Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 април 2014 година

Снимка: РАДИО ВИДИН

Предприети са мерки за отстраняване на проблемите по защитните съоръжения на река Дунав във Видинския регион. Аварийни групи и професионални екипи имат готовност да реагират при евентуална заплаха от наводнение в областта. Това съобщи областният управител на област Видин Кръстьо Спасов на днешното заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния щаб. На заседанието беше обсъдена готовността за безопасното провеждане на високите води при пролетното снеготопене и валежи и предотвратяването на евентуални наводнения от река Дунав на територията на Видинския регион."В момента не сме в критична ситуация, но трябва да бъдем готови за взаимодействие и своевременна реакция при възникване на опасност от бедствие" - каза още областният управител на Видин. Съгласно дадените от комисията предписания, от "Напоителни системи" ЕАД клон Видин е организирано почистването на дунавските диги от храсти и са взети мерки срещу незаконното строителство в зоната на бетоновата стена в района на с. Кошава, община Видин. Областната администрация е уведомила всички фирми, работещи на територията на Южна промишлена зона в областния град в близост до защитната дига на река Дунав, при необходимост да осигурят достъп за ремонтни и аварийни работи по съоръжението.

Само за 10 минути представителите на политическите партии и коалиции, които ще имат свои членове в секционните избирателни комисии (СИК) се разбраха за съставите на СИК в община Враца, съобщиха от пресцентъра на местната администрация. Всички единодушно приеха разпределението, изготвено от отдела "Работа с кметствата, обслужване на общинския съвет и АСД" в общинската администрация, който е пряко ангажиран с организацията на предстоящия евровот. 105 ще бъдат секционните избирателни комисии в общината с общо 915 членове. От тях ГЕРБ получава 350 места, "Коалиция за България"- 309, ДПС- 134, "Атака"- 86, "Синята коалиция" и НДСВ- по 18. Всички партии, с изключение на НДСВ, имаха свои представители в днешните консултации, водени от кмета Николай Иванов. От НДСВ предварително бяха изпратили своето съгласие с направеното разпределение. Представителите на парламентарно представените партии, коалициите от партии и партиите и коалициите, които имат членове в Европейския парламент, се обединиха около предложението на партия "Атака", поименните списъци с членовете на СИК да бъдат предадени в общинската управа до обяд на 22 април. Партиите и коалициите ще трябва да имат готовност и с имена за членове на допълнително разкрити СИК в затвора, болницата и следствения арест, при евентуално проявено желание за гласуване от гласоподаватели на тези места.

Заседанията на Районната избирателна комисия във Враца вече могат да се гледат на живо от уеб портала на РИК. Това съобщиха от Областната администрация в града под Околчица. РИК ще публикува на сайта си и решенията и дневния ред на заседанията. Уеб порталът съдържа и архив на срещите на комисията.

Политическите сили в община Видин не постигнаха договорка за състава на секционните избирателни комисии за предстоящите европейски избори на 25 май. Спорът възникна за председателските места между представителите на "Коалиция за България" и ГЕРБ. Така съставът на секционните комисии ще трябва да бъде назначен от РИК. Консултациите се проведоха с упълномощените представители на политическите партии и коалиции в присъствието на секретаря на Община Видин Орлин Василев. 1003-ма души ще работят в 121 секционни избирателни комисии в Община Видин. От тях 385 ще са представителите на ГЕРБ, 340 на "Коалиция за България", 148 на ДПС, 94 на Атака, Синята коалиция и НДСВ ще имат по 20 души в СИК.

В Деня на Българската Конституция експерти от Държавен архив Видин, с подкрепата на Областна администрация Видин, подредиха документална изложба на тема "Институции на държавността - от Освобождението до Независимостта". Тя бе открита в Конферентния център на Областната администрация и ще остане до 25 април 2014 година. Изложбата е посветена ная 135-годишнината от приемането на Търновската конституция, поставила основите на модерната българска държава. Темата е свързана с още една историческа дата - 6 април, когато се навършиха 105 години от подписването (през 1909 година) на българо-турски протокол в Цариград, с който Високата порта признава независимостта на България, обявена на 22 септември 1908 година. Промените, които настъпват в следосвобожденския Видин, са илюстрирани и с пощенски картички от колекцията на Митко Лачев. Част от документите и фотографиите се показват за първи път. В експозицията са използвани основно документални свидетелства от фондовете на Държавен архив Видин, отделни документи на Централен държавен архив и Български исторически архив към Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

