Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре е денят на голямото чистене

Снимка: Община Враца Архив

Националната кампания "Да изчистим България за един ден" ще се проведе утре в региона. Служителите от общинската администрация във Видин, както и от всички направления към нея ще се включат в акцията в близост до крепостта "Баба Вида". Началото е в 9 часа, съобщиха от местната администрация. Родители, учители и деца от Детска градина "Арабела" в областния град ще се включат в кампанията при Еничар Капия и на детска площадка от 10 часа.

Служители от Белоградчик също ще вземат участие в акцията. Градът и околностите му са разделени на 24 района, които са разпределени за почистване между отделните групи, съобщиха от Общината.  300 броя найлонови ръкавици и 150 чувала са предоставени от bTV Медиа Груп и Екопак България АД. Доброволци и граждани ще имат възможност да се снабдят с помощните средства в сградата на общинска администрация в деня на почистването. Техника е ангажирана за извозване на събраните отпадъци. Ръководството на общината приканва жителите да дадат своя принос в националната инициатива.  

Обществени територии, паркове, градини, сервитути на пътни артерии и други замърсени територии ще се чистят утре във Враца. Кампанията в града ще стартира в 9 часа. Предложените за почистване територии са 12, като в тях влизат терените около четирите входно-изходни магистрали - на Криводолско, Монтанско, Мездренско и Оряховско шосе, вляво на Оряховско шосе- към бетоновия възел на ГУСВ, а също каналът при улица "Георги Апостолов", местността "Речка", сухото дере на р. Рула в квартал "Бистрец", коритото на р. Лева, проходът "Вратцата" и промишлената зона на Враца. Очаква се и тази година инициативни групи от граждани да почистват и други терени, които сами са определели, съобщават от Общината. Местаната управа ще раздаде награди на най-активните участници, които са събрали най-много отпадъци. пунктовете за раздаване на чували и ръкавици ще са на 24 места в целия град.  Инициативните групи, които искат да почистват в райони извън Враца и селата от общината, могат предварително да получат чували и ръкавици от отдел „Публична инфраструктура и околна среда" в Община Враца. Събраните отпадъци се слагат в контейнерите, а едрогабаритните- до тях. Разделно събрани отпадъци от опаковки се поставят в цветните контейнери или в завързани чували до тях. На този ден да не се кастрят и режат дървета, без за това да има разрешително за тази дейност. Да не се изхвърлят опасни отпадъци, предупреждават от Общината. Гражданите ще могат да изхвърлят и остарялото електронно и електрическо оборудване. Предаването му ще може да стане в базата на фирма "Ровотел" на ул. "Христо Смирненски" № 7. Община Враца е сключила договор за услугата с фирма "Грийн Тех".  В случай, че хората не успеят да се възползват от това предложение, за събиране на техниката ще бъде обявена и отделна кампания, която ще се проведе на друга дата, допълват от Общината. В деня на почистването, след като отпадъците бъдат събрани, гражданите могат да сигнализират за извозването на боклука на тел. 092/62-22-61.  Всеки, които иска сам да изхвърли събраните отпадъци може да го направи в Регионалното депо за неопасни отпадъци и в Депото за строителни отпадъци в квартал "Бистрец" на датите 26 и 27 април.

Общинска администрация- Мездра приканва всички жители и гости на общината да се включат утре в почистването на прилежащите територии към индивидуалните дворове, зелените площи в междублоковите пространства, детските площадки и местата  за отдих. Представители на Общинска екологична инспекция (стая 113) ще раздадат за всяко населено място от Общината, на председателите на сградите в режим на етажна собственост и на гражданите найлонови чували за смет и ръкавици. Събраните отпадъци трябва да бъдат поставяни до обществените съдове за смет в града, след което ще бъдат извозени от сметосъбираща техника. Местата за събраните отпадъци по селата ще се определят по преценка на съответното кметство.

Служители на Община Плевен ще се съберат в 10:30 часа утре в началото на бул. "Скобелев". Те ще чистят Скобелев парк, съобщават от местната администрация. Общо 4 529 човека са заявили участие до този момент, като записванията продължават. За информация, въпроси, заявка на материали или съдове за отпадъци институциите и гражданите могат да се обръщат към експертите от отдел "Екология" на тел. 064/881 336 и в деня на кампанията. На разположение ще бъде цялата техника на фирмите "А.С.А. България", "Астон сервиз", "Чистота", както и на Военното поделение. При дъждовно време в обявения съботен ден желаещите могат да чистят в неделя- 27 април, когато посочените фирми също ще дежурят, допълват от Общината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В проекти за над 73 000 лева кандидатства ЦСОП "Христо Ботев" в Берковица

В началото на учебната 2023/2024-та година Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица бе включен в Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда" Модул 1. Чрез нея бе създадена и оборудвана Стая за целодневна организация на учебния ден. За нейното реализирани са усвоени 10 хиляди лева, каза..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55