Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 април 2014 година

В училище "Иван Вазов" Видин си спретнаха "Панаир на мисълта" за патронния празник
Снимка: Радио ВИДИН
Видинското основно училище "Иван Вазов" отбеляза днес 51-та си годишнина. В началото на празника бе открита самостоятелна изложба на третокласничката Софи Георгиева. Евгени Петров, учител по рисуване в училището и ръководител на школа "Дъга" определя Софи като изключително талантливо дете: "Обичам да работя с деца, доказателството за това е Софи. Това е една от най-хубавите изложби, които сме правили. За възрастта й рисунките са на много високо ниво. Талантите са тук, в малките населени места, нека ги търсим тук, в провинцията, не само в София."

Официални гости на празника бяха кметът на Видин Герго Гергов, началникът на Регионален инспекторат по образованието Калин Нинов, заместник областният управител на област Видин Николина Ванчева, учители от ОУ "Душан Радович" от сръбския град Ниш. За празника на училището кметът на Видин Герго Гергов откри ремонтираната учителска стая, след което децата от всички паралелки в училището се включиха в инициативата "Панаир на мисълта"- изработваха празнична украса, рисуваха и боядисваха яйца. Празникът на училище "Иван Вазов" завърши с концерт в Драматичния театър във Видин.

Тръбите от газопровода "Южен поток" край монтанските селата Пишурка и Расово са демонтирани само за две седмици, след като беше направена т. нар. "първа заварка". Кметът на община Медковец Венцислав Евгениев уточни за програма "Хоризонт" на БНР, че тръбите са демонтирани от собствениците- "Южен поток" и са откарани в пристанище Лом: "Изведени са от площадката, за да се предпазят от посегателства. Знаете, че през зимния период наблюдението е трудно, още повече за две тръби, които са заварени на първата заварка. В момента тези тръби са на отговорно пазене в пристанищен комплекс Лом, мястото, от където ще дойдат всички тръби за цялото трасе, което ще бъде изграждано в този район на страната ни." Представители на строителите на газопровода са уверили кмета на Медковец, че "Южен поток" ще бъде изграден, въпреки отрицателната позиция на Европейския парламент.

Заради Великденските празници и поредицата почивни дни БДЖ осигуряват допълнителни вагони в съставите на 139 влака, които пътуват по основните направления в страната. За времето от днес до 22-ри април, включително, националният железопътен превозвач предоставя 14 хиляди допълнителни места във влаковете по най-натоварените маршрути в страната. Големите автобусни превозвачи, съобразно възможностите си, също осигуряват допълнителни автобуси почти по всички направления в страната. По време на празниците екипи на "Пътната полиция" ще контролират скоростта на движение по пътищата, употребата на алкохол и правоспособността на водачите, особено в малките населени места. Инспектори на "Автомобилната администрация" ще бъдат на места, където се очакват най-голям брой пътници.

В Белоградчик девет безработни, наети по програмите за заетост, ще помагат на местните екскурзоводи през туристическия сезон. Това съобщиха от общината. Те са назначени за срок от 6 месеца и на 8 часов работен ден с месечно възнаграждение от 340 лева. Освен това те ще поддържат и обекти, общинска и държавна собственост, сгради и прилежащите им райони, паметници на културата и обекти, свързани с културно-историческото наследство. През активния туристически сезон безработните ще бъдат в помощ на екскурзоводите, които работят на туристически обекти - Белоградчишката крепост и пещерата "Магура".

В Община Брегово се проведе ежегодния общински преглед по хигиенизиране на населените места. Пролетният преглед се провежда на основание наредба №2 на ОбС -Брегово. В прегледа участват всички кметове на населените места от общината и изградените комисии от общински служители, те посетиха всяко населено място, всички детски и учебни заведения и всички социални заведения. Почистени и варосани са бордюри и дървета, зелени площи, освежени са паметниците, почистени са главните улици, гробищните паркове и църковни дворове, подновено е уличното осветление, почистени са и депата за биоразградими отпадъци, установи Комисията. "Кметовете и кметските наместници са направили необходимото, за да се убедим, че чистотата, която е елемент на реда, в нашите населени места е на добро ниво"- обобщи кметът на община Брегово Милчо Лалов. На всяко кметство, кметско наместничество, на всяко социално и детско заведение бяха раздадени грамоти за активно участие и добро представяне в общинския преглед по хигиена. Общинският преглед по хигиената завърши с Ден на кмета в кметство Куделин.

