Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 април 2014

Снимка: Полина Тодорова
Жителите на квартал "Химик" учредиха първия квартален съвет във Видин. Той ще изпълнява функцията на посредник между гражданите и местната власт, за решаване на проблемите в квартала. В срещата участваха и представители на Община Видин, които отговаряха на въпросите на хората как точно ще работят съветите. На събранието бе представена и Наредбата за създаването и функционирането на квартални съвети, приета с решение на Общинския съвет. "Съветите са институции на гражданите", разясни Надя Гъджева, жител на квартал "Химик". На срещата бяха предложени и гласувани избора на председател, заместник-председател, секретар и членове на кварталния съвет. Единодушно от гражданите за председател бе избран Даниел Дамянов. За заместник-председател на кварталния съвет бе избрана Мария Георгиева, а за секретар- Цецка Дичева. Припомняме, че в началото на 2014 година във Видин стартира информационна кампания на Общината за създаване на квартални съвети във всички райони на града. Те се изграждат по инициатива на населението и работят единствено на доброволен принцип.

Депутатите приеха окончателно промени в Изборния кодекс. Едната промяна беше предложена от ГЕРБ заради променения брой на членове в ЦИК, другата беше на ДПС - за промяна в дизайна на бюлетината за гласуване на евроизборите. Така на изборите мястото в бюлетината за отбелязване на преференциалния вот ще е във формата на кръг, вместо предвиждания квадрат.

240 секционни избирателни комисии ще бъдат сформирани в област Видин
за изборите за Европейски парламент на 25 май. 1894 души ще бъдат ангажирани в тях, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Авакум Бондов. Съставите на избирателни секции с до 500 гласоподаватели са седемчленни. Комисиите за секции с над 500 избиратели са съставени от девет души. "До момента са приети решенията относно числеността на секционните избирателни комисии, свързани с проверка от ГРАО по численост на населението по отделни секции. Взето е такова решение. Разпратено е по общинските администрации. Взето е и решение за спазване на квотния принцип пак съобразно Изборния кодекс и съобразно решението на Централната избирателна комисия"- съобщи председателят на РИК- Видин Авакум Бондов.  Кметовете на общини ще изпратят съставите на секционните избирателни комисии след консултации с политическите сили. РИК назначава съставите, ако не е постигнато споразумение между партиите и коалициите. Предстои да бъдат публикувани избирателните списъци на определените от кметовете места, както и на Интернет страниците на общините.

Групата на БСП в Общинския съвет (ОбС) в Козлодуй поиска оставката на председателя на местния парламент Мая Занева. Предложение за прекратяване на правомощията й бе внесено в деловодството на ОбС, подписано от седемте представители на партията. Мотивите в писмото са, че според групата на БСП, работата на Общинския съвет е незадоволителна и те считат Мая Занева за основен виновник за това. Така се повтаря сценарият от 2009 година, когато отново преди изборите за Европейски парламент по същия начин беше сменен председателят на ОбС.

Дарение от 1828 лева за кампанията "Хранителна банка" връчи днес кметът Николай Иванов на Гергана Михалчева- директор на секретариата на областния съвет на БЧК във Враца. Събраните средства са от лични дарения на общински служители, на работещи в общинските предприятия, от училища и детски градини. Сред най-големите дарители са общинските служители и работещите в общинските предприятия, събрали общо 956 лева и НУ "Иванчо Младенов" с дарение от 422 лева. Благотворителната кампания "Хранителна банка" се проведе от 1 до 11 април, а целта й бе събирането на средства за пакети с хранителни продукти, които ще бъдат раздавани на социално слаби граждани. Минималната лепта бе 2 лева. Предстои продуктите- брашно, захар, ориз, фасул, олио и други- да бъдат закупени и раздадени в навечерието на големия християнски празник Възкресение Христово.

