддържа чистотата. Екопатрулите и охранителите ще имат осемчасов работен ден. Те са наети по програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост", уточниха от общинската администрация в Берковица. 25 работни места по програма за заетост осигурява Община Берковица, сезонна заетост в земеделието ще има в началото на юни. Откриваните работни места по програми и сезонната работа не решават проблема с безработицата  в община Берковица, където без работа са 21% от хората в икономически активна възраст, информира Петя Генова.

Ценовите оферти за избор на изпълнител на обществените поръчки за ремонт на читалището в Белоградчик и изграждане на Център за настаняване от семеен тип за възрастни лица с деменция в село Дъбравка разгледа комисия,
назначена със заповед на кмета на общината Борис Николов.  Документи са подали осем фирми. След приключване на работата си комисията ще предаде на възложителя протоколите и цялата документация  по провежданата процедура, уточниха от пресцентъра на община Белоградчик.

Трето основно училище "Иван Вазов" и детските градини "Малина" и "Пролетна дъга" в Берковица се обновяват по проект на община Берковица, съобщиха от местната администрацията. Проектът предвижда подмяна на дограмата и вътрешни ремонти с цел икономия на енергия за отопление. Заради ремонтните работи ваканцията на децата в училището е удължена с три дни, а в детските градини работят само дежурни групи.

12 двойни енергоспестяващи осветителни тела са поставени във Видин на ул. "Широка", в участъка от кръговото движение до ул. "Редута", съобщиха от Общината. Една лампа вече свети и на входа към ж.к. "Ал. Стамболийски". Улично осветление досега не е имало в този район на Видин. В зоната се намира складова база, има работещи фирми, а след отварянето на новия надлез движението стана още по-интензивно. Работата по монтирането на стълбовете и подготовката за пускане на осветлението продължи около месец, допълват от местната администрация. Осветителната система бе подменена и на ул. "Цар Иван Асен II" (в отсечката между бул. "Панония" и новия надлез при стария гробищен парк) в началото на годината. Намерението е да бъдат монтирани и около 300 нови осветителни тела в населените места на общината, допълват от местната управа.

Демонтирани плочи от площада на Плевен ще бъдат използвани за ремонти и строителството на православни храмове, съобщават от общинската администрция. Участъкът от централната градска част се реконструира по проект. Здравите плочи от досегашната настилка на площада към момента са близо 400 палета и са сортирани по видове. Те се  извозват за съхранение в бази на общинската фирма "Паркстрой". Констативен протокол за доставения материал се съставя при приемането им на място. Базите са с денонощна охрана. Намеренията са по-голямата част от плочите да се използва за ремонт на останалата част от пешеходната зона, която не влиза в обхвата на проекта. Друга част ще бъде предоставена за нуждите на кметствата, главно за строителството на православни храмове, а също и за нуждите на учебни заведения, допълват от Общината.

В парк "Здравец" в центъра на Берковица ще бъдат монтирани дървени пластики, съобщиха от местната общинска администрация. Новата атракция ще спомогне за привличане на туристи и популяризиране на дърворезбата като традиционен занаят за района. Обновлението на парка предвижда също поставяне на нови пейки, беседка, детски съоръжения, пясъчник, соларни осветителни тела и др. Проектът на община Берковица е на стойност 89 хил. лева.
 
От две седмици в Брегово и околните села се провежда пролетно почистване и хигиенизиране. Към всяко домакинство и фирма в града общинското ръководство отправи апел за включване в кампанията. В почистването активно учасатва и общинската администрация. Това се наложи и от факта, че вече няма програми и хора, които да поддържат чистотата в града. Всеки петък след обяд служителите на администрацията прекопават градинки и почистват алеи. Те засадиха и млади фиданки по булеварда в града. През целия ден днес хора от администрацията, разпределени по групи в определени райони на града, ще продължават да чистят и белосват бордюри. На 17 април ще се проведе традиционния пролетен преглед по хигиенизиране и благоустрояване на населените места от общината. Прегледът се провежда на основание Наредба №2 на ОбС - Брегово, информира Елиза Борисова.

Регионалната здравна инспекция във Видин издаде предписания до кметовете на общини от областта да извършат пръскания срещу комари, кърлежи и бълхи в срок. Необходими са поне 6 обработки на тревните площи. "В срок до 30 юни трябва да приключи основната обработка срещу тези опасни преносители на заболявания", каза за РАДИО ВИДИН д-р Гергана Джамбова, директор на РЗИ Видин. От здравната инспекция препоръчват 3 ларвицидни обработки през пролетно- летния период с цел намаляване броя на ларвите на комарите и 3 обработки срещу възрастните форми на насекомите. В предписанията е записано още: "Да се извършва редовно окосяване на тревните площи и бурените в паркове, градини, детски, учебни и здравни заведения, да се извършва подкастряне на храсти, премахване и почистване на разхвърляните клони, дъски и дървета. Да се извършват двукратни обработки през месеците април- май и септември", поясни д-р Гергана Джамбова.
 
