Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съдът отхвърли иска и за Турската баня в Берковица

Снимка: Петя Генова

Окръжен съд– Монтана се произнесе и потвърди решението на берковски Районен съд по делото за Турската баня в града под Ком. Решението гласи: "Потвърждава като правилно и законосъобразно решението на Берковски Районен съд от 5.12.2013 г. , постановено по гр. дело N-1/2013 г. ОСЪЖДА Мюсюлманско изповедание ДА ЗАПЛАТИ на Община Берковица направените във въззивното производство разноски. Решението подлежи на обжалване пред ВКС в едномесечен срок от връчването му."

Мотивите на монтанския съд са, че няма доказателства Берковишката мюсюлманска  вероизповедна община да е придобила собствеността върху оспорвания имот и да е осъществявала фактическа власт върху него, както и няма доказателства  държавата да е отнела без основание този имот от Мюсюлманското изповедание.

Снимка: Петя ГеноваПрипомням, че в първия работен ден на 2013 година- 3 януари, Мюсюлманското изповедание подаде искова молба по чл. 108 от Закона за собствеността. Ищецът, обаче, така и не представи никакви документи в полза на иска си- нотариални актове и други писмени документи, от които да става ясно, че банята е била тяхна собственост. Представени бяха единствено уставите на мюсюлманското изповедание от 1919 г. до 2011 г. Последваха няколко съдебни заседания, съпроводени от протести на берковската общественост. На първа инстанция искът бе отхвърлен като неоснователен. Сега това се потвърждава и от Окръжен съд – Монтана.

Сградата, известна като Горната или Турската баня,  е паметник на културата и е публична общинска собственост. Намерената в нея плоча през 1938 г. доказва, че е построена от римските легиони, настанени тук. По-късно, по време на турското робство, тя е ползван от турците, заселили се в града. В момента сградата е в окаяно състояние и е неизползваема.

Вижте още

Започва ремонт на библиотеката във Враца

Сградата на регионалната библиотека във Враца ще бъде обновена, съобщиха от общинската управа.  В рамките на проекта ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност на цялата сграда. Дейностите включват цялостна реконструкция на покрива, подмяна на топлоизолацията и дограмата, ремонт на електрически и ВиК инсталации.  Ремонтните дейности..

публикувано на 08.12.21 в 17:19

Ангел Престойски: Над 20 ВиК дружества в страната са заплашени от неплатежоспособност

Заради повишените над три пъти цени на електроенергията около 20 ВиК дружества в страната са заплашени да изпаднат в неплатежоспособност. Това съобщи Ангел Престойски , управител на ВиК- Враца, председател на Съюза на ВиК операторите: "В момента се трупат големи задължения към електроразпределителните дружества. Само за тези..

публикувано на 08.12.21 в 16:41

Община Кула готова за зимния сезон

В община Кула  са взети всички мерки за посрещане на зимния сезон. Снегопочистването е частично делегирано на общинското предприятие, обясни д-р Владимир Владимиров - кмет на общината. "Мога да кажа, че сме готови да посрещнем зимата, от една страна първо е осигурено отоплението на детските и социалните заведения и другите общински..

публикувано на 08.12.21 в 16:14

Облекчават обслужването на безработните в община Ружинци

На работна среща в община Ружинци е коментирано разкриването на Изнесено работно място на "Бюро по труда" в Дреновец. На срещата е присъствал директорът на Дирекция "Бюро по труда" Белоградчик Ангел Георгиев. Новата позиция ще обслужва и селата Тополовец и Динково, съобщи кметът на общината  Александър Александров : "Там където позволяват..

публикувано на 08.12.21 в 15:48

ВиК-Видин очаква заем, за да плати задълженията от над 500 000 лева за ток

Очаква се решение на надзорния съвет на ВиК холдинга за отпускане на заем за дружеството във Видин, за да бъдат изплатени задълженията за електроенергия. В края на миналата седмица от ЕНЕРГО-ПРО предупредиха за преустановяване на снабдяването с електрическа енергия, заради дълг от 515 000 лева, голяма част от който е в просрочие...

публикувано на 08.12.21 в 15:25
Врачанската болница

Петима от новозаразените с COVID-19 във Врачанско са в болница

57 са новите заразени с COVID-19 за изминалите 24 часа във Врачанско. Петима от тях са били докарани в болници, като четирима са постъпили в Белодробната болница във Враца - три жени и един мъж, а мъж от Козлодуй е бил хоспитализиран в местната болница. 2353-има са активните носители на вируса към днешна дата, като от тях 181 са в лечебни..

публикувано на 08.12.21 в 15:20

Изложба за 110 години дипломатически отношения между България и Испания откриха в Монтана

Монтана е домакин на изложба "Дипломация през сърцата на два народа. 110 години дипломатически отношения между България и Испания".  Установяването на дипломатическите отношения са от 8 май 1910 г., което дава тласък на връзките между двете страни във всички области.  Във фоайето на Регионална библиотека "Гео Милев" изложбата бе открита от..

публикувано на 08.12.21 в 15:12
Подкасти от БНР