Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 април 2014 година

Децата от ЦДГ "Васил Левски" във Видин гостуваха на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев", където представиха драматизация на приказката "Дядовата ръкавичка"
Снимка: Регионална библиотека Михалаки Георгиев Видин

Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин отбеляза 23 април- Международния ден на книгата и авторското право с две инициативи. Ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" се състезаваха в решаването на литературни кръстословици, свързани с творчеството на Блага Димитрова. Кръстословиците са създадени от ученици от същото училище, в първия етап на състезанието "Аз мога повече". По-късно ученици от клуба по журналистика на ГПЧЕ "Йордан Радичков" гостуваха на Центъра за справочно-библиографско и информационно обслужване на библиотеката. Пред младите журналисти бе изнесена презентация "Началото на българския периодичен печат- списание "Любословие". Какви новини намират място в страниците на сегашните вестници обясни пред учениците Ваня Ставрева, кореспондент на вестник "24 часа" за Видин: "Всички страдаме от това, че ни заливат мрачни и неприятни информационни потоци, но за съжаление търсенето определя предлагането. На мен много ми тежи този факт." Клубът по журналистика във видинската езикова гимназия издава свой вестник. Десетокласничката Габриела Векова обработва информация и подрежда статиите: "Аз се интересувам от здравни новини, здравословно хранене, фитнес, опазване на околната среда. Съвременни проблеми така да се каже."

Библиотеката при Народно читалище "Земеделец-1874" в Ново село избра Международния ден на книгата и авторското право, за да въведе за първи път най-малките в света на книгата. Децата от предучилищна група на ОДЗ "Акад. Ст. Младенов" показаха драматизация на популярната приказка за Кума Лиса и Косе Босе. Кметът на община Ново село Георги Стоенелов поздрави децата и обеща ремонтът на читалището да бъде изпълнен в срок. Всяко дете получи по една илюстрована детска книжка. Накрая децата се запознаха с библиотеката и подредбата на книжния фонд, разгледаха и изложбата от нови детски книги.

Във Второ основно училище "Христо Смирненски"- Берковица се проведе седмица на творческите изяви. Ученици от училището участваха в различни прояви с творчески характер. Децата имаха възможност да се включат в три конкурса: за рисунка на тема "Моят любим литературен герой"; за творческо писане (стихотворение, разказ/приказка и есе) на тема "Искам да бъда…" и карнавал на най-обичаните приказни герои. Художествено ателие на открито, литературно четене, приказен карнавал допълниха отбелязването на Международния ден на книгата.

Повишен читателски интерес отчитат в регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана. Регистрирани са над 2 700 читатели, които през 2013 година са заели близо 33 хиляди тома. Библиотечният фонд е увеличен с 1900 нови заглавия, а в библиотеката работят 21 специалисти. Днес те отбелязват Международния ден на книгата. Библиотечните специалисти са подредили кът със скъсани и издраскани книги. Така те иска да покажат на читателите как не трябва да се ползват книгите: "Показваме какво правят понякога читателите с книгите- има разкъсани, надраскани, книги, които са ползвани за поставка за кафе, за вази и саксии. Така искаме да покажем какво не трябва да се прави- не само с книгите на библиотеката, но и със собствените книги"- каза Кети Божидарова- завеждаща отдел "Заемане за възрастни".

Общинският съвет във Видин гласува наново заплатата на кмета, след като областният управител върна предложението заради фактическа грешка.
Предложението, с което се повишават заплатите на кмета на общината Герго Гергов и тези на кметовете на населени места беше прието на заседание през януари, без да има дискусии. В решението са посочени възнагражденията на кметовете на села и град Дунавци, повишени с по 50 лева, но не и конкретният размер на възнаграждението на кмета на общината, обяви Милен Милчев. Тъй като вносителят на предложението отсъстваше от заседание, юристът Цецо Иванов разтълкува какво е възнаграждението на кмета, което е максималното според Закона. Росица Кирова поиска максимално възнаграждение за кметовете на населени места, но нейното предложение не беше прието. Съветниците гласуваха корекцията на допусната грешката.

Заместник-кметът на Плевен Алексей Зелов е задържан за 72 часа по обвинение, че е поискал подкуп в размер на 4 000 лева. От прокуратурата уточняват, че Зелов е  руски гражданин, със статут на постоянно пребиваващ чужденец у нас. Той е задържан в момент на получаване на парите в рамките на операция на Държавната  агенция "Национална сигурност", ръководена от Софийската градска прокуратура. От съда ще бъде поискано Алексей Зелов да бъде оставен за постоянно в ареста, съобщиха от държавното обвинение.