Юридически наръчник за журналисти подготви Административният съд във Видин. Материалите бяха представени по повод празника на юриста и Деня на отворените врати, организиран в Съда. "Според председателя на съда Нели Дончева материалите ще са от полза за медиите и гражданите. "Юридическият справочник за журналисти ще бъде публикуван на интернет страницата на съда. На страницата съда ще публикуваме и графиката, която сме подготвили за движението на едно дело през всички инстанции"-  каза Нели Дончева.  В Деня на отворените врати магистратите обясниха на ученици работата в административните съдилища и отговаряха на въпроси за съдебната система. Гражданите, които имаха желание, също се запознаха на място с работата на магистратите. Нели Дончева показа как работи електронната програма за случайно разпределение на делата.

Всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък, трябва да подаде декларация за дължими данъци. Това съобщиха от офиса  на Националната агенция по приходите във Враца. Декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци (образец 4001), се подава в сроковете за внасяне на дължимите данъци. Декларацията се подава и от фирми и самоосигуряващи се лица, които плащат на физически лица доходи по извънтрудови правоотношения или от наем и са длъжни да удържат авансов данък върху тези доходи. Дължимите авансови данъци се декларират в НАП до края на месеца, следващ тримесечието, през което е изплатен доходът, като за доходи, изплатени през четвъртото тримесечие на годината авансов данък не се дължи и съответно не се декларира.

До 10 април Община Враца е събрала 2 692 000 лева от местни данъци и такса "битови отпадъци" от граждани и фирми, съобщиха от местната администрация. Сумата е с близо 500 000 лева повече, сравнено със същия период на миналата година. Увеличението е при събраните данъци от недвижими имоти с около 142 000 лева, при данъка върху превозните средства- с 68 000 лв. повече, при такса "битови отпадъци"- с 272 000 лева повече. С 62 000 лева са се увеличили приходите от данъка при придобиване на имущество. Голяма част от събраните в повече половин милион лева са в резултат на платени стари задължения на данъкоплатците. Събраните до момента суми са 37 % от предвидените за годината, администрирани от дирекция "Местни данъци и такси".

Програма за заетост започна в Белоградчик. 9 души са назначени по нея за срок от 6 месеца. Работният им ден ще бъде 8 часа, а месечното възнаграждение- 340 лева. Новоназначените ще поддържат обекти, общинска и държавна собственост, сгради и прилежащите им райони, паметници на културата и обекти, свързани с културно-историческото наследство.
 
В заседателната зала на Общинска администрация в Белоградчик се проведе търг с явно наддаване за отдаване на земи от общинския поземлен фонд в землищата на с. Крачимир и с. Праужда. Процедурата за отдаване под наем на 7 939 дка пасища, мери и пасища с храсти за срок от 5 години и 648 дка ливади за срок от 10 години е открита със заповед на кмета и решение на Общинския съвет. 3-членна комисия е назначена за провеждане на процедурата и класиране на участниците. Документация за участие са закупили шест фирми, като на търга се явиха представители на пет участници. В срок до 10 дни комисията следва да предложи на кмета на общината спечелилите участници, с които да бъде сключен договор.

Общински служители в Белоградчик повишиха компетентността си по проект "Подобряване на професионалната квалификация на служителите на община Белоградчик", финансиран от Европейския социален фонд чрез Оперативната програма "Административен капацитет". 109 служители са получили своите сертификати за по-висок капацитет. Те се обучаваха в продължение на една година в групи за усвояване на нови знания в сферата на своята компетентност- работа с различни софтуерни продукти, чуждоезиково обучение, делова кореспонденция, оказване на услуги на малцинствени групи и хора в неравностойно положение. 37 служители завършиха курс по английски език- първо и второ ниво и бизнес английски, а 13 придобиха компютърна грамотност за работа с програмни продукти и системи.

