Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 април 2014

Снимка: Йорданка Петрова

В три видински училища ще бъдат засадени фиданки. Инициативата е на Държавното горско стопанство във Видин и е във връзка със  Седмицата на гората. Днес 10 фиданки бяха насадени в двора на училище "Цар Симеон Велики". Това каза за Радио ВИДИН Радослав Николов, заместник директор на Държавно горско стопанство Видин. Новите дръвчета са засадени в двора на училището откъм Младежкия дом. В мероприятието участваха служители на горското и ученици от училищния екоклуб. "По традиция всяка година слагаме нови дръвчета", каза Венци Станев, директор на училище "Цар Симеон Велики". Утре ще бъдат засадени фиданки в двора на ПМГ "Екзарх Антим I".

Има заявки за товари и се очаква през май да премине първият товарен влак по Дунав мост 2, съобщи изпълнителният директор на дружеството, което стопанисва съоръжението Владимир Андреев. Проведено е техническо изпитание на трасето от жп гара Голенци в Румъния до  новата железопътна гара във Видин, съобщи още Владимир Андреев. Пътнически влак премина експериментално по Дунав мост 2 със скорост 110 километра в час във вторник. В края на годината ще се движат влакове по разписание. Таксите от преминаването на влаковете по Дунав мост 2 ще са за българската страна и ще се събират от Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Областна администрация (ОА)- Враца приема предложения и оферти за обезпечаването на мероприятията по провеждане на 68-я Национален поход "Козлодуй- Околчица"- 2014 г. Те ще се приемат до 30 април в деловодството на ОА, на адрес: бул. „Демокрация“ № 1. Примерна план-сметка за похода ще бъде изготвена до 10 дни, стана ясно на провелото се днес заседание на  Ботевския координационен съвет. Участниците в срещата разпределиха ангажиментите между Областна администрация и общините, през които преминава пътят на участниците в похода. Следващото заседание ще се проведе на 15 май в сградата на Областна администрация - Враца.

Ден на отворените врати бе проведен в Областната дирекция по безопасност на храните на Видин. Той е част от национална кампания, която цели освен да бъдат информирани гражданите за работата на Агенцията, така и да бъдат привлечени активни потребители, които да съдействат за контролната й дейност. "До момента са извършени 42 проверки, 2 в производствени обекти за храни от неживотински произход, в пакетиращ център за яйца, в склад за търговия на едро, в 15 заведения за обществено хранене и в 23 обекта за търговия на дребно. Всичките обекти са регистрирани по Закона за храните, отговарят на нормативните изисквания. Наложени са 3 акта за неводене на дневници по самоконтрол"- каза на пресконференция директорът на Областната дирекция, д-р Цветан Топчиев. На територията на Видин съществуват около 2000 търговски обекта, които се контролират ежедневно по план-график. Във връзка с настъпващите Великденски празници са разпоредени засилени проверки. В областта има регистрирана една кланица и едно предприятие за яйца, каза още д-р Топчиев. В Деня на отворените врати днес присъстваха представители на граждански организации, на Ловно-рибарското сдружение във Видин и представители на фирми-производители на хранителна продукция.

"Агенти под прикритие" тръгват из магазините в област Монтана. Това ще са обучени пенсионери, които ще откриват нередности в мрежата. Това стана ясно по време на "Деня на отворени врати" в Областната агенция по храните в Монтана. Темата на срещата с медиите бе "Контрола по безопасност на храните - споделена отговорност между производители, търговци и официалния контрол". На нея присъстваха и производители на хранителни продукти. В основата на безопасността на храните стои интереса на всички, които участват в хранителната верига, подчерта директорът на Агенцията по храните в Монтана д-р Людмил Антов. Производителите на храни са категорични, че всички трябва да работят за една цел- за качествени и безопасни храни, подчерта д-р Трифон Дишков.
Тайните клиенти, които ще търсят нередности в магазинната мрежа, първо те ще преминат обучение и ще натрупат опит при съвместни проверки с инспекторите от Агенцията по храните, допълни д-р Люмил Антов.

Регионална дирекция по  горите - Берковица /РДГ/ организира Ден на отворените врати като част от мероприятията за Седмицата на гората. Като бъдещи колеги и приемници в професията, учениците от Професионалната лесотехническа гимназия бяха сред най-чаканите гости. СнимкаЗаместник- директорът на РДГ Юрий Флоров разясни структурата и основната й дейност. Съгласно административно-териториалната подялба на страната, РДГ  - Берковица стопанисва горския фонд на територията на областите Монтана, Враца и Видин и в него влизат 11 държавни горски стопанства.  "През последните години се появи нов проблем при контрола по управлението на горите. В страната се появиха 60 центрове за обучение на лесовъди, които не получават реални никакви познания и ние искаме законодателни промени в тази посока. Защото така страда и професията, но най вече страда гората", сподели Юрий Флоров. На срещата бе представен и проекта на Дирекцията за залесяване на островите по река Дунав. Гимназистите проявиха интерес към дейността на лесовъдите, като изразиха и своята убеденост във важността на лесовъдската професия.