Общината в Плевен днес отново работеше, след като вчера проверка на ДАНС спря работата й с граждани. Охраната обаче не допускаше вътре журналисти. Кметът Димитър Стойков днес не беше на работното си място, но кабинетът му и този на неговия заместник Алексей Зелов не бяха запечатани. Председателят на общинския съвет Дарин Ангелов потвърди, че снощи пред кабинетите на двамата е имало служители на ДАНС. По думите на председателя на комисията за бюджет и финанси Мартин Митев, Зелов бил перфектен професионалист. Срещу него до момента не са постъпвали сигнали.

Общинска комисия във Враца отвори днес ценовите оферти на участниците в обществената поръчка за текущия ремонт на улиците на областния град и основния ремонт на общинската пътна мрежа. Всичките пет участници бяха допуснати до този етап-  трите врачански фирми "Гарант- 90- Цонев и сие" СД, "Пътстройинженеринг" АД и "Пътремонт" ООД, "Мегаинвест- холд" ЕООД - Дупница и "Пътинженеринг- М"- Монтана. Критерият за избор на фирмата-изпълнител по двете обособени позиции бе най-ниска предложена цена. Цените в офертите са сбор от единичните цени на основните видове дейности по ремонта. Най-ниските предложени цени и за двете позиции бяха от фирма "Пътремонт" ООД , а най-високите- от "Мегаинвест- холд" ЕООД. Най-ниската предложена цена за обособената позиция за текущия ремонт на улиците в града бе 172 лв. без ДДС, а най-високата- 247.61 лв. без ДДС. Най-ниската цена за основния ремонт на общинските пътища бе 208.42 лв. без ДДС, а най-високата- 300.47 лв. без ДДС. Предстои общинската комисия да направи проверка дали някоя от офертите не е с 20 % по-благоприятна от останалите. В този случай ще се иска от дружеството обосновка на цената и в зависимост от нея ще се реши тя приема ли се. Следващият етап е класирането на офертите и вземане на решение за избора на изпълнител от възложителя.

В Община Видин бяха отворени постъпилите оферти в открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "Информация и публичност по проект: "Реализация чрез интеграция". Фирмите, които кандидатстват са десет- "БИК- Българска издателска компания" АД, "Прима" АД, "МАГ Адвъртайзинг" ООД, "Пабли Ком" ЕООД, Консорциум "Вирус Екс Кю" ДЗЗД, "Агенция Стратегма" ООД, Издателство "Стандарт" ЕАД, Обединение "Юнайтед Партнърс- Камен Во Студио", "Неда Арт" ЕООД и "ТВВ" ООД. Документите бяха отворени от петчленна комисия с председател Силвана Сюлейман- старши експерт "Култура" в Община Видин, в присъствието на представители на медиите.

В Белоградчик бе отворена оферта за възлагане на обществена поръчка с предмет- Избор на изпълнител за "Доставка и монтаж на пречиствателно съоръжение за питейни води гр. Белоградчик". Това съобщиха от местната администрцаия в града на скалите. Единствената фирма представила оферта се ангажира да изпълни обществената поръчка в рамките на годината, допълват от Общината. Проектът се финансира със средства отпуснати на Община Белоградчик от Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".
 

Обходният път на Монтана върви с нормални темпове. Пусковият му срок е февруари 2015-та година, а за него ще бъдат изразходвани 39 милиона лева, припомни кметът на Монтана Златко Живков. "Монтанският обход, който е от Долна Вереница, Кошарник, пътя за Лом и излиза до бившата камгарна до завод "Монтана" трябва да е готов до края на годината.

Дирекция "Инспекция по труда" във Враца е констатирала 1 833 нарушения  за периода от 1 януари до 31 март тази година, отчетоха от службата. Проверени са 341 предприятия във всички отрасли на икономиката. Най-голям е броят на нарушенията при трудовите правоотношения- 1082, като липса на документация, заплащане на труда, работно време, почивки и отпуски, извънреден труд. Инспекцията по труда е издала 1 791 задължителни предписания, 11 машини и съоръжения са спрени. Съставените актове за административни нарушения са 52. Наказателните постановления са 44, за сумата от 49 800 лв. Двама работници са преминали от четири часов на осем часов работен ден.

Близо 3 800 видинчани са подадали годишните си данъчни декларации, съобщават от Националната агенция по приходите (НАП). На 30 април изтича срока, в който гражданите могат да подадат годишната си декларация за облагане на доходите от 2013 година. НАП предупреждава, че тези, които са изчакали последния ден, за да представят своите документи, трябва да са подготвени, че може да чакат на опашки и да не бъдат обслужени бързо. Годишните данъчни декларации могат да се подадат също по пощата с обратна разписка, в определени пощенски станции срещу входящ номер, както и по електронен път. Всички, които подадат декларация чрез интернет, подписана с електронен подпис, ползват отстъпка от 5 % върху дължимия данък за довнасяне.