Директори на видински училища се събраха на кръгла маса за Подобряване качеството на образованието в средищните училища, чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес. Срещата се проведе в СОУ "Петко Рачев Славейков" във Видин, а началото откри началникът  на РИО Видин Марийка Василева. Директорите се запознаха с резултатите на училището-домакин "Петко Рачев Славейков" и разгледаха новата зала за организиран отдих и спорт, реализирана благодарение на инициативата за Подобряване качеството на образованието в средищните училища.

15 фиданки липи и кедрови дървета засадиха в двора на училището си ученици от Природоматематическата гимназия „Екзарх Антим I” във Видин. "Инициативата е по повод седмицата на гората, която отбелязваме от 7 до 14  април и Деня на Земята 22 април", съобщи преподавателят по биология и здравно образование Цецка Асенова. Посадъчният материал е осигурен от Държавно горско стопанство- Видин. "Целта е да помогнем за озеленяването на училищния двор", каза заместник-директорът на горското стопанство Радослав Николов. Резултатите от днешните действия ще се видят след 10 години, казаха от лесничейството.

18 мрежи с обща дължина от 1050 метра бяха извадени от водите на язовир "Огоста" в Монтана. Проверката е извършена през нощта, като инспекторите от Агенция "Рибарство и аквакултури" са обиколили по-голямата част от водоема. Мрежите са намерени в района на село Благово и Калиманица, при вливането на реките Бързия и Златица. Шаранът и платиката са върнати във водата, а към 16 кг таранка са предадени на дома за възрастни хора в Берковица.

Конкурсът за детска рисунка на тема "Да бъдем здрави"
, организиран от Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) във Враца приключи. Тричленно професионално жури класира на призовите места ученици от НУ "Св. Софроний Врачански", ОУ "Васил Левски", ДДЛРГ "Асен Златаров", ПМГ "Акад Иван Ценов" и СОУ "Васил Кънчов". Победителите са поканени да получат лично своите награди- комплекти за рисуване и грамоти, на 14 април от 15 часа в РЗОК във Враца, когато институцията ще отбележи 15 години от създаването си. Грамоти ще получат и другите участници в конкурса за детска рисунка. 94 деца на възраст от 7 до 15 години от 10 училища във Враца взеха участие в надпреварата. Ръководството на здравната каса благодари на всички млади творци и техните преподаватели, които се включиха в инициативата и представиха в срок своите рисунки. Творбите на младите художници ще останат на изложение в РЗОК.

Петнадесет ученици от пети до седми клас в Първо училище "Н. Вапцаров" в Берковица приеха предизвикателството да се занимават с йога от началото на учебната година. Те разучават основните асани (пози в йогата) и дихателни техники вече няколко месеца, а днес направиха първата си демонстрация пред ученици от начална степен. Участниците в  клуба по йога са много ентусиазирани и не пропускат срещите, защото са разбрали ползите от заниманията.

В Монтана започна шестото издание на Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". Проявата бе открита на фона на изнесената етнографска изложба на Историческия музей в Чипровци. Така гостите ще могат да се запознаят с бита на торлаците. Регионалният исторически музей и художествената галерия в Монатана очакват да бъдат посетени от участниците в конкурса. Домакин на двудневната проява е Младежкия дом. Над 800 певци, инструменталисти и танцьори ще покажат таланта си.
Снимка
 Лазарки от видинското Обединено детско заведение "Радост" посетиха Бюрото по труда. Обичая представиха деца от трета група на детското заведение. "За поредна година децата показват обичая "Лазаруване. Така по достъпен и забавен за тях начин научават народните песни и обичаи", обясни ръководителят на групата Ирена Томова. Служителите от бюрото по труда във Видин пък зарадваха лазарките като добавиха лакомства към кошничките с цветя, които децата носеха.


СнимкаМалки лазарки днес благословиха община Враца.
Момиченцата са от група "Слънчице" на ОДЗ "Знаме на мира". Пред служителите в общинската администрация те пяха лазарски песни, танцуваха и наричаха за здраве, плодородие и късмет. Заместник кметът Красимира Георгиева благодари на лазарките за доброто настроение, което създадоха на всички в навечерието на предстоящите големи християнски празници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55