Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 април 2014 година

Снимка: Полина Тодорова
Очаква се увеличаване на трафика по Дунав мост 2 заради предстоящите Великденски празници. Това няма да създаде особени проблеми, съобщи изпълнителният директор на смесеното българо-румънско дружество "Дунав мост Видин-Калафат" Владимир Андреев. "Повечето автомобили, които са в Европа, ще се приберат, защото там почиват. В състояние сме да поемем и по-висок трафик, няма да има проблеми." 20 600 превозни средства са преминали по Дунав мост Видин- Калафат през последните две седмици. Това е най-големия трафик от началото на годината. Средно около 9 хиляди превозни средства седмично преминават по моста в двете посоки, посочи Владимир Андреев.

Променят се местата за гласуване на две избирателни секции в община Монтана. Няма да се гласува в бившия механотехникум, съобщи кметът Златко Живков. Досега там гласуваха избирателите от две секции - № 39 и № 40. След закриването на  средното професионално училище миналата година, сградата е заключена, спрени са тока и водата. Сега избирателите от секция № 39 ще гласуват в Младежкия дом, а от секция №40 в пенсионерския клуб. На двете места ще има по две секции. С кметска заповед са образувани секциите в общината -  общо  79 на брой. От тях 56 са в града, останалите са в селата. До 4 май в общинските администрации в населените места хората с увреждания могат подават исканията си за гласуване с подвижна урна.

Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерството на регионалното развитие осигурява достъп до избирателните списъци за избори за членове на Европейския парламент от Република България на 25.05.2014 г. за всички български граждани. Те могат да проверят своите данни в избирателните списъци и да се информират за избирателната си секция и място на гласуване през интернет-страницата на дирекцията на адрес http://www.grao.bg/elections/. Сайтът предоставя възможности на гражданите и общинските администрации да правят справки в избирателните списъци, да подават "Искане за гласуване по настоящ адрес" по електронен път и да регистрират издадените "Удостоверения за гласуване на друго място". Последните две услуги са достъпни след идентификация с електронен подпис.

Агенция "Пътна инфраструктура" открива тръжна процедура за изграждането на обходния път на Димово, съобщиха от пресцентъра на областна администрация-Видин. Председателят на Управителния съвет на Агенцията инж. Стефан Чайков е одобрил днес документацията за откриване на обществената поръчка за строителство на обходния път на Димово. Обектът ще се финансира изцяло със средства от републиканския бюджет. Индикативната му стойност е почти 10 млн. лв. Срокът за изпълнение е 210 календарни дни от датата на сключване на договора. С изграждането на обходния път движението ще бъде изнесено извън Димово и селата Бела, Скомля и Медовница.

Само 10 производства за лица, заемащи публична длъжност от област Враца са образувани от Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси (КПУКИ). Това заяви Николай Николов временно изпълняващ длъжността председател на органа, по време на провелия се семинар в сградата на Областна администрация- Враца. Област Враца е на едно от последните места по образувани производства. Над 130 са в Софийска област. Заместник областният управител на Враца Иван Даков води обучителния семинар, чиято цел бе запознаване с практиките на Комисията като главен орган за превенция на конфликта на интереси чрез осъществяването на личен контакт с представителите на местната власт.

Спряха делото за собствеността на терена около джамията в Монтана. Оказва се, че друго мюфтийство- сунитско, е предявило претенции, каза кметът на Монтана Златко Живков: "Може би това се използва като претекст за продължаване на съдебната сага, но трябва да кажа, че ние сме направили всичко възможно да защитим нашия имот, който е на повече от 100 години." Делото е спряно по молба на ищеца- Мюсюлманското вероизповедание в България, представлявано от Главното мюфтийство. Причината е съдебен спор между Мюфтийството и Мюсюлманското сунитско-ханефитско изповедание в България, кой е наследник на мюсюлманските вероизповедни общини и на техните имоти. Делото пред Софийския апелативен съд е насрочено за 13 юни.

Административно дело срещу директора на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) във Видин е образувано в Административния съд. Това съобщиха от съдилището в областния град. Делото е образувано по жалба на "Специализирана болница за активно лечение по кардиология- Видин", гр. София. Жалбоподателят твърди, че е издадена заповед от директора на РЗОК- Видин, с която е направен отказ да се сключи договор с лечебното заведение за оказване на болнична помощ по клинични пътеки. Съдът е постановил в седемдневен срок да бъде уведомен административния орган и да представи административната преписка по делото, включително и обжалваната заповед, тъй като тя не е приложена по делото. Съдопроизводствените действия ще бъдат продължени след като бъде изпълнено разпореждането на съда, допълват от Административния съд във Видин.

Снимка: Община Видин26 дръвчета кълбовидна акация ще красят най-оживената улица във Видин- "Търговска". Подаръкът е от кмета на Общината Герго Гергово по повод раждането на дъщеричката му Лора, съобщиха от местната администрация. Първите няколко дръвчета бяха поставени днес на мястото на унищожените от вандали миналата година, които тогава пречупиха връхчетата им. Всички кълбовидни акации ще бъдат засадени до Възкресение Христово. Заедно с това продължава работата по изграждането на комбинираните съоръжения цветарник-пейка на ул. "Търговска", допълват от Община Видин.

