Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 април 2014

Снимка: Полина Тодорова

В събота и в неделя /5 и 6 април/ Видин ще е домакин на 17-та международна филателна изложба "Балканфила 2014". Поводът е 135 години български парламентаризъм. Събитието е под патронажа на председателя на 42-то Народно събрание Михаил Миков и с подкрепата на Европейската филателна федерация. Организатори на "Балканфила 2014" са Народното събрание, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, "Български пощи" ЕАД, Съюзът на българските филателисти, Областна администрация- Видин. Изложбата е и по повод 135 години от създаването на Български пощи и издаването на първите български пощенски марки. Ще бъдат представени 250 плоскости с колекции от пощенски марки от 11 страни, съобщи секретарят на Съюза на българските филателисти Христо Николчев. Илюстрована пощенска карта с изображение на Дунав мост 2 ще бъде пусната в употреба.

Държавата ще участва в следващия търг за придобиването на "Химко" Враца, заяви по време на парламентарния контрол министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в отговор на въпрос относно възобновяването на работата на завода. "Състоянието на предприятието е добро. Това предприятие има бъдеще", допълни Стойнев. По думите му, са необходими инвестиции, а от възстановяването на работата на химическия комбинат ще има социални ползи.

Над 200 милиона лева са предвидени за преструктуриране на спешната помощ, заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева. 160 милиона лева от тях са по Оперативна програма "Регионално развитие", останалите са от държавата. Министър Андреева се срещна с представителите на Националното сдружение на общините, за да обсъдят създаването на спешни приемни отделения в общинските болници. Целта е да се намали смъртността сред населението, в случаите, когато тя е свързана със спешна помощ. Концепцията за спешната помощ ще се прилага индивидуално във всяка община, подчерта Таня Андреева.

15 млн. лева са преведени на дружеството "Напоителни системи", сумата включва и забавените заплати за 3 месеца, съобщи земеделският министър Димитър Греков. Вероятно дружеството ще бъде разделено на две предприятия - едното да извършва дейностите срещу вредното въздействие на водите, а другото - да се грижи за напояването на земеделските площи. До две седмици Министерството ще е готово с пълния анализ за реформата в "Напоителни системи". Припомням, че заради неизплатени с месеци заплати се стигна до гладна стачка на работници и протести.

Животновъдите ще получават пасища и ливади от държавния и общински поземлен фонд без търг на база на броя животни, който притежават. Парламентът прие окончателно промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Животновъдите не трябва да имат данъчни задължения, както и задължения към Държавен фонд "Земеделие". Заявленията ще се подават до областните дирекции. Въведено бе и изискването физическите и юридически лица, които придобиват земеделска земя в България, да са пребивавали поне пет години в страната и да декларират доходите, с които купуват земята.

Централната избирателна комисия назначи Районна избирателна комисия в шести район - Врачански, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г., съобщиха от Областна администрация Враца.
Комисията е в състав от 15 членове. Председател е Николай Георгиев Горнишки, зам. председатели- Силвия Николова Каменова и Георги Иванов Петров и секретар- Ирина Йорданова Иванова. Членове на РИК - Враца са Васил Петков Василев, Ивайло Венков Иванов, Ирена Венциславова Илиева-Тодорова, Георги Димитров Георгиев, Мария Петрова Генова, Милена Николаева Миковска, Албена Георгиева Топашка, Никола Иванов Николов, Марина Маринова Мишева, Владислава Тошева Лакова и Владимир Петров Симеонов. Районната избирателна комисия встъпва в правомощията си на 4 април 2014 г., а в понеделник- 7 април от 09.00 часа ще се проведе и първото й заседание в сградата на Областна администрация - Враца.

Заместник кметът на Монтана Весела Коларска се е самоубила тази сутрин. Инцидентът е станал в частно тренировъчно стрелбище около 10,30 часа. От МВР потвърдиха за случилото се, информира БНР. Жената се е простреляла с пистолет в главата. По непотвърдена информация Весела Коларска е страдала от тежко заболяване.

