Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 април 2014 година

Бедствено положение в село Плешивец община Ружинци
Снимка: Цветомир Цветанов

Бедствено положение за всички населени места на община Ружинци за срок от 30 дни, считано от днес, обяви Кризисният щаб в общинския център, съобщи кметът на общината Венцислав Ванков. Падналият през нощта пороен дъжд е причинил сериозни щети. Преди дни в съседната община Чупрене също беще обявено бедствено положение. В двете общини са евакуирани хора, разрушени са пътища и мостове. Най-сериозният проблем е с язовира в село Гюргич, който прелива, съобщи заместник областният управител Николай Тодоров при посещение в бедстващите селата Плешивец и Гюргич. От областната дирекция на МВР във Видин и общинската администрация в Ружинци осигуриха доброволци за разчистване на язовира в село Гюргич. Заплаха за хората в селото е и река Гаговица, която опасно повиши нивото си и заля къщи и градини. Над 70 души бяха евакуирани в по-високите части на селото. Спешно трябва да бъде ремонтиран мостът, повреден от придошлите води на реката. В противен случай половината от къщите в селото ще останат без достъп. В съседното на Гюргич село Плешивец е разрушена къща, повредени са мостове и са отнесени автомобили. Съседи са измъкнали възрастна жена от дома й през прозореца, за да я спасят. В селата Средогрив и Горни Лом от община Чупрене са наводнени приземни етажи и мазета на къщи. В община Брегово заплаха за хората и имуществото им е река Тимок, която също покачи рязко нивото си. Почти 6 литра на квадратен метър дъжд се изля тази нощ над Белоградчик. По данни на Общинската комисия за установяване на щетите няма нови поражения и активизирали се свлачища. Всички селища от общината са с ток и вода. Заради обавеното бедствено положение в общините Ружинци и Чупрене в момента във Видин заседава Областният кризисен щаб.  

Председателят на Народното събрание Михаил Миков посети най-засегнатите от проливните дъждове села в община Ружинци. За Радио ВИДИН той съобщи, че ще бъде изпратен екип от социалното министерство на място. Проведен е и разговор със социалния министър за ситуацията. "Проведохме разговор с министър Хасан Адемов за мерки в две посоки. В момента двете общини Чупрене и Ружинци пускат заявка за безработните, които спешно да бъдат ангажирани в отстраняване на последиците от бедствената ситуация. Утре ще пристигне екип от София, от социалното министерство, за да се види как държавата ще присъства в помощта на пострадалите от бедствието, да се види какви социални помощи могат да се предвидят. Има редица формални предпоставки, които затрудняват обезщетяването, затова държавата ще се намеси с други средства по линия на социалното министерство", каза Михаил Миков. Още в понеделник кметовете на общините Чупрене и Ружинци ще подадат документи за отпускане на средства по програмите за временна заетост. По тези програми ще бъдат осигурени средства, с които спешно ще бъдат ангажирани безработни, които да почистват речните корита и да възстановяват щетите от наводненията. Председателят на парламента съобщи още, че комисия от Фонда за бедствия и аварии вече е посетила пострадалите общини Чупрене и Ружинци в сряда. Михаил Миков е посетил и се е запознал на място с щетите от наводненията и в селата Горни Лом и Долни Лом, където също е обявено бедствено положение.

Няма опасност от наводнения на територията на област Враца. Това стана ясно на заседание на Областния съвет по сигурност, ръководено от областния управител Венцислав Василев. Няма опасност от преливане на реките, въпреки обилните дъждове в последните дни. Състоянието на всички речни корита и язовири постоянно се следи и има готовност да се реагира своевременно. Указания за превантивни мерки са изпратени до кметовете на общини във връзка с очакваните обилни валежи. Представителите на общините докладваха на заседанието за предприетите действия за недопускане на наводнения заради очакваното покачване нивото на водите на вътрешните реки, както и на река Дунав. Областният съвет по сигурност продължава своята работа, въпреки липсата на реална опасност, допълват от областната администрация.

