Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Началото на българския периодичен печат представиха пред видински ученици

Снимка: Йорданка Петрова

Ученици от клуба по журналистика на ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин гостуваха на Центъра за справочно- библиографско и информационно обслужване на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Пред младите журналисти бе изнесена презентация "Началото на българския периодичен печат- списание "Любословие".

"Поводът да се съберем днес е 170-годишнината от излизането на първото българско периодично списание "Любословие". То е издадено през април 1844 година", обясни библиотекарят Боряна Дикова.

Редактор и издател на "Любословие" е Константин Фотинов.

"Изборът на името на списанието говори за интереса към проблемите на езика у нашите възрожденци. Фотинов превежда понятието "филология" с българското "любословие". За него то означава наука, която има за обект всички хуманитарни знания", каза при представянето на списанието и неговия автор библиотекарят Даниела Върлакова.

Какви новини намират място в страниците на сегашните вестници обясни пред ученици Ваня Ставрева, кореспондент на вестник "24 часа" за Видин:

"Всички страдаме от това, че ни заливат мрачни и неприятни информационни потоци, но за съжаление търсенето определя предлагането. На мен много ми тежи този факт."

Клубът по журналистика във видинската езикова гимназия издава свой вестник. Излиза само няколко броя в годината, но учениците го правят, когато има новини и какво да кажат. Десетокласничката Габриела Векова обработва информация и подрежда статиите:

"Аз се интересувам от здравни новини, здравословно хранене, фитнес, опазване на околната среда. Съвременни проблеми така да се каже."

Вижте още

Блъснаха жена на пешеходна пътека във Видин

60-годишна видинчанка пострада при пътно-транспортно произшествие на пешеходна пътека във Видин, съобщават от полицията. Инцидентът от вчера на обяд се е случил на кръстовището на улиците "Цар Симеон Велики" и "Широка" в близост до общинския пазар във Видин. Шофьорът - 30- годишен жител на село Антимово шофирайки лек автомобил предприел маневра ляв..

публикувано на 28.10.21 в 10:59

Заловиха водач на бус да шофира след употреба на наркотици

Шофьор на бус с прикачено ремарке за лек автомобил е задържан след като е управлявал под въздействието на наркотици, съобщават от полицията във Видин.  52-годишният водач от гр. Игнатиево е спрян за проверка вчера в района на ТЕЦ-Видин, а при направения тест техническото средство реагирало на амфетамин.  Мъжът е задържан в полицейския арест за срок до..

публикувано на 28.10.21 в 10:39

Трима са допуснати до конкурса за началник на РУО Видин

Цецка Хаджигеоргиева, Фидел Петров и Петя Петрова са кандидатите, допуснати от комисията на Министерството на образованието и науката, за участие в конкурса за началник на Регионалното управление на образованието във Видин. Заради липса на минимален професионален опит за заемане на длъжността, комисията е отхвърлила кандидатурата на Владислава Еленкова...

публикувано на 28.10.21 в 10:28

Кризисният щаб ще обсъди проблема с ковид отделението на видинската болница

Областният кризисен щаб във Видин ще обсъди проблема с недостига на легла за болнично лечение и персонал в ковид отделението на видинската болница. Това отговориха от пресслужбата на Областна администрация- Видин на въпроси на Радио Видин.   Заради повишената заболеваемост от коронавирусна инфекция в региона д иректорът на МБАЛ "Св. Петка" д-р Ивета..

публикувано на 28.10.21 в 09:44

Парламентаристите в Белоградчик заседават по 7 точки

От 10:00 часа днес започва редовната за месец октомври сесия на Общинския съвет в Белоградчик.  Проектът за Дневен ред е кратък и се състои от седем предложения за решения.  Първите две са свързани с общинската аптека.  Местният парламент ще гласува решение относно определяне на процента на допълнително възнаграждение / тантиеми/ на Управителя на..

публикувано на 28.10.21 в 09:17

139 нови с COVID-19 във Врачанско

Още 139 жители на врачанска област са диагностицирани с коронавирусна инфекция. По данни на Регионалната здравна инспекция, 7 от тях, на възраст между 64 и 82 години, са били хоспитализирани в средно тежко състояние в Белодробната болница и в ковид отделението на МБАЛ "Христо Ботев". Заболелите са от общините Враца, Мездра, Бяла Слатина,..

публикувано на 28.10.21 в 09:16

Лорета Колева пак на конкурс за шеф РУО-Враца

Лорета Колева, която от 1 юли тази година е временно изпълняващ длъжността началник на регионалното управление по образование във Враца, ще се явява на поправителен изпит, за да спечели за постоянно мястото. Това става ясно от съобщение на просветното министерство за кандидатите, допуснати до конкурса. Колева отново е единственият кандидат за..

публикувано на 28.10.21 в 08:50