Областната дирекция на МВР- Видин предприе мерки за повече сигурност и пътна безопасност по време на предстоящите Великденски празници и поредицата от почивни дни. Регулярни проверки ще се извършат в питейните и увеселителни заведения, дискотеките и клубовете на територията на големите градове в областта. Проверките ще целят и предотвратяване разпространението на наркотични вещества, както и намаляване на хулиганските прояви. Ще има и засилено полицейско присъствие с цел противодействие на битовата престъпност в малките населени места в тъмната част на денонощието. В дните 18, 19 и 20 април на територията на цялата страна ще се проведат полицейски операции "Алкохол и неправоспособност". Активни ще са проверките по третокласни и общински пътища. От Пътна полиция напомнят на шофьорите да не сядат зад волана след употреба на алкохол. С цел осигуряване на пожарната безопасност са извършени проверки на 47 православни храмове и манастири на цялата област. В 6 от храмовете бяха констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност. В три от случаите бяха предписани разпореждания, с които да се отстранят констатираните несъответствия. В други три случая е констатирано използване на нестандартни и негодни за използване отоплителни уреди. Подсилени са дежурните екипи на пожарната и са определени дежурни служители в най-големите храмове в областта за Великденските служби.

Павел и Петър Виткови, снимка: Росен РакаджиевДвама възпитаници на ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин- братята Павел Витков от VІІІ "б" и Петър Витков от Х "г" клас, са сред призьорите от Националното състезание по превод и творческо мислене "Слова с пера" за 2014 г. 287 ученици от страната се включиха в надпреварата, като най-много от тях са от Полски Тръмбеш, Видин, Силистра и Карнобат. Ясни са имената на победителите в двете групи,  а как ще се подредат като места  ще стане ясно на официалното награждаване в Морското казино в Бургас на 17 април. Павел и Петър ще присъстват на церемонията, съобщават от гимназията.

СОУ "Васил Левски" в Кула бе домакин на поредната работна среща на училищни психолози и педагогически съветници от област Видин. Темата на дискусията бе включващото обучение в кулското училище като пилотно по проект на Министерството на образованието и науката. Екипът в училището, който работи по Включващо обучение и се състои от ресурсни учители, психолог и логопед представи мултимедиен продукт- "Визия за невидимите деца", илюстриращ цялостната работа с децата със специални образователни потребности (СОП), идеите на инклузивната педагогика, успехите по трудния път на приобщаването на децата с аномално развитие към училищната общност и въобще в местната общност, проблемите на диагностичната и терапевтична дейност, включването на родителите и партньорите. Това е втората  успешна година, през която СОУ "Васил Левски"- гр. Кула работи по проект "Включващо обучение".  

Още две деца в Берковица напуснаха специализираната институция със своите приемни родители. До момента екипът по приемна грижа в града прие, обучи и оцени 7 семейства за професионални приемни родители. Социалните работници и кандидатите за приемни родители заедно извървяха пътя от кандидатстването до вписването им като приемни семейства в регистъра, воден от Регионална дирекция "Социално подпомагане" в Монтана. В резултат на действията на екипа и силната мотивация на приемните родители в община Берковица вече има 8 деца, които са настанени в домовете на седемте приемни семейства, където ще получават адекватни грижи за своето нормално физическо, психическо и емоционално развитие.

В 9,00 часа утре /17 април/, в община Брегово започва Общински пролетен преглед по хигиенизиране на населените места. Прегледът се провежда ежегодно на основание наредба №2 на ОбС - Брегово и в него участват всички кметове, кметски наместници и 2 комисии. В комисиите са включени служители от общинската администрация, които ще оценяват поддържането на чистотата в центровете на населените места, състоянието на кметските сгради, читалищата, социалните и детските заведения. От 11,00 часа ще започне Деня на кмета на общината, който ще се проведе в кметство- с. Куделин. По време на Деня на кмета на всяко кметство ще бъдат раздадени бюджетни бланки; ще се разгледа състоянието на общинската собственост и ще се приеме график за извършване на ремонтни дейности на сгради- общинската собственост. Ще бъде обсъдена и подготовката на общинските културни празници "Тимошка пролет 2014", които ще се проведат през м. май.