Няма опасност за населението от наводненията в област Монтана, съобщават от Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" (ОУ "ПБЗН"). Язовирът на с. Смирненски, община Брусарци е поел водните количества на ударната вълна, която се е образувала при аварийно изпускане на язовира в с. Гюргич, област Видин. Информация за предстоящото изпускане е изпратена навременно, допълват от ОУ "ПБЗН". Предварително е установена и връзка с арендаторите и управата на ВЕЦ- язовир Смирненски. Те са осигурили равномерно и контролирано изпускане на водата. Голямото водно количество от язовира е поето от коритото на реката. Не е застрашено населението, жилищните сгради и стопанските постройки, допълват от управлението. Оперативният център в Монтана продължава наблюдението и координацията спрямо метеорологичната обстановка. Валежите на територията на област Монтана през изминалата нощ са били между 1 и 4 литра на кв. м., съобщиха от Хидрометеорологичната обсерватория в областния град.

В Община Видин се проведе открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Избор на изпълнител за доставка на машини оборудване по проект: "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Видин". Допуснатият до процедурата участник е "Евромаркет Кънстракшън" АД. Пликът с предлаганата цена беше отворен от председателя на комисията инж. Добромир Дилов- заместник-кмет на Община Видин, пред представители на фирмата-участник и на медиите. Проектът за регионалното депо се изпълнява по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г." Той се реализира от Община Видин, в партньорство с останалите общини от областта.

На 25 април, в 10:30 часа, ще бъдат отворени постъпилите оферти за възлагане на обществени поръчки с педмети: "Основен ремонт на надлез над ж.п. линия по бул. "Панония" - гр. Видин" - в залата на 6-ия етаж в Община Видин; "Изграждане на приют за безстопанствени животни - кучета, в УПИ - II, P-H 94 по кадастралната карта на гр. Видин" - в медийния център на Община Видин. В 14.00 ч., в залата на 6-ия етаж ще бъдат отворени постъпилите оферти за възлагане на обществена поръчка с предмет "Основен ремонт на общински сгради в Община Видин".

Мътна вода тече от чешмите в селата Гаврил Геново и Горно Церовене. След падналите проливни дъждове хигиенната инспекция в Монтана изследва водата от селата Георги Дамяново, Гаврил Геново, Горно Церовене, Меляне, Главановци, Копиловци, Лехчево, Кобиляк, Владимирово, Пали лула и Охрид. "Това са населени места, при които по принцип при обилни дъждове водоснабдяването реагира с влошаване на качеството на питейната вода по показател мътност. Само в селата Гаврил Геново и Горно Церовене водата е мътна, в останалите села няма отклонения от нормативните изисквания"- съобщи директорът на РЗИ д-р Даниела Караилиева. Населението е информирано да ползва за пиене бутилирана вода. За град Монтана отклонения от качествата на питейната вода към момента не са установени, допълни д-р Караилиева.   

Тенденция за увеличение на лицата с трайни увреждания отчитат от Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин. Статистиката е за тримесечието за областта. "В сравнение със същия период на 2013 година, са се увеличили добавките за социална интеграция на лицата с увреждания, както и тези за транспортни услуги на такива лица, за балнеолечение и рехабилитация. Причините за тази тенденция са в демографската характеристика на региона", каза на пресконференция по-рано днес Венци Пасков, директор на Регионалната дирекция "Социално подпомагане"- Видин. Лицата с увреждания в област Видин за първите три месеца на годината са 8253, а за тримесечния период на миналата година са били 7957, уточни Венци Пасков. Това е увеличение с 296 лица.

Увеличение на нивото на безработицата през месец март в област Видин отчетоха от Бюрото по труда. Общият брой на регистрираните безработни е 9453. В сравнение с предходния месец броят им се е увеличил с над 7 процента. Най-висока е безработицата в общините Макреш и Брегово, каза Петър Петров, началник отдел "Активна политика на пазара на труда". За едно работно място във Видин през март са се конкурирали 26 безработни, допълни експертът.

