Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Берковица отбелязаха 75-годишнината на хореографа Любомир Гуглин

Снимка: Петя Генова

75-годишнината на хореографа и ръководител на представителен танцов ансамбъл "Малинарка" в Берковица Любомир Гуглин бе отбелязан с концерт през празничните дни. Хореографът е част от екипа на берковското читалище вече 22 години и няколко поколения танцьори, много колеги, родители и почитатели на танцовото изкуство препълниха залата, за да благодарят на Любомир Гуглин за всеотдайния труд и обич към фолклорната танцова традиция. В спектакъла се включиха трите формации, които ръководи в момента - детски ансамбъл "Малинарче", група за автентичен фолклор "Танцувай за здраве" и танцов ансамбъл "Малинарка". Поздрав към рожденика поднесоха още солисти от "Торлашки напеви" и от читалището, нашумелият духов оркестър "Виво"- Монтана.

СнимкаТанцът става съдба на Любомир Гуглин преди 55 години, първо като танцьор, а след това като хореограф. Работи в целия Северозапад, а едни от най-плодотворните години са именно в берковското читалище. С много труд и репетиции превръща берковския танцов състав  в представителен състав на CIOFF- международна организация за фолклорни фестивали и съхранение на културното наследство. Тази година за пореден път ансамбъл "Малинарка" извоюва това признание, което му дава право да представя България на международни фестивали. Самият председател на българската секция на CIOFF Емил Павлов уважи концерта и за пореден път изказа адмирациите си за майсторството на танцьорите. Любомир Гуглин е носител на златни медали от републикански фестивали, носител е на Златен орден на труда, на орден "Кирил и Методий"- 3-та степен, на златна значка на централния съвет на профсъюзите. Носител е на Плакета на Комитета за култура за високи художествени постижения. Носител е на "Златна лира" на Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

Вижте още

Започва ремонт на библиотеката във Враца

Сградата на регионалната библиотека във Враца ще бъде обновена, съобщиха от общинската управа.  В рамките на проекта ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност на цялата сграда. Дейностите включват цялостна реконструкция на покрива, подмяна на топлоизолацията и дограмата, ремонт на електрически и ВиК инсталации.  Ремонтните дейности..

публикувано на 08.12.21 в 17:19

Ангел Престойски: Над 20 ВиК дружества в страната са заплашени от неплатежоспособност

Заради повишените над три пъти цени на електроенергията около 20 ВиК дружества в страната са заплашени да изпаднат в неплатежоспособност. Това съобщи Ангел Престойски , управител на ВиК- Враца, председател на Съюза на ВиК операторите: "В момента се трупат големи задължения към електроразпределителните дружества. Само за тези..

публикувано на 08.12.21 в 16:41

Община Кула готова за зимния сезон

В община Кула  са взети всички мерки за посрещане на зимния сезон. Снегопочистването е частично делегирано на общинското предприятие, обясни д-р Владимир Владимиров - кмет на общината. "Мога да кажа, че сме готови да посрещнем зимата, от една страна първо е осигурено отоплението на детските и социалните заведения и другите общински..

публикувано на 08.12.21 в 16:14

Облекчават обслужването на безработните в община Ружинци

На работна среща в община Ружинци е коментирано разкриването на Изнесено работно място на "Бюро по труда" в Дреновец. На срещата е присъствал директорът на Дирекция "Бюро по труда" Белоградчик Ангел Георгиев. Новата позиция ще обслужва и селата Тополовец и Динково, съобщи кметът на общината  Александър Александров : "Там където позволяват..

публикувано на 08.12.21 в 15:48

ВиК-Видин очаква заем, за да плати задълженията от над 500 000 лева за ток

Очаква се решение на надзорния съвет на ВиК холдинга за отпускане на заем за дружеството във Видин, за да бъдат изплатени задълженията за електроенергия. В края на миналата седмица от ЕНЕРГО-ПРО предупредиха за преустановяване на снабдяването с електрическа енергия, заради дълг от 515 000 лева, голяма част от който е в просрочие...

публикувано на 08.12.21 в 15:25
Врачанската болница

Петима от новозаразените с COVID-19 във Врачанско са в болница

57 са новите заразени с COVID-19 за изминалите 24 часа във Врачанско. Петима от тях са били докарани в болници, като четирима са постъпили в Белодробната болница във Враца - три жени и един мъж, а мъж от Козлодуй е бил хоспитализиран в местната болница. 2353-има са активните носители на вируса към днешна дата, като от тях 181 са в лечебни..

публикувано на 08.12.21 в 15:20

Изложба за 110 години дипломатически отношения между България и Испания откриха в Монтана

Монтана е домакин на изложба "Дипломация през сърцата на два народа. 110 години дипломатически отношения между България и Испания".  Установяването на дипломатическите отношения са от 8 май 1910 г., което дава тласък на връзките между двете страни във всички области.  Във фоайето на Регионална библиотека "Гео Милев" изложбата бе открита от..

публикувано на 08.12.21 в 15:12
Подкасти от БНР