Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 април 2014

Снимка: Полина Тодорова

Изплатени са заплатите на служителите и работниците в държавното дружество Напоителни системи. Директорът на клон "Мизия", Гриша Босашки обясни за Радио ВИДИН, че в дружеството са изчистени задълженията към тях за 3 месеца назад. На 26 март Правителството отпусна 15 млн. лв. на държавното дружество "Напоителни системи", което е в системата на Министерството на земеделието и храните. Тогава се смяташе, че с част от парите ще бъдат изплатени заплатите на около 1800 служители, които повече от четири месеца работеха без пари и на 13 март протестираха в различни градове на страната. Обещанието от ресорния министър - Димитър Греков бе, до 31 март парите да бъдат преведени. Средната работна заплата в дружеството е около 600 лв.

До седмица ще има повече конкретика, обяви кметът на Видин Герго Гергов по повод подадения сигнал за опит за покушение срещу него. Градоначалникът предположи, че икономически интереси за 3,5 милиона лева са мотив за посегателството срещу него. В събота той съобщи за поставен коктейл "Молотов" под автомобил в двора на дома му. Кметът на Видин заяви, че към него са отправяни заплахи. Има подозрения за поръчителя на престъплението. Председателят на Общинския съвет във Видин Пламен Трифонов съобщи и за отправяни заплахи и извършено посегателство срещу негов семеен имот. И при двете посегателства има последователност, твърди Трифонов. Работата по случая продължава, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин.

Община Брегово няма да може да се ангажира с пръскания срещу гъсеницата гъботворка, въпреки че е една от най-засегнатите общини в област Видин. Това каза за Радио ВИДИН кметът Милчо Лалов. Така той отговори и на призива на Държавното горско стопанство във Видин, общините да се включат в борбата с вредителите, чиито брой лавинообразно се увеличава в района, а те не могат да се справят сами. Близо 80 000 декара гори от територията на Държавно горско стопанство "Видин" са нападнати от гъсеницата гъботворка и трябва да бъдат напръскани през 2014 година., каза директорът на Държавно горско стопанство "Видин" Веселка Борисова. Предвидените за третиране площите в областта са 108 000, от общо 223 000 дка, нападнати от гъсеницата.

Комисията по обществен ред и сигурност към Община Берковица инициира среща с кметове и кметски наместници заради с предстоящия пожароопасен сезон. Представители на пожарната служба и полицията разясниха на представителите на местната власт, че трябва да се засили прилагането на административни мерки срещу нарушенията и да се обединят усилията за решаване проблемите с пожарите в населените места. Кметовете и кметските наместници трябва да засилят бдителността в районите и да съдействат на институциите, сигнализирайки навреме, подчертаха от службите.

На 25-и май - денят на евроизборите, абитуриентите няма да имат достъп до класните стаи, тъй като в сградите на училищата ще бъдат разположени избирателни секции. За това се договориха Министерството на образованието и науката, МВР, Централната избирателна комисия и Националното сдружение на общините. Допълнително ще се уточнят маршрутите за празничните шествия по повод Деня на славянската писменост и култура.

Комисар Ваньо Петков Димитров е назначен временно на длъжността заместник директор на Областната дирекция на МВР (ОДМВР) във Видин със заповед на министъра на вътрешните работи, съобщават от полицията. Ваньо Димитров е роден на 19 юни 1964 г. Той е завършил Висшето военно училище в гр. Велико Търново и постъпва в системата на МВР  през 1986 г. Работил е в Районното управление "Полиция" в Кула и в ОДМВР-Видин. Комисар Ваньо Димитров е началник на отдел "Охранителна полиция" в областната дирекция от 2007 г. Той е награждаван многократно от ръководството на министерството, включително с "Почетен знак на МВР"-III степен през 2008 г. и "Почетен знак на МВР"-II степен през 2009 г. Ваньо Димитров е семеен, има син и дъщеря. Приемните дни на заместник-директора на полицията във Видин са всеки втори и четвърти вторник на месеца от 14:00 до 16:00 часа, допълват от ОДМВР.