От 14 април до 23 май ще се проведе годишната техническа проверка на сиренно-оповестителната система. В населените места на област Видин ще се извърши краткотрайно задействане на сирените. От Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин информират, че в периода от 14 април до 23 май 2014г. ще извърши годишната техническа проверка на сиренно-оповестителната система в област Видин. Годишната проверка включва краткотрайно задействане на сирените в населените места на областта.

Народно читалище "Просвета 1925"- гр. Мездра получи дарение от нови книги в рамките на Маратона на четенето, съобщи Мирослав Гетов от Общината. Георгиос Диамантопулос, ръководител на "Дионисомарбле- България" ООД, която стопанисва кариера за добив на врачански варовик в землището на с. Върбешница, подари на Читалищната библиотека два атласа- "Атлас: Българските земи в европейската картографска традиция (III - XIX век)" и "Атлас: Българските земи в средновековната арабописмена картографска традиция (IX - XIV век)". Инициативата за дарението е на председателя на Общинския съвет Делян Дамяновски. Валентина Цекова, секретар на НЧ "Просвета 1925" прие с благодарност ценната придобивка. Тя връчи свидетелство за дарение на Георгиос Диамантопулос. Луксозните издания са реализирани съвместно с Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и с Държавна агенция "Архиви" от Издателство "Тангра ТанНакра". Атласите могат да се ползват свободно от читателите в Библиотеката на НЧ "Просвета 1925"- Мездра.

СнимкаЛазарки от ОДЗ "Единство, творчество и красота" поздравиха днес областния управител на Враца Венцислав Василев и екипа му. Малчуганите изнесоха празнична програма с традициите и обичаите, свързани с наближаващите пролетните празници Лазаровден, Цветница и Великден, съобщиха от пресцентъра на губернатора. Цветни народни носии, песни, танци, стихотворения и наричания за здраве и късмет изпълниха коридорите на Областна администрация във Враца. Венцислав Василев благодари за добрите пожелания и пролетното настроение, което децата подариха с изпълнения си, като им пожела да бъдат здрави и усмихнати. Хлапетата получиха много лакомства, сладкиши и подаръци.

Три конкурса по случай 100 години от обявяването на Бяла Слатина за град организират от Общината там- за рисунка на тема "Моят град след 100 години", за мултимедийна презентация "Моят град днес, моята мечта за моя град в Европа" и конкурс за литературно творчество "Пазим традициите- градим бъдещето!". Те се организират от местната управа, съвместно с Народно читалище "Развитие- 1892", каза за Радио Видин експертът "Хуманитарни дейности" в Общината Петя Пешева: "Целта на нашата инициатива е да активира в подрастващите гражданска ангажираност, да ги приобщи към ценностите на демократичното общество, създавайки условия за допълнително творческо  развитие на младото поколение." И в трита конкурса могат да участват ученици в три възрастови групи- 1-4, 5-7 и 8-12 клас. Рисунките, презентациите и литературните творби могат да се изпращат до 12 май на адрес: град Бяла Слатина, ул. "Климент Охридски" 68. Крайните резултати от конкурсите ще бъдат обявени в рамките на Майските културни празници в града. Участниците ще бъдат наградени с грамоти и предметни награди, като за всяка възрастова група и в трита конкурса ще има първо, второ и трето място, както и поощрителни награди.

Новият туристически сезон в Белоградчик  ще бъде официално открит утре-11 април, от 11 часа, на централния площад "Възраждане" в града. Той ще протече под мотото "Белоградчик- култура, занаяти и история". Тази година акцентът ще бъде поставен на дегустацията на вина от избите в Боровица и Рабиша. Официални гости на тържеството се очаква да бъдат областният управител на Видин Кръстьо Спасов, Евгени Спасов- отговарящ за туристическата политика към Министерството на икономиката и енергетиката, Кнут Гербер- представител на немското дружество, което заедно с икономическото ведомство работят по проекта "Дестинация Дунав" и представители на туристически организации от община Княжевац. Празненствата започват още тази вечер с представянето на традиционна сръбска скара и автентична музика на гости от община Княжевац, чието гостуване в града на скалите е под наслов "Княжевац в Белоградчик". Сред гостите е официална делегация на сръбската община, представители на бизнеса, туристическия бранш и сферата на културата. Княжевац ще участва със свой щанд по време на празничните дни в Белоградчик, представляван от директора на туристическата организация в съседната община Бобан Маркович.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55