Нарастващ интерес на италианския бизнес към Плевен заявиха от Конфиндустрия България- Сдружение на италианското предприемачество в страната ни. Това съобщиха от Общината след среща на кмета с представители на сдружението. Цел на срещата е било установяването на контакти с местната администрация. "Италианските фирми могат да бъдат изключително полезни със сериозния си опит и авторитет на най-широко международно ниво, а Конфиндустрия България се ангажира да бъде добрият посредник за сътрудничество. Ще насочим вниманието им към участие в процедури за избор на изпълнители по европейски проекти на Община Плевен, както и ще представим възможностите за създаване на нови предприятия с италиански капитал", посочи Пиетро Луиджи Гиа, председател на сдружението.

Председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров дари медицински реанимобил на Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" във Видин. Ключовете на линейката бяха връчени на директора на лечебното заведение д-р Виолета Дочкова в присъствието на председателя на Народното събрание Михаил Миков. Дарението бе връчено, за да подпомогне всекидневно увеличаващата се необходимост от адекватно и навременно медицинско обслужване на населението в региона, съобщават от БЧК.

Жителите на белоградчишкото село Стакевци очакват да бъде подменена 3 -километрова част от водопровода в селото. Подмяната ще бъде по план на община Белоградчик. "Половината от водопроводната мрежа на селото е сменена преди 6 години, а другата половина остана неремонтирана", поясни кмета на селото, Васко Чулин. Ремонтът трябва да приключи до края на годината.

31 разработки са постъпили в тазгодишната програма за финансиране на малки граждански инициативи във Враца, съобщиха от общинския съвет. Местният парламент обяви и тази година, че ще финансира с максимум 3 000 лева всяка разумна идея, посветена на облагородяването на междублоковите пространства в града и селските квартали в населените места от община Враца. Бюджетът за всички инициативи е 60 000 лева. Постоянната комисия по програми с европейско и национално финансиране, и европейско сътрудничество, която трябва да одобри проектите за финансиране, продължава работата си. През следващата седмица предстои оценка на техническите компоненти, а до края на април трябва да бъдат определени инициативите, на които ще бъдат отпуснати пари.

До момента няма сключен договор за ларвицидна обработка срещу комари на речни корита, естествени и изкуствени водоеми между Община Брегово и фирма, която да извърши обработката. "Причината е, че все още не са преведени целевите средства за тази обработка", каза за Радио ВИДИН кметът на Брегово - Милчо Лалов. В бюджета на общината също не са предвидени средства за тази дейност.  Засега не е създадена комисия, която да провери местообитанията на комарите по брега на Тимок и извършването на ларвицидна обработка. Причината е липсата на пари и сухото време, заради което все още няма заблатявания край реката.

Изложба "Родени свободни" бе открита в художествена галерия "Кирил Петров" в Монтана. Изложбата се организира от БТА и община Монтана. Тя е пътуваща и досега е обиколила няколко града в страната и чужбина. Изложбата "Родени свободни" пресъздава будителския дух на българските печатни издания през Възраждането. Експозицията от 29 табла е партньорски проект на БТА, Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и Великотърновския университет. "Изложбата е жест и благодарност към съседна Румъния и румънския народ, който приютява българските емигранти и им предоставя възможност да изявят чрез словото стремежа си към свобода, независимост, развитие и култура", каза генералният директор на БТА Максим Минчев. Фотографиите в изложбата разгръщат страниците на няколко революционни вестници и списания от преди 130 години. "Повечето от тези вестници съм има удоволствието да ги чета, като студент. Дипломната ми работа е “Възрожденска публицистика. Всички те звучат актуално и днес", подчерта кметът на община Монтана Златко Живков. "Родени свободни е показана за първи път по време на Осмата световна среща на българските медии, организирана от БТА и Асоциацията на българските медии по света в Букурещ през 2012 г. Изложбата бе представена с голям успех също и във Видин, Русе, Варна, Сливен, Велико Търново, Плевен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55