Продължава увеличението на цената на рентите, които арендаторите изплащат на собственици на земеделски земи, отчитат от Националния статистически институт. През 2013-а година средната рента на декар земя е била 38 лева, което е с 12 на сто по-високо спрямо предходната година. В Северозападния район покачването е с 5 лева за година - от 29 на 34 лева. От националната статистика отчитат и поскъпване на земеделската земя с близо 50 лева средно за страната. В Северозападна България цената на земята се е покачила средно с над 100 лева - от 493 лева за декар през 2012 година до 598 лева през 2013-а.

Фолклорна формация "Торлашки напеви" от ГПЧЕ "Петър Богдан" - Монтана, Христо Мидюров от националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" - Плевен, и представителен танцов ансамбъл "Мездра" спечелиха Приза на кмета на Община Монтана. Градоначалникът Златко Живков им връчи плакетите и предметните награди. Това е най-високото отличие на националния конкурс "Напеви от Северозапада", чиито домакин за шести пореден път е Младежкият дом в областния център. В двата поредни дни Монтана посрещна над 700 талантливи момичета и момчета от цялата страна. За пръв път сред тях имаше и студенти. Тази година организаторите допълниха към традиционните четири възрастови групи в раздел "Народно пеене" и "Инструменталисти" и пета възрастова група от 19 до 30 години- за студенти от висши учебни заведения с музикални специалности. Съпътстващи изяви в рамките на фолклорния конкурс бяха етнографска изложба от Историческия музей - Чипровци, която  беше подредена във фоайето на Младежкия дом. Индивидуални награди за най-добра танцова двойка в мини конкурса "Ръченица за двама" спечелиха Моника Василева и Никола Велчев от Видин. Майсторско изпълнение на северняшки фолклор представи на финала на конкурса ансамбъл "Дунав" от Видин.

Награда за оригинално представяне на продукт на културния туризъм бе присъдена на Община Враца за участието й в ХІ-то Международно изложение "Културен туризъм" във Велико Търново, съобщиха от местната администрация в града под Околчица. Престижното отличие бе връчено на официална церемония в читалище "Надежда- 1869" в старопрестолния град. Призът включва грамота и оригинален плакет, изобразяващ портата на крепостта Царевец. "Това е поредното признание за усилията на нашата община за популяризирането на Враца като атрактивна туристическа дестинация. Благодаря за високата оценка на организаторите. Благодаря и на екипа, който участва в подготовката и реализирането на нашето представяне във Велико Търново"- каза кметът Николай Иванов. Освен с оригиналния си щанд, врачанското представяне ще остане запомнящо се и с филма "Враца- врата към древността", който бе излъчен пред препълнена зала, допълват от Общината.

Образите на известни личности от Видин през погледа на художника Красимир Кръстев бяха показани в изложба в Държавен архив Видин. Изложбата е озаглавена "Моите съграждани- 2 част". Началникът Светлана Кръстева връчи на твореца благодарствена грамота от Държавна агенция Архиви и пожела изворът на творчеството му да е все така мощен. "Това, което съм показал е разбираемо, леко закачливо и по-близко до една портретна рисунка, отколкото до истински шарж. Това бе и моята цел- не да правя карикатура, а просто да покажа едни мои приятели и колеги, хора свързани с културата на нашия град" - така обясни идеята на пресъздадените образи Красимир Кръстев. Сред експонатите в "Моите съграждани- 2 част" могат да се разпознаят образите на някои наши съграждани като Евгени Петров, Богдан Александров, Александър Пройнов и други. В изложбата са включени и експонати рекламна графика, дело на автора- корици на покани, дипломи и грамоти, които са дарени на Архива.

На 15 април във Враца отново ще се проведе Панаир на образованието, съобщиха от Общината. Той ще събере представители на всички училища в града за трета поредна година. В изложението, освен учебните заведения, ще се включат Центърът за кариерно развитие във Враца, филиалите на Медицинския университет - София и на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и Професионалният колеж по бизнес и финанси - София. Възможностите за образование, които учебните заведения предлагат  ще бъдат презентирани пред кандидат-гимназистите, техните родители и обществеността. По традиция панаирът ще се проведе в градинката пред Сувенирната палата, а официалното начало е в 10 часа.

За трета поредна година Берковица ще посрещне Великден с авиошоу. Полети с балон  и автожир са сред атракциите на 19 и 20 май в местността Хмела край града. Събитието е под патронажа на кмета на Община Берковица Димитранка Каменова. В спектакъла ще участват още  моторни и безмоторни парапланери, делтапланери и парашутисти. Освен забавлението от виртуозните изпълнения във въздуха за гостите ще има и музикална програма. Стартът на шоуто ще бъде даден в 9.30 часа на 19-и април. В програмата на община Берковица за Великденските празници за утре /15 април/ е включен концерт на Вокална формация "Щурче". Концертът ще е от 18 часа в салона на читалище "Иван Вазов". На събитието ще присъства председателя на Съюза на композиторите в България проф. Петър Льондев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55