Областното "Пътно управление" във Враца има нов директор- това е Пламен Ганецовски, който заменя на поста дългогодишния шеф Стефан Илиев, който излезе в пенсия.  Назначението на Ганецовски е от няколко дни, а заповедта му е на временно изпълняващ длъжността, потвърди пред Радио ВИДИН самият той. Пламен Ганецовски е завършил ВМЕИ "Владимир Ленин" в София, днес Технически университет. Инженер, със специалност "Автомобилен транспорт, трактори и кари". Той е и общински съветник във Враца, избран е от листата на Земеделски народен съюз. Пламен Ганецовски заяви, че новата работа няма да му пречи да изпълнява и ангажиментите си към избирателите от община Враца и ще продължи да работи в местния парламент. Той има богат управленски опит, в който е включен и един пълен мандат като заместник-кмет на Борован. Работи в системата на Областно "Пътно управление" от 2008 година като главен експерт.

Министерството на земеделието и храните изказва съболезнования на семейството и близките на инж. Юри Миков, директор на Северозападно държавно предприятие, който загина вчера след нелеп пътен инцидент в Гърция: "Загубихме един истински професионалист, човек, приятел и съпруг, отдал целия си живот за българската гора. Изказваме нашите най- искрени съболезнования към семейството му. В този труден момент ние сме съпричастни с мъката и болката на най-близките му хора." Погребението на инж. Юри Миков ще бъде на 22.04.2014 година, от 13:00 часа, в Централните софийски гробища.

Електронните фишове от стационарните камери са законни. Ако ви заснемат с мобилна камера с превишена скорост, трябва на място проверяващите да ви съставят акт.  В Монтана има две стационарни камери и 4 мобилни, съобщи главен инспектор Елвис Иванов, началник сектор "Пътна полиция": "Единственият проблемен процес се оказа издаването на електронни фишове с мобилни средства за измерване на скорост. Затова към днешна дата тази празктика е преустановена. При установяване на нарушение с мобилно средство за измерване на скорост, отношение се взима на място, т.е. водачът се спира, съставя му се акт и впоследствие се издава наказателно постановление, без да се издава електронен фиш."

Отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" разпространи препоръки за предотвратяване на пътно- транспортни произшествия по време на предстоящите празнични и почивни дни. Ето какво съветват органите на реда: По време на предстоящите празнични дни за Великден и Гергьовден възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки поради: значително увеличената интензивност на движението и образуването на колони и задръствания; появили се след зимата неравности и повреди на пътните платна; включване в движението на много велосипедисти, мотоциклетисти и мотопедисти, каруци; управление от водачи с малък опит и без правоспособност; превишаване на разрешените скорости и рискови изпреварвания; повишена рискова склонност към компромиси и управление на моторни превозни средства в нетрезво състояние; занижена дисциплинираност на водачи и пешеходци. Употребата на алкохол през празничните дни и последващото сядане зад волана в нетрезво състояние е една от причините за поредица злополуки  с жертви и ранени в този период през последните години. Потърпевши са най-вече пътниците в автомобили и на мотоциклети, съгласили се лекомислено да бъдат возени от пияни  и неправоспособни шофьори.

С богата и разнообразна програма лишените от свобода отбелязват един от най-големите християнски празници- Възкресение Христово, съобщи Мария Генадиева, началник на сектор "Социална дейност и вътрешен ред" във Врачанския затвор. Кулминацията на проявите е оставена за след Великден- на 29 април в мястото за лишаване от свобода ще гостува постановка на местния Драматично-куклен театър, допълни Генадиева. В сряда затворниците си организираха тържество с мултимедийна презентация, посветена на Страстната седмица и Великден. В края на проявата имаше забавна игра и викторина с подаръци, като всеки детайл от забавленията беше дело на лишени от свобода. Като част от проявите са традиционният конкурс за есе на тема Възкресение Христово. Днес зад стените на единствения затвор в Северозападна България ще има водосвет, а утре- както повелява традицията, поклонение пред кръста в параклиса на затвора. Поради мерките за сигурност тези церемонии ще бъдат извършени в светлата част на деня, уточни Мария Генадиева.

