Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 април 2014

Снимка: Радио ВИДИН

Изложба, посветена на предстоящите Великденски празници, бе открита във видинския исторически музей "Конака". Експозицията "Християнски символи" е организирана от Регионалния исторически музей и Видинската света митрополия.
"Докато подготвяхме изложбата, потънахме в темата и доста често се обръщахме към архимандрит Поликарп, защото, за съжаление, сме от едно друго поколение, което не е достатъчно запознато с християнските символи и с Възкресение Христово", обясни директорът на РИМ-Видин Фионера Филипова. Експозицията бе открита от Емилия Николова, директор на Дирекция "Хуманитарни дейности" в Община Видин. "Кръстът като символ присъства във всеки един момент от нашия живот, не само на Великден, той е в ежедневието ни и дори понякога да не го забелязваме, той ни пази", допълни етнографът в историческия музей Десислава Божидарова.

Окончателно бяха приети законовите промени, свързани с потребителските кредити. Такива заеми вече ще може да се погасяват предсрочно без такса, обезщетение или неустойка, реши Народното събрание. Това право за кредитополучателите ще действа и при сега съществуващите договори. С промените в Закона се приравняват т.нар "бързи кредити" до 400 лева към всички останали потребителски кредити. Това означава, че и те ще подлежат на цялостна регулация и контрол. Със законопроекта се забранява на банките да събират някои видове такси и комисионни, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставянето на кредита. Кредиторът не може да събира повече от веднъж такса или комисионна за едно и също действие. Промените в Закона няма да нарушат стабилността на банковата система, дори ще са фактор за развитие на конкуренцията в кредитния пазар, коментираха вносителите.

Лекари от Видин и Плевен поискаха оставката на министъра на здравеопазването Таня Андреева. Те протестираха пред сградата на Министерството заради отказа да се даде лиценз на частната болница по кардиология във Видин, предаде БНР. Десетки лекари, санитари, както и директорът на кардиологичната болница във Видин д-р Даниела Макавеева скандирах "Лиценз или оставка" и "Искаме лиценз". След изтеклия законов срок Министерството още не е дало отговор на кардиологичната болница дали ще заработи. Тя се намира в сградата на многопрофилната болница, направен е ремонт за милиони левове. 30 души екип очакват да заработят и след като болницата получи лиценз, те ще работят и с НЗОК. Най-близкият кардиологичен център е на 250 километра от Видин. Здравното ведомство не е отговорило на многобройните писма, становища и молби на частната кардиологична болница, както и на Българския кардиологочен институт, който настоява тя да получи лиценз. С оглед на тази ситуация и продължаващото пълно мълчание на Министерството от болницата са подали жалба до Върховния административен съд във връзка с мълчаливия отказ на МЗ по издаване на лиценза.

Правителството отне поради отпаднала необходимост от Дома за медико-социални грижи за деца в Монтана правото на управление върху имот- публична държавна собственост и го обяви за имот- частна държавна собственост, като  безвъзмездно го прехвърли на община Монтана. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Теренът с площ от 4 дка и построената върху него двуетажна сграда на ул. "22-ри септември" №46, ще послужат на местната власт за  изграждане на комплекс за здравни и социални услуги "Св. Мина".

В Областна администрация на Враца се проведе кръгла маса на тема: "Значението на мерките за защита от наводнения".
Участниците се запознаха с основните положения в българското законодателство за борба с бедствията и авариите,  обсъденобеше състоянието на дигите и язовирите в област Враца и подготовката за предотвратяване на наводнения. На срещата присъстваха представители на Областната дирекция на МВР, кметове на общини от областта, представители на басейнова дирекция, "Напоителни системи", както и румънските партньори в инициативата.

Ръководството на видинския исторически музей "Конака" е удовлетворено от решението на Видинския окръжен съд, който отхвърли като неоснователен и недоказан предявения иск от Мюсюлманското изповедание за емблематичната сграда и очаква същото да стори и следващата съдебна инстанция, ако решението бъде обжалвано. Това каза директорът на Регионалния исторически музей-Видин Фионера Филипова и добави, че не очаква нови искове за обществени сгради в областния град от страна на Мюсюлманското изповедание.

Областната дирекция по безопасност на храните във Видин за първи път от своето създаване организира Ден на отворените врати. Главната цел е да се даде възможност на гражданите, да се запознаят с дейността на дирекцията, свързана с контрола на храните по цялата верига - от производството до предлагането им в търговската мрежа или заведенията. Денят на отворените врати ще е утре от 11 часа. Ден на отворени врати обяви и Агенцията по безопасност на храните в Монтана.

Комисията за защита на конкуренцията отказа да образува производство по жалба, подадена от софийското дружество "ИИД Консул" и целяща да стопира ремонта на основни улици във Враца. За целта са отпуснати от правителството 7 000 000 лева, а финансирането е от националната инвестиционна програма за растеж и устойчиво развитие на регионите, предаде Жоро Александров. Въпреки отказа обаче асфалтирането на улиците в града под Околчица не може да започне, тъй като недоволната от условията в обществената поръчка фирма може да обжалва в 3-дневен срок пред Върховния административен съд (ВАС).