Изложение на продукти от прилагането на проектно-базираното обучение в училищата от област Видин бе открито днес в залата на Държавния архив в града. Изложбата е организирана от Регионалния инспекторат по образованието (РИО) и започна с музикални изпълнения на деца от ОУ "Иван Вазов". "Тук сме, за да открием едно необичайно изложение. Това е продукт на онова, което свършиха нашите ученици под ръководството на своите учители в тази учебна година. Проектно-базираното обучение даде смисъл на работата на много от педагозите в област Видин, заради това на където и да се обърнем, виждаме резултатите от труда в учебните часове в пряката учебна дейност на всички вас, които сте тук", каза началникът на РИО- Видин Марийка Василева. На откриването на изложението, което ще остане в залата на Държавния архив до края на седмицата, присъстваха директори на училища, учители и ученици от област Видин. Експозицията е част от инициативите във Видин, посветени на 24 май- Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

СнимкаОбщинската организация на ГЕРБ-Кула оказа финансова подкрепа на дванадесетокласничка от местната гимназия. Петя живее с по- малката си сестра и с баща си. "Добра ученичка е, има своите прекрасни мечти и както всички нейни връстници, очаква с нетърпение абитуриентския си бал", обясниха дарителите от от ПП ГЕРБ и изразиха надежда с получените средства момичето да има своята вълшебна празнична вечер. Общинският ръководител на ГЕРБ-Кула Димитър Георгиев пожела на Петя успешно дипломиране и сбъднати желания: "Доброто образование е пътят към успешната реализация, затова непременно продължи образованието си. Бори се за своите мечти, не се страхувай от трудностите. Помни, че винаги можеш да разчиташ на нас! От сърце ти желаем щастие!“. Абитуриентката бе поздравена и от кмета на община Кула Владимир Владимиров.

Съветът на децата към Държавната агенция за закрила на детето ще проведе първото си заседание за годината. То стартира днес в София и ще продължи до 25 април, информират от Агенцията. Представител за област Видин е Ема Джунинска от ГПЧЕ "Йордан Радичков". Заседанието ще се проведе под мотото "Правата на децата през техните очи". Представителите на 28-те административни области в страната ще дискутират дейността на Съвета през 2013 г. и ще очертаят дейностите си през тази година като част от Националната кампания "2014 г. - Година на правата на детето". Младежите ще се запознаят с добри европейски практики и ще обсъдят развитието на механизма за детско участие на местно ниво в областите Сливен, Монтана и Благоевград. На 25.04.2014 г. от 10.30 часа в зала 5 на Министерството на труда и социалната политика ще се проведе заключителният панел на заседанието на Детския съвет. По време на срещата ще бъдат представени новоизбраните председател и заместник-председател на Съвета, резултатите от дискусиите по Доклада на Конвенцията на ООН за правата на детето, както и инициативите за отбелязване на Годината за правата на детето.

За втора поредна година жителите на бреговското село Гъмзово посрещнаха гости от чужбина- хора, които проявяват интерес към местните фолклорни традиции. Институтът по фолклор в гр. Пловдив от години изследва фолклорното песенно и танцово изкуство на самодейците от с. Гъмзово и предоставя на туристи от Европа възможността да слушат и да изучават местни хора и традиции. Тазгодишните гости бяха от Англия, Германия и Холандия. На читалищната сцена гъмзовските самодейци пяха и играха, за да покажат цялото богатство на местните културни традиции. След концерта всички опитаха от местните ястия. Самодейците от Гъмзово подариха на всеки гост ръчно изплетени чорапи и разделители за книга. Любителите на местния фолклор от чужбина с радост и вълнение се включиха в голямото селско хоро на площада и се опитваха да покажат какво са научили под звуците на местния духов оркестър.

На 26 април, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан ще бъде отслужена тържествена света Литургия на Алботинския скален манастир "Възкресение Христово". Света Литургия ще бъде отслужена от духовници от Видинския света митрополия. Катедралният храм "Св. вмчк Димитър Солунски" гр. Видин организира автобус, който на 26 ще потегли за Алботинския манастир в 8:00 ч. от катедралния храм и ще извози желаещите безплатно. Записването ще става в канцеларията на катедралния храм във Видин до петък, 25 април.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

В проекти за над 73 000 лева кандидатства ЦСОП "Христо Ботев" в Берковица

В началото на учебната 2023/2024-та година Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица бе включен в Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда" Модул 1. Чрез нея бе създадена и оборудвана Стая за целодневна организация на учебния ден. За нейното реализирани са усвоени 10 хиляди лева, каза..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55