6-километровата пътна отсечка, която свързва село Стакевци с местността "Бялата вода", ще бъде подравнена и баластрирана. Това каза кметът на селото Васко Чулин. Целта е в скоро време до тази местност, където се провежда селският събор, да се стига и с леки автомобили. Успоредно с това, ще бъдат почистени канавките край пътя, а на някои места ще бъдат направени и отводнителни канали.

Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" ще отбележи традиционно своя професионален празник- Седмицата на гората от 7 до 13 април. Образователни и занимателни инициативи под мотото "С богато наследство към отговорно бъдеще" са предвидени в програмата. "Стартираме на 9 април с образователен  поход "Лечебните дървета в Природен парк "Врачански Балкан". Часът на тръгване е 10:30 ч. пред църквата "Св. Николай" на площад Ботев", съобщи за Радио ВИДИН Оля Генова, експерт "Връзки с обществеността" в ДПП "Врачански Балкан". Инициативата включва посещение по маршрут "Хижата"- проходът "Вратцата" с експерт от дирекцията на парка. Интерактивни игри и образователни дейности ще бъдат проведени с деца от ЦДГ "Европейчета" в Природозащитен център "Натура" на 10 април. Началният час е 9:00 ч. Залесяване с местни дървесни и плодни видове в местността "Гарванец" (това е бивша кариера над с. Згориград) ще се извърши по-късно същия ден. Ученици от ПМГ Враца, СОУ "Отец Паисий", Областна Администрация Враца и Община Враца ще вземат участие в инициативата, която ще започне в 14:30 часа. Място за къмпинг е предвидено да бъде изградено в местността, допълни Оля Генова.

Д-р Венцислав Анков и д-р Николай Баев в Мездра подредиха изложба в Медицински център 1 в града на днешния Професионален празник на работещите в здравеопазването и Световен ден на здравето. Филателистът инж. Стефан Симеонов, който е инициатор на експозицията, също участва в нея. Изложбата съдържа живописни творби, пана, дърворезба (приложно и изящно изкуство) и пощенски марки. Д-р Венцислав Анков участва е подредил пет картини- три пейзажа и два натюрморта. Д-р Николай Баев предоставя за изложбата две пана- едното, изработено от семена, а другото, изтъкано с така наречената "техника на парцалената черга", както и дърворезбени пластики. Инж. Стефан Симеонов е подредил част от своите филателни каталози, съдържащи пощенски марки по темите "Флора и фауна" и "Изкуство". Изложбата е във фоайето на втория етаж на Медицинския център в Мездра.

Документалният филм "Концлагерът Трикери" ще бъде представен във Враца на 8 април 2014 г. от 19. 00 часа в кино "Метропол". Филмът е по идея на Георги Дракалиев, член на Националния изпълнителен комитет на ВМРО, съобщиха от организацията. Екип, воден от Дракалиев, посети остров Трикери, за да заснеме необходимите кадри и да разпита местните жители за спомените им от онези трагични дни. Дракалиев беше на острова и преди 2 години със същата цел. Тогава екипът му посети крепостта Паламида в старата столица на Гърция Навплио, където са били затворени българските офицери преди 100 години в резултат на трагичната за България Междусъюзническа война. Сред тази национална катастрофа и многото лични и масови трагедии, причинени от гръцките и сръбски погроми, историята на първия концлагер в Европа остава напълно забравена за поколенията.

"Водоснабдяване и канализация" ЕООД - гр.Видин уведомява населението на гр.Видин и селата: Новоселци, Слана Бара, Акациево, Рупци, Кошава, Гомотарци, Сланотрън, Кутово, Антимово, Покрайна, Иново, Капитановци, Градец, Динковица, Плакудер, Майор Узуново, Гъмзово, Калина, Тияновци, Винарово и Неговановци, че поради извършване на пролетна дезинфекция водата няма да бъде годна за пиене от 9 часа на 12.04.2014 г.(събота) до 17 часа на 13.04.2014 г.(неделя).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55