В пощенските станции вече може да се пускат фишове за тото. Според договора, сключен с Българския Спортен Тотализатор, броят на пунктовете в страната трябва да достигне 264 - колкото са общините у нас, каза за Радио ВИДИН изпълнителният директор на "Български пощи" Валентин Петков. Вече са обучени 500 служители, които ще приемат фишове и ще изплащат печалби до 200 лв.

Нарушения на площадка за разкомплектоване на излезли от употреба МПС във Враца са констатирали служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност". Там са се разкомплектовали и продавали на части 51 излезли от употреба МПС, без съответните разрешителни по Закона за управление на отпадъците. Участващите в проверката служители на РИОСВ - Враца са съставили констативен протокол.

Проблеми с отчуждаването на имотите бави изграждането на обходния път на град Димово. До края на лятото се очаква да стартира избор на изпълнител и така да се реши проблемът с тежкия трафик от около 1 200 превозни средства дневно от Дунав мост, много от които ТИР-ове. Това съобщи Георги Златев, директор на дирекция "Развитие на пътната инфраструктура с бюджетни средства" към АПИ.

30 фиданки от различни дървесни видове бяха засадени днес в жилищните комплекси "Сениче" и "Дъбника" във Враца, съобщи Даниела Хитова от Общината. Инициативата е на кметския екип, а поводът е Седмицата на гората, която тази година се отбелязва от 7 до 11 април. Местата, където бяха поставени новите дървета, са в тревната площ до магазин "Лидл" в ж.к. "Сениче", на северния обход и при храма "Св. Мина" в ж.к. "Дъбника". Посадъчният материал бе от видовете бреза, липа, атласки кедър и люляк, и бе предоставен безплатно от "Държавно горско стопанство"- Враца. Сред доброволците, които участваха в инициативата бяха заместник кметовете Николай Йорданов и Красимир Богданов, Ивайло Ангелов- директор на "Държавно горско стопанство" и кметският наместник на ж.к. "Дъбника" Сашко Вълков.

Земеделските производители ще получават ваучери за гориво от 16-и май, съобщават от МЗХ. Помощта е в размер на 84 милиона лева, а отстъпката за литър гориво ще бъде 0,31 лева. По този начин земеделските производители ще получат 50 процента намален акциз от страна на държавата. С ваучерите земеделските стопани могат да закупуват гориво от бензиностанциите. Между 16-и май и 20-и юни те ще получат 60 на сто от заявените количества, а останалите ваучери ще им бъдат издължени в началото на следващата година. От началото на 2014-а земеделските производители са длъжни да водят дневник по образец за изразходваното количество гориво, в който да записват всички действия, изискващи използване на газьол. Ваучерите ще се използват само за получаване на газьол и няма да се разменят срещу пари, припомнят от агроведомството.

Държавен изпит по български език и литература тази година във Врачанско ще държат 1 638 тийнейджъри, за втора матура са се записали с 45 повече или 1 685. Разликата в броя на желаещите се получава от завършващи, които не са успели да изкарат минимум тройка на предходна сесия, на която са се явили, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование във Враца. Най-много са кандидатите за държавен изпит по география- 775, биология искат да държат 256 ученика, кандидатите за философия и английски език са съответно 194 и 193-има. По интерес ги следват желаещите да държат втора матура по история- 137 и по математика- 97.

За първи път от две години Кула ще посрещне Цветница и Великден в обновения храм "Св. Петър и Павел".

Ремонтът на църквата започна преди две години по проект на Видинска митрополия. Ремонтирани са покрива на храма, вътрешната част, фасадата на църквата, камбанарията и двора. След ремонта дворът е много по-просторен, постлан е с плочи, оформени са и цветни алеи. Заради проточилия се ремонт миналата година вярващите кулчани останаха без богослужения по време на най-големите християнски празници - Великден, храмовия празник- Петровден и Коледа. Това създаде напрежение в града. За много от нашите съграждани ходенето на черква е не просто ритуал, а израз на вяра и любов към Бога. В неделя, на Цветница, неблагополучията в духовния живот на града ни ще бъдат компенсирани с празнично богослужение в обновения храм. Ще има служба и за Великден, а официалното освещаване на храма ще бъде на 29 юни - денят на св. Апостоли Петър и Павел.

Юбилейна изложба по повод 80 години от рождението на художника Любомир Минковски беше открита днес във Враца. Експонатите са подредени в малката зала на художествената галерия към Регионалния исторически музей във Враца.

С литературен салон с участието на поета Матей Шопкин стартираха празничните инициативи по повод Цветница във Видин. Празничната програма на читалище "Цвят" по повод 144-тата годишнита от основаването му продължава до 13 април.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55