Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 април 2014 година

Снимка: Жоро Александров

За трета поредна година Враца организира Панаир на образованието, в който даде възможност на всички училища да представят дейността си и да агитират родители и ученици със своите възможности. Проявата беше открита от кмета на общинската управа Николай Иванов. Площадът пред Сувенирната палата се оказа тесен за всички участници да се покажат, а гостите да разгледат демонстрациите им. Този път към учебните заведения се присъединиха и четири нови субекта - Центърът за кариерно развитие във Враца, както и филиалите на Медицинския университет - София, на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и Професионалният колеж по бизнес и финанси - София.

Проведени са съвместни проверки от българска и румънска страна на техническото състояние и осигурителна техника на жп линията по моста "Нова Европа" при Видин - Калафат, съобщи днес транспортният министър Данаил Папазов. Проверките са показали, че линията отговаря на всички технически изисквания за експлоатация и безопасност на движението и жп трафикът  може да бъде пуснат. Очаква се първият влак да премине по моста през май.

В Лом се проведе извънредно заседание на Общинския съвет с една единствена точка в дневния ред - избор на нов председател на местния парламент. Единствената кандидатура за овакантения от Стефан Панталеев пост бе на общинския съветник от групата на ГЕРБ Христина Христова. От общо 29 парламентаристи, 26 упражниха правото си на вот. С 14 гласа "за", 10 "против" и пуснати 2 празни плика, общинските съветници не подкрепиха избора на Христина Христова за председателското място. До избор на нов председател на Общинския съвет, заседанията ще се ръководят от двамата зам.-председатели Росен Рангелов и Людмила Каладжова.

Окръжен съд-Монтана потвърди решението на Берковския районен съд по делото за Турската баня. Решението гласи: "Потвърждава като правилно и законосъобразно решението на Берковски Районен съд от 5.12.2013 г. , постановено по гр. дело N-1/2013 г. ОСЪЖДА Мюсюлманско изповедание ДА ЗАПЛАТИ на Община Берковица  направените във въззивното  производството разноски. Решението подлежи на обжалване пред ВКС в едномесечен срок от връчването му." Мотивите на Монтанския съд са, че няма доказателства Берковишката мюсюлманска  вероизповедна община да е придобила собствеността върху оспорвания имот и да е осъществявала фактическа власт върху него, както и няма доказателства  държавата да е отнела без основание този имот от Мюсюлманското изповедание. Сградата, известна като Горната или Турската баня, е паметник на културата и е публична общинска собственост. Намерената в нея плоча през 1938 г. доказва, че е построена от римските легиони, настанени тук. По-късно, по време на турското робство, тя е ползван от турците, заселили се в града. В момента сградата е в окаяно състояние и е неизползваема.

В Община Плевен е създадена организация за включване в кампанията "Да изчистим България", която ще се проведе на 26 април. За желаещите да се включат в националната инициатива се осигуряват чували и ръкавици. От Общината призовават за активност институциите, представителите на бизнеса, учебните заведения, кметствата, организациите и партиите. На гражданите ще се разчита да приведат и поддържат в естетичен вид междублоковите пространства, а фирмите в Индустриалната зона на града- да почистят прилежащите площи на предприятията. Ангажимент на Общината е сметоизвозването. Допълнителна информация и заявка на материали и допълнителни съдове за отпадъци може да се прави в отдел "Екология"- 064/881 336, 881 342, 881 342. Най-старателните ще получат фиданки от Община Плевен, съобщиха от общинския пресцентър.

Днес в заседателната зала на общинска администрация Берковица се проведоха консултации с политически партии и коалиции за определяне състава на Секционните избирателни комисии и подвижната секционна избирателна комисия за Община Берковица за произвеждане на Евроизбори на 25 май 2014 г. Местните ръководства на партии и коалиции в Община Берковица направиха предложения за членове на комисиите, включително резервни лица, които да заместят титулярите при нужда. На територията на община Берковица са утвърдени 41 СИК, в т.ч подвижната секционно избирателна комисия, с обща численост 327 членове. Участниците в консултациите постигнаха съгласие за разпределението на своите представители по секции. При определянето съставите и ръководствата на СИК на територията на община Берковица се запази съотношението между партиите и коалициите на партии, представени в ЦИК.

Министерството на здравеопазването смени своя представител в съвета на директорите на МБАЛ "Христо Ботев" АД във Враца - това се случи на Общо събрание на акционерите. На стола на досегашния представител на държавата д-р Анета Семкова влезе д-р Росен Радев. Д-р Радев е хирург с дълга кариера в Медицинския университет в София. Той е и шеф на дирекция "Здравна политика" в Министерството на здравеопазването. На общото събрание акционерите определиха 3-годишен мандат на съвета на директорите, в който влизат още д-р Емилиян Кюркчийски, който запазва позицията си на член на съвета на директорите, и изпълнителният директор на болницата Светозар Луканов. Определено бе възнаграждението на членовете на съвета на директорите, на които не е възложено управлението. То е в размер на 2 средни месечни заплати за болницата във Враца, но не по-големи от 5-кратните за страната.

От началото на годината до момента по сметката на Община Плевен са постъпили общо 5 700 000 лв. от данък върху недвижимите имоти, данък превозни средства, такса битови отпадъци, данък при придобиване на имущество, такса куче и глоби. Постъпленията от началото на кампанията до момента възлизат на 3 520 000 лв, съобщиха от пресцентъра на Община Плевен.

