Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинското читалище "Цвят" празнува на Цветница

Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Народно читалище "Цвят 1870" във Видин организира редица прояви по повод отбелязването на 144 години от остоваването си. То е създадено през 1870 година, на 25 март. През 1863-та година видинчани, завършили университети в Западна Европа се връщат в града си и по идея на първите български читалища в Свищов, Лом и Шумен подемат инициатива за откриване на културното средище във Видин. На 25 март 1870 година е официалната регистрация на читалището, разказа секретарят на читалище "Цвят 1870" Любомир Илиев.

"Първоначално читалището се е помещавало в стара пристройка на старата църква "Свети Димитър" във Видин. Разполагало е с две помещения, като в едното е имало библиотека, а в другото са се осъществявали срещите на неговите членове. Много е интересно да се проследи начинът на работа на това културно средище по онова време, имало е интересни и любопитни факти. Цветница, вход Господен в Йерусалим, е един от големите християнски празници, освен това е и първият голям, красив пролетен празник и винаги на този ден много видинчани излизат, за да уважат както Светата литургия в катедралния храс "Св. вкмч. Димитър Солунски", така и нашия празничен концерт."

Ето и празничната програма на видинското читалище за отбелязването на годишнината:

- 9 април, 17:30 часа- Литературен салон с участието на поета Матей Шопкин;

- 10 април, 18 часа- Фолклорен спектакъл "Хоро се вие"- Драматичен театър Видин;

- 11 април, 18 часа- Концерт на Смесен хор "Видин"- зала "Симфониета", с участието на гост-диригент от Гърция;

- 13 април, Цветница: 9 часа- Света Златоустова литургия в Катедралния храм "Св. вкмч. Димитър Солунски"; 10:30 часа- Литийно шествие; 11 часа- концертна програма в Крайдунавския парк (откритата сцена на Художествената галерия "Н. Петров").

Любомир Илиев поздрави членовете и самодейците в читалището по случай празника:
 
"Пожелавам на всички членове на читалището, на всички самодейци и любители, които се занимават с изкуство и култура при нас, преди всичко да са здрави, усмихнати и заредени с положителни емоции, да изпитват удовлетворение от това, с което се занимават и да получават все повече и повече признания за това, което правят."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 4 юли 2024 година

Затвореното  пътно платно  на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването в града.  Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Петър Коцин е отличен с най-високата професионална награда "Почетен знак на МВР-І степен".  81..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

В Камено поле търсят помощ за семейство, чийто дом изгоря

Във врачанското село Камено поле започнаха дарителска кампания в подкрепа на семейство възрастни хора и двете им внучета, чийто дом изгоря при пожар. Огънят е избухнал на 20 юни от късо съединение в стопанска постройка в двора им, каза кметът Цветелина Ботева . „Беше ми сигнализирано, че в края на селото възниква пожар. За лош късмет..

публикувано на 04.07.24 в 16:42

Школа по пеене обучава деца в село Ослен Криводол

Школа по пеене за деца се сформира към читалището в мездренското село Ослен Криводол .  Заниманията се водят от Невена Йончева - педагог, която свири и на различни инструменти. По време на първия урок учителят запозна децата с фолклорните области в България, със звученето на различни музикални инструменти, направи с тях упражнения за ритъм и..

публикувано на 04.07.24 в 15:41

Центърът за домашни грижи във Видин продължава дейността си

Продължава дейността на Центъра "Домашни грижи" във Видин , който предоставя интегрирани здравно-социални услуги. Открит е през 2020 година и е един от седемте в Северозапада, създадени като иновативен модел по проект на БЧК в партньорство с Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Норвежка асоциация на..

публикувано на 04.07.24 в 15:07

Две деца са обгазени при пожар в Монтана

Две деца са обгазени при пожар в жилищен блок в Монтана. Те са приеми в болница без опасност за живота. Огънят е пламнал около 9.30 часа днес в жк "Изгрев", блок 6. Той е тръгнал от апартамент на последния етаж. В последствие е обхванал и таванското помещение. В апартамента са били деца на 2 и 4 години. "Видях, че пуши покривът и след малко..

публикувано на 04.07.24 в 14:57

В Кула организират концерт, посветен на хумора

Днес, 4 юли, самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Хумористичната програма е изпълнена с много музика, танци, песни, забавни скечове и хумористични авторски миниатюри. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки".  В празничния концерт ще..

публикувано на 04.07.24 в 13:00

Възстановено е движението между Лом и Козлодуй

Възстановено е движението по път II-11 Лом – Козлодуй в района на Горни Цибър , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради катастрофа, като трафикът се пренасочваше по обходни маршрути.

публикувано на 04.07.24 в 12:40