Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният фестивал на малките театрални форми ще се проведе във Враца през май

Снимка: РАДИО ВИДИН

Най-добрите заглавия в камерните форми, "произведени" в България през последната година, пристигат във Враца в средата на май за юбилейното ХХV издание на Националния фестивал на малките театрални форми. Това съобщиха от Драматично-кукления театър (ДКТ) в града под Околчица. Селекционер тази година е драматургът Никола Вандов, който е предложил на сцените във Враца между 16 и 22 май да бъдат показани 9 родни заглавия. Подредени по азбучен ред, подбраните заглавия са:

"Вампир" от Антон Страшимиров, на режисьора Василена Попилиева, продукция на Театър "София"; участват: Гергана Арнаудова, Лора Декова, Нено Койнарски, Леарт Докле и Николай Антонов.

"Екип от млади хора реализира една класическа творба. В нея има любовен триъгълник, напоен с омраза, сълзи, изневяра, алчност, пари, омраза. И е запазен типичният за Страшимиров богат и цветист език", съобщават от театъра във Враца.

"Глас" от Елена Алексиева, режисьор Калин Ангелов, продукция на Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" от Пловдив; моноспектакъл на Ивана Папазова, чийто първи стъпки са във Видинския театър.

"8 от всеки 10 души знаят коя е Мария Калас, но нито един от тях не е наясно, че Виктория Глас е била нейната дубльорка. Една велика певица се ражда от сянката на друга- това е един велоколепен моноспектакъл, в който има всичко, което си пожелаете!"

"Дневникът на един луд" от Н. В. Гогол, режисьор Лилия Абаджиева, продукция на Драматично-куклен театър "Иван Димов" от Хасково; моноспектакъл на Николай Урумов.

"Един от най-добрите комедийни актьори в България пресъздава образа на Аксентий Поприщин- недоволен от съдбата си човек от едноименната повест на Гогол. Липсата на други актьори на сцената обаче не се усеща, защото майсторството на Урумов компенсира", добавят от ДКТ-Враца.

 "Заполярная правда" по Юрий Клавдиев, режисьор Георг Жено (Германия), копродукция на Сдружение "Реплика", Театър "Йозеф Бойс" (Москва) и Център за култура и дебат "Червената къща".

"Пиесата е посветена на чумата на ХХ век- СПИН. Действието се развива в градче, в което 7 от всеки 10 момичета и момчета са носители на ХИВ-вируса. Това е пиеса за осъзнаването след тежкия удар, че сте болни от нелечимото…"

"Карай да върви…" (по книгата "Кандид") от Волтер, режисьор Теди Москов, продукция на Университетски театър в Нов български университет.

"Какво може да направи великият режисьор Теди Москов с начинаещи актьори? Ако искате да се посмеете или се разплачете, ако искате да разсъждавате над основни теми от живота- елата да гледате този уникален спектакъл", призовават от врачанския театър.

"Медея- майка ми" от Иван Добчев, спектакъл на Иван Добчев и Маргарита Младенова, продукция на Театрална работилница "Сфумато"; спектакълът е награден с "Икар 2013" за най-добър спектакъл; участват: Бойко Кръстанов, Маргита Гошева, Елена Димитрова, Невена Калудова, Димитър Николов, Ивайло Драгиев, Антонио Димитриевски и Станислав Генчев.

"Момчето от последния чин" от Хуан Майорга, режисьор Десислава Шпатова, продукция на Драматичен театър "Адриана Будевска" от Бургас; участват: Димитър Мартинов, Деница Денчева, Никола Парашкевов, Кристиян Йорданов, Златко Ангелов, Невена Цанева.

"Това е една от най-награждаваните творби в Испания през последните години. На сцената се разиграва история, в която един ученик разказва за друг в съчиненията си по литература. Така воайорската игра се превръща в нещо забавно, но и опасно. Нещо, което ни се случва всеки ден, благодарение на интернет- следим какво правят другите, но и нас ни следят."

"Прах в очите" от Дьорд Шпиро, режисьор Владлен Александров, продукция на Сатиричен театър "Алеко Константинов" в София; участват: Росица Александрова и Николай Урумов.

"Това е една комедия, в която на преден план излизат мечтите на хората- за шестица от тотото."

"Хората от Оз" от Яна Борисова, режисьор Галин Стоев, продукция на Театър 199 "Валентин Стойчев"; участват: Цветана Манева, Радена Вълканова, Стефан Вълдобрев, Атанас Атанасов, Вежен Велчовски.

"Който е гледал "Приятнострашно" и "Малка пиеса за детска стая", ще иска да види и това заглавие на един от най-добрите съвременни драматурзи в България- Яна Борисова. Звездното актьорско присъствие допълва мнението, че този спектакъл трябва да се гледа на всяка цена!"
 
Според регламента, домакините от Драматично-куклен театър- Враца участват в конкурсната програма с две заглавия, които откриват и закриват фестивала. Заедно с него за трета поредна година ще се проведе и Международният фестивал на Нова европейска театрална асоциация (НЕТА), където селекцията на заглавия продължава. Очакванията са да бъдат показани 10 заглавия от чужбина, съобщават още от театъра във Враца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55