Общината във Враца търси фирми, които да пръскат срещу насекоми и гризачи парковете в града и по селата от региона, както и доставчик на горива за автомобилите, с които се движат чиновниците от администрацията
. Крайните срокове за двете обществени поръчки изтичат в началото на следващата седмица. До понеделник, 7 април, се приемат офертите на кандидатите, които искат да обеззаразяват парковете и зелените площи в града и селата срещу насекоми, акари и гризачи. Дейностите предвиждат дезинсекция, дезакаризация и дератизация на градини, зелени площи към транспортните ивици, речни корита и гробищни паркове, а срокът за изпълнение е 30 декември т.г. Прогнозната стойност на заявените дейности е 10 000 лева. В 14 часа на 8 април (вторник) пък изтича срокът, в който ще бъдат събирани заявките на кандидати да зареждат с течни горива- бензин и дизел, автопарка на Община Враца. Тази обществена поръчка беше обявена чрез стоковата борса, а прогнозната стойност е 5 000 лева.

Повече от 9000 данъкоплатци и осигурители са обслужени в офиса на Националната агенция за приходите в Монтана през март, съобщиха от приходната администрация. Приблизително 2000 са посетили офиса в областния град за подаване на данъчни и осигурителни декларации и уведомления за трудови договори. 920 клиенти пък са търсили информация, свързана със здравно-осигурителния статус. 11 минути е било средното време за изчакване на клиент през март, а 5 - за обслужване, допълват от НАП-Монтана.  

Районната здравноосигурителна каса във Враца стартира процедура по прием на документи за сключване на нови договори с аптеките в областта за отпускане на напълно или частично платени лекарства
. Документите ще се подават от 7 до 16 април. Специално сформирана за целта комисия в здравната каса ще разглежда подадените документи и в 14-дневен срок. През 2013 г. по договор със здравната каса са работили 55 аптеки от областта. Образец от комплекта документи кандидатите за работа с РЗОК могат да получат на място от здравната каса и в регионалните й офиси в градовете Мездра, Бяла Слатина, Козлодуй и Оряхово.

Клубът на инвалида в Белоградчик ще бъде ремонтиран. Дейностите ще бъдат извършени със средствата, които тази година за пръв път бяха заделени от общинския бюджет за организацията в размер на 1 000 лева, информира Иванка Петрова.

Българският червен кръст ще дари линейка на болницата във Видин, съобщиха от пресцентъра на БЧК. Утре- 4 април, председателят на организацията Христо Григоров ще дари специално оборудван медицински автомобил на директора на болницата д-р Виолета Дочкова в присъствието на председателя на Народното събрание Михаил Миков, на представители на областната администрация и на лечебното заведение. Дарението се връчва във връзка с всекидневно увеличаващата се необходимост от адекватно и навременно медицинско обслужване на населението в региона, уточняват от хуманитарната организация.

Нова изложба е подредена в Художествената галерия "Никола Петров" във Видин. Тя се нарича "Vertical art" (в превод: вертикално изкуство- бел.ред.) и ще бъде открита на 4 април от 17:00 часа. Неин автор е видинският художник Красимир Кръстев. Това е първата му живописна изложба. Картините са обединени в темата за Видин и крайдунавските забележителности.

Етнографският музей в Берковица е домакин на изложбата "Берковица моя съдба". Тя включва акварел и каменни пластики, които авторът Валентин Пешков нарича "склумикс"- природно шлифовани камъни, миксирани във фигури, както обяснява творецът. Експозицията съдържа и текстилни платна на неговата майка Парашкева Пешкова. Небивал интерес към такъв род събития доведе в двора на старата берковска къща много приятели на авторите, представители на галерии и музеи от целия регион, колеги художници. Изложбата е базар и ще остане в Етнографския музей в Берковица един месец.

Пощенско-филателно издание на тема "135 години български парламентаризъм " беше пуснато в употреба по повод 135-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция в Народното събрание
. То се състои от лист с четири марки, блок с една марка, илюстрован плик и специален пощенски печат, съобщиха от пресцентъра на Парламента. Първодневният печат на изданието поставиха председателят на Народното събрание Михаил Миков и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Търновската конституция е показана на първата марка, на втората- екзарх Антим Първи, третата е звънецът и дневниците на Учредителното събрание, а на последната- действащата днес Конституция и парламентарния звънец.

Международна филателна изложба "Балканфила 2014" ще бъде организирана във Видин от 5 до 7 април. Тя е посветена на 135-годишнината на българския парламентаризъм и 135 години пощенски съобщения в България. Експозицията е под патронажа на председателя на Народното събрание Михаил Миков. "Ще участват филателисти от България, Албания, Гърция, Кипър, Македония, Румъния, Русия, Словения, Сърбия и Турция"- каза председателят на филателното дружество във Видин Илко Киндянов. Всяка държава ще има възможност да покаже свои избрани експонати от пощенски марки, печати и картички. Освен от посетители и гости, тяхната стойност ще бъде оценявана и от международно жури в конкурсната програма на събитието. "Балканфила 2014" се организира по инициатива на Съюза на българските филателисти и с подкрепата на Народното събрание, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и "Български пощи" ЕАД. Официалното откриване на изложбата в събота е от 11 часа в конферентния център на областната администрация.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55