Отбелязването на Велики четвъртък в Белоградчик започна с утринна литургия в храма "Свети великомъченик Георги Победоносец". По традиция,  рано сутринта на днешния ден, във всеки дом се боядисват яйца. Но днес трудно се спазва този обичай, защото повечето хора са на работа. Затова яйцата се боядисват и в събота. С всеки изминат ден магазините в Белоградчик се зареждат и с все по-голямо разнообразие от козунаци. Очаква се пик на продажбата им в петък и събота. Местните фурни вече правят и предварителни записвания за желаещите да си закупят пресен козунак. Очаква се и туристическият поток да се увеличи през четирите празнични дни. За този празник в града се завръщат и много от работищите в чужбина и в други градове на страната. Това е семеен празник, който събира около празничната трапеза цели фамилии. Обновената църква в Белоградчик с всяка изминала година се пълни с все повече миряни, които идват да запалят свещ за здраве и да се поздравят с "Христос Воскресе".

СнимкаНа Велики четвъртък доброволците от БМЧК Враца посетиха възрастните хора от Дома за стари хора "Зора". Някои от потребителите на Дома бяха подготвили и разказаха интересни истории за традициите, свързани с боядисването на яйца. По обичай най-възрастната жена от дома боядиса първото червено яйце, с което натри лицата на най-малките представители на клуб "Приятели на БМЧК". След този ритуал млади и стари заедно боядисваха осигурените от ОС на БЧК яйца, с които възрастните хора ще спазят великденската традиция "чукане с яйца". Младите червенокръстци бяха поздравени с фолклорни песни, изпълнени от бабите и дядовците-домакини.

Учениците от клуб "Празници и обичаи" в Лесотехническата професионална гимназия (ЛПГ) в Берковица, направиха весела Великденска изложба за своите съученици, с която да ги поздравят за най-светлия празник- Възкресение Христово. Преди това младите почитатели на българската етнография и фолклор нашариха великденски яйца като използваха традиционни техники- с листа и естествени багрила, а след това опитаха и нови методи за украса. Подреждането на изложбата е представителна изява на клуб "Празници и обичаи" при ЛПГ по проект УСПЕХ на Министерството на образованието и науката.

Победителите в областния кръг на математическото състезание "Европейско кенгуру", което се проведе на 22 март, бяха наградени днес на церемония в ПМГ "Екзарх Антим I"- Видин. В най-масовото математическо състезание, което се провежда едновременно в няколко държави, тази година участваха над 400 ученици от област Видин. Най-горди от спечелените награди бяха най-малките математици. Христо Георгиев от 3 клас на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" благодари на своите преподаватели и обеща, от името на своите съученици, догодина отново да участва в състезанието. Ръководството на видинската секция на Съюза на математиците в България връчи грамоти и медали на най-добре представилите се-  общо 90 ученици от 1 до 12 клас.

Детско полицейско управление бе открито в I ОУ "Никола Й. Вапцаров" в Берковица. Двадесет и пет доброволци от 3-ти и 4-ти клас ще се обучават от берковските полицаи как да помагат на хората и да спазват реда и законите. Между учебното заведение и Районното полицейско управление (РУП) бе подписан специален договор за сътрудничество. Началникът на РУП- Берковица обеща една изпълнена с много и разнообразни дейности година за малките полицаи. Доброволците положиха и специална клетва- част от етичния кодекс на Детската полицейска академия. Тържеството завърши с водосвет на архимандрит Йоан от храм "Рождество Богородично".

"Фестивал на народите" организираха учениците от б и 7 клас в СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин. Празникът се провежда за втора поредна година по повод Деня на Земята, който се отбелязва на 22 април. "Част от представените държави се изучават в учебниците по география и история- Китай и Бразилия, представихме и съседката ни Гърция, както и България като домакин. Изборът на държава направихме с учениците, те изработиха макети на забележителности от съответната държава или представиха някои от обичаите"- каза за Радио ВИДИН преподавателят по география и икономика в училището Надя Стоянова. Във фестивала участват около 40 ученици от 6 и 7 клас. Те представиха всяка държава с най-характерните й особености, символи и песен или танц от региона. Целта на празника е да се разшири информираността на учениците и да се развият техните таланти.

Поради лоши атмосферни условия предвиденото по програма на 19 и 20 април авиошоу край Берковица се отлага, съобщиха от пресслужбата на Община Берковица. Празничният концерт на духов оркестър "Здравец" и фолклорните изпълнителки -сестри Филатови, ще се проведе от 10.30 ч. в събота-19 април на площад "Радичков", а при лошо време в салона на читалището, уточняват от Общината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55