Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха "Напеви от Северозапада" в Монтана

Снимка: Радио ВИДИН
В Монтана започна шестото издание на Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". Проявата бе открита на фона на изнесената етнографска изложба на Историческия музей в Чипровци. Така гостите ще могат да се запознаят с бита на торлаците. Регионалният исторически музей и художествената галерия в Монатана очакват да бъдат посетени от участниците в конкурса.

Домакин на двудневната проява е Младежкия дом. Над 800 певци, инструменталисти и танцьори ще покажат таланта си.

"И тази година в конкурса с видеоматериали участват деца, които живеят извън страната- от Испания, Англия и САЩ. Всички млади таланти ще се представят с творби от Северозападна България, защото целта на конкурса е да стимулира интереса на младите хора към фолклора на нашия край. Тази година новото в конкурса е разделът за студенти. Обогатяваме регламента, разширяваме и обхвата на конкурса, това е причина и за по-големия брой участници"- каза при откриването директорът на Младежкия дом Асен Асенов.

Конкурсът "Напеви от Северозапада" се провежда под патронажа на кмета на община Монтана Златко Живков.

"Благодаря на всички участници, радвам се, че с всяка следваща година интересът е все по-голям, а групите- все повече. Надявам се през тези два дни всеки един да се докосне до най-хубавото от фолклора от нашия край"- каза Златко Живков.  

Председател на журито в раздел "Народно пеене" е професор д-р Светла Станилова, която оценява изпълнителите днес.

"Знам колко труден бе пътят, който изминахме дотук, за да придобие конкурсът тези огромни мащаби. Благодаря на домакините за организацията, която създават всяка година. Благодаря на кмета и неговия екип за безрезервната подкрепа и за това- нашите участници да се чувстват топло, като в техен дом"- каза професор д-р Светла Станилова.

Националният фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада" продължава и в събота. Програмата започва от 10 часа в разделите "Хореография" и "Инструменталисти". В рамките на творческото състезание ще се проведе и мини конкурс "Ръченица за двама" - за най-добра танцова двойка. В края на конкурса е и концертът на ансамбъл "Дунав" от Видин.

Шестият национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада" се организира от Общинския младежки дом в Монтана, в партньорство със сдружение "Младежки Северозапад" и школа по български народни танци "Стоянови". Изявата се осъществява с подкрепата на Община Монтана, фирми и организации.

..


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48