Всички самоосигуряващите се лица са длъжни еднократно до 30 април да подадат годишна декларация образец № 6 за своите задълженията за социално и здравно осигуряване. Това е и срокът, в който самоосигуряващите се лица са задължени да представят и справки № 1 и № 2 за определяне на окончателния размер на осигурителния им доход и окончателния размер на дължимите от тях задължителни осигурителни вноски. До 30 април се внасят и годишните изравнителни вноски за социално и здравно осигуряване от самоосигуряващи се лица, съобщиха от видинския офис на НАП.

Общинският съвет във Враца трябва да одобри на следващото си редовно заседание обявяването на 2 юни- Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, за неработен ден. Подобно предложение е внесено за разглеждане в дневния ред от кмета Николай Иванов. Обсъждането на този въпрос ще стане във вторник, на 29 април, за когато е насрочено поредното редовно заседание на местния парламент. Идеята на Николай Иванов е, чрез обявяването на 2 юни за неработен ден, повече хора да имат възможност да се включат в проявите по почитане паметта на Христо Ботев и четниците му. Тържествата по този повод започват на 27 май и завършват с всенародното поклонение на 2 юни на връх Околчица. Ако общинските съветници от Враца одобрят предложението на градоначалника, те ще увеличат с един ден уикенда на врачани, тъй като 2 юни се пада в понеделник.

Фестивалът на изкуствата "Free Fest- Магията на Мездра" бе открит в железничарския град с парад на приказките. С тази инициатива приключи и маратонът на четенето на местното читалище "Просвета". Малчуганите дефилираха на новата сцена, закупена по най-големия проект в областта на културата в община Мездра. Ученици от трите градски училища се включиха в парада. Героите от 15 любими детски приказки оживяха на сцената. Всички участници получиха грамоти. Фестивалът "Free Fest- Магията на Мездра" се провежда по проект на община Мездра. Градът ще се превърне в център на изкуствата в дните от 3 до 6 май. Програмата включва дефиле на музите на изкуствата, работилници по живопис, български и ромски народни танци, концерт и награждаване на участниците. Фестивалът ще бъде закрит със Спектакъла "Криле в Огъня" и пиротехническо шоу.

Видин е първия град след столицата, включен в обиколката на четвъртото издание на програмата Trends of Tomorrow на Samsung, която стартира преди седмица. Вчера бяха проведени първите срещи с ученици от 10-ти и 11-ти клас на Природо-математичeска гимназия "Екзарх Антим I" и ГПЧЕ "Йордан Радичков", а днес са посещенията в Професионална гимназия "Проф. Асен Златаров" и СОУ "Петко Рачов Славейков". По време на тези срещи учениците от горните класове се запознават със състоянието на пазара на труда и възможностите за реализация. Те решават и специално разработен личностен тест за професионално ориентиране, който индивидуално да ги насочи към най-подходящите професии и необходимите за тях ключови умения. Тестът е достъпен и на страницата на Job Tiger https://jobtiger.tv/trendsoftomorrow. В рамките на програмата до края на 2014 г. всеки ученик ще има възможност лично да обсъди резултатите от теста си с кариерен консултант , както и да получи съвети и напътсвтвия за бъдещето си развитие. Тази година кампанията е фокусирана върху ориентирането на учениците в избора на подходяща професия и има за цел да се срещне с повече от 3000 ученика в 8 града на страната - София, Видин, Пазарджик, Велико Търново, Ловеч, Хасково, Сливен и Шумен.

На 25 април Църквата ще отбележи Богородичния празник Живоприемен източник, който винаги се почита на Светли петък след Възкресение Христово. По този повод от 9:00ч. Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан ще отслужи тържествена света Литургия в централния храм на Клисурската света обител "Св.Св. Кирил и Методий", край гр. Вършец. След светата Пасхална служба ще бъде направено литийно шествие до параклиса "Живоприемен източник", намиращ се извън манастира, където ще бъде отслужен и водосвет, както и ще бъдат поръсени християните за здраве и благословение.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

В проекти за над 73 000 лева кандидатства ЦСОП "Христо Ботев" в Берковица

В началото на учебната 2023/2024-та година Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица бе включен в Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда" Модул 1. Чрез нея бе създадена и оборудвана Стая за целодневна организация на учебния ден. За нейното реализирани са усвоени 10 хиляди лева, каза..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55