Изложба "Великденски изненади" на школата по изобразителна дейност към ЦДГ "Детелина" бе подредена във фоайето на Регионалния инспекторат по образованието във Видин, на 12-ия етаж в Общината. Средствата, събрани от продажбата на творбите ще се заделят за спортна площадка. Рисунки, кукли и великденски яйца са наредени в изложбата на децата, обясни преподавателят по изобразително изкуство Кристина Димитрова. Изложбата ще остане и утре-17 април в Регионалния инспекторат по образованието-Видин.

Мултимедийна презентация "Великден по света" бе представена на ученици от видинското ОУ "Св. Климент Охридски" днес. В отдел "Чуждоезикова читалня" на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин децата научиха интересни факти за празника. "На Великден се празнува възкресението на Исус Христос. На Великден също така се боядисват яйца по различни начини. В някои държави се празнува по много странен начин, например в една от държавите, не си спомням точно коя беше, мъжете бият с шарени пръчки с панделки жените си за здраве и късмет... Почитаме Възкресение Христово и се поздравяваме "Христос возкресе", което означава "Христос възкръсна". И се боядисват яйца", запомниха от показаното учениците. След презентацията децата изработиха великденска украса.

С концерт и много изяви видинското училище "Иван Вазов" ще отбележи патронния си празник. Една от инициативите е "Панаир на мисълта"- в който децата ще покажат своя талант. "Ще открием самостоятелна изложба на Софи Георгиева от 3 "а" клас, след което ще открием и обновената учителска стая. По-късно ще дадем воля на фантазията, таланта и мисълта на нашите ученици"- каза директорът Пролетка Цветкова. Празникът в училище "Иван Вазов" започва в 10 часа утре, а концертът е от 18 часа в драматичния театър във Видин.

Благотворителен концерт "На крачка от щастието" ще се състои утре в Мездра в подкрепа на Ирена Дойнова. Тя има нужда от средства за операция на крак в Русия, след жестока катастрофа. Участие в концерта ще вземат Детски танцов ансамбъл "Мездрeнче", с ръководител Йоанна Аспарухова, Представителен танцов ансамбъл ''Мездра", с ръководител Мирослав Аспарухов както и Детска вокална група ''Wings'', с ръководител Тони Яшова. Началото е в 17:30 часа. Концертът ще се проведе в "Дом на Железничаря" Входът е 5 лева.

Дамски клуб "Вратица" и Младежката организация на ВМРО Враца канят своите съграждани да посрещнат Великден заедно. На Велики Четвъртък, от 16:00 часа всички, които имат време и желание, ще могат заедно да боядисват великденски яйца. Място на срещата е пред Читалище "Развитие". В поканата се казва: "Когато всички сме заедно, ще успеем да усетим най-добре светлината, която ни даряват тези Велики дни! Да станем част от тях! Елате с идеи за красиви яйца и техники за боядисване. От нас ще са яйцата, боичките и други помощни материали. Боядисаните яйца ще подарим. Да разпръснем доброта и красота заедно и да си доставим удоволствие с усмивки!"

Монтана ще посрещне Възкресение Христово с фолклорен концерт, организиран от общината. Той ще се състои на 20 април- неделя, в градинката пред храм "Св. св. Кирил и Методий", съобщи Нели Василева от местната администрация. Заради вероятността от валежи е подготвена алтернативна сцена. Ако вали, програмата ще бъде представена в голяма зала на Младежкия дом. Традиционният Великденски концерт ще започне в 10:30 ч. В него ще вземат участие танцов ансамбъл "Младост", народен хор "Пъстренец" и певческа група "Пъстренец Jr.". В началото на концерта ще бъдат връчени награди от конкурса "Писани яйца, шарени", организиран от Регионален исторически музей- Монтана. Изложбата с най-сполучливите перашки, багрени от участниците в него, е подредена на етнографската сбирка в Михайловата къща. На Светли четвъртък- 24 април, ще се състои Великденски концерт на Народно читалище "Разум 1883". Мъжкият хор и Мандолинният оркестър на читалището ще се изявят в Художествената галерия "Кирил Петров". Началото на съвместния им концерт е 18:00 ч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55