През последните 8 месеца, откакто стартира проекта за подмяна на водопроводните тръби в Монтана, няма отклонения в качествата на питейната вода в областния град, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. За периода са взети и анализирани 72 проби от чешмите в Монтана. В нито една от тях не е открито завишение на съдържанието на тежки метали. Водата от чешмите продължава да е безопасна за пиене, обяви директорът на здравната инспекция д-р Даниела Караилиева, въпреки сигналите на еколози, че новите водопроводни тръби се уплътняват с пясък от хвостохранилището на мината в Чипровци, който съдържа тежки метали. Изследванията на експертите обаче не потвърдиха съдържанието на тежки метали в питейната вода.

Масирани полицейски проверки по пътищата започва МВР преди Великденските празници. Полиция ще има по всички пътища в страната, които по празниците са натоварени. Това съобщи комисар Антон Антонов, началник на отдел "Пътна полиция". От "Пътна полиция" отправиха апел към хората да бъдат внимателни по празниците и да не се качват в автомобилите си в нетрезво състояние.

Стартира инициативата на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" за провеждане на работни срещи с кметовете на общини в област Видин. Целта е подобряване на взаимодействието между структурните звена за пожарна безопасност и защита на населението и органите на местната власт. На срещите се разискват въпроси свързани с предприемането на конкретни превантивни мерки за осигуряване пожарната безопасност във връзка с предстоящите избори, пожароопасния сезон в горите и жътвената кампания. Обсъжда се актуализиране състава на щабовете за изпълнение на общинските планове за защита при бедствия и подобряване на оповестяването им. Започна и годишната техническа проверка на сиренно-оповестителната система, включваща краткотрайно задействане на сирените, в населените места на областта. Проверката ще продължи до 23 май. Продължава и работата по сформиране, обучение и организиране дейността на доброволните формирования по Закона за защита при бедствия. Изготвя се програма за развитието им като самостоятелно действащи формирования с безвъзмездно предоставена от областното управление техника и/или чрез организирани съвместно с професионалните екипи дежурства, информират от Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението"-Видин.

Преподавателят от Враца Ива Иванова получи специалната награда на министерството на образованието и науката в VІІ Международен конкурс за специалисти, работещи в извънкласни и извънучебни дейности. В съревнованието се включиха учители от България и Русия, а резултатите бяха обявени след приключването на първата част от надпреварата. Конкурсът се организира от Международна фестивална програма "Приятели на България", в партньорство с образователното министерство и Националния дворец на децата, под почетния патронаж на министъра на образованието проф. Анелия Клисарова. Със специална награда на МОН за училище с цялостна, дългосрочна политика за развитие на разнообразни извънкласни дейности е отличено врачанското СОУ "Васил Кънчов".

Ромският образователен фонд (РОФ) отпуска стипендии за студенти от ромски произход- съобщават от Областна администрация Враца. Кандидатстването става изцяло по електронен път. Одобряването е на база академични постижения. Крайният срок за изпращане на документите е 26 май 2014 година; крайният срок за кандидатстване за стипендии за студенти в медицинските университети и колежи, както и за обучение по право и хуманитарни науки е 2 юни 2014 година; а срокът за кандидатстване за стипендии за обучение в чужбина е 31 юли 2014 година. Допълнителна информация има на страницата на РОФ- http://www.romaeducationfund.hu/kak-da-kandidatstvate-za-stipendiya-0.

Моника Андреева от ХІІ "г" клас на видинската ГПЧЕ "Йордан Радичков" се класира на второ място сред дванадесетокласниците в националния кръг на Състезанието по творческо писане на английски език. На 26 април 2014 г. в Американския университет град Благоевград ще се състои официалната церемония по награждаване на победителите. От общо 180 училища, участвали в конкурса на този етап, ГПЧЕ "Йордан Радичков" - Видин се нарежда на ІV място след Езикова гимназия "Пловдив", IV ЕГ "Фредерик Жолио-Кюри" - Варна и ГПАЕ "Гео Милев" - Бургас.

Отбори от четири врачански училища днес показваха знания в интерактивната игра "Познавам ли моята България?". Това състезание е поредната инициатива в новия сезон на Програмата за патриотично възпитание на Община Враца. Играта протече в три кръга, а участниците бяха от СУ "Св. Климент Охридски", СОУ "Отец Паисий", СОУ "Христо Ботев" и СОУ "Никола Войводов". След крайното класиране първото място е за отбора на СОУ "Христо Ботев", спечелил общо 97 точки.

Великденски базар организираха днес децата от видинското основно училище "Св. Климент Охридски". "Базарът съдържа храни, които се поставят на великденската трапеза и сувенири, изработени от учениците и техните родители.", каза за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Теодора Ганчева. Великденският базар на ОУ "Св. Климент Охридски" ще продължи и утре във видинския търговски център, добави Теодора Ганчева.

Православната църква отбелязва Велики Вторник. Това е денят, в който християните са призовани към благотворителност и по-добри дела. На този ден Исус Христос разказал притчата за десетте девойки и младоженеца. Смисълът на тази притча е да живеем в съгласие и мир с хората, с природата, със самите себе си и с Бога, да следваме пътя на християнските ценности. Във фолклорния ни календар в миналото девойките извършвали ритуала носене на "мълчана" вода. Вярвало се, че така водата запазва чистотата и светостта си, придобива пречистваща сила и лековита способност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55